Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора


Мнения: 398
Продукти:

1кг.брашно
1ч.ч.прясно мляко
1с.л.захар
1/2ч.л.сол
25гр мая за хляб/или 2/3 кубче от 42г/
1ч.ч.кисело мляко
2яйца
1ч.л.сода за хляб
1с.л.оцет
2с.л.олио

Затопленото прясно мляко,3с.л. брашно,захарта и маята се разбиват добре и сместа се оставя да втаса 30 минути.От така втасалата смес и останалите продукти се замесва  твърдо тесто.Оставя се да втаса 1 час.

От готовото тесто могат да се приготвят:
- питка - обикновена
- питка със сирене
- блат за пици
- мекици
- сладки / ако при замесването в киселото мляко се сложи кафяна чаша захар,тестото може да се раздели на 15-16 малки топчета.Всяко едно се разстегля с намаслени ръце и в средата се слага лъжичка мармалад или локум.След това топчетата се нареждат в добре намаслена тава на по-голямо разстояние.Намазват се с яйце разбито с няколко капки прясно мляко и се изпичат.Още топли се намазват с краве масълце,задушават се в кърпа и изстинали се поръсват с пудра захар.
Цитирай

София

Мнения: 19 756
Ще го пробвам, мерси за рецептата
  bouquet
Цитирай


Мнения: 3 330
Мисля че тази тема е ненужна, а рецептата е за темата Майсторки на брашното и тестените вкусотии....... Казвам го чисто приятелски.
Цитирай


Мнения: 1 378
Противно на всякаква логика, но забелязвам, че в доста рецепти се смесват мая и сода, кисело и прясно мляко. И не само забелязвам, ами си става доста добре.
Пина Wink, знам теорията, но ми прави впечатление.
А дали темата е излишна  Rolling Eyes, не мисля. Просто авторката може да даде линк към тази тема в другата - на Мама Цоцоланка.
Цитирай


Мнения: 398
Мисля че тази тема е ненужна, а рецептата е за темата Майсторки на брашното и тестените вкусотии....... Казвам го чисто приятелски.

Ами щом е така...нека модераторите да я  изтрият.То по тази логика всички теми за питки,милинки и прочие от брашно вкусотий са излишни и трябва да са в Майсторки на брашното и ......Така ли да го разбирам?За да не сбъркам другият път,само кажете. ooooh!
Цитирай


Мнения: 8 581
Мисля че тази тема е ненужна, а рецептата е за темата Майсторки на брашното и тестените вкусотии....... Казвам го чисто приятелски.

Ами щом е така...нека модераторите да я  изтрият.То по тази логика всички теми за питки,милинки и прочие от брашно вкусотий са излишни и трябва да са в Майсторки на брашното и ......Така ли да го разбирам?За да не сбъркам другият път,само кажете. ooooh!

Не се впрягай, на място си е темата, друг е въпроса, че SlaDk0_i_SoLeNo набързо определи няколко теми за излишни. Тъкмо може да се сподели опит, като се пробва тестото. А в темата за майсторките наистина може да сложиш линк към тази, както те  е посъветвала Кати.
Цитирай


Мнения: 1 378
Тъкмо отговарях на Сладко и Солено в друга тема. Значи има още забележки  Rolling Eyes

Мама Барба,
и аз смятам, че темата ти си е в реда на нещата.
Цитирай

Варна

Мнения: 565
Сладко и Солено до онзи ден и снимките ти не бяха като хората и буквите ти дразнеха, сега реши да се вживяваш в ролята на модератор и да казваш кой къде и какво! Айде по полека!
Цитирай

област Софийска

Мнения: 1 643
Много пъти съм чувала, че тестото, което се замесва хем с мая, хем със сода, става разкошно, но все още не съм пробвала. Ще си копна твоята рецепта и ще пробвам.  bouquet
Цитирай


Мнения: 3 330
Правя забележка, защото мисля че е необходима, след като има тема за тестото и тестените изделия, защо да не я пусни там. Тази рецепта си е точно за там, но явно моя съвет и препоръки, не се зачитат от никой...ок вече ще си малча и няма да се меся и да се правя на модератор... Crossing Arms
Цитирай

София

Мнения: 399
Това тесто наистина е много добро. Аз имам рецептата от поне 20 години (еми старичка съм). Но се казва "Трайно тесто" - така съм го записала на времето. И може да се съхранява в хладилника няколко дни. Хубаво е и за пица.
Пробвайте го, няма да сбъркате!
Цитирай


Мнения: 398
Да Детелинке,права си.Дори някой му казват вечно тесто.Благодаря на момичетата,които не сметнаха,че темата е излишна.  bouquet
Сладко и Солено направих ти "пофтата" и пуснах линк, към темата Майсторки на брашното и тестените вкусотий...
А аз като спретна в следващите дни питка , ще пусна и снимка.
« Последна редакция: нд, 02 сеп 2007, 20:53 от mama Barba »
Цитирай

в полите на Балкана

Мнения: 2 690
Това тесто го знам от тефтерите на мама. Тя някога го правеше вечер слагаше го в хладилника в наелонова торбичка или купа с капак и така цяла седмица. Много е хубаво и за основа за пица и за мекици.
mama Barba , благодаря   bouquet ,че ме подсети за рецептата,не съм го правила отдавна.
Цитирай


Мнения: 2 083
...ок вече ще си малча и няма да се меся и да се правя на модератор... Crossing Arms
Много добре ще направиш,и според мен забележката ти е неуместна.

Това тесто е супер,аз правя подобно с малки проемни тук там и също забелязвам, че смесването на сода и мая е доста сполучлива комбинация Peace
Цитирай


Мнения: 9 728
Противно на всякаква логика, но забелязвам, че в доста рецепти се смесват мая и сода, кисело и прясно мляко. И не само забелязвам, ами си става доста добре.
Пина Wink, знам теорията, но ми прави впечатление.

А,аз за млякото нищо не съм казвала!Що да не се сложи кисело и прясно мляко в едно тесто?! Peace
Само за маята и содата!Ако ти се занимава пробвай само с мая - в никой случай няма да е по-зле!Това със содата да се буха навсякъде - никога няма да го разбера,модичка си е някаква,но... всеки има право да си забърка каквото си иска! Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора