Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 март 2005, 16:36 ч.

Деца с очила

 • 46 761
 • 96
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 581
Понеже ми харесва инициативата всеки да даде информация за проблема на детето си, реших да пусна тази тема в този форум. Струва ми се, че тук й е мястото.

Понеже знам, че не сме само ние от форума, а и майчета, които се съмняват за нещо, може да ползват информацията.
Извадила съм и съм превела накратко за нашия проблем, доста обща е информацията и се надявам в тази тема да я допълним най-вече със собствения си опит.
 Nerd  Grinning

# 1
 • Мнения: 1 710
Чудесно си се сетила - добре дошла при нас!

# 2
 • Мнения: 1 581
Детското зрение
Въпреки че очите и зрението на малките бебета не са напълно развити, никога не е рано да бъде направен очен преглед, който да установи наличието/липсата на някакъв дефект. Строго препоръчително е да се направи поне един очен преглед до 3-годишна възраст, дори без да се забелязва нещо нередно, а при появата дори на минимални отклонения трябва да се направи незабавна консултация с очен лекар. Важно е да се правят периодични профилактични прегледи. Освен това очният преглед е безболезнен за детето!
(Например една майка ми разказа как синът й на около 2г. започнал много да си криви главата на една страна, когато си играе или разглежда нещо. Лекарите преглеждали врата му, докато накрая не отишли на очен преглед, при който се установило, че има проблем с фокусирането и изкривяването на врата е стремеж да компенсира.)
Преди години се е смятало, че на детското зрение не може да се изследва и коригира (да се сложат очила) до 3-годишна възраст, но това не е така. Колкото по-рано се установи проблемът и се започне терапия, толкова по-големи са шансовете за пълната му корекция. Оставени без корекция за прекалено дълго, някои дефекти остават перманентни и могат да окажат отрицателно въздействие върху познавателните способности на детето, особено в училищна възраст. Доказано е, че човешкото око се развива напълно до 8-годишна възраст, така че е особено важно да се използва времето преди това за коригиране на проблемите. Затова родителите не трябва да чакат детето да тръгне на училище, за да обърнат внимание на зрението му!
По-слабото зрение и стремежът за компенсация могат да доведат и до странични явления като главоболие, нервност, нежелание да играе с по-малки елементи и др.

Кривогледство
Кривогледство възниква, когато едното око престава да работи в синхрон с другото око. Окото може да се проближи към носа или да се изкриви навън.
В повечето случаи причината е далекогледство и детето се нуждае от очила. Усилието, което детето полага, за да вижда без очила, причинява изкривяването. Най-често се появява на възраст между 10 месеца и 2 години, но може и до 5-годишна възраст. Забелязва се обикновено, когато детето започне да се занимава с играчки отблизо, да разглежда книжки или да нарежда по-дребни елементи. Оставено без терапия, изкривяването може да доведе до "мързеливо око".
Има случаи, когато няма видима причина за кривогледството, но обикновено има история на кривогледство и/или очила в семейството.
Кривогледството се коригира с носене на очила, в по-изявените случаи се налагат по-сериозни мерки (операция).
Всяко изкривяване на око след 2-месечна възраст трябва да бъде консултирано с очен лекар. В повечето случаи става въпрос за намалено зрение на изкривеното око.
Друга причина може да е увреждане на нерв, причинено от проблеми при раждането или болест впоследствие.
Случва се бебе да има "псевдо кривогледство", което е резултат от деформираната глава, но това изкривяване изчезва, докато същинското изкривяване не може да се израсте.
Кривогледството не е само "козметичен проблем", а може да доведе до трайно увреждане на зрението на изкривеното око.

Мързеливо око
Появява се, когато мозъкът игнорира неясната, нефокусирана картина от едното (изкривеното) око. В резултат зрението на това око постепенно отслабва. Коригира се с очила със закрито здраво око, за да се стимулира мързеливото око.

Носене на очила
Ако се наложи детето да носи очила, това не трябва да се посреща негативно. Важно е детето да остане с убеждението, че това е необходимо и нормално. Има най-различни детски рамки, които са леки, удобни, практични, а и атрактивни. Рамките няма нужда да са дизайнерски и скъпи - защото е доста вероятно често да се губят или чупят. За детски очила се препоръчват специални пластмасови лещи, които са по-леки и безопасни от стъклените. Има и ленти/връзки за очила, за да се предпазят от често падане, особено при физическа активност. Също така има възможност да се направят извивки около ушите, за да се придъжат.
Има книжки и филмчета като "Хари Потър", където героите носят очила, за да се възприеме носенето им съвсем нормално. Възможно е да се появят закачки и подигравки, на които трябва да обърнете внимание, за да не доведат до отказ на детето да носи очилата.
Опитайте се да създадете навици у детето относно очилата още от самото начало - слагането им сутрин, прибирането им в кутийката преди лягане, почистването, да не се оставят на пода, по столове и т.н. Полезно е детето да ги оценява и пази.

Ако искате да търсите на английски:
късогледство (myopia, shortsightedness, short-sight)
далекогледство (hypermetropia, longsightedness, far-sight)
кривогледство (squint, strabismus)
мързеливо око (lazy eye, amblyopia)

И най-вече: ТОВА, КОЕТО СЪВЕТВАТ НАВСЯКЪДЕ Е - АКО ИМАТЕ И НАЙ-МАЛКОТО СЪМНЕНИЕ, ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ!


Литература:
- на български

Човешкото око - проблеми

За детското зрение

- на английски

За кривогледството

За кривогледството

За кривогледството

За зрението на децата

За зрението на децата

За далекогледството

Темата на Liorena за очите и запушени слъзни канали

За носенето на очила

# 3
 • Мнения: 1 581
И сега малко личен опит - как е при нас.
Виктор се роди преждевременно, прекара известно време в кувьоз. Освен това баща му като малък е имал 5 диоптъра далекогледство и мързеливо око (заради ненавременна намеса), сложил е очила чак на 3,5 г. и все пак на 14 г. е махнал очилата. Все още обаче, рядко, когато се вторачи, едното му око леко се изкривява.
Та на Виктор още в родилния дом му прегледаха очите - след това през 2-3 месеца и на 1 г. казаха, че има 7-8 диоптъра далекогледство. Много рядко си събираше очите пъм нослето, не бях сигурна дали само едното или и двете, в началото беше много рядко и незабележимо и отложиха слагането на очила за след 6 месеца.
Обаче след това позачестиха тия изкривявания на очите, или аз си въобразих, понеже се вторачих много в очите му, и на 1г. 4мес. (ноември 2004) му изписаха и сложи очила +7 диоптъра.
Нищо не бях забелязала да не е наред със зрението му - заглеждаше се по играчки, книжки - и от близо, и от далече. Може би по-късно щеше да започне да се забелязва, че не вижда, но имахме шанса да открием това по-рано.
От ноември досега доста свикна с очилата. В началото рамките ги чупеше всяка седмица   ooooh!  , но тези рамки не са сменяни вече месец  Grinning  Започна да вижда и съвсем малки картинки и да разпознава какво има на тях, започна да нарежда разни пъзели и да вкарва безпогрешно формичките в сортъра. Все пак не съм сигурна дали е само от очилата или от възрастта му  Thinking
Когато мъжът ми е носил очилата, са го водили в някакъв център да играе на електронни игри за стимулиране на зрението. Та по тоя повод гледаме детски филмчета, песнички на компютъра, пробваме и разни игрички, но още е доста малък за тях, игри със скриване на разни предмети и намиране. Абе въобще каквото се сетя, дето да му стимулира зрението.
Вече свикна напълно с очилата и като стане сутрин, ги търси да си ги сложи - явно и прави разлика с и без тях. Преди няколко дни падна, обели си носа и очилата се издраскаха, бяха 3 дни на ремонт и Виктор беше крив и не искаше да ходи сам да играе, а ме търсеше постоянно да съм до него, днес пак си е същия  Grinning Въпреки че тая безпомощност без очилата не е много хубава, все пак за момента е признак, че е приел очилата като част от себе си.
През февруари бяхме на втори тест, за да видят как се справя с очилата. Вече имаме значителен напредък. Разпозна 9/10 картинки, а без очилата предишния път 2/10  Sad И най-вече не си криви очите.
За намаляване на диоптъра още е рано да се надяваме, но все пак имаме резултати.
Освен това децата го приемат нормално. Въпреки че са много малки и той също, за да му прави впечатление, но се надявам, че децата са по-различни от времето, когато мъж ми е носил очила  Wink  Grinning

Поздрави на всички малчугани!

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
извинявай, че се вкл с толкова офф изказване - ама е мноого сладък малкия  Heart Eyes
виждала съм го и др път и все си мислех какво сладурче е -е сега мога да го споделя  smile3521  много сте сладки!

# 5
 • Мнения: 1 581
Благодаря!  
Много целувки от нас Heart Eyes

# 6
 • Мнения: 4 372
iv100yanova,
много полезна информация! благодаря Heart Eyes

# 7
Ив, би ли споделила каква е "технологията" на прегледа на толкова малки деца. Предполагам, че разчитат на технологията. Имам в предвид, че си мисля, че може би не е като при големите по разни табла да сочят (уф, дано ме разбра Embarassed )

# 8
 • Мнения: 1 581
Ами прегледът е следното:
С капки разширяват зеницата. С един уред с лампичка гледат очните дъна, ретината - дали има някакви видоизменения. Понеже далекогледството и късогледството са всъщност причинени от особености на формата на окото, явно се виждат с този уред. Това обяснение абсолютно не е научно  Embarassed , да не ме цитираш някъде  Simple Smile
След това гледат през различни лещи със същия уред и така установява диоптъра.
Освен този преглед имахме още 2 тук в Англия - с един по-голям уред го гледаха дали няма някакво органично увреждане, но не помня подробности, понеже казаха, че всичко е наред.
И другият преглед беше при orthoptist (не знам точен превод - обяснявам си го средно между ортопед и оптист  Embarassed , за движението на очите може би) - общ преглед на зрението и относно кривогледството. Такива прегледи имаме през няколко месеца. Значи основно го проверяват дали проследява разни предмети, играчки и лампички, които светят различно. Освен това има едни големи картони и в някой ъгъл има картинка. Значи картонът е сив, а картинката е само очертание с бяло. Картинките са 10 - първите са с най-дебели контури, стават все по-тънки и последната картинка почти не се вижда. И значи по това дали ще насочи погледа си към картината съдят дали я вижда. Като при малки деца и маймунчовци като Виктор това не е много надеждно - но все пак донякъде.
Сега са ни дали за домашно до лятото 10 картинки да им научим названията (на език по избор  Grinning ) и да ги познава, за да му направят по-точен преглед.
Това знам

# 9
 • Варна
 • Мнения: 168
Преди две години откиха на сина ми кьсогледство и астегматизьм.Започна да носи очила .Той много се хареса и бьрзо свикна с тях.Проблема е че децата в училище започнаха да го обиждат и подиграват.Вече не иска да ги носи .Аз сериозно се замислих за лещи но не сьм сигурна дали са подходящи за неговата вьзраст-10год.

# 10
Ив, благодаря ти за обяснението. Аз не исках научно обяснение, а точно това, което си дала. Прото ми беше интерсно как процедират при децата. Сега преди да започне училище хелтвизиторката каза, че голямата щерка ще има такъв профелактичен преглед, но още не е минал и за това реших да те попитам. Освен това малко се притеснявам за нея, защото зениците й все ми се струва, че са разширени. Вярно, че е и със сравнително светли очи (но не са сини) - не знам дали това оказва също влияние Embarassed

# 11
 • Мнения: 2 534
Цитат на: ани1
Преди две години откиха на сина ми кьсогледство и астегматизьм.Започна да носи очила .Той много се хареса и бьрзо свикна с тях.Проблема е че децата в училище започнаха да го обиждат и подиграват.Вече не иска да ги носи .Аз сериозно се замислих за лещи но не сьм сигурна дали са подходящи за неговата вьзраст-10год.

За десет годишно изключено да носи лещи , още повече , че има и астигматизам , а там лещите са специални - скъпи са , или се компенсира диоптера с по-висока сфера , най-вероятно няма да вижда тогава толкова добре , колкото ако има и цилиндъра . Уф , да не те обърках , цилиндъра всъщност е астигматизма .
За лещи може да се замислите чак след пубертета или най-рано през него . Все пак не пречи да се консултираш със специалист , но той трябва да бъде не офталмолог , а контактолог - специалист по лещите . Във всяка обособена очна клиника има такъв .

# 12
 • Мнения: 2 534
Понеже всяка мама , чието дете носи очила знае , че това е свързано с разходи , затова ви препоръчвам нашата верига оптики `Джой`
малко реклама newsm53
подлез х-л Плиска
Граф Игнатиев 32-до пазара
Граф Игнатиев 43 - на Попа
Алабин - където върти трамвай 5 , зад съдебната палата
Раковска 178 - в долната част до канала
очаква се до 15 дни и Красно село - на пазара срещу Фантастико
И оптики `Гранд` , където има и по-скъпи модели , но също има евтини - на Мария Луиза до казиното и на Граф Игнатиев 48 до пресечката на Шишман
В последната работя аз , връщам се на работа след 15 април и съм насреща за помощ и консултации във връзка с покупката на очила , смяна на стъкла и ремонти . За вас момичета понеже вече ви чувствам всички много близки , ще има и спец.отстъпки

# 13
 • Мнения: 1 581
Женя, искам да питам нещо  Grinning
Тук са ни безплатни очилата (почти  Wink ) и рамките и смените при счупване, плащаме само, ако счупим или надраскаме стъклата. Обаче ми писна с тия смени през седмица-две, щото все трябва да се нагласят рамките, понякога му убиват и т.н. Тъкмо свикне и ги сменяме  Imp
Има едни огъваеми рамки, не помня как се казваше материалът, обаче няма детски, а по поръчка излиза солено, а и не знам дали няма пак да им направи нещо.
Исках да те питам за тях, подходящи ли са за деца, горе-долу цената и дали наистина са нечупливи или има какво да им се повреди  Twisted Evil Като се прибираме лятото, може да наминем  Grinning Или ако имате във Варна оптика, най-идеално.
Освен това децата могат ли да носят стъкла хелиоматик?

# 14
 • Мнения: 2 534
Имаме оптики и във Варна - цели 2 броя , ама трябва да видя точните адреси какви са .
Рамките за които пишеш са точно за деца , Роденшток ги предлагат , трябва да погледна и за други фирми . Трябва да си подготвена , че нечуплива рамка няма , и най-здравата такава си има слабо място , но има модели , които са сравнително здрави . Такива са титановите , но трябва да погледна цените на детските , здравички са и тези пластмасовите , които носи в момента . Учудвам се , че и тях ги чупите .
Съществуват специални детски стъкла , които дори се драскат трудно , фирмата която ги предлага е Есилор - френски марка , която е водеща на пазара за момента .
Може да носи хелиоматик (фотосолар) , дори ще е чудесно за лятото .
Ако изпускам нещо , питай .

Общи условия

Активация на акаунт