Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

Варна, Пловдив

Мнения: 574
Здравейте,много ми харесват мидите,когато са приготвени по този начин,но не мога да си ги позволя често и затова някой може ли да ми обясни подробно как точно се приготвят.Яла съм ги в "Сардиния" на плажната алея във Варна и много ми харесаха. Там  сервираха само миди с лимон и на дъното на чинията някакъв много,много вкусен кафеникъв сос,просто божествени. Не съм бременна,но така са ми се прияли,че ще се разоря ако ходя само на заведения да ям. Освен това някой ако знае откъде мога да си купя пресни и качествени също да съобщи,но да могат да се купят от Варна Laughing Laughing
« Последна редакция: сб, 01 сеп 2007, 21:45 от jadi24 »
Цитирай

Варна, Пловдив

Мнения: 574
никой ли не знае как се приготвят такива миди, Sad Crying or Very sad Crying or Very sadвидях в готварската книга,но  и там няма такава рецепта Crying or Very sad
Цитирай


Мнения: 4 112
Здравей, нямам идея как се приготвят, но потърсих в Гугъл и намери това:

Миди натюр
Необходими продукти:
2кг.  миди с черупките
200мл. бяло вино
5/6 стръка лющян(девисил)
сол на вкус

Приготвяне:
Мидите се измиват обилно с вода,отстранява се бисуса(мустака).В дълбока тенджера слагаме мидите и лющяна обливаме ги с бяло вино . Варят се 3/4 минути до разтварянето на черупките(да не се преваряват,ядката става жилава).Сервират се с черупките и резен лимон.

Приятен апетит

Взето от тук - http://www.mussel-kavarna.com/recepti.htm
Цитирай

Варна, Пловдив

Мнения: 574
Мерси за рецептата  bouquet Ще я пробвам, когато купя миди.
Цитирай


Мнения: 4 112
Моля, няма защо. Но внимавай все пак, мидите са много тежка храна.  Wink
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Здравейте,

По принцип това е рецепта за спагети с миди, но мидите се притотвят по следния на4ин, ако не искате да има паста.


един кг миди се измиват много добре под те4аща студена вода и се слагат в тенджера с похлупак на средно силен огън докато 4ерупките се отворят хубаво и си пуснат водата.Аз не слагам нищо друго освен мидите.Бъркам периоди4но но внимателно. след около  15 мин когато видя 4е са се отворили и има ве4е миди4ки извън 4ерупките махам от огъня.Филтрирам водата от тенджерата през ситна цедка я оставям настрана за малко. В отделен съд запържвам леко в олио или зехтин, разрязани на 2 около 2 3 скилидки 4есън ,прибавям мидите (тези които са си още в 4ерупките както и  ве4е отделилите се от тях) около половин 4аша бяло вино и филтрираната вода, сол на вкус. Бъркам внимателно докато мидите станат изцяло готови и ако има нужда се прибавя още вино. Накрая се прибавя магданоз.

В слу4ай 4е все пак решите да си ги хапнете със спагети, когато спагетите са сварени се добавят с вилица в съда където приготвяте мидите около 2 минути преди да махнете от огъня. Бъркате добре така 4е спагетите добре да поемат от соса и да се овкусят и магданоза го прибавяте най накрая.
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
Аз съм купувала хубави миди от Метро.
Цитирай

Варна, Пловдив

Мнения: 574
ти казваш,че си ги купувала от метро,но там какви са били пресни или замразени. Искам да питам и мамите от Варна дали знаят за някакъв представителен магазин  на хотел-ресторант Дълбока (мидената ферма) до спирка Дубровник и дали все още е там,защото информацията,която намерих е стара и не знам дали е валидна още. Казаха ми че там мидите особено много били вкусни
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
jadi24 , сещам се за кои миди говориш Very Happy, аз също съм им голям фен. както и на мидите с ориз в същото заведение. Това лято си отядох от тези миди и сега чак догодина ще ги пробвам пак  Smile.
Та искам да ти кажа, че рецептата за въпросното сосче е тяхна запазена марка явно, защото никъде другаде не съм опитвала даже подобен сос. Имат далечен чеснов аромат и съм до там с догатките.
Ако някой все пак е разкрил тайната, много ще се радвам да я сподели.
Цитирай

Варна, Пловдив

Мнения: 574
Зори,малко ме натъжаваш щом е запазена марка,но пък така ще взема да поекспериментирам със соса и току виж взело че станало, май и аз сега като се сещам че усещам чесън,сигурно има и малко вино,малко брашно и подправки,ще се помъча и ако поне малко ги наподобя като техните ще съобщя, поне знам че съм намерила още една почитателка на тези страхотни миди с още по-страхотно сосче. и аз се надявам като теб някой да ни разкрие тайната на това ястие Praynig Praynig
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
ти казваш,че си ги купувала от метро,но там какви са били пресни или замразени

Пресни бяха  Very Happy Само че се сещам че продавача ми обясни че получават миди в определени дни, вторник и четвъртък примерно. Най-добре попитай за да ги вземеш съвсем пресни.
Цитирай


Мнения: 1 818
Обожавам мидите...винаги имам консерви у дома...а този сос,леко киселичък...за съжаление не знам как се приготвя...Ще се поразровя из НЕТ-а да ти намеря някоя рецептичка   bouquet
Цитирай


Мнения: 240
пресни миди знам ,че продават на рибната борса във варна Smile ние не си купуваме,защото баща ми ги вади сам Smile много са хубави с ориз, панирани и на салата. много внимавай обаче , има разливи в морето не купувай от случайни места, има разни хора продават около пазара миди, ама не е ясно от къде са вадени и кога.  имам позната натровена от миди ,които е яла в едно от заведенията покрай плажа преди 2 месеца някъде.
Цитирай


Мнения: 1 933
jadi24 Тези миди за които говориш наистина са много вкусни! Там си празнувах Рожд. ден с приятели тази година - соса е божествен Crazy! Но...за жалост и аз не зная рецептата!  Sad Иначе мидите си ги ловим, не сме купували, защото не  знаем дали са пресни! Варя ги с лющян, както на "Дълбока"! Зная, че ресторантите във Варна само от мидената ферма се снабдяват! Та, ако някой знае рецептата от Сардиня, моля да я сподели!  Praynig
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Не знам за какъв сос става дума, да не би да е сос скордаля?

Това е традиционен гръцки сос, приготвен от: половин хляб, накиснат във вода и добре изцеден. Към него се прибавят половин връзка смлян магданоз, 150 г натрошени орехи, 2-3 супени лъжици оцет, 4-5 счукани скилидки чесън, олио и сол на вкус.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора