Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 11
Здравейте момичета,
съвсем скоро и аз ще се влея официално във вашите редици. Все още живея без брак с "донора", но от самото начало нещата не вървяха. Сега е направо ад - всяка нощ е по запои с к***и и чак сега, като детето стана на 6м. се сети, че не му се живее по семейно му. Реших да не позволявам детето да е свидетел на постоянните скандали и обиди, а да се изнесем докато е време. Възнамерявам също така да се върна на работа когато бебо стане на 9м. - не мога да си позволя да живеем с 180лв, изплащам и кредит, а на голи обещания от "донора" вече не вярвам.
Та това, което искам да питам е : ако се върна на работа преди детето да е станало на 2г., държавата ще ми изплаща ли тези 180 лв?.
Разбрах и че има някаква социална програма за детегледачки - някой знае ли нещо по въпроса? От къде да прочета подробности? newsm78
Стискам зъби и се опитвам да подредя живота ни с бебо.
Много го обичам и вярвам, че ще успея.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 11 832
Ако сключиш трудов договор, ти се изплаща половината обезщетение, т.е. 90 лева.

# 2
  • Мнения: 518
Плаща се половината от майчинството,а за детегледачки провери в Социални грижи по местоживеене

# 3
  • Мнения: 11
Не ми стана ясно. Аз в момента съм на трудов договор. Знам, че мога да прехвърля майчинството на някой друг, но той може ли да работи, или не...
Май ще трябва да се ровя здраво в сайта на НОИ

# 4
  • София
  • Мнения: 2 327
Можеш да прехвърлиш майчинството на друг, който е на трудов договор, но трябва той/тя да излезе в майчинство и да не работи.
Ако ти започнеш работа без да си го прехвърлила получаваш от НОИ половината от сумата допълнително към заплатата до навършване на 2 години на детето.

# 5
  • София
  • Мнения: 291
Ако си на трудов договор и се върнеш на работа БЕЗ да си прехвърлила майчинството си на някого, тогава ще получаваш върху заплатата си още 1/2 минимална работна заплата (МРЗ) като работеща майка (засега 90 лв, догодина вероятно 110), това докато детенцето навърши 2г.

Ако се върнеш на работа и прехвърлиш майчинството, тогава няма да получаваш нищо над заплатата си, защото човекът, на когото си го прехвърлила, ще получава МРЗ, т.е. 180 лв.

Помощта за детегледачка - виж http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/index.htm, Национална програма "В подкрепа на майчинството". Общо взето, жената трябва да е регистрирана като безработна и да е в трудоспособна възраст (не пенсионер). Тогава ще получава минимална раб заплата и ще й върви трудов стаж. Обаче повечето детегледачки не се съгласяват на толкова пари, може да се наложи да ползваш тази програма, но да доплащаш разликата до парите, за които сте се разбрали.

Най-ненатоварващият във финансово отношение вариант е ако имаш баба, която да помага. Ако работи, може да й прехвърлиш майчинството и така ще запазите тези 180 лв в семейството. Ако е безработна, ползвате програмата и пак запазвате тези 180 лв в семейството. На кого може да се превърля майчинството и при какви условия може да прочетеш на същия сайт по-горе, в Кодекса на труда и в Наредбата за отпуските и почивките.

Желая ти успех и бързо да си стъпиш на краката!

# 6
  • Мнения: 11
Мерси на всички включили се
Май няма да мога да прехвърля майчинството на някой от семейството ми, защото в този случай той няма да получава заплатата си (която е малко по-голяма от МРЗ).
Заемам се да разучавам програмата за детегледачки

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт