Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 750
Като виден почитател на сладкишите, особено на тортите, реших днес да ви дам рецепта за една много приятна лека торта. Не е от най-бързите за приготвяне, но лично за мен резултатът си струва. Най-малкото защото е някак различна (но не екзотична! Wink ).
Кръстница на тортата съм аз и есдтествено тя носи името на жената, която ми даде рецептата и за която цял живот ще си спомням с добро.


И така:

Торта "АНЕЛИЯ"

За блата:
6 яйца (8, ако са по-дребни)
1 1/4 чаена чаша захар
2 праха ванилия
2 суп. лъжици брашно
2 1/2 чаена чаша смлени на ситно орехи

2 пакетчета бишкоти

За крем 1:
750 мл прясно мляко (3 чаени чаши)
8 суп. лъжици брашно
1 1/4 чаена чаша захар
2 праха ванилия

За крем 2:
1 пак. масло (125 гр.)
3/4 чаена чаша пудра захар
250 гр. цедено кисело мляко
2-3 суп. лъжици безсолна извара (хубаво е да е по-мазничка и гладка)

сладко от зелени смокини

Приготовление

За блата:
Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта. Добавят се ванилията, брашното и орехите. Внимателно без много бъркане се добавят белтъците, разбити на сняг. Блатът се пече в умерена, преварително загрята фурна в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.

Ако искате тортата да стане по-шарена, можете да добавите в блата и една равна супена лъжица какао.

За крем1:
Брашното, захарта и ванилията се размиват на каша с 1/2 чаена чаша пр. мляко. Когато кашицата е станала гладка, при постоянно разбъркване добавяте останалото мляко, което сте кипнали (трябва да е вряло). Така получения крем варите, докато стане гъст и лепкав. След това го охлаждате в хладилинка.

крем 2
От маслото и пудрата захар разбивате маслен крем, който добавяте към охладения млечен. Към получената смес добавяте и изцеденото кисело мляко и изварата.

Оформяте тортата по следния начин:
Изпечения блат срязватена две хоризонтално (най-лесно е с конец).
Върху едната половина намазвате около 1/3 от крема и наръсвате парченца нарязани смокини от сладкото. Като втори блат нареждате бишкотите, топнати в прясно мляко, смесени с ром (1-2 чаени лъжици). Поливате този пласт със сироп от сладкото и намазвате с още 1/3 от крема и пак слагате праченца смокини. Налагате втората половина от разрязания блат и намазвате тортата от всякъде с останалия крем. Украсявате с фантазия и охлаждате около 8 часа, за да попие и омекне добре.

Ще се радвам престрашили те се да я направят да споделят впечатления!  Laughing
Цитирай
От цялата работа най-ме притеснява сладкото от зелени смокини и изварата (не съм виждала такова чудо тук Rolling Eyes  - ще трябва да си измисля заместители ooooh! )
А блата в тавичка с какъв диаметър печеш?
И когато го разразвяш, той топъл ли е или изстинал (съжелявам за профанските въпроси Embarassed ) Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 750
Цитат на: Honda
От цялата работа най-ме притеснява сладкото от зелени смокини и изварата (не съм виждала такова чудо тук Rolling Eyes  - ще трябва да си измисля заместители ooooh! )
А блата в тавичка с какъв диаметър печеш?
И когато го разразвяш, той топъл ли е или изстинал (съжелявам за профанските въпроси Embarassed ) Very Happy


Хич даже не са ти профански въпросите!
Изварата предполагам, че можеш да замениш с безсолно сирене за мазане тип ФИЛАДЕЛФИЯ. Не съм опитвала, но ти ми даваш добра идея!

Сладкото от зелени смокини, както знаеш има особен аромат и  вкус, който прави тортата по-специална, но предполагам, че можеш да го замениш успешно с такова от вишни например. С ягоди може би няма да е така добре, но пък кой знае!?

Тавичката е 26 или 24 см - не помня!  Sad Със сигурност е по-голяма от 22 см!
Блатът разрязвам като изстине, защото иначе средата се разтрошава някак. Най-успешно правя разрез по технологията с тънък и здрав конец - първо леко с остър нож правя тънко улейче в средата по обиколката на блата, колкото да вкарам конеца. После обикалям тортата с конец и все едно че го връзвам около нея, само че пристягам докато я разреже напълно. Става идеално.
Цитирай
нямате ли рикота чийз при вас - тя е най-близка до бг изварата
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.