Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Имам цял плик с току що набрана коприва, та приемам идеи всякакви за изпитани вкусотийки с коприва Smile
Цитирай

Шопия

Мнения: 6 271
Каша от коприва. Мляс-Мляс.
Като фрикасето, малко по-сгъстено обаче. А копривата замества пилешкото.
Цитирай

София

Мнения: 750
Етооо!  Very Happy

МЛЕЧНА СУПА С КОПРИВА

600 гр  коприва
30 гр  брашно
1 л  прясно мляко
50 гр. масло и 2 суп. лъжици олио
2 жълтъка
пресен джоджен
2 суп. лъжици лимонов сок
 

Приготвяне

Копривата се измива добре и се нарязва на ситно. Попарва се с вряла вода и се оставя да поври 10-15 мин. След това се сваля и се отцежда.

Брашното се запържва в мазнината (олиото и маслото). На тънка струйка при постоянно бъркане се добавя прясното мляко (топло!). Добавят се копривата и джоджена (нарязан на ситно) и се оставя да поври, докато се свари брашното.

Супата се застройва с жълтъците, разбити с лимоновия сок.


Можеш да направиш и баница с коприва, като предварително задушиш копривата в масло. Другото е стандартна процедура - сирене, яйца, масло между корите и готово! В тази плънка може да се добави и сварен ориз.


По принцип приготвянето на копривата е аналогично с това на спанака. Почти всичко, което правиш със спанак, можеш да правиш и с коприва.
Цитирай


Мнения: 146
О, коприва, откога си мечтая и аз да й дойде времето - много обичам "зелени" вкусотии...
Можеш да пробваш със салата от коприва - става неотразима...
Измиваш старателно стръкчетата и листенцата, изцеждаш добре и я слагаш в купа /ако желаеш я нарежи или накъсай на по-малки парченца/. Осоли я на вкус и намачкай с ръка или вилица, за да се притъпи парещия вкус... Свари няколко яйца и ги нарежи върху осолената и намачкана коприва. След това подправи с оцет/първо/ и после зехтин или олио.
Да ти е вкусно !!!
Може да пробваш и супичка от коприва - Вода - завира - слагам сол, олио и глава нарязан лук. Ври така 15 минути или поне докато уври лука, след това добавям измитата и нарязана коприва, после някаква подправка - на Ути например"На всяка манджа мерудия", отново ври докато копривата уври, и накрая след като изключиш супата и след като тя поизстине добави малко натрошено сиренце Bon apetit! Мисля, че имам още рецепти за коприва, ако желаете ще потърся из книжата  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 808
Коприва със сирене.

Сварява се копривата с малко вода, една глава лук и подправки. После в масло се запържва малко брашно, разрежда се с водата от копривата и се добавя при нея. Оставя се за няколко минути на слаб огън да се посгъсти. Преди да се свали от огъня се добавя натрошено сирене и магданоз. Накрая се застройва с 1 яйце, разбито в 1 чаша кисело мляко. Става много вкусно.
Цитирай

София

Мнения: 326
Задуши в масло пресен лук и пресен чесън/на всус, аз лично слагам по една връзка/, прибави вече попарената и нарячяна коприва, в зависимост от количеството й 4-6 яйца е 200-300гр.сирене.Обожавам го , може да се яде и студено.
Цитирай
Цитат на: рони
Каша от коприва. Мляс-Мляс.
Като фрикасето, малко по-сгъстено обаче. А копривата замества пилешкото.


 Знам една рецепта за коприва с картофи.Получава се крем-супа.
 В една тенджерка се разтапя малко масло.Из4истената и наряазана коприва се запьржва в маслото с разли4ни подправки.2-3 картофа се нарязват на ситно и сьщо се прибавят кьм копривата.Бьрка се така 3-4 минути,след което се налива гореща вода,която да ги залее.След като уври картофите се разма4кват доколкото е вьзможно.подправя се с 4есьн и се сервира.На мен ли4но много ми допада.Дано се хареса и на вас.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Страхотни сте, благодаря ви много! Smile  
Открили сме едно голямо находище от коприва в една ферма, така че има достатъчно за да опитам всички рецепти Smile
Цитирай

usa

Мнения: 2 077
ммммм, обожавам коприва! откъде я взе? ако пък не ти дойдем на гости утре!
супа от коприва ми е любимата - постна, вода, моркови, лук, сол, като поуврат - измитата коприва, накрая малко фиде, домати, магданоз. много обичам и агнешко с коприва, ако намериш прясно агнешко и искаш да пробваш, кажи, ще споделя рецепта.

в бързината да се самопоканя не видях втория ти постинг и информацията за нахощдението на копривата Embarassed ...
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: миз
ммммм, обожавам коприва! откъде я взе? ако пък не ти дойдем на гости утре!
супа от коприва ми е любимата - постна, вода, моркови, лук, сол, като поуврат - измитата коприва, накрая малко фиде, домати, магданоз. много обичам и агнешко с коприва, ако намериш прясно агнешко и искаш да пробваш, кажи, ще споделя рецепта.

в бързината да се самопоканя не видях втория ти постинг и информацията за нахощдението на копривата Embarassed ...


О, ама заповядайте, хайде от нас копривата от вас агнешкото Smile  Wink

Тъкмо си мислех да те питам дали и домашни козунаци ти се хапват и да те поканя, ама се сетих че сега имаш кой да ти ги направи Smile
Цитирай

usa

Мнения: 2 077
Цитат на: Di5
Цитат на: миз
ммммм, обожавам коприва! откъде я взе? ако пък не ти дойдем на гости утре!
супа от коприва ми е любимата - постна, вода, моркови, лук, сол, като поуврат - измитата коприва, накрая малко фиде, домати, магданоз. много обичам и агнешко с коприва, ако намериш прясно агнешко и искаш да пробваш, кажи, ще споделя рецепта.

в бързината да се самопоканя не видях втория ти постинг и информацията за нахощдението на копривата Embarassed ...


О, ама заповядайте, хайде от нас копривата от вас агнешкото Smile  Wink

Тъкмо си мислех да те питам дали и домашни козунаци ти се хапват и да те поканя, ама се сетих че сега имаш кой да ти ги направи Smile


ти мислиш, че се шегувам, но след цяла седмица ваканция и дъжд така съм се спекла, че... а майка ми нещо не и се отдават козунаците на американска земя... виж туршията и суджуците станаха разкошни!
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: миз

ти мислиш, че се шегувам, но след цяла седмица ваканция и дъжд така съм се спекла, че... а майка ми нещо не и се отдават козунаците на американска земя... виж туршията и суджуците станаха разкошни!


Ауу суджуци, тръгвайте тогава за насам!
Ама и аз  не се шегувам, помислете си за нашия Великден!
Цитирай

usa

Мнения: 2 077
Цитат на: Di5
Цитат на: миз

ти мислиш, че се шегувам, но след цяла седмица ваканция и дъжд така съм се спекла, че... а майка ми нещо не и се отдават козунаците на американска земя... виж туршията и суджуците станаха разкошни!


Ауу суджуци, тръгвайте тогава за насам!
Ама и аз  не се шегувам, помислете си за нашия Великден!


мерси! почваме да мислим! но и ние ви приемаме ако замесите козунаците Smile!
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Предлагам яхния от коприва с ориз. Готви се по същия начин, както спанак с ориз, или всякаква друга зеления с ориз. Малко лук и моркови на ситно, задушени в мазнина и вода, после копривата, измита, попарена, нарязана на ситно, се добавя към другите зеленчуци, долива се вода - като количество - според това дали искаме супа или яхния. Почти веднага след това се добавя оризът - 1 ч. ч. на една голяма тенджера. Подправя се на сол. Оставя се да ври на бавен огън до готовност на ориза. Допълнителни подправки не слагам, защото копривата /а така е и при спанака, в прочем/ си има свой специфичен аромат и аз го предпочитам, без добавки.
Яхния с коприва може да се приготви и без ориз, като към края на варенето се сгъсти с 2-3 с. л. брашно, размито в малко студена вода. Брашнената кашица се добавя на тънка струя към горещата яхния, при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Оставя се да поври на бавен огън за няколко минути. След това по желание може да се добави сирене.
Цитирай
Моето предложение за коприва.
Панирана коприва
Копривата предварително се измива и попарва в подсолена вода.
Разбърквам едно яйце, бира и брашно, докато се получи гъста кашица. Грабвам по две-три листа, потапям в сместта и после пържа в предварително загрято разбира се олио. Същото съм го правила и със спанак, но с копривата по-ми харесва.
Сервирам го с кисело мляко.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора