Важно - машина за хляб.

  • 203 407
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 45
Цитат на: Anonymous
... какво друго освен хляб правите в тях? И в тях ли ще си правите козунаците за Великден? И въобще, имате ли провали с това, което приготвяте с машините или всичко излиза ОК? ....
Може много работи да се правят. В смисъл - могат да се джуркат най-различни теста в нея. И за понички, и за козунаци и т.н. , конфитюр също може да се вари. Директно после в бурканчето  Grinning . Козунаците тия година ги правих благодарение на нея и рецептата на Di5. Станаха великолепни. Само тестото правих там. Тя самата пробва 2 пъти мисля да ги пече и там, но каза че и двата пъти не се е получило
Ето ги и козунаците
За провали - до сега един път ми се е случвало и беше съвсем в началото. Както и Рая е написала с времето ще й свикнеш Wink , но си е голяма глезотийка

# 46
Благодаря ви много, Рая и Хонда, за отговорите! А козунаците ти, Хонда, изглеждат страхотно, направо ми замирисаха:)!Усещам как ще копирам рецепти и следващата седмица май ще се обзавеждам.
И ще взема да се регистрирам най-накрая!

# 47
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: gato
Karimma,
на каква цена си го купи и можеш ли да дадеш малко повече инфо за машинката. Колко програми има и т.н.
Цитат на: jutoo
И аз питам, че това магазинче е на една крачка от нас. Мъжо малко се опъва - казва, че ще станем 100 кила с такъв уред Laughing което сигурно не е далеч от истината, обаче пък имам имен ден другата седмица и мога да си го самоподаря  Simple Smile

Отговарям 2 в 1:
Магазинчето е на бул. "Стамболийски", точно преди ул. "Одрин", като се върви в посока към магазин "Штъркел", само че от другата страна - на левия тротоар. На десния точно срещу магазинчето има казино. Над вратата на това магазинче има табела ТСМ, стоките, които продават, са с тази марка, а специално машината за хляб е с марка FIF. Проучването ми в Мрежата показа, че става дума за две немски фирми, които са обединили усилията си, за да пласират стоките си /в немските сайтове са доста евтини/ на източния пазар. Тази машина например в един немски сайт за ел. каталожна търговия се продаваше за 10.50 евро. Ето така приблизително изглежда: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=99615& … 07605028&rd=1
В магазинчето на бул. "Стамболийски" струва 69 лв., с 6-месечна гаранция. Когато я купих - на 14.04., беше останала още една, поне така ми казаха продавачите. Машината има 10 програми, в предишен свой постинг по тази тема Рая ги е написала, затова няма да ги повтарям. Много добра работа ще ми върши, защото изцяло ще ме отменя в месенето и втасването. А тъкмо в това е изкуството да печеш домашен хляб и други печива с мая. И в момента съм я пуснала да меси тесто за панетоне /или пенетоне, не съм сигурна за точността на названието - италиански козунак/. Стискайте палци да стане хубав, това ще е сигнал какви козунаци ще ядем този Великден у дома Laughing

# 48
  • София
  • Мнения: 3 902
Цитат на: Karimma
1. С какви пропорции на продуктите да направя хляб от 1.250 кг /колкото е максимумът на моята машина/?;
2. На доза тесто, в което слагате 0. 500 кг брашно, едно пакетче суха мая ли слагате?;
3. Чие производство суха мая предпочитате - на д-р Йоткер, на Льо Сафр или друга /моля, напишете я/?;
4. Пробвали ли сте вместо със суха мая, да направите тесто със свежа /на кубче/, ако да - каква е технологията и последователността на слагане на продуктите в машината, и какво количество мая слагате на 0. 500 кг брашно?


Извинявай, че толкова се забавих. Та по ред на номерата:

1. Когато правя хляб по рецептите от форума и сайта, го пускам на 750 гр. До сега съм правила два пъти хляб от по 1 кг. И двата пъти с по-добър краен резултат от обикновенно. Тогава прибавям +30% от продуктите. Например:
Вместо 300 мл. вода, слагам 390-400 мл.
Вместо 500 гр. брашно слагам 650 гр. и т.н.
До сега не съм правила хляб от 1250 грама, защото този от килограм ми се надува до капака на машината. Може би, ако правиш ръжени или някакви пълнозърнести/едрозърнести хлебчета ще стане и за такава доза. А грамажите можеш да си ги сметнеш пак в проценти и да си ги увеличиш пропорционално.
2. Не. Не слагам цяло пакетче мая. Слагам 1,5-2 ч.л. Напълно достатъчни са.
3. Ползвала съм и двете сухи маи. Не съм забелязала разлика в хляба.
4. Може да се ползва и свежа мая. Не съм пробвала и не мога да ти помогна много. От рецептите установих, че за хляб от 1,5 унции (750  гр.) се слага 20 гр. прясна мая. Вероятно се слага с солта и захарта в водата, но не съм сигурна.

Дано помогнах.

# 49
  • Мнения: 1 341
Цитат на: Karimma
П. П. Форумката, която снощи си е купила друга бройка от този автомат от същия магазин, бързо и без бой да си признае. Защото там си е признала, че има инфото оттук Mr. Green

Признавам си. От първата тема не се доредих до машината, но втората я видях малко късничко, но в същия ден отидох и си купих. В магазина ми казаха, че една жена е идвала през деня и е питала дали се продават, т.е. дали ще има да си купи тия дни. Смееха се, че имало невероятен интерес и ме попитаха от къде знам.
От както съм купила машината  до ден днешен правиме хляб на смяни. През деня аз, вечер сестра ми. Опитахме доста неща. Все от двете теми във форума. Седмицата, която идва ще се опитам с козунак. Леля ми прави невероятен козунак. Известна е навсякъде с него. Ще се опитам да го направя в машината и ще пиша за резултата.

Сестра ми установи, че като кипне маята (разтваря я с водичка, слага две лъжици брашно и после още водичка, за да се получи смес като боза. Оставя сместа да кипне), хляба втасва невероятно. За рецептите от 750гр. хляба се надига над формичката. Също така нещата трябва да са топли. Един път сложих мляко от хладилника и нищо не се получи, т.е. хляба не втаса.
 Май ще трябва да си направиме една тема само за рецепти за машината за хляба

# 50
Ние със съпругата ми искаме да си купим такава машина Wink Аз съм я виждал за пръв път още 1994 г. в един магазин въвъ Варна. Предполагфам че до сега доста е напреднала технологията. Моля ако има някоя мама, която да знае от къде да се купи на приемлива цена (60-100 лв. ) да напише. Лично аз прегледах няколко интернет магазина и ми направи впечатление, че марките, които се предлагат в България са много малко а моделите доста ограничени. Ние сме били винаги на принципа да не се купува това, което е изчерпало се като възможности и с ниска цена. Ще се радвам, ако някой даде повечко подробности за този вид машина.(смятам, че има много повече приложения от простото изпичане на хляб) Simple Smile

# 51
  • Мнения: 4 371
Въпрос към Рая, Хонда или Di5: когато правите козунак и не го печете в машината, на програма само за тесто ли го правите или на обикновената програма(basic) и го спирате преди да започне печенето?

# 52
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
Днес правих хлаб с прясна мая и той стана даже по -хубав отколкото със суха.За 750гр. сложих 1/4 кубче,а самата мая я разтворих в течността.Солта и захарта ги сложих върху брашното.

# 53
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
Искам   да попитам за козунака на Di5 колко точно брашно се слага,защото когато пробвах рецептата брашното беше малко и трябваше да прибавям на око и като че ли сложих повече.Освен това когато пуснах сместта на режим "Тесто" като че ли не можаха да втасат достатъчно (времето за втасване при мойта машина на тази програма е 50мин.)

# 54
  • София
  • Мнения: 3 902
Още не съм правила козунаци, но доколкото разбрах първо се пуска програмата за макарони (само бъркане) и после тази за месене на тесто. Като свърши програмата, тестото се вади, оформя се на ръка и се оставя да втаса наново. После се пече във фурната.

Gatoto na Gato,

Вземи си машина на FIF от магазини на ТСМ. Струва около 65-70 лв. Машината е добра. Моята е с 1 година гаранция. Има 10 програми, ел. дисплей, прозорче за да наблюдаваш процеса, отложен старт, три грамажа на готовия хляб и е 800 вата. Със сигурност си струва парите. Също добра е машината на Schneider. Има поне два вида - с 8 и с 12 (или 11 - забравих) програми. До скоро ги имаше в ХИТ-а, но сега в момента няма.

# 55
  • Мнения: 6 243
Моля ако някой е виждал тия дни машина като на Рая в центъра на Сф, да  ми пусне ЛС с координатите (освен тая на Стамболийски). Във вторник съм на шопинг тур в столицата и искам да си взема такова нещо, а тук нямаптози модел - предлагат една за 25 лв с 3 програми, но не ми харесва
Благодаря предварително!!!

# 56
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 819
И за Пловдив ще съм много благодарна за инфо - какви модели откъде и за колко могат да се намерят?

# 57
  • София
  • Мнения: 3 902
boo,

нали складовете на ТСМ са при теб? Каква информация повече ти трябва. То по-скоро ние да те питаме дали там има и колко струва.

# 58
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 819
Цитат на: Raya
...

Аз ТСМ-а ясно, че ще го преслушам Simple Smile
Дай снимка, да знам как изглежда поне?
Сега убеждавам мъжа ми това да му е подаръка за именния ден на 2-ри  Laughing Той не е много навит - "По-добре нищо, отколкото това!!!" и се опитвам да го подлъжа с любимото му панетоне, което ах, как ще месим и печем по цял ден с тази чудна машинка! Grinning

# 59
Цитат на: boo
Цитат на: Raya
...

Аз ТСМ-а ясно, че ще го преслушам Simple Smile
Дай снимка, да знам как изглежда поне?
Сега убеждавам мъжа ми това да му е подаръка за именния ден на 2-ри  Laughing Той не е много навит - "По-добре нищо, отколкото това!!!" и се опитвам да го подлъжа с любимото му панетоне, което ах, как ще месим и печем по цял ден с тази чудна машинка! Grinning


Абе кажи му направо: Тука едни мъже мило и драго дават да им подарят такава за именния ден... е- на, аз съм пример Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт