Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте на всички! Дано да не се повтарям с някоя вече създадена тема, но имам проблемация и се надявах на помощ от някой с опит в това отношение. Работя в една институция от почти 4 пълни години. Преди 4 месеца ме повишиха и сега съм на нова длъжност, на договор с изпитателен срок по чл 70 от КТ. Наскоро уведомих шефката си (която е изключително неразбран човек и труден характер), че съм бременна - начало на 4-ти месец. Очакваният ми термин е през март, 2008, а крайният срок на 6-месечният ми изпитателен срок е 7 Ноември. Не получих окончателен отговор от шефката си дали договорът ми се очаква да бъде продължен или не. Въпреки дългосрочните планове, които тя доскоро правеще за моята работа, отговорът й беше: "не мога да съм сигурна, че няма да се издъниш преди това". На всичкото отгоре, в момента правя опити да тегля ипотечен заем. Ако ме уволнят - не знам как ще се оправя - с бебе и ипотека. Заплатата на мъжа ми няма да ни стигне в никакъв случай. Според вас - има ли начин да се предпазя или поне да съм сигурна за изхода от тази ситуация? newsm78

# 1
 • София
 • Мнения: 5 447
Да се предпазиш - няма начин. По време на изпитателен срок не ползваш защита от уволнение. Работодателят ти може да прекрати договора във всеки един момент до изтичане на изпитателния срок. А дали има начин да си сигурна от изхода на ситуацията - не знам. Просто говори с въпросната шефка и я питай направо - ако ще те освобождава, да те освобождава докато можеш да си намериш друго място, от което да те осигуряват. Ако нямада те освобождава - да ти каже, за да си спокойна.

# 2
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
Абсолютно съм съгласна със ЗинаСт. даже по-добре да почнеш да си търсиш, докато бременноста ти е в ранен стадии, но не би могла да скриеш нещо такова при ново назначение. Трябва ти много разбран човек

# 3
 • Мнения: 8
Благодаря за отговорите ви!
Има нещо, което обаче не мога да си обясня - защо бременните жени, работещи по трудов договор по чл. 70 от КТ да не се ползват със закрилатапо чл. 333 на КТ? В последния член никъде не е упоменат вида на трудовия договор. Още повече, че чл. 70 ал. 3 гласи : "През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор." Не означава ли това, че имам правата по чл. 333?
 А имам и друго питане - ако все пак не ми продължат договора и аз продължа да се самоусигорявам през последните 4 месеца от бременността си, ще получавам ли майчинство в размер на 90% от това, което съм получавала през последните 6 месеца общо (въз основа на осигуровките върху раб. ми зплата през времето на трудовия договор + самоосигуряването)?

благодаря предварително за мненията ви   Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 5 447
Първо, защитата при уволнение, по КТ не е право. Тя е особен статут.
И второ, защото по време на изпитателен срок, освен чл.70, ал.3, важи и чл.71, ал.1: До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. Това е безусловно право. Не е небоходимо каквато и да било причина за прекратяването. Това право съществува и то не може да бъде ограничавано от обстоятелствата. Работодателят може да прекрати договора при каквито и да било обстоятелства.


На какво основание ще се самоосигурявате? За да се самоосигурявате трябва да упражнявате някоя от дейностите по чл.4 от КСО - да сте ЕТ, да упражнявате свободна професия, да сте собственик в дружество и т.н. Вие упражнявате ли такава дейност и регистрирана ли сте като самоосигуряващо се лице? Да се самоосигуряваш не означава да си внасяш сам осигуровки, защото нямаш работодател. За самоосигуряване трябва да има основание.

# 5
 • Тъпоград
 • Мнения: 138
В България е станало така ,че работодателя коли и беси.
И аз не мога да разбера на какво основание ще се самоосигурявате..
Напълно съм съгласен с  ZinaSt .
И наистина ще е хубаво да знаеш предварително дали ще бъдеш освободена от работа или не.
В една нормална държава би трябвало да си получаваш майчинските без значение на какъв договор си ..

# 6
 • Мнения: 8
Благодаря за разсясненията, ZinaSt. Звучиш доста компетентна - юрист ли си? Съжелявам, но не съм чела правилата на форума, в случай че там (или някъде във форума) е написано.
Що се отнася до самоосигуряването - не съм запозната наистина и нямам представа на какво основание ще се самоосигурявам. Имах нужда от основна информация, за да знам къде да търся информация по въпроса. Но съм твърде решена, че ще намеря изход от ситуацията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт