Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2007, 10:47 ч.

Българското законодателство

 • 888
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
 Shocked
Казвам се Б. Пеев от гр. София.
Имам жилище което няма акт 16 в Надежда. Там живееше баща ми, защото няма къде да отиде. Той се ожени и разведе и бракоразводното решение присъди за живеене моя апартамент на бившата жена на баща ми.
А аз всъщност живея на квартира и плащам наем от 520 лв.
Кажете ми как да я изгоня тази жена.
P.S. Баща ми няма право да живее там според решението на съда. Съответно там се разполага някаква никаквица.
Моля за съвет!!!

# 1
 • Мнения: 2 405
Много ти е объркан поста, нищо не разбрах.

# 2
 • Мнения: 1 492
Е, ако е твое жилището, защо въобще се е стигнало до съд?

# 3
Въпреки че няма Акт 16, ти би трябвало да имаш нотариален акт, че си собственик на жилище изградено до степен "груб строеж". На чие име е нотариалния акт? Ако е на името на баща ти много трудно ще можеш да направиш нещо  Whistling

# 4
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 662
Освен че е живеел там баща ти, той е бил собственик, според нотариалния акт. И не само той, но и вече бившата му съпруга, щом са го делили. Значи е бил СИО.

Ако е бил просто "наречен" на теб, за съжаление, нищо не можеш да направиш.

# 5
 • Мнения: 133
Ами бих те посъветвала да се консултираш с адвокат. Информацията, дадена по-горе, е доста оскъдна и объркана. Ще седнете с адвоката, той ще се запознае с всички документи и ще обсъдите проблема и разрешаването му.
При подобна молба за консултация по форумите, най-много да загазиш още повече.
Успех.

# 6
 • Мнения: 5
Първият нотариален акт е на мое име, т. е. аз съм единствения собственик. Но при бракоразводното дело и присъждат моя апартамент, като близък роднина. Според мен аз не съм и никакъв роднина. Но обстоятелства като тези че има три деца(едното от баща ми )са повлияли на съда да вземе подобно решение.
Сега не мога да я изгоня, заплашва ме че щяла да извика полиция и т. н..
Моят нотариален акт срещу нейното съдебно решение?
Писах до Софийска вода защото ми идват сметки на мое име за 120 лв до момента. Тя заяви че няма да ги плаща, не и пукало...

Получих разрешение от Софийска вода да се спре водата, но това няма да принуди мизерничката да се изнесе.
Посъветвах се и с адвокати: половината от тях не се заемат с подобни дела защото се протакали много дълго, а и законите били от времето на Бай Тошо( без никаква логика),а другата половина ме убеждават че нищо не мога да направя засега.
Трябвало да се заведе дело, но нали се досещате колко време би отнело и още колко време ще плащам квартира, при положение че имам собствено жилище.

# 7
 • Мнения: 188
Много неприятна ситуация, ама аз пак не мога да разбера как като е на твое име нотариалния акт изобщо са го взели в предвид при развода

# 8
 • Мнения: 455
Според мен това "жилище" се е явило "семейното жилище" в което са живели по време на брака. Не е необходимо да е СИО за да й предостави съда правото на ползване, защото на практика при развода съда не е делил собствеността на имота а правото на ползване върху имота. По време на процеса, бившата съпруга на баща ти, е предявила претенции да живее в имота докато детето й /от баща ти/ навърши пълнолетие. Най-вероятно беща ти не е възразил или ако го е направил - не е било подкрепено с достатъчно доказателства. Затова и сте в това положение сега.
Друг е въпроса доколко ,според нормативните разпоредби, имот нямащ въвод в експлоатация може да се окачестви като "семейно жилище"......... По смисъла на закона той все още не е апартамент, годен за обитаване а е обект, завършен в груб вид, което предполага липса на елементарни условия за живот.
Струва ми се, че баща ти се е предоверил на обстоятелството, че ти си собственик на имота и не е ангажирал съответните за това доказателства.
И аз, като останалите, бих те посъветвала да се консултираш с адвокат по бракоразводни дела или такъв, който се занимава с уреждане въпросите на собствеността за да получиш компетентно мнение.

# 9
 • Мнения: 575
Просто си намери кадърен адвокат.Би могъл да заведеш дело срещу обитателката отделно за неплатените сметки,нали казваш,че на теб ги изпращат? Доказано е,че тя ползва жилището,въоръжена със съдебно решение,имаш сметките,доказано е,че ти и баща ти живеете другаде,завеждаш дело тя да възстанови тези разходи(които сама е направила) ,а може и за нанесени нематериални щети-това,че тя ползва водата,а не я плаща,пък сметките се трупат на твое име,си е тормоз,уронване на пресижа ти на редовен платец,ако щеш...Смятам,че ако я съдиш направо нея за такива неща(може и други претенции да включиш,примерно,ако тя не полага грижата на добър стопанин за жилището,ако си забелязал такова нещо...),тя сама ще те потърси за постигане на някакво решение...

# 10
 • Мнения: 8 666
станало е точно както Фъстък ти е обяснила. било е жилището, в което са живели по време на брака и понеже имат дете от брака са й го дали за определен период от време. ти обаче можеш да й искаш наем. закона не казва, че това ползване за определен срок е безвъзмездно. Peace

# 11
 • Мнения: 5
Благодаря ви за състраданието! Днес отидох до Софийска Вода и казаха че ако платя сметката до момента(200 лв) и 20 лв такса за пломбиране, ще ми я спрат веднага. Но има един значителен проблем: Водопроводчиците ще ми сложат пломби на спирателните кранове, които могат да се махнат и пак да си тече водата. Тук следва интересното: наказателна отговорност за това нося аз като титуляр на сметките, което е доста солидна сума.
Аз спирам водата, тя пак си я пуска и накрая глобяват мен при една евентуална проверка.
Ей това е България!
Скоро чакам един адвокат да се върне от чужбина, та да ми разгледа случая.
Успех на всички!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт