Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 29 авг. 2007, 14:56 ч.
 • Преглеждания  8 339  Мнения  53  Онлайн  1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 227
Става въпрос за дъщеря ми, на 1г. и почти 2м. След рутинни изследвания, стана ясно, че кръвната й захар е малко над нормата. Днес взехме направление и се обадих на д-р Савова - детски ендокринолог. Малко оставаше да ми се накара, че не сме завели Ани по-рано, че от такива стойности /6.5/ на гладно изведнъж децата рухвали, и каза, че ако реши утре след прегледа ще ни приеме веднага. Обикалям като муха без глава къщата, въобще знаете, как на една майка малко й трябва за да започне да мисли в негативни оттенъци, меко казано. Не мога място да си намеря и сега съм седнала да се чудя дали да не стегна багажа за болницата.  ooooh!
Не знам успокоителни думи ли търся с тази тема или обратното.
Това е, казах си го, пък дано да е било временно състояние /а има ли всъщност такова при повишена кръвна захар?/

Реклама
# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 447
Нормално е да си изплашена.
Бих потърсила консултация с още един ендокринолог.
ето един форум, в който можеш дс потърсиш съвет или информация към кой да се обърнеш
http://d.host.bg/phpBB3/viewforum.php?f=10&sid=8c895c48625de … 06c87d177787b1344
дано всичко да е някаква грешка и да се оправи малката сладурана Hug Praynig

# 2
 • Мнения: 1 876
Куклата на леля!Не се шашкай,но потърси поне още едно мнение.Много ще се моля да ви се размине лошото и да остане хубавото!

# 3
 • София
 • Мнения: 213
Разбира се, че ще си изплашена. Стискам палци всичко да е наред с детенцето!!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 332
...
Това е, казах си го, пък дано да е било временно състояние /а има ли всъщност такова при повишена кръвна захар?/
За възрастен знам, че има - преди време ми я изследваха, заради повишена ст-ст при ПКК - за един ден ми взеха 3 пъти и се оказа, че явно е било нещо временно.
Стискам палци лекарката да се е "изхвърлила"!!!  Praynig

# 5
 • София
 • Мнения: 1 227
Нормално е да си изплашена.
Бих потърсила консултация с още един ендокринолог.
ето един форум, в който можеш дс потърсиш съвет или информация към кой да се обърнеш
http://d.host.bg/phpBB3/viewforum.php?f=10&sid=8c895c48625de … 06c87d177787b1344
дано всичко да е някаква грешка и да се оправи малката сладурана Hug Praynig
wa_wa точно от този форум издирих лекари, освен Савова има и една много хвалена докторка, не че Савова не е, казва се Мая Константинова, и на нея звънях, но не вдигна.
Та и там ще пиша, но с мъжа ми решихме, че няма да останем в болница, докато не се посъветваме с още един ендокринолог и хомеопат.
Но ми е много криво след разговора, Савова каза, че децата с такива стойности могат да рухнат за една нощ. Нали се сещата, какво ми е... Под рухвали предполагам, че имаше предвид, че кръвната им захар рязко се вдигала.

# 6
 • Мнения: 3 537
Стискам палци да е нещо временно. Hug

# 7
 • Враца
 • Мнения: 4 447
Не съм много наясно, но не поиска ли трикратен профил?
Защото при възрастните при повишена кръвна захар следващата стъпка е да се направи поне трикратен профил и гликиран хемоглобин, но при децата не съм много наясно как са следващите стъпки

# 8
 • София
 • Мнения: 1 227
Исках, но педито каза, че това ще го направи ендокринолога, направихме само още една проверка на гладно. А Гликирания хемоглобин при толкова малки деца се извършвало само под лекарско наблюдение. Което е напълно логично, все пак ще я тъпчат с глюкоза. Дано да е нещо временно. Допитах се и до Бърди, той гледаше по-оптимистично, защото не е чак толкова увеличена. Трябва да направим всички изследвания за да се потвърди или отхвърли диагнозата Диабет, но без второ мнение няма да лежим в болница, така решихме.

# 9
 • Враца
 • Мнения: 4 447
Всъщност гликирания хемоглобин не е обременяване с глюкоза.
Взима се кръв от вената и се изследва, като с това изследване се цели да се види какви са били стойностите на кръвната захар 3 месеца назад.
Цитат
Гликиран Хемоглобин (  HbA1c )

Цел на лечението (диета, медикаменти, инсулин) при захарен диабет е профилактика на късните усложнения при диабета, чрез поддържане нивата на кръвната захар близки до нормалните стойности за здрави хора.

За оценка на провежданото лечение при захарен диабет освен кръвнозахарен профил се използва и определяне продуктите на т.нар. неензимно гликиране – гликиран хемоглобин, гликирани серумни протеини, фруктозамин.

Кръвнозахарен профил – изследва се кръвната захар в различни часове на деня, указани от лекар, така че при някои от измерванията кръвната захар да е на гладно, а при други след хранене. Кръвнозахарният профил определя предимно дневните колебания на кръвната захар.

Продуктите на неензимно гликиране (гликиран хемоглобин) – обективизират компенсацията на диабета, т.е. нивата на кръвната захар за един по-дълъг период от време предшестващ изследването. Гликираният хемоглобин (HbA1c ) отразява качеството на контрола върху кръвната захар за период от 4-8 седмици преди момента на изследването или с други думи, за да са нормални стойностите на гликирания хемоглобин е необходимо нивата на кръвната захар да са били в границата на нормата 4-6 седмици преди изследването. За да се говори за добра компенсация на захарния диабет е необходимо стойностите на гликирания хемоглобин да са под 6,5 % (в зависимост от използвания лабораторен метод).

Гликираният хемоглобин е по-точен показател за оценка качеството на провежданото лечение и компенсация на захарния диабет, тъй като за да е нормален този показател е необходимо кръвната захар да е била за дълго време със стабилни нормални стойности без значителни колебания. С изследване на този показател се избягват редица фактори и състояния, които биха могли да повишат или понижат стойността на кръвната захар непосредствено преди изследването. Напр. повишени стойности на кръвната захар в резултат стреса преди изследването - в този случай ако компенсацията на диабета е била добра, стойността на гликирания хемоглобин ще е нормална. Обратно ако компенсацията на диабета е била лоша, стойността на гликирания хемоглобин ще е висока, независимо че измерената кръвна захар може да е нормална в резултат на това, че пациента е спазвал много стриктно диета само преди изследването.

Цитат
Изследване на кръвна захар:

Най-често прилагано е: изследване на кръвната захар сутрин на гладно /отсяващо изследване при търсене на патологични отклонения/.

При стойности на кръвната захар около и леко над горната граница на нормата се прилага тест за обременяване с глюкоза – изследва се кръвната захар сутрин на гладно, след което пациента изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и отново се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора. При този тест се оценява възможността на панкреаса, при натоварване на организма с въглехидрати да отговори с адеквана секреция на инсулин, който да доведе нивата на кръвната захар до нормални стойности. Респективно с този тест се дава отговор на въпроса: има или няма захарен диабет в онези случаи, при които стойностите на кръвната захар са гранични и не са категорично високи, така че само по изследваната захар на гладно не може да се постави диагнозата.

При болни със захарен диабет за оценка на провежданото лечение: било то само диета или диета в съчетание с медикаменти – таблетки или инсулин , се провежда кръвно-захарен профил . Изследва се кръвната захар в различни часове на деня, указани от лекар, така че при някои от измерванията кръвната захар да е на гладно, а при други след хранене. По стойностите се съди за метаболитната компенсация на диабета, т.е. достигнати ли са онези прицелни стойности на кръвната захар, при които рискът от усложнения на захарния диабет е сведен до минимум.

Глюкоза - профил

При здрави индивиди стойностите на кръвната захар на гладно са между 3,89 и 6,1 mmol/l с преходно повишение на стойностите 1-2 часа след приемане на храна.

При болни със захарен диабет за оценка на провежданото лечение: диета или диета в съчетание с медикаменти – таблетки или инсулин , се провежда кръвно-захарен профил. Изследва се кръвната захар в различни часове на деня, указани от лекар, така че при някои от измерванията кръвната захар да е на гладно, а при други след хранене. В болнични условия, кръвната захар може да се изследва през 3 часа, а в амбулаторни условия (за проследяване) най-често се провежда 4-кратен профил: напр. в 7, 12, 15 и 18 часа - така три от измерванията са на гладно и едно след хранене. По стойностите се съди за метаболитната компенсация на диабета, т.е. достигнати ли са онези прицелни стойности на кръвната захар, при които рискът от усложнения на захарния диабет е сведен до минимум.

Орален глюкозотолерантен тест (оГТТ)

Най-често прилагано е: изследване на кръвната захар сутрин на гладно /отсяващо изследване при търсене на патологични отклонения/.

При стойности на кръвната захар около и леко над горната граница на нормата се прилага т.нар. орален глюкозотолерантен тест (тест за обременяване с глюкоза) – изследва се кръвната захар сутрин на гладно, след което пациента изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и отново се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора. При този тест се оценява възможността на панкреаса, при натоварване на организма с въглехидрати да отговори с адеквана секреция на инсулин, който да доведе нивата на кръвната захар до нормални стойности. Респективно с този тест се дава отговор на въпроса: има или няма захарен диабет в онези случаи, при които стойностите на кръвната захар са гранични и не са категорично високи, така че само по изследваната захар на гладно не може да се постави диагнозата.

# 10
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Първо искам да ви пожелая да се разсеят бързо съмненията ви! Моля се от сърце  Praynig

После да попитам: втората контролна кръвна захар какво показа?

# 11
 • София
 • Мнения: 1 227
wa_wa грешката е у мен, по телефона Савова каза, че гликиран хемоглобин няма да се прави сега. А педито каза, че обременяването с глюкоза се извършва под лекарско наблюдение. Благодаря за цитатите, много са ми полезни. Поне утре няма да питам глупости.
anuschka първата глюкоза беше след хранене - 8,1, а втората на гладно - 6,7 /по-горе съм натиснала грешен клавиш/

Благодаря на всички за пожеланията. Утре вечерта ще докладвам за развоя на събитията.

# 12
 • Мнения: 7 552
Допитах се и до Бърди, той гледаше по-оптимистично, защото не е чак толкова увеличена. Трябва да направим всички изследвания за да се потвърди или отхвърли диагнозата Диабет, но без второ мнение няма да лежим в болница, така решихме.
Няма нужда от "втори" мнения, щом две стойности на глюкоза са над 5.6 ммол/л. Нужно е да действаме...
Нужно е да направите обременяване с глюкоза, защото то е изследването, което е нужно. Без това изследване НИЩО определено не може да се каже.
Нормалните стойности на кръвна глюкоза по принцип са под 100 мг/дл на гладно (или 5.6ммол/л).
Също така, изследване на урина е от ключово значение. На гликозилиран хемоглобин, също.

"...Савова каза, че децата с такива стойности могат да рухнат за една нощ."
->Безотговорно "изказване"... да оставим настрана, че при разлики от около 0.8 ммол/л, и без други данни, НЕ се говори по този начин. Хм... ще се въздържа от коментар. Абе, що за хора са тези? те деца нямат ли, че говорят подобни идиотии. Поне верни да бяха...

"При здрави индивиди стойностите на кръвната захар на гладно са между 3,89 и 6,1 mmol/l"
->Общоприетата горна граница за деца е 5.6 ммол/л.
http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0n_010.htm

Последна редакция: ср, 29 авг 2007, 23:51 от Birdie

# 13
 • София
 • Мнения: 1 227
Аз съм съгласна, че трябва да се действа бързо, но не мисля, че точно утре ще й направят обременяване с глюкоза, ще отидем след 10,00ч. Не знам точно как ще преценят дали детето не е добре, за да го приемат веднага. Затова искам второ мнение, консултация с друг специалист. Явно в болница ще се лежи заради това обременяване, но така поднесена по телефона, информацията ме тушира за дълго време.
Сега гледам малко по-ведро, за което и тати има пръст, умее да ме успокоява
СЕга като си спомня разговора, се сетих, че докторката искаше още днес да отидем в частният й кабинет, когато повторих 2 пъти, че няма да можем, тогава каза да отидем утре в клиниката. Не ми се иска да мисля, че ми е наговорила тези неща, само за да си платим за частен преглед. Това би било вече ужасно. Утре ще разбера.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 227
Допитах се и до Бърди, той гледаше по-оптимистично, защото не е чак толкова увеличена. Трябва да направим всички изследвания за да се потвърди или отхвърли диагнозата Диабет, но без второ мнение няма да лежим в болница, така решихме.
Няма нужда от "втори" мнения, щом две стойности на глюкоза са над 5.6 ммол/л. Нужно е да действаме...
Нужно е да направите обременяване с глюкоза, защото то е изследването, което е нужно. Без това изследване НИЩО определено не може да се каже.
Нормалните стойности на кръвна глюкоза по принцип са под 100 мг/дл на гладно (или 5.6ммол/л).
Също така, изследване на урина е от ключово значение. На гликозилиран хемоглобин, също.

"...Савова каза, че децата с такива стойности могат да рухнат за една нощ."
->Безотговорно "изказване"... да оставим настрана, че при разлики от около 0.8 ммол/л, и без други данни, НЕ се говори по този начин. Хм... ще се въздържа от коментар. Абе, що за хора са тези? те деца нямат ли, че говорят подобни идиотии. Поне верни да бяха...

"При здрави индивиди стойностите на кръвната захар на гладно са между 3,89 и 6,1 mmol/l"
->Общоприетата горна граница за деца е 5.6 ммол/л.
http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0n_010.htm
Бърди, в такъв случай, разликата не е ли повече от 0,8 ммол/л?

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт