И така,страхотния Цветаевски ябълков пай:
Тесто:
1,5 ч. брашно /чаша от 250 гр./
0,5 ч. сметана
150 гр. разтопено масло
1/2 ч.л. гасена сода
Крем:
Леко се разбиват 1 ч. сметана,1 яйце,1-1,5 ч. захар,2 с.л. брашно.
1 кг. ябълки се почистват и обелват и с картофобелачка се нарязват на тънки пластинки.Нареждат се върху разстланото по повърхността на формата тесто.Тестото се получава меко и нелепкаво-само с ръка може да се разстели.
Ябълките заливаме с крема и печем на средно ниво около 50 мин.
"Прави се за нула време и е невероятно вкусно...Опитайте!После ще се заразите като мен на тема плодови пайове и ще ви се иска още и още най-различни видове... " - цитат на авторката
Гасена сода,това е сода бикарбонат,в която се капват няколко капки лимонов сок или оцет(най-обикновен бял-не винен,не ябълков...)Содата започва да реагира веднага.
Сметана използвах заквасена,но предполагам,че и с течна ще стане...