Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Дом
Дом
15 340 членове Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора
какво е мнението ви за Al и PVC дограма(бяла и цветна). а к стъклото?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 474
Харесва ми повече PVC, а пък и съм виждала с очите си как през алуминиева дограма е навалял дъжд и е направил потоп в един хол. Вкъщи всичко е PVC и съм много доволна!
Цитирай

София

Мнения: 151
Харесва ми повече PVC, а пък и съм виждала с очите си как през алуминиева дограма е навалял дъжд и е направил потоп в един хол. Вкъщи всичко е PVC и съм много доволна!

При нас беше подобно положението. Смених с PVC и направо се "родих". Препоръчвам ти PVC!!!! Peace
Цитирай


Мнения: 341
Естествено, че пластмасова.
Алуминиева се произвеждаше, щото още не бяха се сетили за поливинилхлоридовата.
Цитирай


Мнения: 5 895
Да, обаче ПВЦ-то е адски вредно за живеещите там, постоянно отделя токсични елементи, с напредване на времето.
Най-добре си е дървена, има такива невероятни дървени дограми, че тия боклуци от ПВЦ и алуминий могат да ходят да ги продават на баба ми.
Цитирай

Galaxy 13197853088

Мнения: 2 455
Да, обаче ПВЦ-то е адски вредно за живеещите там, постоянно отделя токсични елементи, с напредване на времето.
Най-добре си е дървена, има такива невероятни дървени дограми, че тия боклуци от ПВЦ и алуминий могат да ходят да ги продават на баба ми.

Ако само за момент си дадеш сметка за това колко пластмаса има в къщата и колко вредни химикали ще се изнесеш на село в бабината ти къща ...
Цитирай

София

Мнения: 2 197
Статия,която на мен ми беше много полезна:

  Алуминиева дограма
Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта. Алуминиевата дограма е най-здравата и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесно се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне. От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци при нашите климатични условия е желателно, когато става дума за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки (изработени от полиамид), които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16, а желателно е да бъде с 20 и повече мм. Тук обаче трябва да се напомни, че профилите с прекъснат термомост са по-скъпи. Ето защо, в резултат на постоянното търсене на по-ниски цени от страна на клиентите, производителите на алуминиеви профили и техните дистрибутори предлагат "минисерии" с температурното прекъсване от 4 до 10 мм. С тях те търсят компромис в отношението цена - качество.

   Традиционно дограмата се предлага в бял цвят. Ако вашето цветово предпочитание е различно, производителите могат да изпълнят всяко желание. Алуминиевите профили могат да бъдат прахово боядисани практически в цялата цветова гама по каталога RAL, а също така да бъдат елоксирани в цветове с метален блясък през златист до черен. Разбира се, при излизане от традиционното цената също нараства. Алуминиевата дограма с термомост има близки до трикамерната PVC дограма топлоизолационни качества. Позволява (в зависимост от стъклодържателя) остъкляване, както от едно стъкло, така и от различни по дебелина стъклопакети. Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. От особена важност е дебелината на стените на алуминиевите профили. Дограмата от тънкостенни профили, която е подложена на интензивни натоварвания има опасност от огъване, усукване и пукане на стъклопакетите. Тя би следвало да е по-евтина, но не е по-добрия избор. Често се водят спорове дали алуминиевата дограма, дори и при наличието на термомост е подходяща за нашите климатични условия. Трябва да се има предвид, че алуминия като метал притежава много добра топлопроводимост и въпреки прекъснатия термомост при определни условия - висока влажност на въздуха и големи температурни разлики може да се получат условия за образуване на конденз. Съществува алуминиева дограма и без прекъснат термомост. В практиката е известна още като "студен профил". Нейното използване в жилището също е възможно, но то се ограничава до направата на вътрешни врати, предимно на бани и тоалетни, вътршни преградни стени и други интериорни решения. Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не трябва да се допуска. Цената и е доста по-ниска от тази на профилите с прекъснат термомост и дори от ПВЦ профилите Това я прави добър избор при посочените приложения.

  Дограма от PVC профили
Задържа по-добре топлината и пропуска по-слабо студа отвън. Притежава всички качества, що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид, но с по-добри топлотехнически характеристики, което избягва недостатъците на алуминиевите профили, а при това е и по-евтина. Независимо от многообразието на синтетични материали с различни качества смесите на поливинилхлорида (PVC) с различни модификатори са се наложили като дограма. PVC се използва в модифицирана форма и в други сфери, където са необходими дълготрайни изкуствени материали с разнообразно техническо приложение. PVC не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от PVC привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. За поливинилхлорида (изходния материал за PVC дограмата) трябва да се знае, че е полимерен материал и като всеки полимер остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура. Сериозните фирми производителки на профили развиват своите технологии, влагайки усъвършенствани съвременни модификатори, удължаващи експлоатационния срок и способстващи за по-малката промяна на външния вид във времето. Те следят за постоянното качество на всеки един етап - от състава на суровината до екструзията на PVC профили.

   Ето защо многократно се обръща внимание на това, че произходът на профилите е първата стъпка, която гарантира надеждност и дълъг живот на прозорците. Благодарение на многокамерната си конструкция, тя има отлични топло- и звукоизолиращи свойства и съответства на всички изисквания за модерна дограма. Често представителят на фирмата производител на дограма, воден от стремежа на клиента към по-ниска цена, предлага профили с най-малкия брой камери. Би трябвало да се знае, че доставчиците на профили предлагат в номенклатурата си богат асортимент, който включва многокамерни PVC профили (с 4, 5, 6 камери).

   Тук трябва да се отбележи, че колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията. За съжаление колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-висока ще бъде и цената на прозореца. Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. По този начин могат да бъдат строени къщи с различни цветове на прозорците без необходимост от периодично боядисване и нанасяне на различни защитни лакове. Дограмата от PVC е издържлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. Могат да бъдат поставяни всички видове звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла. Профилите от PVC се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления (профили с квадратно или правоъгълно напречно сечение) по височина и широчина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство. Друго предимство на профилите от PVC е изключителната здравина и еластичност на ъглите. Хомогенното им свързване се извършва чрез заваряване, което ни най-малко не влошава естетичния вид на рамкатa. В интерес на истината трябва да се отбележи, че PVC дограмата старее по-бързо от алуминиевата (все пак произходът й е органичен). Профили с некачествен състав пожълтяват на слънцето, деформират се при голямо разширение (високи температури) и прозорците направени от тях губят своята плътност на затваряне и топлопропускливост. Неправилно е да се приема, че най-добрите са най-скъпите или, че профилите произведени в Западна Европа са най-добри, защото са най-скъпи. В България, Гърция и Турция се произвеждат PVC профили по технологии от най-развитите в това отношение страни и фирми, които не им отстъпват по нищо. Дограма с такива профили е дори за предпочитане пред дограма с профили, които са с по-ниска продажна цена в Европа, защото или пазарът не е одобрил потребителските им свойства или са залежала с години стока, която в много случаи се приема охотно заради това, че е произведена в Западна Европа.

От тук: http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=82
Цитирай

Плевен

Мнения: 51
PVC разбира се, по възможност дървесен декор, ако смятате, че си заслужава парите, защото това много ги оскъпява, наште са белички и пак са си хубави.
Цитирай

varna;vladislavovo

Мнения: 67
Много зависи къде ще се слага тази дограма!
Моя мъж,се занимава с производството и монтаж на такава дограма и от опит и от него знам,че  има значение къде се слага.
Ако е за навън е по хубаво да се сложи ПВЦ,защото изолира от студ и шум,алумина си мини структурата,зависимост от времето,при студено се свива,при топлина се раздува.Алумина по принцип го дават за вътрешен декор,но всеки сам си избира.
Това си е мое мнение и не смятам да споря,ако някой знае нещо повече,ще се радвам да го науча.
Цитирай

Пловдивъ

Мнения: 2 631
И при PVC и при AL дограма може да получите потоп, теч, мухъл, 'спарване' и т.н. Дървената обаче е в пъти по-скъпа от другите, а алуминиевата я дават без измятане по-дълго веме от пвц-то.  Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 1 567
ТОВА ИЗЧЕРПВА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ!!!
По- подробно разнищване на въпроса не съм срещала. (е, аз не съм и търсила де!:)
Ще взема да го копна и да предложа да се закове като тема в "Нашият дом". Че току виж след седмица пак цъфне подобно питане.
Цитирай

В. Търново

Мнения: 302
"Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват."-от статията на Бианка.Точно това ни каза и фирмата,която ни поставя нашта,на терасата ни е алуминиева,а прозорците по стаите са PVC!
Цитирай

USA

Мнения: 828
За стаята и аз съм сложила ПВЦ. Нямам проблем с шумо и топлоизолацията и с конденза. Определено съм доволна Peace
Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
в нас е ПВЦ и сме много доволни
Цитирай


Мнения: 5 895
Да, обаче ПВЦ-то е адски вредно за живеещите там, постоянно отделя токсични елементи, с напредване на времето.
Най-добре си е дървена, има такива невероятни дървени дограми, че тия боклуци от ПВЦ и алуминий могат да ходят да ги продават на баба ми.

Ако само за момент си дадеш сметка за това колко пластмаса има в къщата и колко вредни химикали ще се изнесеш на село в бабината ти къща ...

Благодаря за загрижеността, но съм се замислила навреме и съм взела мерки да не съм заобиколена от чак толкова вредни химикали, нямам почти никаква пластмаса у дома, но дори и да беше така, не бих си сложила ПВЦ доброволно. Дограмата ми е дървена и съм доволна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора