Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост
 • Мнения: 153
Здравейте,

Въпросът ми е към юристи, хора занимаващи се професионално или от личен опит с недвижими имоти и изобщо към всички тук във форума, които могат да споделят своя опит или да дадат полезен и важен съвет относно следния казус:

С мъжа ми вече имаме ипотечен кредит от Булбанк за 10 г. ( от които ни остават още 7) с вноска от 350 евро  на месец както и още един потребителски кредит пак от същата банка, за който вноската е доста по-малка - 200 лева и ни остават още 2 и половна години за изплащане.

Та въпроса ми е - да  теглим теглим ли т.нар универсален кредит пак от същата банка, който ще е за 25 г. (и вноската ще бъде около 200 евро) и идеята е с отпусната сума да се погаси общата сума от двата по-горни кредита и с остващите пари да се купи друго жилище, гарсониера, например и да се дава под наем? И този наем от 200 евро вече да се използва за погасяване на месечната вноска към новия кредит от 25 г.

Всъщност така се получава, че вече ние няма да плащаме толкова големите вноски от двата по-горни заема, защото те ще се изплатени с оставащите пари от новия кредит, а ще плащаме само 200-те евро например и ще сме с още един апартамент.

Какво смятате, вие специалистите тук, а пък и всички други - заслужавали си, спред вас. Много ще се радвам да получава вашите отговори и съвети и какво бихте направили вие - бихте ли теглили този нов кредит?

# 1
 • Мнения: 1 431
Вие направо сте открили вечния двигател!
А направили ли сте си добре сметката?
25 години универсален кредит (първо според сайта на Бул - универсалния кредит е до 20г)
200Е вноска се получава при около 30 000 Евро заем.
С този заем според мен няма дори да можете да си изплатите съществуващите, камо ли пък да купувате апартамент с оставащите пари.

# 2
 • София
 • Мнения: 139
Вие направо сте открили вечния двигател!
А направили ли сте си добре сметката?
25 години универсален кредит (първо според сайта на Бул - универсалния кредит е до 20г)
200Е вноска се получава при около 30 000 Евро заем.
С този заем според мен няма дори да можете да си изплатите съществуващите, камо ли пък да купувате апартамент с оставащите пари.

тъкмо и аз това щях да питам. Нещо не сте разбрали защото това, което казваш е невъзможно.
Не може да изтеглиш нов заем за по-голяма сума /и то доста по-голяма/ и да плащаш по-малка погасителна вноска. Проучи добре въпроса

# 3
 • София
 • Мнения: 15 238
Не мога да ти схвана сметките, честно...Ако успееш с един кредит да погасиш два предходни и да купиш апартамент на сегашните цени - евалата, мацко!

# 4
 • Мнения: 945
Така като те слушам, в момента иzплащаш ипотечен кредит от около 35000 евро (гадая). Не zнам с каква лихва, но да кажем около 5%, което оzначава че сте иzплатили около 7 или 8 000 евро от кредита до сега и в момента ви остава да иzплащато още около 27 000. С нов zаем искаш да погасиш тоzи кредит, но обикновенно при предсрочно подасяване се плаща около 5% от оставащата сума (говоря от моя опит в Германия, но предполагам, че и в БГ е подобно.) Това ще рече, че ти ще погасиш 28 400 с нов zаем и ще почнеш да му плащаш лихви от самото начало.
Не zабравяй, че колкото по висок zаем теглиш, токолва по високи са лихвите. На 30000 евро zаем лихвите zа първата година са 1500 (при 5% лихва), на 60000 са вече 3000 евро в първата година (така че при вноска от 350 на месец ще си иzплатила само 1200 в първата година), а целия zаем ще успееш да платиш след 30 или 40 години.

Не мога да си представя ти каъв zаем ще теглиш, така че да плащаш само 200 евро, тука нещо не си раzбрала. Проучи добре, питай поzнати как се смятат лихви, вноска и срок на иzплащане, zащото ми се струва, че нямаш никакво понятие от zеми и може да си навлечеш големи проблеми...

# 5
 • Мнения: 1 431
Накратко казано - сметките ти са МНОГО МНОГО ГРЕШНИ. На знам кой го е измислил всичко това, ама няма начин да стане просто.

# 6
 • в луксозна пещера
 • Мнения: 80
И аз имам  опит  с рефинансирането  на кредити,но и аз смятам,че нещо не си доразбрала.Ако  се конкретизираш,навярно ще можем да ти помогнем с отговор.

# 7
Ами дори и без конкретни параметри вашето "упражнение" изглежда трудно изпълнимо. Поискайте си оферта от банката и сравнете параметрите, а има и безброй интернет калкулатори за тази цел.

Но един кредит от 35,000 Евро за 20 години при 6% лихва и БЕЗ НИКАКВИ други разходи би бил с месечна вноска от 250 Евро. А ако говорим за София, не мисля, че има гарсониера, дори и на зелено, под 35К Евро във все пак нормален квартал. Така че сметката нещо не излиза май - как ще имате вноска от 200Е, ще купите гарсониера и ще изплатите два стари кредита? Всичко това с 30,000 Евро ли? Както казва журналистът Иво Беров - "бахму" и далаверата!!!

# 8
Техниката се нарича 'рефинансиране' и се използва много. Основава се на факта, че у нас в момента, а и в другите държави често, лихвите, при които се отпускат кредити намаляват. Така човек може да се окаже в положение да може да вземе кредит при ниска лихва, а да се е обвързал преди години да изплаща кредит с висока. Теглиш с ниска лихва, изплащаш стария наведнъж и продължаваш изплащането с по-ниска лихва, че и пари ти остават.

Но за да го направиш това трябва много, ама много добре да си направиш сметката. Сядаш и смяташ, при това най-добре с помощта на специалист - колко е лихвата, колко са таксите, колко наказателна лихва за предсрочно изплащане (да, у нас това съществува все още  Shocked), колко ще спестиш...

# 9
 • Мнения: 268
.... Нещо не сте разбрали защото това, което казваш е невъзможно.
Не може да изтеглиш нов заем за по-голяма сума /и то доста по-голяма/ и да плащаш по-малка погасителна вноска. ..

Изобщо не е невъзможно! Може да плаща по-малка погасителна вноска за по-голяма сума, ако срокът на кредита е доста по-голям! Колкото повече са годините, толкова по-малка е вноската.

tzvetam, дай по-конкретни примери с цифри, за да можем да преценим по-добре, защото всичко до тук казано е малко или много в сферата на предположенията. Съгласна съм единствено с това, че парите, които ви останат от новия заем, няма да ви стигнат за апартамент, освен ако не смятате да донадите някаква сума.

# 10
 • Мнения: 1 431
... Съгласна съм единствено с това, че парите, които ви останат от новия заем, няма да ви стигнат за апартамент, освен ако не смятате да донадите някаква сума.
Примерно - цялата.

# 11
 • в луксозна пещера
 • Мнения: 80
... Съгласна съм единствено с това, че парите, които ви останат от новия заем, няма да ви стигнат за апартамент, освен ако не смятате да донадите някаква сума.
Примерно - цялата.
Joy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт