Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • plovdiv
 • Мнения: 121
Здравейте мами! моля помогнете със съвет! Вече си имаме бебче, на 17 дни е, но е много мързеливо...На всяко ядене заспива по сто пъти, кърмим се по 30 мин. (уж...) , след което заспива съвсем и спи по 3, 4, че и повече часа. Едва докарваме 6 хранения. Личната лекарка, а и от родилния дом ме посъветваха да не го будя на точен час, а да чакам сам да се събуди. Казаха - щом спи толкова, значи не е гладно. Но мен все ме гложди мисълта, че не се храни достатъчно, съдейки по това как мързеливо суче... И така се указа. Днес отидохме в поликлиниката да го измерим, оказа се че си седи на същите килограми, както при изписването...Само е пораснал с 2 см. И сега трябвало да го дохранвам с изкуствено мляко, ама одеве като му дадох, то половината му се излива на лигавничето, явно твърде бързо тече,или не си затваря добре устата... Има ли майки които са имали подобен проблем и как са го решили? Как да го накарам да суче по-сериозно? И няма ли да се откаже от кърменето, ако пие и от шише? А това дето му изтича мляко от устата докато пие от шишето ще се промени ли, искам да кажа ще се научи ли да регулира сам глътката или има някакъв проблем? моля ви дайте съвет!!! Забравих да кажа, че кърма имам за сега, не е проблема в това, просто все спи. Вярно е че като огладнее, си му проличава, но само като го сложа на гърдата, след 5-6 сукания, започва да се успокоява и се унася. Като го дръпна от гърдата, се размрънква, пак лакомо се нахвърля и така до безкрай...

# 1
 • Благоевград
 • Мнения: 75
Първо честито бебешоче.Да сте живи и здрави.Според мен не трябва да даваш Ам.Продължавай да кърмиш бебенцето.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 913
Не разбирам защо си започнала да даваш АМ. Мислиш, че нямаш кърма ли? Щом ще даваш шише, по--добре се цеди. Не допускай да ти спре кърмата. А това за шишето - да не би да е с голяма дупка биберона?
Между другото изчисти ли ти се бебето от жълтеницата?

# 3
 • Мнения: 253
Щом имаш кърма, не му давай АМ. Оставяй го да сучи, колкото иска. Или се цеди и му давай.

# 4
 • София
 • Мнения: 272
Според мен има сериозен проблем и би било хубаво да се консултираш с опитните тук - Hedra, Бу

# 5
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Първия месец бебето трябва да има поне 8-12 кърмения на денонощие. Т.е. ако спи повече от 3 часа праз дена-хубаво е да го будиш. Бебето може да е сънливо заради жълтеницата. След като имаш кърма, по-добре го буди известно време на всеки 2 часа през деня и на всеки 3-4 часа през нощта за да суче. Това-вместо да даваш АМ или изцедена кърма. Като стане на месец-два, като позаякне бебето и жилтеницата се изчисти-тогава вече можеш да го оставиш само да си прави режима-ама може да се окаже, че ще иска да суче по-често. Важно е да следиш дали бебето пишка достатъчно-да има 5-6 напишкани памперса на ден (при това без да даваш вода или чай). Ако даваш вода или чай-по-добре спри или поне намали количеството-те пълнят стомахчето на бебето и не остава място за кърмата.
И малко личен опит-първите 2 месеца сина ми ядеше дълго и често-направо все едно кърмех непрекъснато. Имаше понякога дни-сукал е по 2 часа без прекъсване. Постепенно разреди кърменията и започна да се насуква за броени минути.

# 6
 • plovdiv
 • Мнения: 121
ами, да ви кажа, сега се връщаме от болницата в която го родих. Помолих да го претеглят на същия кантар, наддал е 80 грама от изписването до сега-17 ден от раждането. Там ме успокоиха, че поне е нещо, не е като без хич. Но казаха да го дохранвам с 20, 30 гр, след кърмене, ако се укаже , че не му стига кърмата. В интерес на истината, аз послушах личната лекарка и на обяд му дадох 90 гр АМ, Малко със зор ги изпи и заспа. Като се събуди (бяха минали около 4,30 часа) му дадох изцедената кърма, която беше 60 гр. Едва му я пробутах, спирах на няколко пъти, за да не се задави, последните глътки ги изпи едва-едва. И накрая повърна малко. Сигурна съм, че му е дошло много яденето. Аз си мисля- ако от мен изсуква около 60 гр на хранене, дали не съм прекалила с тези 90 наведнъж? Да, освен това памперсите са си порядъчно тежички, а не пие много вода. Мисля, че и жълтеницата не му е минала съвсем, и в крайна сметка смятам да си продължавам по стария начин, като се опитам да му давам по-начесто да суче. Явно има разминаване в кантарите на двете места, изкарах си акъла... То не, че е качил достатъчно, но поне не си стои на тези килограми на които го изписахме. И дупката на биберона е най-малката, явно не е свикнал да пие от шише... Дано да се оправим, че много се притесних , и това повръщане беше върха.Добре, че не се повтори. ...

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Храни бебето - давай добавката, както ти е казала лекарката, но не спирай да кърмиш. Буди бебето на всеки 2ч през деня и на 3-4ч нощем, като след няколко дни отидете за следващо мерене, за да се види, че качва. Бебето не е наддало буквално нищо за повече от 2 седмици, т.е. проблемът е сериозен и то трябва да получи калории, за да се осигури растеж и да има сили, така че да се научи да суче. Необходимо е да се изцеждаш, ако досега не си го правила - ако си разчитала бебето да поддържа млякото и не си цедила, в момента вероятно гърдите ти произвеждат абсолютно минимално количество, тъй като бебето въобще не ги е стимулирало и производството на мляко е намалено до минимум. Затова е необходимо това да се промени чрез много честа стимулация - изцеждане и на двете гърди след всяко кърмене (на същия ритъм - бебето суче от двете гърди през 2ч, като следиш признаците за активно сучене - никакво заспиване, дръж го голо, само по памперс и виж статиите за будене на сънливо бебе и компресия на гърдата). Изцеденото мляко можеш да предлагаш вместо част от добавката на следващото хранене.
Съжалявам, че звуча така императивно, но нямам никакво време в момента, а е важно да задействаш нещата колкото е възможно по-бързо, за да имате шанс за успешно кърмене нататък.

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Сигурно се притесняваш. Все пак е чудесно, че реагираш адекватно и навреме Simple Smile
80 грама е качило бебето за колко време? Какво е рожденото тегло, най-ниско тегло след раждане, тегло при изписване, тегло сега?
Как роди? Лекарства по време и след раждането да са ви давали с бебето?
Отчети, че при хранене с шише бебето може да пие повече, от колкото реално има нужда, защото млякото тече само, формата на биберона е различна и т.н.
Може би ще е удачно ако дохранваш, да е с изцедена кърма, а вместо шише да ползваш чашка, лъжичка или пипета. По-бавно, но пък ще знаеш, че бебето яде допълнително не заради шишето и яде толкова, колкото му трябва.
Паузите, за които споменаваш, са доста големи за толкова малко бебе, особено ако е сънливо и с жълтеница (която допълнително го прави сънливо), може да са причина за по-ниското наддаване. Можеш ли да пробваш да го храниш на интервал, не по-голям от 2 - 2,5 часа? Леко да го разбуждаш, включително нощем с пауза не по-голяма от 4 часа?

# 9
 • В полето на неограничените възможности.
 • Мнения: 4 448
Бу, много добре ти е обяснила нещата, наситина е НАЙ-добре да дохранваш с изцедена кърма!

И! Честито бебе! Успешно и дълго кърмене ти пожелавам!  bouquet

# 10
 • САЩ и България
 • Мнения: 34
Наш Антон беше същият  - две седмици след раждането просто си беше възстановил родилното тегло. Кърмех го по цял час и повече. Спеше през останалото време. Нямаше много сили и се отърва от жълтеницата едва към края на месеца. Щатският ни педиатър ни обясни, че всичко е в реда на нещата и беб4о е сънлив и не качва повече заради жълтеницата, но важен бил прогресът. По съвет на лекаря будех Тони през 3 часа да яде, а вечер го оставях когато тои си реши да яде. Като му мина жълтеницата, започна да качва по 800гр-1кг на месец. И вече е юнак на 10кг 250гр., суче за броени минути и да чукам на дърво не е боледувал от нищо. 

Да ти е живо и здраво детенцето! Продължавай да го кърмиш. Аз не бих го дохранвала, а бих го хранила колкото често пожелае, за да може да имаш кърма.  Успех! Peace

# 11
 • plovdiv
 • Мнения: 121
ох, някои от вас звучат много оптимистично, дано се справим и ние! Благодаря на всички ви за съветите! Много сте мили!!! Ами, Мис БУ, той се роди две седмици преди термина , със секцио, тежеше 3190. Мисля, че най-ниското му тегло в болницата беше около 2900. Като ни изписваха беше 3020, а вчера като го притеглиха на неговия кантар тежеше 3100. Всъщност днес му е 19 ти ден- роди се на 17. 08. А термина ни беше на 30.08. Най- странното е, че изглежда спокоен, не прилича на страдащо бебе... Утре сме на официална консултация  ще видя докторите какво ще кажат. Днес (тоест от полунощ ) се храним по-начесто, до сега имаме 5 хранения,като се размрънка му давам да хапва, но се притеснявам, че на такъв интервал хранения няма да имам достатъчно кърма. За последното в 13 часа се наложи да додам 50 гр. АМ Sad Трябва да си взема може би от чайовете за кърма, нали имало такива? А мога ли да пия прясно мляко, кисело? УФ много мие притеснено че не се справям добре... Иска ми се всичко да се оправи. Дано не го обърквам аз това бебче с моите хаотични проби...

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
За 16-18 дена е качил 200 грама (от най0ниското тегло)? Малко е, наистина. Прегледай на Хедра и моя пост.
Не е беда, че ще дохранваш - важното е детето да започне да наддава добре. Можеш да дохранваш не с шише, но вероятно поне за момента ще има нужда от някакво количество добавка. Често кърмене, а после с времето ще намалиш плавно добавката, когато детето започне да наддава по-стабилно.

# 13
 • plovdiv
 • Мнения: 121
да, досега четох постовете,мисля, че ми бяха много полезни. Единствено не мога да разбера след като се кърмим толкова на често, как да разбера колко добавка да му давам? Докато откаже да пие ли? И след всяко хранене ли? Най- вероятно само когато видя че е още гладно? Имайки в предвид, че той с нищо не показва глад...ето това трябва да наглася явно - по колко и кога да му додавам АМ...

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Додаваш, но не с шише - шишето може да го стимулира да изпие повече, отколкото му е нужно и да свикне с формата на биберона. Пробвай с 30 мл след хранене (чашка, лъжичка, спринцовка - което ти е по-удобно). Да, може би за момента е добре да е след всяко хранене - не след всяко кърмене, а както би било, ако беше на изкуствено хранене, т.е. 6 пъти на ден.
Утре и на консултацията ще ти кажат съвети за дохранването, предполагам.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт