Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 авг. 2007, 12:10 ч.

Домашен крем.Как?

  • 23 480
  • 21
  •   1
Отговори
Искам да изненадам родителите си с нещо вкусно и тъй като не съм много по готвенето предпочитам да направя нещо бързо и лесно.Може ли някой да ми припомни как ставаше домашния крем???
Знам, че се прави с прясно мляко,яйца,захар, брашно и ванилия, но не помня точното съотношение на продуктите.

# 1
  • под тепетата
  • Мнения: 2 216
Крем ванилия или лек крем (този с отделно прибавящите се след сваряване на крема белтъци) ?

# 2
да,за него става въпрос.

# 3
  • под тепетата
  • Мнения: 2 216
Отделям от литър мляко 1 ч.ч., останалото го слагам да заври.Разбивам хубаво 4 жълтъка с 1ч.ч. брашно(или 7пълни супени лъжици), отделеното прясно мляко, ако е много гъсто и половин чаена чаша вода. Към заврялото мляко слагам 1ч.ч. захар, намалям котлона да ври леко и полека прибавям на струйка яйчената смес.Бъркаш до сгъстяване и махаш от котлона.Прибавям 1-2 ванилии и оставям да поизстине, като разбърквам от време на време, да не хване коричка.Разбивам на гъст сняг 4 белтъка с щипка сол и лъжица по лъжица ги добавям към крема,бъркайки само в една посока (не с миксер!).
 Вариант -към яйчената смес се прибавят 2-3 с.л. какао.
 Или орехови ядки.Когато го ползвам за торта слагам и 60 гр масло.
 Надявам се да съм била полезна и да е същият крем.

# 4
Много ти благодаря,за този ставаше въпрос...ей сега ще го пробвам.Стискай палци да не направя някоя беля, че с котлона много не съм на ти. Grinning
Жив зиян съм си в кухнята Wink

# 5
  • под тепетата
  • Мнения: 2 216
Успех и на по-слаб котлон работи!Бъркане и търпение му е майката Wink

# 6
  • край морето
  • Мнения: 3 623
И аз го правя като bilqna_69  Laughing
Само да вмъкна нещо, ако ти стане на бучки /понякога се случва/ слагам една купа и отгоре гевгира и сипвам крема да мине през него. Бучките остават, а крема излиза гладак

# 7
Хубав стана,малко прекалих с какаото, но и без това всички у нас се кефят на шоколадовите вкусотийки, така че едва ли ще бъде проблем за някого.
Благодаря ви за помощта! Grinning

# 8
  • под тепетата
  • Мнения: 2 216
Браво!
 А за шоколадов крем рецептата ми е още по-лесна.Същите продукти и пропорции, но без яйца и слагам 4 с.л. какао.

# 9
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 3 570
Подсетихте ме, отдавна не съм го правила.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 271

Отделям от литър мляко 1 ч.ч., останалото го слагам да заври.Разбивам хубаво 4 жълтъка с 1ч.ч. брашно(или 7пълни супени лъжици), отделеното прясно мляко, ако е много гъсто и половин чаена чаша вода. Към заврялото мляко слагам 1ч.ч. захар, намалям котлона да ври леко и полека прибавям на струйка яйчената смес.Бъркаш до сгъстяване и махаш от котлона.Прибавям 1-2 ванилии и оставям да поизстине, като разбърквам от време на време, да не хване коричка.Разбивам на гъст сняг 4 белтъка с щипка сол и лъжица по лъжица ги добавям към крема,бъркайки само в една посока (не с миксер!).
 Вариант -към яйчената смес се прибавят 2-3 с.л. какао.
 Или орехови ядки.Когато го ползвам за торта слагам и 60 гр масло.
 Надявам се да съм била полезна и да е същият крем.

Проблем ли ще е ако се разбият целите яйца (без да се делят на жълтъци и белтъци)???
Има ли опасност да се пресече крема?
Защо се прави това разделяне?

# 11
  • под тепетата
  • Мнения: 2 216
За да стане по-пухкав и лек. Иначе ако не ги разделиш си е обикновен яйчен или крем ванилия. В старите книги го пише като жълт или лек крем.

# 12
  • София
  • Мнения: 835
Момичета, не го правете това със суровите белтъци.
Правих го този крем, докато не докарах салмонелоза на 5 човека с него (с белтъците на сняг),
хем яйцата бяха домашни.

Това просто за информация, пък всеки както си реши.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 537
Аз не разделям белтъци от жълтъци, правя го със цели яйца и си става супер.
1 литър прясно мляко -слагам на котлона да се сгорещи  и го подслаждам със чаша и половина захар
В купичка си разбивам хубаво 3-4 яйца + 5 пълни лъж. брашно ,става на кашичка.
И при непрекъснато бъркане добавям на тънка струйка в млякото.Бъркам с телена бъркалка , до сега не е ставало на бучки, ама ако ми се случи ще го врътна с пасатора и се оправя работата.
Накрая като се сгъсти креме добавям 2-3 прахчета ванилия и половин пакетче масло.Това е.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 271
леле Мимис мерси за рецептата
тъкмо се вари млякото
отивааааааам

  bouquet


станааааа ммммммм суперррррр вкуснооооо
естествено с домашни яйца от свеки

Последна редакция: ср, 31 окт 2007, 14:39 от kuneto

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт