Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 4 407
Интересно ми е, вашите детегледачки оплаквали ли са се понякога от децата. Нашата няколко пъти ми се оплаква - ето от вчера: Детето паднало на площадката и си охлузило коляното. Не е дълбоко и не е нещо сериозно. Детегледачката се опитала да й сложи лепенка, но понеже никога в съзнателна възраст не сме и слагали лепенки, детето опищяло квартала, борило се до последно и я свалило. Съответно детегледачката ми каза, колко я било срам докато детето ревяло.
И няколко други пъти ми е правила намеци, че не й приятно детето да се тръшка. Ама все пак гледа дете , не гледа кукла. Вчера дори ми намекна, че тя само я гледала, а аз трябвало да я възпитавам.
Чудя се имали ли сте такива моменти на оплакване, от друга страна ми е ясно, че като тръгне на градина и училище, няма само хвалени деца.

# 1
 • Мнения: 18 846
ами на една мйка в градинката детегледачката- бабка и то доста изкуфяла, непрестанно й обиждаше и овикваше детето колко е лошо и невъзпитано, когато разбрах че е детегледачка а не бабата, казах на майката за да си направи сметка дали иска такъв човек да гледа детето й
когато й казах и стана доста неприятно, но не заради детето, а че я коментирам и че сега къде да търси друга детегледачка или да й плаща на тази повече, абе тъпа история
може би защото самата тя говореше по този начин за детето си и не й правеше впечатление, но детето си беше съвсем нормално и не заслужаваше такова отношение, камо ли от човек на който му се плаща да го гледа и ако не желае-да не се занимава

# 2
 • София
 • Мнения: 4 813
Казвали са ми - детегледачки и баби - когато децата се тръшкат или по някакъв начин се държат лошо. Не е било под формата на оплакване, а по-скоро като безпристрастна информация наред с това дали са спали, яли, играли и т.н. Същото се случва понякога и в детската градина с Габа. От училище май не са ми се оплаквали от Виктория, освен за говорене в час. Ако всеки ми казва, че децата ми винаги са послушни, това определено ще ми се стори подозрително.

Що се отнася за възпитанието, не мисля, че времето с децата може да се раздели на отглеждане и възпитаване. Всяка минута, прекарана или непрекарана с тях, е някакъв вид възпитание. Така че който е поел отговорност да ги храни, да им бърше дупетата или да ги учи да четат, трябва да поеме отговорност и за възпитанието им.

# 3
 • Мнения: 14 971
Така че който е поел отговорност да ги храни, да им бърше дупетата или да ги учи да четат, трябва да поеме отговорност и за възпитанието им.

Така е, стига родителят да е предоставил И такива права. Защото има много чувствителни майки, които не позволяват чужд човек, даже и детегледачката, да прави забележки на децата им, камо ли някакви по-строги мерки. А как се възпитава тогава?  newsm78

За детегледачки - не знам, но знам случай за момче в 7-ми клас, на което три учителки по БЕЛ и две по математика са отказвали частни уроци и са връщали парите на майката, само и само да се отърват от него. Можете да си представите за какво лигаво и нахално поведение става въпрос...  Whistling

# 4
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Вчера ми се оплака  Tired Малката хвърляла пясък навсякъде извън пясъчника и удряла по главата едно момиченце, уточнявам без елемент на самозащита  Tired С таткото мислихме, уточнихме подхода и наказанията и днес й казахме какво да прави в подобни ситуации  ooooh!

# 5
 • София
 • Мнения: 4 407
Забележките към детето са малко странни според мен, не знам права ли съм - вчера охлузването беше много леко и аз не бих сложила лепенка, не съм виждала и другите деца около 3 години с лепенки.  При мен детето веднъж е падало и го прибрах, за да мога да го оправя на спокойствие. Много деца пищят като им промиват рани и не мога да приема, че моето е невъзпитано по тази причина.
Веднъж ми се оплака, че не е дала да й сложат връзка за дърпане на камиона - детето си караше камиона вече 1 месец без връзка и явно така е свикнала. Не мога да обвиня детето, че е невъзпитано, защото сме го научили да кара камиона без връзка, а детегледачката е решила да му сложи.

# 6
 • ....
 • Мнения: 1 220
 Може да се уговорите с детегледачката, когато възникне подобна ситуация да ти позвъни и в движение да вземете решение. Моята дъщеря , например, много държи като подне да и се сложи лепенка, дори да няма охлузено! Просто настоява, чувства се добре от това.  Децата са различни, ако детегледачката е отскоро и не познава още навиците на детето ще минете през период на опознаване и после всичко ще е Ок!
И държа човека на когото съм оставила децата си, дори за 2 часа, да ме информира за всичко.

# 7
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Tigonew, по принцип аз ти отговорих по темата така както беше зададен въпроса, но искам да ти кажа че за твоя случай поведението на детегледачката спрямо детето или по-точно оплакванията са абсолютно неадекватни  newsm78

Може да е ПМС жената или да има друга причина поради която да се държи така  newsm78

# 8
 • Мнения: 379
и аз имам детегледачка от месец и в началото и аз го имах този момент /ревност ли да го нарека не занм/; нашата жена постоянно повтаряше колко сладко било предишното й детенце /момиченце/, колко умно, колко любвеобвилно; нашият малък мъж, съответно в началото беше доста изнервен от новия човек и я хапеше, скубеше и изобщо все неща от които  Embarassed започна да се тръшка на земята и да пищи, а преди никога не е показвал такива признаци на гняв; гледачката на няколко пъти в началото повтори, че "нямало да го понесе, ако малкия й се развикал пред бабите от входа"; даже съм плакала, че моето дете е един вид пренебрегнато в емоционален план;
сега обаче свикнаха един с друг и той започна да се гушка и да я търси да играят; тя също се отпусна и не му обръща внимание на гневните пристъпи; с мъжът ми сме й обяснили, че може спокойно да му се скара, ако започне да се държи невъзпитано и изобщо да не му се вързва на ината; все пак тя е 8 часа с него и то в най-активния му период от деня; ако тогава няма човек, който да възпитава, нещата няма да се получат за 2-3 часа с мен и баща му преди лягане;

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Е, то пък остана да звънят за уточняване на екзистенциалният въпрос "да сложим лепенка на ожулено или не" и "да има ли камионът връзка".

Критериите за възпитан/невъзпитан са различни за различните хора. Не разбрах колко е голямо детето, но за мен тръшкането не е нещо, което бих преглътнала - когато говорим за моето дете. Ако децата ми се държат неуважително, свръхреагират и правят нещо, минаващо за нередно според човека, който ги гледа, аз бих искала да знам. Задължително. Първо - за да си направя извод за ситуацията, второ - за реакцията и преценката на възрастния и трето - за да взема мерки веднага, ако това се налага. Ако критиката е оправдана, виждам, че човекът реагира добронамерено и със загриженост, ако и да критикува, то не бих се сърдила.

Вчера, например, ми се оплакаха от сина ми. Направил е нещо абсолютно недопустимо и с основание ми се оплакаха. Малкият има невероятен късмет, че не ми го е погодил на мен този номер, защото просто щеше да го тонесе страшно. Веднага предприех каквото счетох за нужно. Ако си беше премълчала баба му и нещата бяха останали покрити, това би било изключително вредно най-вече за детето. То не е перфектно, не е идеално и поведението му често има нужда от корекция и коментар. Не виждам за кой - за него ли, за мен ли, за човека, който го гледа ли - би било полезно подобно нещо.

# 10
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 556
Аз детегледачка нямам, имаме баба/свеки наместо това. Wink
И- да, напоследък само се оплаква от сина ми... Sad

Мъчно ми е от една страна, от друга -си викам: тя какво е правила през това време?! Thinking

# 11
 • София
 • Мнения: 1 351
Не, не ми се е случвало. Имала са 2 детегледачки, втората все още гледа Митко. Винаги и двете са хвалели и поощрявали децата ми. И са взаимно силно привързани. Мисля, че не бих изтърпяла критики от външен човек. Аз на майка ми се ядосвам, като каже нещо по адрес на децата ми, та камо ли на външен човек.

# 12
Nejna rabota e da ne go ostawq da padne. Tq otgowarq za deteto. Sluchi i se na nashata da se oplache i beshe skastrena zdrawo. Uspeh.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Аз детегледачка нямам, имаме баба/свеки наместо това. Wink
И- да, напоследък само се оплаква от сина ми... Sad

Мъчно ми е от една страна, от друга -си викам: тя какво е правила през това време?! Thinking

Добре дошла в клуба!  Wink Simple Smile

И аз вчера като бях яхнала метлата ми идеше и на Крисо главата да махна от кръста, ама и баба му да подпукам /свекърва ми/, защото те такова чудо как е допуснала не знам. Изобщо, наред исках всички да подкарам. И после ломотя само на баща му, ама то... полза няма. Ох! Крисо го отнесе, баба му и тя разбра, че границата е премината, но се опасявам, че ще си остане с разбирането само.

...
Мисля, че не бих изтърпяла критики от външен човек. Аз на майка ми се ядосвам, като каже нещо по адрес на децата ми, та камо ли на външен човек.

И на мен не ми понася никак добре някой да критикува децата ми, но понякога се налага и е силно отрезвяващо. Снощи майка ми така го подхвана синът ми, че сърцето ми кървеше, така ми се искаше да й кажа "млъкни! спри се! стига!", ама си стисках волана и си карах и само броях до 100 и си повтарях "разпасал си е пояся, та чак го влачи! нека малко му дойде и на него нанагорно. има нужда!". Защото аз самата, не бих имала сили чак за толкова "критика".  Wink

# 14
 • София
 • Мнения: 923
E, добре де, представяме си случка: Детето се тръшка, прави сцени (не говоря за конкретния случай, там според мен наистина не става дума за невъзпитание), рита, хапе другите деца, нещо такова. Детето е с гледачка. От нея какво се очаква да направи? Ако каже "Не е мое детето, не е моя работа да го възпитавам" - ще има тема колко е назаинтересувана гледачката от детето. Ако каже, че детето има нужда от обръщане на внимание върху поведението му, пак ще има тема "Има ли право гледачката да прави забележи/да се оплаква от детето". В крайна сметка детето прекарва по-голямата част от времето с нея. Ако тя не обърне внимание на нещата в поведението, които имат нужда от корекция, то не виждам кой би го направил. Родителите в 2-3-те часа, които прекарват вечер с детето надали ще имат такъв обзорен поглед. Според мен е напълно нормално да се "оплаче" от детето. Това дори е най-добрият вариант. Тя не му прилага наказания, да речем, а очаква от родителите да решат какво да направят и да и дадат ясен подход, който очакват от нея. Т.е. пита ги реално как да реагира и какви са техните методи на възпитание.
Както казах, "оплакването" в описания случай за мен е грешка. Че кое дете не реве като се е ударило?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт