Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2007, 21:16 ч.

Доктор Спок ...

 • 9 425
 • 68
 •   1
Отговори
 • Мнения: 214
Имахме спор оня ден с моята жена. Тя твърди че методите и начините на отглеждане и възпитание на бебетата и децата описани в книгите на д-р Спок вече били остарели и не се прилагали дори в Щатите. Отделно че тези методи били специфични на тамошния начин на живот и не ставали за нашата народопсихология и традиции във възпитанието на децата.
Вие какво мислите - светът отрекъл ли е вече книгите на д-р Спок като остарели и закостенели или има какво да се научи още от него?

# 1
 • София
 • Мнения: 11 420
Ми я кажете тогава от български автор книга подобна. Аз имах една и методите в нея бяха като във всички останали такива книги  Grinning

Възможно е някои схващания да са остарели, но... всеки родител освен, че чете книги трябва да усеща сам как да възпитава детето си. Ще видиш доста крайни мнения в тази тема  Wink

# 2
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 231
Отдавна съм чела книгата, но и за мен е доста остаряла.
Като се заговори за платнени пелени, закопчани с безопасна, за захранване с портокалов сок...
Но пък има неща които са си валидни и до днес.
Истина е обаче, че американското и българското гледане на дете много се различават. Казвам го като пряко наблюдаваща.

# 3
 • Мнения: 14 782
Оооо, Борко, добре дошъл и тук, моето момче! Що така закъсня?  Mr. Green
По въпроса - прочела съм доста книги за възпитанието - и професионално, и като родител. До сега не съм попаднала на такава, която да е панацея на 100% за моето дете. Във всички прочетени съм намерила по някое ценно зрънце, което ми е било от полза, но такава книга или такъв автор, които като прочетеш и да станеш супер-родител, просто не съществуват! А и не съм разбрала досега авторите да имат такива претенции. Дават идеи хората, а при кого ще сработят и при кого - не, божа работа.
За остарели методи може да се говори по въпросите за отглеждането на детето. Но за възпитанието...?  newsm78 Промени може да има в морала, в целите, но не и в методите. Те са си едни и същи от време оно - методът на моркова и пръчката. Пък кой ще има превес и доколко... Там е проблемът и пак е строго индивидуално спрямо конкретното дете.
Иначе, да ти открехна една тайна, всеки знае най-добре как се възпитават и отглеждат чуждите децаMr. Green Питай мен - спец съм!  Joy

# 4
 • Мнения: 1 943
За което и от трите деца да сме се чудели за нещо, сме намерили адекватен и доста изчерпателен отговор от книгата на д-р Спок.

# 5
 • Мнения: 214
Оооо, Борко, добре дошъл и тук, моето момче! Що така закъсня?  Mr. Green
Извън темата:
Да не разводняваме темата ще ти кажа че дойдох тук защото имам питане. Не знам какво значи да съм закъснял? Стоя си в клюкарника защото там са ми професионалните интереси Simple Smile и ходя в друг форум само когато имам нещо да питам или да кажа...
Край на отклонението от темата.

# 6
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 182
Книги за възпитание и отглеждане не чета, нали съм умница и знам всичко.  Mr. Green
Сама си гледам поколението, на инстинкти карам. Само ми е трудно да ги нося със зъби.  Rolling Eyes
Преди няколко месеца все пак се престраших и си купих книгата на Спок. Ей тъй, за разкош.  Flutter
Приятно съм изненадана. Да, пише за платнени пелени, за захар в прясното мляко (за кърмачета) и пр. Но като цяло книгата се оказа много полезна, добре систематизирана и е видно, че нещата не са се променили.
 hahahaС толкова много приказки искам да кажа, че съм почитател на Спок. Вечна му памет, амин.
П.П. И мен са ме гледали по същата книга, затова му се сърдех доста време на доктора.  Mr. Green Никакво глезене.  Tired
hahahaДобре, че когато пораснах, мъжете ми се реваншираха.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 382
аз откривам разлика между Спок и други американски автори, които съм чела в това, че той не е така назидателен и няма претенциите да дава правила и схеми за възпитание. Някои детайли са ми излишни, остарели или непригодни, но когато го чета, усещам добронамереност и книгите му ми действат позитивно. Чела съм американски книги, които са съвсем еднакви - само авторите и заглавията различни. За мен Спок не е сред тях.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 354
По мои впечатления (навремето изчетох каквото имаше по въпроса) всички книги за отглеждане и възпитание на децата са много тясно обвързани с културните особености на авторите. Също така са зависими от времето си на написване - какви са били официалните нагласи, напредък на култура, наука, обществено развитие и други подобни.
В момента се старая да чета по-скоро независими, разнообразни статии в различни области на познанието, които са свързани с децата.
Периодично има "вълни"  от норми за отглеждането и възпитанието.

За Спок - някъде бях срещнала, че синът му е имал намерение да го съди за тормоз и малтретиране (това в кръга на клюката). Сериозно - ужасявам се, че поколения деца са отгледани по неговите съвети. Нищо чудно накрая да се окаже, че това има принос в бума на депресии и други подобни състояния (за радост на фармацевтичните компании).

За нас, българите, остава сами да се образоваме и да си намерим нашия път за отглеждане и възпитание. Но не ми е приятно това, че масово се залита по западняшките методи без да се взема под внимание, че нашата културна, икономическа и ако щете географска и историческа среда има много важен дял.

На всичко отгоре се дразня, че подобни книги се пишат я от лекари, я от психолози, я от някой друг. Дълбоко се съмнявам тези хора от правене на кариера дали са имали време за собствените си деца. Нямам данни някой от тях да е обръщал и на половина внимание на децата си, колкото описват в книгите си.
 Ако някой е чел нещо, написано от родител, който е отгледал сам и изцяло поне едно дете, с радост ще я прочета.

# 9
 • Мнения: 517
Книгата на доктор Спок не беше моята книга.Не го отричам, просто не е моят тип възпитание. Семейството ми е отгледало с много нежност и аз така съм гледала сина си. Да, вярно е, че порастна в ръцете ми, но не мисля, че е разглезен.Нито приемам, че съм се жертвала или слугувала на детски капризи. Имам един печален опит да науча детето си да заспива само по съветите на д-р Спок. Освен, че получих нервна криза и чувство за вина, нищо друго не постигнах. Малко по- късно го научих по моя си начин. Бавно и безболезнено за двамата. Иначе съм съгласна, че дава много ценни обяснения и книгата му е добре структурирана. Моето мнение е, че тя не е за балканско- славянския ни манталитет.

# 10
 • На баира-в дясно
 • Мнения: 1 187
Борис и аз споделям мнението на жена ти за Спок.Единствената книга,която ми допадна до някъде/не че не липсват изцепки и там/е на Лоранс Перну "Аз чакам дете".Имам старото издание,миналата година я преиздадоха с допълнения.Но,както обичам да казвам хубаво е детето да се гледа по книга,само че за всяко дете ще е необходима отделна.. Wink

# 11
 • Мнения: 7 693
Имам книга на Спок за болестите, написана е на достъпен език и с хубави обяснения.
Чела съм и една малка книжка на Спок - наръчник на бременната. В нея е проследена бременността по седмици + интересни и важни неща за бъдещата майка.
Тази за възпитанието не я одобрявам, прекалено по американски ми е.

# 12
 • Мнения: 1 866
Аз съм чела по-подробно новото издание на Спок, то е осъвременено и в него се сравняват даже минали и стари методи на отглеждане на детето. На мен лично много ми допада стила на Спок, защото не е наставнически, има и доза хумор и понякога действа разведряващо. Често дава алтернативи. Тази книга не я чета от край до край, а си правя справки по определени проблеми. Например много ми харесва частта с описанието на болестите. Даже и за себе си гледам. Освен това Спок ми помогна да науча децата си да заспиват сами и да си спят по цяла нощ от съвсем малки бебета и с това си спестих доста нерви и изтощение (много майки тук точно тази част от книгата му не харесват). Аз пък съм му благодарна. Естествено има и негови съвети, които не бих приложила, защото не отговарят на стила ми на живот - като например вегетарианството при децата. Но по принцип от всеки автор си взимам каквото на мен ми е полезно и каквото мисля, че бих могла да приложа без това да влиза в противоречие с моите разбирания, чувства или възпитание.

# 13
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
Имам изданието на д-р Спок от 74- та година. Набор ми е!
Мама ми я даде, като ми каза, че нас с брат ми ни е гледала по тая книга,
била й е полезна, и може и на мен да ми е.
Истината е, че в тая книга съм намирала много полезни съвети,
но те са били най- вече в диагностицирането на детските болести.
Главите за повиване, хранене, стерилизация
и научаване към режими наистина не са ми били полезни.
Новото издание не съм чела, а и нямам намерение-
децата, според мен не се възпитават по книга. Simple Smile

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 1 901
От д-р Спок нямам впечатления но преди време тук намерих линк към електронно издание на Изкуството да бъдеш родител /за съжаление не помня автора/. Тази книга ми допадна доста с подхода си по някои основни въроси на възпитанието. За жалост сега не намирам този линк. Някой ако ми помогне ще съм много благодарна.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт