Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Осиновители и осиновени
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

София

Мнения: 1 843
Та, какво стана с отключването на темата за Етническият произход?
Обещание, поето от управата на сайта от има-няма няколко седмици вече.

Или както предложи наша съфорумничка, трябва да организираме тайни общества, където с изцяло нелегални действия, прокрадвайки се на пръсти, с надеждата да не обезпокоим нечия тънка чувствителност, да организираме беседи с прилежащите им ритуали, с цел дискусия на тази така нелицеприятна тема?

Не разбирам.
Има жени, които според собствените си възгледи и позиции, не искат, не могат, страхуват се от перспективата да осиновят дете от небългарски произход. ОК.
Има жени, които нямат подобни проблеми. Пак ОК.

Логични въпроси:

1.   Има ли конкретна причина, поради която първите да се чувстват длъжни да изразят мнението си, при положение, че няма съзнателна и нарочна опасност, да поемат грижата за такова дете?
2.   Има ли конкретна причина, вторите да не могат да изразят гласно мислите и емоциите си, да споделят опита си, тревогите си?

Факти:
1.   Близо 90% (на око, може да са и повече) от децата оставени в институции на грижите на държавата, са от ромски и други небългарски етноси.
2.   Близо 90% (пак на око) от кандидат – осиновителите от български произход желаят дете от същия на техния произход. Тук вече има явно несъответствие.
3.   Процедурата в България дава възможността на кандидат – осиновителите, да посочат критерии за дете, с цел да се елиминират, доколкото е възможно, проблемите между дете и родители в далечен план. (Случаите на разсиновяване в тежкия период на израстване на детето, предимно пубертета, не са рядкост. Колкото по-малко „неудобни” моменти е трябвало да преглътне бъдещия родител, толкова по-добри шансове има за нормална адаптация в семейството. Поне, според актуалните възгледи на специалистите в сферата.)
4.   Твърди се, че в момента има над 1500 одобрени кандидат – осиновители, вписани в Регистрите и очакващи среща с детето си. Тази цифра ежедневно се увеличава.
5.   Твърди се също така, по неофициални данни, че здрави деца на възраст под една година, от български произход рядко стигат до Домовете за медико-социални грижи, а намират новите си семейства по странични и недотам законни начини.

Изводи:
1.   Хората държащи на „чистота” на произхода, трябва да заложат на късмета си и/или на не малка доза търпение. Изключая „другите начини”. Или така непопулярното у нас - непълно осиновяване.
2.   Хората, при които отпада предразсъдъка за етнос ще стават все повече, най-малкото, заради все по-малкия брой (и слава Богу!) на изоставени деца от български произход. (За справка: по-напредналите страни от ЕС.)
3.   Дължимата толерантност към свободното право на избор не е единствена в прогресивно създаващата се ситуация. Всички дължим едно по-внимателно отношение спрямо изказа на позиция, обръщайки специално внимание на един реален факт: осиновените деца от небългарски произход са до нас, в ежедневието ни. Може би утре ще седят на чина до вашето дете.
4.   Да не забравяме, че в момента, всички очакващи днес, чертаят пътеката на утрешните очакващи. Макар и доста социални работници да реагират остро на изискванията за „чистота на произхода”, закона все още дава това право на избор. Мислете далновидно. Вярата, че процедурата ще поеме към облекчаване на подбора и времето за кандидат – осиновителите, е меко казано – наивна.  (За справка: отново по-напредналите страни от ЕС.)

Предвид горните данни, изложени доколкото е възможно в синтезиран вид и мисля, напълно реални, крайно време е теми с подобно съдържание да намерят мястото си в този форум.
Игнорирането, опирането на свободен прочит на регламента на сайта или заключването им не са решение.

Тези деца ги има, те са по-голямата част от така жалената популация на Институциите у нас. Ще си затваряме очите или ще се научим да гледаме?

Последни отметки:
1.   Имам мнение относно тракторите, обаче трактор нямам, не съм карала и май няма никакви изгледи да имам такъв. Ако видя любопитна тема за трактори, зададена от хора, ежедневно работейки с трактор, може би ще вляза да попрочета, но да си чеша езика на гърба на хората…би било странна демонстрация на свръх самочувствие и суета от нисш характер.
2.   Може и да не разбирам от администриране на сайт и модериране на форуми (тия пет сайта, дето ги кътаме семейно, не са повод за меродавност), както и доволните ми знания в сферата на някои чужди езици, не са критерий за непогрешимост, но ще си позволя едно тълкуване на думата „модериране”:

moderare – lat. MODERARI, MODE-S-ARI от MODUS – преходен глагол
1) смекчавам, намалявам
2) уталожвам, сдържам
3) отмервам (за думи, приказки)
4) управлявам, ръководя

« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 17:15 от Vivi »
Цитирай


Мнения: 505
Не виждам защо трябва да се отключи темата. Не виждам и защо трябва да има дискусия на тази тема.
Извинявайте, но доколкото видях аз, осиновителките, които искат българче не създават проблеми. В повечето случаи казват. "Твоя син /дъщеря е прекрасен/а, но аз искам българче". Не видях да ви нападат, а точно обратното, когато те кажат, че държат на произход, тях ги нападат, че не са толерантни, че едва ли не обиждат децата на другите, които не са с доказан български произход. Покажете ми едно мнение, в което майка на българче да е обидила нечие дете. Мисля, че няма да намерите такова.
Мисля, че би трябвало да оставите всеки да направи избора си, както на него му харесва, не да се обвинявате взаимно и да твърдите, че едните са толерантни, защото толерантността за всеки има различни граници. За едни, тя се изразява в това, да могат да приемат турците, но да пребиват цигани по улиците, за други е нормално и безпроблемно съжителство в едни и същи квартали с всякакви етноси, но без да могат да ги приемат в семейството си, трети са достатъчно толерантни да могат да гледат дете от различен от техния етнос в къщата си, но не и да преспят с човек с различен етнос, за да им го направи, а за четвърти е напълно нормално са сключат брак и да имат дете от който и да е етнос. Та освен първите, всички останали са в правото си. Те не  нарушават правото на живот и свободата на никой и няма защо да бъдат съдени.
Преди да ме обявите за една от "черните овце" на форума, отбелязвам, че аз напълно съзнателно и доброволно съм си подала документите за приемен родител, а приемните родители не могат да избират етноса на детето, което ще гледат, т.е. приела съм, че мога да гледам и да обичам всяко дете. В същото време съм достатъчно нетолерантна, за да преспя с  циганин, още повече да имам дете от него, за това и ако се стигне до осиновяване ще държа на българския произход, иначе ще е лицемерно от моя страна.
От осиновяването нататък... Щом всяка майка приема детето си за свое, защо трябва да се разисква произхода? Моето дете ще е мое дете, дори и негърче да е. Щом в акта му за раждане, в графата майка пише моето име, значи детето ми е българче. Ако попълвам някъде бланка в която да трябва да посоча произхода, за себе си и за детето ще напиша едно и също.
Цитирай

София

Мнения: 413
Не виждам защо трябва да се отключи темата. Не виждам и защо трябва да има дискусия на тази тема.
Извинявайте, но доколкото видях аз, осиновителките, които искат българче не създават проблеми. В повечето случаи казват. "Твоя син /дъщеря е прекрасен/а, но аз искам българче". Не видях да ви нападат, а точно обратното, когато те кажат, че държат на произход, тях ги нападат, че не са толерантни, че едва ли не обиждат децата на другите, които не са с доказан български произход. Покажете ми едно мнение, в което майка на българче да е обидила нечие дете. Мисля, че няма да намерите такова.
  bouquet  bouquet  bouquet
Аз не съм против темите за етноса, напротив, смятам,че трябва да ги има, но напълно подкрепям мнението на Stillness , защото точно DarZaMen (нищо лично, възхищавам се на твоите постинги и на форумното ти аз) след мое споделяне, че имам претенции към етноса на детето, обяви,че ще има едно наум спрямо такива като мене, защото видиш ли - аз бих могла да проявя дискриминационно отношение към Иринка!Това ме нарани ужасно много и аз го намирам за чиста проява на нетолерантност, което пък влиза в пълен разрез с каузата, за която се бори DarZaMen.
Длъжна съм да го кажа, защото аз към никого нямам едно наум, имам само претенции, зад които да мога да застана отговорно!
Не харесвам теми, които разпалват форумни войни, затова нека преди да се грабнем томахавките да погледнем първо към себе си...  bouquet
« Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 14:25 от Dazy »
Цитирай


Мнения: 3 668
Честно ли да си кажа? Все ми е тая. Да не кажа през къде ми е, че е нецензурно.
Това тук явно не е подфорум за взаимопомощ.
През месец-два караница, после всички много се обичат.
Иначе всички защитаваме идеята за осиновяването, имаме една мисия, пък се изяждаме помежду си. Започва да ми става забавно.
Цитирай

София

Мнения: 11 152
DarZaMen,
Намалих шрифта на поста ти. Честно-заболя ме главата докато го четох.
Щом имаш отношение към интернет ("тия пет сайта, дето ги кътаме семейно"), би трябвало да знаеш, че писането с главни букви (каквото е и впечатлението от писането с по-големи размери на буквите) се възприема като крещене.
Съжалявам, но никой не е длъжен да търпи крясъци.

Та, какво стана с отключването на темата за Етническият произход?
Обещание, поето от управата на сайта от има-няма няколко седмици вече.

Би ли цитирала точно темата, мястото, поста, където такова обещание ти е дадено от "управата на сайта"? Всъщност, какво имаш предвид под "управа на сайта"? Единствения пост от човек, който може да бъде отнесен към такава "управа", е този на Татти:
Копирам част от постинга си от темата за модерирането, т.като пряко касае тази тема и обяснява защо я заключвам.
Забраната за дискусионни теми с етнически привкус е част от правилата. Такива теми винаги се изкривяват в една или друга посока, независимо от (понякога) чудесните намерения на авторите си и завършват еднакво. Почват да се раздават квалификации, да се слагат етикети, да се влиза в лични битки и да се леят нравоучения и уроци по "толерантност". Всички имаме мнения и позиции, но и всяко нещо може да се обърне, напише и разбере по десетки начини. Последната поредица от теми е живото (до след малко) доказателство за това.
Ще заключа и последната такава тема.
Считам, че покрай обвиненията и обясненията се написаха и неща по същество, така че за сега само ще зачистя емоционалните изблици и няма да я трия.

Моля да успокоите страстите, а ако има желаещи да се разтоварят емоционално разгромявайки дума по дума написаното от мен, моля да го направят на лични съобщения.
Подфорумът ви е място с атмосфера. Запазете я.
На засегнатите - извинения, на останалите - Приятна вечер.
Не виждам да е обещавал каквото и да е.
Последната дума в темата е негова. Каква ще бъде съдбата на темата зависи от него.

Мине се не мине и се появяват потребители с претенции каква да бъде политиката на форумите. Толкова ли е трудно да се разбере, че тя е дефинирана и трудно може да бъде ревизирана и пригодена към изискванията на всеки?
DarZaMen, в никакъв случай не искам това, което ще напиша сега да звучи като сочене на вратата. В никакъв случай! Но щом ги имате "тия пет сайта, дето ги кътате семейно", защо не си организираш форум към който и  да е от тях. Там може да си определяш правила каквито ти харесват и да инициираш дискусии каквито искаш. Организирай съвсем явно общество, където с изцяло легални действия, влизайки с маршова стъпка, без притеснения да не обезпокоите нечия тънка чувствителност, да организирате беседи с каквито си искате ритуали, с цел дискусия на тази каквито си искате теми.

В крайна сметка, този форум е такъв. Администраторите имат право на преценка и не са длъжни постоянно да ходят напред-назад по темите и да се обясняват.

Съжалявам, ако тонът ми този път е по-рязък от обичайния. Но тази тема е пусната съвсем тенденциозно с цел да бъде провокиран скандал. От всяко изречение лъха негативизъм. Ти не искаш дискусия. Не търсиш размяна на мнения. Който иска обсъждане, особено по тема, която-оказа се-е твърде болезнена (очевидно и за теб) подхожда по друг начин.
Откровено казано, на тази тема не й предвиждам твърде дълъг живот. Не и ако се запази тонът, заложен в първия постинг.
Цитирай

София

Мнения: 4 996
Нека да успокоим тона, моля.

Дар за мен, в твоя постинг има нещо, което ми се искаше и аз да напиша

Цитат
Има жени, които според собствените си възгледи и позиции, не искат, не могат, страхуват се от перспективата да осиновят дете от небългарски произход. ОК.
Има жени, които нямат подобни проблеми. Пак ОК.

Това е точно така. Не мога да се съглася обаче с последвалите в твоя постинг въпроси.
Смятам, че и едните, и другите могат да изразят становището си, и едните, и другите имат правото да не бъдат обиждани и нападани заради възгледите си. Точно това е и причината подобни теми да не просъществуват дълго. Обидите, нападките, непризнаването на чуждото мнение - това са проблемите, които възникват в такъв тип теми. Проблемът не е тематиката, а начинът на водене на дискусия и залитането в крайни мнения и обиди... независимо в коя посока са те. Такъв тип "разговори" не мисля, че биха били полезни за когото и да било и това прави форумът нелицеприятен, форум не за взаимопомощ, а форум, в който потребителите не смеят да кажат мнението си, защото все ще се намери някой, който да "скочи" срещу него.

Хората са различни, възгледите са различни, заобикалящата среда също. Всеки има право на лично мнение.
Дар за мен, ти поставяш проблема, изразяваш своето собствено мнение и това е ок. Всеки от останалите потребители обаче има право да се съгласи или да не се съгласи с теб и не е нужно да "воюваш" с всеки несъгласен с твоето мнение и имащ друга позиция и възгледи.

Относно сайта и правилата му - моля, нека да имам правото да знам какви са и какво е желанието ми за облика и атмосферата тук.
Не виждам тълкуванието на глагола модерирам в какво противоречие влиза с възгледите и действията ни.

moderare – lat. MODERARI, MODE-S-ARI от MODUS – преходен глагол
1) смекчавам, намалявам - опитваме се да смекчаваме и намаляваме конфликтите
2) уталожвам, сдържам - молим за сдържаност при публикуване и изказване на мнение
3) отмервам (за думи, приказки) - призоваваме потребители да мерят думите си и да не са груби и агресивни
4) управлявам, ръководя - да, управляваме и ръководим форумите

Считам, че винаги съм била максимално толерантна и коректна, и това, за което моля, е същото - да бъдете толерантни едни към други. Крещенето, назидателният тон, агресивността и неприемането на чуждото мнение не правят добро впечатление и не биха довели до нищо позитивно.
Толерантността трябва да е двупосочна. Подкрепям изцяло написаното от Stillness

Цитат
Мисля, че би трябвало да оставите всеки да направи избора си, както на него му харесва, не да се обвинявате взаимно
Цитирай

София

Мнения: 1 843
Е, Мамма, сега се налага да елиминирам току що написания пост и да попитам директно: Наистина ли считате за по-изпълнимо, темите с подобна насоченост да се заключват, вместо да се наложи един по-строг контрол на насоката, която поемат след един даден момент?

Цялата обстоятелственост на първия ми пост, беше за да разберете, че подобни теми ще стават все по-чести! Въпрос на факти, статистика и логично стечение на събитията.

Не говорим за теми подобна на седянка. Не знам вече на какъв език да го кажа. НИЕ - родителите на ТЕЗИ деца, имаме нужда от такава тема, за да говорим за проблемите си, притесненията си, радостите си, колебанията си и т.н., и т.н.

Свободното мнение на хората, които не искат, не могат и няма изгледи да имат ТАКИВА деца, имат пълното право да изказват мненията си в подходящи за това теми.
Мнения, които дълго време бяха толерирани повече от нужното, затова бе и "тихо".

Не мога да разбера, не искате или наистина не можете да дадете конкретен отговор на това: Може ли тема САМО за родители (настоящи и бъдещи) на деца от етнически произход, различен от българския, да имат място, в което спокойно да говорят за това? Да или не?

П.П. Опциите "Размер на шрифта" са поставени от създателите на сайта доброволно, доколко после това им се харесва или не, някак звучи странно. Size: голям, не са главни букви.
П.П.П. Не знам, кажете вие колко нетолерантна съм била, имайки предвид, че това е второто мое модерирано мнение. Първото беше тема за "Детските столчета", преместена в по-подходящ подфорум според вас...
П.П.П.П. Има ли шанс да се заговори нормално по темата или ще се надпреварваме до безкрай, кой - колко е обиден?

Опс, забравих, а е важно. Обещанието за отваряне на темата, след преглед и съответни корекции, е от Татти, на лични.
Цитирай

София

Мнения: 1 843
Виви, чак сега те попрочетох по-подробно. Първият прочит беше по диагонал.

Е, щом виждаш в така изнесените реални и доста сухи факти, негативизъм, аз лично не знам в кое ще видиш нещо друго...

Благодаря ти за съветите, не че и сама не бих се досетила. Идеята е друга, но вече питах Мамма по-горе.

Не ми е "болно" мястото, здраво си е. Бях шокирана за известно време, сега просто реагирам, така, както ми диктуват моите разбирания. Не виждам с какво наранявам нечии права, искайки възможност да се изразяваме наравно с всички останали.

Дейзи, ще станеш майка, недей да съдиш от сегашната си позиция. Съди после, аз ще бъда насреща и пак ще те изслушам.

Stillness, не те познавам, не знам какво те кара да вземеш отношение по темата, както продължавам да не разбирам, какво кара и другите НЕродители на такива деца, да взимат отношение...

И да чета, и да не чета, знам с какво аз породих толкова ярост: С мнението си на майка, че ще бъда по-внимателна с Ирина, в обкръжението на хора, имащи явно отношение към етноса. Ми хвърлете някой камък за този ми грях, па се кротнете!
За думите на вбесения баща, аз не нося отговорност и, моля, не ми я давайте и вие.

Кое по-точно друго обидно, видяхте в предишните ми постове? Или така, лаф да става...
И няма да падна дотам да ви вадя цитати. Темите са там, ако нещо липсва и ви интересува, кажете, имам си ги запазени на диска. За да ме държат здраво стъпила на земята.

Цитирай

София

Мнения: 4 996
Извинявам се, но мисля, че нещата се изкривяват.
Не смятам, че някой някога е забранявал да има тема за родителите, осиновили деца от друг етнически произход.

Това, което се опитваме да контролираме и да не допускаме са спорове на етническа основа, както и спорове, съдържащи обиди към едни или други потребители, изказали мнението си.

Естествено, че щом има група майки, които считат, че се сблъскват с по-различни проблеми, незасегнати в останалите теми, те могат да организират своя собствена тема, в която да дискутират въпросите, които ги вълнуват. Но да се правят агитации и да се обиждат и поставят етикети на хора, които не могат да се решат на такава стъпка поради една или друга причина - то това е недопустимо. Недопустими са също всякакъв тип етнически и расистки агитации и пропаганди, независимо от това в каква посока са.

Освен това считам, че тонът ми е изключително спокоен и моля, не се опитвайте да ме вкарате във Вашия. Явно сте афектирана, но не считам, че с подобен тон може да се води нормален разговор и дискусия.

Също така понякога, всъщност доста често, в многословието се губи основният замисъл.
Личното ми мнение е, че щеше да е много по-лесно, спокойно и без излишен драматизъм, да се попита дали може да има такава тема. А и считам, че споровете бяха за нещо много по-различно, а не за това дали да има тема за родителите, осиновили деца от друг етнос... може пък и аз да не съм разбрала, но поне аз гледах и говорех за съвсем различно нещо.
Сигурна съм, че не съм единствената неразбрала и останала със съвсем друго впечатление.

Явно не можем да се разберем и ще се опитам да съм максимално ясна.
Тема от типа "родители, осиновили деца от друг етнос - въпроси, проблеми, възпитание и т.н." - това е ок.
Теми и мнения от рода на "Осиновете си/Не си осиновявайте ромче/циганче/арабче", "Всички, които искат/не искат да си осиновят дете от друг етнос са ***" или "Защо искате/не искате да осиновите дете от друг етнос" (от типа търсене на обяснение и сметка) не са допустими и да - ще ги заключваме/трием веднага.


Доколкото за модерирането - столчетата за кола са еднакви за всички деца, независимо от пол, произход, начин на раждане и възпитание и т.н. и продължавам да държа на мнението си - не виждам какво е мястото на подобна тема във форум за осиновявания. Относно пазара на столчетата - къде, какви и на какви цени - тема имаше във форум "На пазар", относно закона и тълкуванията му - темата беше в "Клюкарник".
Цитирай

София

Мнения: 1 843
Ох, Мамма...именно - столчетата са си за подфорум, примерно Столчета. Опитах се да намекна, че явно не съм била така критична и остра, щом вие самите сте счели за нужно да модерирате само тези две мои мнения.

От агресия няма и спомен, но и без това, често се случва стила ми да бъде тълкуван като такава.

Не мисля, че изкривявам.
Питането е семпло, но крие зад себе си нещо касаещо именно, администратори и модератори и работата им.

И след като и с многословие е невъзможно да се разберем, питам просто: Къде в заглавието "Етническия произход", виждате провокация за съответното й последвало развитие?

Не ви ли прави впечатление, че в този форум има немалко такива родители. Аз се питам къде отидоха след двете теми. Вас не ви ли вълнува?

Може би наистина няма смисъл. Направих последен опит.

Бъдете здрави!
Цитирай

София

Мнения: 4 996
Смятах да не се включвам повече, защото е видно, че говорим на различни езици, но Татти ми предостави всички лични съобщения, които е писал, прочетох ги внимателно и подобно обещание (за отключване на темите) няма. Казал е това, което и аз написах по-горе - че не толерираме и няма да толерираме нападки, обиди и квалификации. Длъжна бях да уточня това пред всички.

Относно тази тема, две мнения по-горе се твърдеше, че целта на темата е поставянето на конкретен въпрос:
Цитат
Може ли тема САМО за родители (настоящи и бъдещи) на деца от етнически произход, различен от българския, да имат място, в което спокойно да говорят за това? Да или не?

Аз отговорих
Цитат
Тема от типа "родители, осиновили деца от друг етнос - въпроси, проблеми, възпитание и т.н." - това е ок.

Явно обаче това не е достатъчно. От тук нататък считам, че всичко останало е опит за нагнетяване на напрежение и конфронтация и влизане в излишни ненужни спорове.
Ако искате да кажа, че няма да модерираме теми, които засягат етническия произход и в тях има обиди и груби нападки - то няма такъв шанс.
Цитирай

София

Мнения: 1 843
Би било редно да оставя всичко да се коментира само.

Има пост от моя страна, в който няма човек, наясно със ситуацията при осиновителните процедури, състоянието в Институциите за деца лишени от родителски грижи и настоящото законодателство, да открие обидни реплики, нападки, липса на толерантност и подобни "интересни" наблюдения.

За да ви демонстрирам най-накрая що е то, обида, нетолерантност и несъобразяване с етикета на елементарното възпитание и зачитане на правото на избор, а не да повтаряте клишета, които не присъстват в мои постове, следва:

От днес този сайт ще бъде рекламиран, описван и списван като крайно расистки, дискриминиращ човешките достойнство и права, не само на отделните малцинствени групи, а и на симпатизиращите им!

Мнението си за хора, които са лишени от радостта да имат свои деца, но претендиращи за "чист" произход, остава както и преди, мое лично достояние, неизказано писмено или словом.
Обида има, но те я нанасят основно на самите себе си!Цитирай

София

Мнения: 4 996
Видно е вече за всички колко и как се изкривяват нещата.
Не виждам някъде да съм обвинила Вас персонално в обиди.
От заключените теми са премахнати постинги на различни потребители.

Наистина, не мога да разбера какво целите и какво желаете.

Разбира се, свободна сте да говорите каквото пожелаете за сайта - това си е Ваше право.
Всеки, който има желание, може да добие сам представа и да си изгради собствено мнение.

Желая Ви всичко най-добро!
Цитирай
DarZaMen не виждам  как трябва да се възпитават по различно деца осиновени от друг етнос. Досега никой мой познат не ме е питал БМ на децата ми от какъв етнос е. След делото и вписването на нашите имена със съпруга ми за родители , не смятам че вече има значение етноса на БМ поне за мен. Не смятам че трябва да обременявам децата си със това от какъв етнос е БМ. Не знам защо толкова парадираш с етноса на детето си ,някои писаха от какъв етнос са децата им други не , но си мисля че голяма част от осиновените деца са от друг етнос .Една моя позната много преди да осиновя сина си ми каза , че детето когато се роди е като книга с бели листа и ние родителите сме тези който започваме да пишем в нея. Синът ми не е бил в институция и неговата книга я пишем заедно от самото начало , като постепенно писаното от него се увеличава и когато стане на 20 год. ще започне да пише сам.Дъщеря ми е написала една глава сама и тя е затворена завинаги. Сега пишем заедно с нея и това много ме радва.Има хора който не могат да осиновят деца от друг етнос и не знам това защо те дразни толкова. Аз не бих могла да осиновя болно дете и се възхищавам на k. dimitrova за куража да осинови близнаци.
Цитирай
DarZaMen не виждам  как трябва да се възпитават по различно деца осиновени от друг етнос.
Е ти уби коча с мотиката направо, кой е говорил, че трябва да се възпитават различно?

Досега никой мой познат не ме е питал БМ на децата ми от какъв етнос е. След делото и вписването на нашите имена със съпруга ми за родители , не смятам че вече има значение етноса на БМ поне за мен. Не смятам че трябва да обременявам децата си със това от какъв етнос е БМ. Не знам защо толкова парадираш с етноса на детето си ,някои писаха от какъв етнос са децата им други не , но си мисля че голяма част от осиновените деца са от друг етнос .
Никой не парадира с това, явно само ти го тълкуваш така. Става въпрос за съвсем различни неща, изписа се много по темата в последно време, прочети преди да говориш наизуст.
Колкото до обременяването, не мисля, че обременяване е казването, а спестяването на този факт. Спестявайки това на детето рискуваш един ден то да го разбере и така ще си го обременила много повече. Да не говорим как би го приело? Ами ако си помисли, че те е било срам от него през цялото време, замисляла ли си се?

Една моя позната много преди да осиновя сина си ми каза , че детето когато се роди е като книга с бели листа и ние родителите сме тези който започваме да пишем в нея. Синът ми не е бил в институция и неговата книга я пишем заедно от самото начало , като постепенно писаното от него се увеличава и когато стане на 20 год. ще започне да пише сам.Дъщеря ми е написала една глава сама и тя е затворена завинаги. Сега пишем заедно с нея и това много ме радва.Има хора който не могат да осиновят деца от друг етнос и не знам това защо те дразни толкова. Аз не бих могла да осиновя болно дете и се възхищавам на k. dimitrova за куража да осинови близнаци.

Хм, тук нещата опират до съществено познаване на езика и правилната му употреба! Хайде да не бъркаме не мога с не искам. Smile

Пример
Не мога да осиновя болно дете, защото си знам възможностите и знам, че не мога му осигуря всички необходими грижи за да се чувства детето/децата добре. В случая не моженето е свързано с действителност, над която нямаме контрол, работа, финанси, наличие на свободно време обусловено от предните две, това влияе на количеството свободно време, което е необходимо за едно болно дете. Не всеки е Рокфелер. Именно поради тази причина чуждестранните осиновители не ги бърка, защото при тях този момент е доста добре уреден от съответната държава и те са наясно, че по един или друг начин ще имат на 100% възможността да му предоставят необходимите медицински грижи.

В следващият пример нещата са значително по-прости.
Не искам да осиновя дете от друг етнос, защото: Какво ще кажат хората. Какво ще си помислят приятелите. Ще ме е срам. Така съм възпитан/а, тия деца не струват... и много други също толкова безпочвени морални задръжки може да се изброяват цял ден.

И накрая за да направя от дългата история къса:
Не моженето опира до фактори, които не можем да контролираме.
Не искането е нещо което зависи само и единствено от нас, и предразсъдъците ни. За които сме си виновни само и единствено ние и в нас е силата да ги преодолеем. Ако не сме в състояние да се преборим със самите нас за да бъдем едни по-добри хора, тогава на какво основание сме тръгнали да поемаме отговорност за друг живот?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора