Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора


Мнения: 784
                              ТУТМАНИК

Всъщност това е небезизвестният тутманик на Стойка от Биг Брадър І. Рецептата беше показана от нея в някакво предаване и доста нашумя, защото е много лесна и бърза. Но най-вече, защото тутманикът е жестоко вкусен.

Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. лъжичка сода
1 ч.ч. прясно мляко
кубче мая (около 40 г)
5 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно около 1,5 -2 кг  - да се получи меко тесто
масло - 100г
сирене около 300 г
малко кашкавал за поръсване (може и без него)

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко. Содата се угася в киселото мляко.
От продуктите (без сиренето, маслото и кашкавала) се замесва се меко тесто.
Без да се изчака да втаса, направо се разточва на кора, дебела един пръст.
Намазва се обилно с разтопено масло, поръсва се със сирене и се навива на руло, като леко се усуква. Рулото се нарязва на парчета, които се нареждат в намазана с масло тавичка. Втасва около половин час - аз слагам тавата във фурната на 30 градуса.
Намазва се с жълтъка. Пече се на 200 градуса. Малко преди да стане готов се поръсва с настърган кашкавал.





Цитирай


Мнения: 3 331
Благодаря за рецептата, страхотна е, аз обожавам тутманик   chef  bouquet
Цитирай


Мнения: 8 581
А доста преди Стойка, Милица от "Тоника" представи тази рецепта и направи тутманика в ефир при Драго Чая. Не че има кой знае какво значение, само за информация. Very Happy Имам рецептата от нея. Тестото наистина е изумително, а тутманикът страхотен! Става много бързо и изглежда много добре. Само че Милица не го режеше на розички, а разделяше тестото на четири части, разточваше всяка една, мажеше с масло, ръсеше сирене, навиваше на руло и после на охлювче. Така че в тавата стават четири превъзходни охлюва - радост за окото и небцето. Та след многото обяснения - препоръчвам го, наистина е хубав, лесен и сполучлив.  newsm10
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Абе незнам дали е на Стойка или на Милица, но благодаря на Еделвайс   bouquet
Ще я пробвам
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
И аз ще пробвам, мерси за рецептата  Very Happy
Цитирай


Мнения: 7 473
Изглежда фантастично  Crazy
Цитирай


Мнения: 784
Има известна разлика между рецептите на Милица и на Стойка - последната е по-лесна и по-бърза, защото тестото е със сода (освен маята), а така втасва по-бързо и е по-пухкаво. Има и повече яйца, не се слага оцет и олио в тестото и т.н ..........
Но със сигурност и двата варианта са много вкусни.  chef

Цитирай

Sofia

Мнения: 11 109
Изглежда фантастично  Crazy
АПЦЕлЮтно...умопомрачително направо... и лигопотичащо... Crazy
Тия дни ако не съм родила ще се пробвам, въпреки че тая сода така ми бърка в здравето ooooh!
Мерсаж Еделвайсче!  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 378
тая сода така ми бърка в здравето ooooh!

 hahaha И на теб ли. Ставате 2  Mr. Green

Тутманикът изглежда супер, ама аз викам да се поспра малко, че мъж ми се оплаква, че е заприличал на тутманик... Ще каже човек, че му го тъпча в устата  Rolling Eyes
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Направих го. Благодаря за рецептата. Стана страхотен. Ето доказателството:
http://images19.snimka.bg/003920708.jpg
« Последна редакция: сб, 08 сеп 2007, 15:48 от Morena »
Цитирай


Мнения: 3 331
vesi_127  Станал е разкошен, чак немога да му се нарадвам.
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Благодаря! Като поизстине малко, може да снимам и парче. Препоръчвам го с две ръце!!!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
И моята майка често го прави-когато сме има на гости, как ми липсва миризмата на току що опечен тутманик...А ме е хванал мързела-не ми се прави. Embarassed
Цитирай


Мнения: 1 378
Веси, разкошотия  Hug

Как точно го оформи, че парчетата не ми приличат на розички, а по-скоро на възелчета?
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Кати, благодаря и на теб. Разделих тестото на топки, мисля 8, и след като намазах с масло и поръсих със сирене, навих на охлювчета (или розички). Може би при втасването им се е попроменила формата и затова не си личи. Направих го така, защото ми беше по-лесно да разточа няколко по-малки кори, отколкото една много голяма (както е по рецепта), понеже точа на плота.  Wink

« Последна редакция: сб, 08 сеп 2007, 18:25 от vesi_127 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора