Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 септ. 2007, 10:53 ч.

Клики на майките

 • 3 933
 • 111
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Сблъсквали ли сте се с разделение на групички на майките по-рано, докато децата бяха по-малки? А сега? За реалния живот говорим, у форОма се вижда и с просто очо  Grinning

Разделение според мен има почти винаги - по интереси, един вид.

Кой с какво храни бебето... кой с какъв социален статус е... групички на натоканите майки и на по-неглиже такивата... разделение според метода на раждане (т.е. то не е водещо, но го има в разговора)... Какви още се сещате?

'Член' ли сте на такава група?
По какъв признак е тя според вас?
Чувствали ли сте се изолирани от такава група?
Лесно ли ви приеха или не ви изобщо?
Може би вие сте организаторът на подобна група майки?
Какво изобщо мислите за това разделение на групи по паркове и градинки?


нота бене: мисля да пиша мат'рял по въпроса и евентуално да ползвам части от отговорите (без имена и прочее). ако някой се притеснява от това, да напише, че не желае да участва в мат'ряла.

# 1
 • Мнения: 3 424
Аз съм самостоятелен електрон.

Никакви групи не могат да ме задържат
при себе си. Изобщо да не се и опитват.
Групирането е своего рода зависимост.

# 2
 • Мнения: 2 033
Да. (Примери от болезнено-класова страна-Англия). Разделение според:

-на какъв тип курс за родители си ходил: NCT е за средна-класа родители, "вярващи" в естествено равдане и кърмене; малките дизайнерски курсчета с някой псевдо-експерт и с неприлични цени пък са за гледаните женички на бонусо-имащи мъже от ситито; курсовете къйм болниците са за плебса.

-като се пръкнат отрочетата- отличаваш се на какви "курсчета" мъкнеш бебето и себе си: масаж за бебета, йога за бебета, "музикални маймунки" (от 3 месечни...). На които аз гледам с голяма насмешка (въплъщават ми несигурността и леееката истерия на родителите), поради което бях отлъчена от другите  NCT дружки.

-Огроооомно разделение между работещи и неработещи майки. От земята до небето, не мога даже да започна да описвам.

Изкипя ми нещо, после пак ще пиша.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Има разделение. Друг е въпросът колко ми харесва.
Първият ми сблъсък беше преди години, когато моите бяха бебета и вземахме храна от детската кухня. Може да се каже, че бях член на тази група до момента, в който се записах на езикови курсове. Първо това предизвика недоумение, после радост у другите майки. Но когато започнах да отсъствам от обичайните разходки, защото трябваше да пиша домашни или да съм в час, започна всичко да се променя. Стигна се и до лека насмешка, че съм се отцепила от колектива и "ми е пораснала работата". Две години по-късно бях доста напред в знанията си в новото поле и тогава пък се чуха неща, свързани с лека завист - сякаш новият език от самосебе си се е озовал в главата ми и съм получила подарък, и изведнъж всички забравиха колко усилия са нужни. Някак някои от майките се почувстваха прецакани от мен (незнайно защо).
Зная, че бях многословна. По-късно се запознах с други майки, които в някакви вариации са имали подобен опит.
Естествено е да има някакво разделение, но от друга страна поне в БГ му се придава твърде голямо значение. Все още сме нетолерантни както към различните възгледи, така и към различните пътища в живота. Явно това си е част от първоначалното натрупване на капитали и "строежа на капитализма" и не може да се избегне.
Най не ми харесва социалното и материално разделение. Всъщност всички бихме могли да научим много една от друга.

# 4
 • Мнения: 4 932
'Член' ли сте на такава група? - не, бягам от тях като "дявол от тамян"
По какъв признак е тя според вас? - нямам
Чувствали ли сте се изолирани от такава група? - не съм имала и най-малко желание да се впиша, така да се каже - "самоизолирам се"
Лесно ли ви приеха или не ви изобщо? - о, при добро желание със сигурност мога да се присламча, но нямам време и нерви за губене
Може би вие сте организаторът на подобна група майки? - не съм, защото майките, които харесвам са мой тип - индивидуалисти, които не обичат да кудкудякат групово.
Какво изобщо мислите за това разделение на групи по паркове и градинки? - намирам го
за много тъпо, в същото време - неизбежно. Човек винаги гледа да се обгради със себеподобни, да си създава мини-общества... Яд ме е само за децата, защото така им се спестяват контакти и приятелства, които (може би) биха им били по-приятни и забавни от тези в затворената група, наложени от мама поради НЕЙНИТЕ интереси.

Като цяло разрешавам на детето ми да контактува с различни деца, не го ограничавам или изолирам, защото приятелството освен всичко друго е и химия, а аз искам детето ми да е щастливо докато контактува с околните, а не да го прави по задължение.

(Имам кофти спомени от такива "приятелства" в детството - семействата ни се събираха почти ежедневно, почивахме заедно, уикендите заедно, а ние не се харесвахме и не се забавлявахме. В момента, в който можех да се "скатавам" от семейните събирания, нито съм ги видяла, нито съм ги чула тези хора, и въобще не ми липсват, както и аз на тях... )

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Ако сте били поне еднократно в такава клика - случвало ли ви се е да присъствате/участвате в разговори, практически оплюващи майка, член на групата, която в момента я няма, или пък говорене против други групи (чието мислене е различно)?

# 6
 • Мнения: 4 932
Ако сте били поне еднократно в такава клика - случвало ли ви се е да присъствате/участвате в разговори, практически оплюващи майка, член на групата, която в момента я няма, или пък говорене против други групи (чието мислене е различно)?

Сериозно ли питаш  #Crazy? Мокра ли е водата? А Слънцето от изток ли изгрява?

# 7
 • София
 • Мнения: 2 309
Не съм забелязала, сигурно има, но нашият парк е твърде голям и всеки ден има различни майки с деца, не е като по кварталните градинки.

Аз лично не участвах в никакви групички, докато дъщеря ми не стана на годинка, единствените с които се запознах, бяха един татко и момиченцето му, той я хранеше с АМ, а пък аз бях запалена кърмачка. Това лято обаче детето има вече нужда от социални контакти, всеки ден е на детската площадка, събирам я с 3-4 определни деца, а с другите рядко завързваме контакт, не повече от няколко минути. Държа да се среща с едни и същи деца, най-вече заради страха ми от болести.

Иначе няма лошо във формирането на такива групи, човека е социално животно и има нужда от принадлежност. Аз умишлено странях в бебешкия й период, защото не понасях някой да ми налива акъл как да си гледам детето / нямаше нищо по-хубаво от това след мъчителното приспиване бебето да си заспи в количката, аз да си седна някъде на тихо място и да си чета книжка  Rolling Eyes/, сега пак не мога да кажа че ми е приятно да дудна с някакви жени, с които нямам обща тема освен децата, но се примирявам в името на това детето да се чувства социализирано.

Леле, докато напиша и 5 нови отговора  Rolling Eyes

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Сериозно ли питаш  #Crazy? Мокра ли е водата? А Слънцето от изток ли изгрява?
Laughing Разкажи, тогава. Аз знам какво се говори в групите, в които съм била.

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
събирам я с 3-4 определни деца, а с другите рядко завързваме контакт, не повече от няколко минути. Държа да се среща с едни и същи деца, най-вече заради страха ми от болести.

По какъв признак ги избра? Сигурно има нещо, което те ръководи. Може би с майките сте приятелки?

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Никога не съм се числяла към групи. Да, има такива, но и аз като Лиска съм извън тях по дифолт. Просто не се вписвам никъде. Не се наемам да тълкувам защо е така. Не ме вълнува особено. Там, където се събират и формират групите, обикновено отивам, върша, което е нужно и бягам. В парка съм заради децата си. Не за кафе, за цигара или семки. Съответно, занимавам се с тях. Пред блока нямам време да вися. В ДГ имам три деца да взимам, нямам време за празни приказки с останалите майки. Гледах да поговоря с госпожите, по-важно ми се струваше. В учлище е същата картинка. На тернировките на Наталка - подобно.

Никога не съм се чувствала изолирана. Никаква мъка не ме стяга в тази посока.  Simple Smile

Честно казано и тук групите не ги отбирам много-много и не ги разпознавам категорично. И смея датвърдя, че не се числя и тук /както и реално/ към никоя.

# 11
 • Русе
 • Мнения: 5 578
 Grinning да, аз съм от групата на майките, които не обичат градинки/площадки/люлки и  няма да бъдат забелязани там. Обичам да се разхождам из парка, или по главната улица на града, с още някоя с дете (имам няколко такива). Можем да се наречем хаймани-група.

# 12
 • София
 • Мнения: 927
Сблъсквали ли сте се с разделение на групички на майките по-рано, докато децата бяха по-малки? - Да. С няколко. В едната детето все още играе понякога пред блока.

'Член' ли сте на такава група? - Не. Никога не съм била. Тръгнах на работа много рано и така и не можах да се "включа".
По какъв признак е тя според вас? - За едната, с която наистина се "сблъсках" - някакво псевдо приятелство, уредено на принципа "груповото си е за нас, чуждото - общо". Много неприятно. Тази пред блока е много приятна. Но според мен самото разделение е по-дълбоко. Интересите, IQ, работа. Много са нещата.
Чувствали ли сте се изолирани от такава група? - Не. Принципно избягвам "квартално-градинско общуване"
Лесно ли ви приеха или не ви изобщо? - Не ме изобщо. А и аз не исках, също изобщо.
Може би вие сте организаторът на подобна група майки? - Не.
Какво изобщо мислите за това разделение на групи по паркове и градинки? - Мисля, че е приятно да имаш с кого да излизаш, пък било то и за да обсъждаш памперси и пюрета. Много е тъпо сам да мериш улиците по цял ден. Ако се бях задържала по-дълго в къщи, най-вероятно също щях да "членувам" в подобно общество. В момента когато изляза с детето, имам с кого да си говоря. Това ми е достатъчно.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 309
събирам я с 3-4 определни деца, а с другите рядко завързваме контакт, не повече от няколко минути. Държа да се среща с едни и същи деца, най-вече заради страха ми от болести.

По какъв признак ги избра? Сигурно има нещо, което те ръководи. Може би с майките сте приятелки?

Не за съжаление нямам приятелки с деца, всички правят кариера докато аз дремя в къщи. Ами ръководи ме това, че Али играе добре с тези деца, не си пречат, не се дърпат за играчки, с майките горе-долу имаме едни и същи методи на възпитание / въпреки че са тотално различни на база хранене и база чистота/, ако примерно излезем с нея на детската площадка и няма никой от познатите ни, пак си прекарваме добре, по никакъв начин не съм зависима от тях - нито знам къде живеят, нито им знам телефоните, на някои даже незнам имената  Rolling Eyes А и си мисля, че ако се събира с едни и същи деца, ще развие усета си за развиване на приятелства, а не с хаотични контакти.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 211
Аз ги наричам Обществата на майките. Сблъсквала съм се със следните:
- между работещи и неработещи майки;
- според икономическият и социалният статус;
- според броя на децата им.
Тъй като не ме свърта на едно място, не принадлежа към такава група. Не се натискам да ме приемат, навестявам ги от време на време и им гледам сеира. Много е забавно!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт