Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

Пловдив

Мнения: 652
          Момичета, рядко обичам ябълки в рецептите, но има 1 пай който вече 3-4 пъти правя и много ми харесва. Рецептата е от преди няколко години и е от 1 момиче от друг форум. Казва се:


ЦВЕТАЕВСКИ  ябълков пай

И така,страхотния Цветаевски ябълков пай:

Тесто:

1,5 ч. брашно /чаша от 250 гр./
0,5 ч. сметана
150 гр. разтопено масло
1/2 ч.л. гасена сода

Крем:

Леко се разбиват 1 ч. сметана,1 яйце,1-1,5 ч. захар,2 с.л. брашно.

1 кг. ябълки се почистват и обелват и с картофобелачка се нарязват на тънки пластинки.Нареждат се върху разстланото по повърхността на формата тесто.Тестото се получава меко и нелепкаво-само с ръка може да се разстели.
Ябълките заливаме с крема и печем на средно ниво около 50 мин.



"Прави се за нула време и е невероятно вкусно...Опитайте!После ще се заразите като мен на тема плодови пайове и ще ви се иска още и още най-различни видове... " - цитат на авторката

     Гасена сода,това е сода бикарбонат,в която се капват няколко капки лимонов сок или оцет(най-обикновен бял-не винен,не ябълков...)Содата започва да реагира веднага.
      Сметана използвах заквасена,но предполагам,че и с течна ще стане...
« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 15:23 от sylya »
Цитирай


Мнения: 3 330
А нямаш ли снимка?
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
Паят е наистина много вкусен. правила съм го 2 пъти.
лично на мен ми идва малко тежък с всичката сметана и масло, но е ного вкусен Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Ох, за съжаление - НЕ ! Изглежда горе-долу като ябълковия каприз, но никога не ми е хрумвало да го снимам. Сега пък искам да пробвам ябълковия каприз. Много лесно се прави обаче, и крема става гъст като се опече.
            Това бил доста известен пай /старинна руска рецепта/ много коментирана из руските форуми - 46 страници коментар. Ето намерих  негови снимки в руски сайт, но е по-препечен от моя/моя става по-светъл/:
















Това са снимки от 1 и съща рецепта, направена от различни хора. Моят стана като последната снимка

« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 13:28 от sylya »
Цитирай


Мнения: 8 577


Снимката е на авторката от кукинга, моята рецепта е от там. Всъщност ето и линк. Наистина е много вкусно нещо!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Ето го и разрязан на половина:





Беше я пуснала Поли от dir.bg преди години, като "пай"/в руския форум е като пирог/ .  А тук са се пробвали да го  "модифицират" малко:



« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 13:43 от sylya »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
някъде бях чела, че ябълките трябвало да са цветаевки...
т.е. някакъв си определен сорт, май леки кисели бяха...забравила съм вече точно...

аз го правих с каквито имах Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Да ти кажа, аз по принцип предпочитам по-възкиселите ябълки и винаги с такива съм го правила.





« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 12:36 от sylya »
Цитирай


Мнения: 3 330
УаУ...Много е красив, и изглежда доста вкусен на външен вид.. Мерси за рецептата!   bouquet
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Освен, че е красив е и много вкусен  Smile Пробвай го, заслужава си!




« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 12:53 от sylya »
Цитирай


Мнения: 2 055
Браво на ЦВЕТАЕВСКА , а и на тебе, че сподели  Hug
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652

Малко история на ЦВЕТАЕВСКИЯ ПАЙ:

Преди 20 години в град Пущино-на-Оке (Пущино на река Ока) е бил много популярен ябълковия пирог от ябълките "антоновки". Казват, че с него момичетата Цветаеви са хранили в началото на 20-ти век своите гости-интелектуалци.
Той е толкова прост, че даже и при начинаещите кулинари се получава леко и така е вкусен именно с тази ябълка "антоновка".
(Моя забележка: Това са големите - около 500-700 грама големи ябълки - зелени на цвят).




 ЕТО няколко преведени съвета:

Внимание: Често възниква въпросът - при каква температура се пече - като правило този пирог се пече при 180 градуса. Възможни са отклонения (наляво и надясно) на температурата, но това зависи от възможностите на фурната.

Маслото трябва добре да се размеси, когато замесваш тестото, за да стане еднородно и меко. И да не се намазнява прекалено формата за печене, за да не протече.

От дъното (явно на формата!) аз измъквам пирога с нож за ядене, може и с лопатка. Внимателно прониквам (подпъхвам) с ножа между дъното на пирога и формата и го движа в кръг. Получава се така, че като че ли пирога се отрязва от основата - поне при мен дъното на пирога не беше силно препечено до коричка.
А още по-просто е да се използва хартия за печен: слага се на дъното на формата още преди полагането на тестото - това много облегчава труда.

Сметаната за заливката се използа всякаква. Ако е по-маслена, то се отсипва от дозата, или може да се прибави малко нишесте.
---------------------------------------
Други участници в клуба споделят, че е по-добре да се пече около час и десет минути и тестото да се разстеле в по-широка форма (около 28 см - диаметър).

Други считат, че ако в тестото се добави поне половин чаша захар, а в крема една чаша - т.е. да се разпредели захарта между тестото и клема - е по-добре.




Цитирай


Мнения: 2 094
Изглежда страшно апетитно, непременно ще го пробваме, като приключа с диетите Embarassed Hug.
Цитирай


Мнения: 2 538
Копнах и ще пробвам.
Ама, хора, спрете с тия рецепти за сладкиши и пайове,   че ще стана сто килограма. Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 3 330
Освен, че е красив е и много вкусен  Smile Пробвай го, заслужава си!





Получил се е невероятно....как ми се прияде. Ама вие даже не почерпвате виртуално поне....  35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора