Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 септ. 2007, 19:13 ч.

обезщетение за гледане на дете

 • 713
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 40
Здравейте, имам въпрос във връзка с майчинските. От утре дъщеря ми тръгва на ясла, а вчера разбрах, че след като тя тръгва на ясла, майчинските ми спират и няма да ги вземам повече. Дъщеря ми на 08.10. прави две години. Аз не съм на работа, в къщи съм си все още. В кодекса четох,но не ми стана съвсем ясно какво искат да кажат. В единия член пише, че майчинските спират, когато детето е настанено в детско заведение, а в друг, че половината се спира(когато маиката работи), ако дететто е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Какво значи това- едното само в детска градина или ясла ли значи или какво? Ако някой се е сблъскал със същия проблем,моля да ми каже. Много ви благодаря предварително,важно ми е за работата. Благодаря

# 1
 • Горно нанадолнище
 • Мнения: 2 005
Абе да ти кажа и ние със съпруга ми доста се ровихме в закона и се хващахме също като теб за "Заведения на пълна държавна издръжка", но по-късно ни казаха , че наистина могат да ти спрат майчинството, но въпреки всичко си дадох детето на ясла без много приказки Naughtyтака , че си давай детето и хич да не ти дреме Hug Те държавата окрадаха, а ние се тревожим за някви , че ще ли да ми спрат майчинството #Cussing out

# 2
 • Targovishte
 • Мнения: 262
Порови се в темата "Майчинството счетоводно", многократно е отговаряно на този въпрос. Аз горе долу ще обясня, но не съм специалист. Трябва да уведомиш работодателя си, че детето тръгва на ясла, за да ти спрат "майчинските", защото наистина нямаш право да ги получаваш. Друг вариант е да излезеш в някакъв вид отпуск за да имаш право на 50% от тях или ако се върнеш на работа пак получаваш 50%. Дано не съм те подвела. Нека ти отговорят и компетентните в темата, която споменах.

# 3
 • София
 • Мнения: 676
 На 1 Април тръгнах на работа, а синчето на 16 правеше 2г. За тези 16 дни ми изплатиха 25 % от майчинството. С други думи: Когато майката тръгне на работа, взима 50 % майчинство, ако детето не е настането в дом, т.е. ти да не плащаш нищо. Дано си ме разбрала  Peace.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 412
Ох, пак този въпрос. Но днес съм бяла и добра  Laughing
Когато детето тръгне на ясла, отпускът за отглеждане на дете се прекратява ( а с това се прекратява и обезщетението ). От Август месец миналата година има промяна в КСО. Текстът " пълна държавна издръжка " отпадна и остана само детско заведение. Има указания на НОИ и МТСП, в които ясно е обяснено, че детско заведение по смисъла на КСО и КТ е и детската ясла. С две думи - тръгне ли детето на ясла, отпускът се прекратява. Задължение на майката е в седем дневен срок от тръгването на детето на ясла, да уведоми за това работодателя. Ако не го направи и продължи да получава обезщетение, майката подлежи на следните санкции: като начало, да върне неправомерно полученото обезщетение със съответните лихви, освен това и наказателна отговорност за това, че не е декларирала обстоятелство, което подлежи на деклариране и наказателна отговорност по наказателния кодекс за предходната причина.

И понеже знам следващия въпрос, направо отговарям. Как НОИ разбира, че получаваш неправомерно обезщетение? НОИ получава информация от три места. На първо място, НОИ получава списъци на децата, които са записани в яслата. Вероятно списъците за тази година вече са предадени. От там се виждат имената и ЕГН-тата на децата. От друга страна, НОИ има достъп до данните от СГРАОН и по ЕГН на детето, може да се установи коя е майката на това дете. От трета страна, НОИ получава от НАП информацията, която ежемесечно работодателите подават за служителите си. В тази информация, ти ако за пред работодателя си в отпуск за отглеждане на дете - това си го пише. И така става ясно, че майка Х си получава обезщетение, докато детето и е на ясла. Може би тук е мястото да спомена, че давността за установяване на това е 5 години. Така че, това че не са те хванали още първия месец, не означава, че след 3 години няма да получиш едно писмо да се явиш в НОИ за изясняване на обстоятелствата около яслата и обезщетението ти.

Последният момент, който трябва да спомена е, че се прекратява самият отпуск. Което означава, че ти или трябва да се върнеш на работа, или трябва да излезеш в друг вид отпуск, или просто да напуснеш. Не може статута ти да е висящ и неясен. Ако напуснеш работа, нищо няма да получаваш. Ако обаче се върнеш на работа или излезеш в друг вид отпуск, имаш право да получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на дете ( 90 лева ) към заплатата ти или заплащането за отпуск, които ще получаваш. Ето това е за половината майчинство, за което питаш.

Надявам се да съм ти отговорила.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 503
Много изчерпателно, благодаря! Вече взех решение за себе си.

# 6
 • Мнения: 583
"И понеже знам следващия въпрос, направо отговарям. Как НОИ разбира, че получаваш неправомерно обезщетение? НОИ получава информация от три места. На първо място, НОИ получава списъци на децата, които са записани в яслата. Вероятно списъците за тази година вече са предадени. От там се виждат имената и ЕГН-тата на децата. От друга страна, НОИ има достъп до данните от СГРАОН и по ЕГН на детето, може да се установи коя е майката на това дете. От трета страна, НОИ получава от НАП информацията, която ежемесечно работодателите подават за служителите си. В тази информация, ти ако за пред работодателя си в отпуск за отглеждане на дете - това си го пише. И така става ясно, че майка Х си получава обезщетение, докато детето и е на ясла. Може би тук е мястото да спомена, че давността за установяване на това е 5 години. Така че, това че не са те хванали още първия месец, не означава, че след 3 години няма да получиш едно писмо да се явиш в НОИ за изясняване на обстоятелствата около яслата и обезщетението ти."

ИЗВИНЯВАМ СЕ, НО ИМА И ДРУГ ВЪПРОС: ЗАПИСАЛА СЪМ ДЕТЕТО ОТ 01.09.2007 /молбата ми е за тогава/, НО ПОНЕЖЕ ИМА МНОГО НОВИ ДЕЦА, КАТО ОТИДОХ МИ КАЗАХА, ЧЕ ЩЕ ПУСКАТ ПО 2 ДЕЦА СЕДМИЧНО. И ТАКА НАШИЯТ ЮНАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ 01.10.2007 ГОДИНА ПО СПИСЪК.
ТА, НА МЕН ОТ КОГА ТРЯБВА ДА МИ СЕ ПРЕКРАТИ МАЙЧИНСТВОТО??? ОТ 01.09.2007 ИЛИ 01.10.2007 ГОДИНА. А АКО ВЕЧЕ СПИСЪЦИТЕ ОТ ДЕТСКАТА ЯСЛА СА ИЗПРАТЕНИ?!?!?!?!

# 7
 • София
 • Мнения: 5 412
Ами ако успеете да накарате директорката на градината да ви напише това абсурдно нещо и да се подпише под него, тогава обезщетението ви следва да се спре от датата, на която детето реално започва  да посещава градината. Но, много се съмнявам, че ще получите подобен документ. По принцип градината ще получава от държавата пари за вашето дете от 01.09, а и на мястото, на което е записано вашето дете, не може да се запише друго, независимо от факта, че детето ви не ползва реално това място. Така че, отпускът следва да бъде прекратен от 01.09. Но все пак опитайте да вземете документ, който ясно да обяснява ситуацията ( трябва да е обяснено, че детето ви не посещава ясла по причини, които не зависят от вас, а зависят само от ръководството на детското заведение. )

# 8
 • София
 • Мнения: 1 371
ZinaSt, не съм тръгнала да си давам детето, но това важи ли и за частните детски ясли? Просто питам, благодаря за отговора.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 412
По принцип в законовите разпоредби се използва понятието детско заведени, без да се прави разлика между частни и държавни ясли. От тук би следвало, че това се отнася и за частните ясли. Но в интерес на истината, при частните ясли контролът е доста затруднен, първо защото частните ясли не са длъжни да дават списъци с децата, които ги посещават и второ защото голяма част от частните ясли нямат официален статут на ясла ( те са си ясли, но се водят развлекателни центрове, центрове за почасово гледане на деца и др. ).

# 10
 • София
 • Мнения: 1 371
По принцип в законовите разпоредби се използва понятието детско заведени, без да се прави разлика между частни и държавни ясли. От тук би следвало, че това се отнася и за частните ясли. Но в интерес на истината, при частните ясли контролът е доста затруднен, първо защото частните ясли не са длъжни да дават списъци с децата, които ги посещават и второ защото голяма част от частните ясли нямат официален статут на ясла ( те са си ясли, но се водят развлекателни центрове, центрове за почасово гледане на деца и др. ).
Благодаря.   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт