Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 септ. 2007, 21:12 ч.

осиновяването в други държави

 • 1 534
 • 8
 •   1
Отговори
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
тъй като вече и нашего брата е член на ЕС и може да живее където иска, следователно и да осинови в друга държава, се питам какви са условията за осиновяване в други европейски държави. моля, който има информация да сподели.  bouquet
става дума за условия, видове осиновявания и ограничения.

Последна редакция: пн, 03 сеп 2007, 21:20 от matakosmata

# 1
 • София
 • Мнения: 1 843
Процедурата по осиновяване в Италия

1 етап- декларация за годност
Време: до 15 дни от представяне на декларацията, Съда за непълнолетни е длъжен да предаде запитването на компетентните социални органи на територията
Кой: Двойка – Съд за непълнолетни
Място: Районен Съд по местоживеене, Италия

В канцелариите на съответния Съд се подава „декларация за готовност” за международно осиновяване. Кандидат – осиновителите, не получават никакво право за осиновяване, а могат единствено да изразят готовността си за осиновяване. Институцията по осиновяванията, именно, има за цел да задоволи правото на всяко дете да живее в семейство и да предостави тази възможност на детето, което е лишено от такова. Не обратното.

Освен декларацията, са необходими и следните документи:
1.   Удостоверение за раждане на запитващите
2.   Семейно положение
3.   Декларация за съгласие от страна на родителите на осиновяващите
4.   Смъртен акт на родителите на осиновяващите (ако не са живи)
5.   Сертификат от лекуващия лекар
6.   Финансови сертификати: модел 101 или модел 740 или служебна бележка за заплата
7.   Сертификат от съдебната картотека на осиновяващите
8.   Нотариален акт или заместващата декларация с атестат, че между двойката не тече бракоразводно дело.

Кандидат – осиновителите, трябва на първо място да отговарят на някои реквизити, предвидени от чл.6 на закон 184/1983 и междувременно, могат да представят декларацията си за готовност:
•   Семейни двойки*
•   Семейни не по-малко от три години (евентуално съжителство на брачни начала, с предишна дата, не са уважителни)
•   С максимална разлика и за двамата от 40 години и минимална от 18 години с детето за осиновяване
•   Със способност да възпитават, обучават и издържат осиновеното дете (реквизити, които са предмет на проучването на Социалните служби на територията, след първоначален контрол от страна на Съда)

Ако Съда за непълнолетни, установи недостиг на гореописаните реквизити, обявява незабавно заповед за негодност.
В случай, че не са забелязани липси на реквизити, до 15 дни от представяне на декларацията за готовност, съдията предава съответната документация на двойката кандидат-осиновители, на службите на местните Учреждения.

2 етап – проучване на териториалните социални служби

Време: до 4 месеца от изпращане на документацията от страна на Съда за непълнолетни
Кой: Служби на местните учреждения – Двойка**
Място: териториалните служби по местоживеене, Италия

Местните Учреждения имат много важна роля при опознаване на потенциалните осиновители за оценяване на  родителските им качества, събирайки информация относно личната им, семейна и социална история. Работата на службите е да напише доклад, който да изпрати на Съда, предоставяйки на съдията елементи, по които той да оцени запитването на двойката.
Ясно е, че това е един много деликатен момент, в който кандидат-осиновителите, може да се почувстват като подложени на изпит. Службите, обаче, трябва да се опитат да сондират възможността им да поемат грижа за непълнолетен, възгледите и на двамата спрямо осиновяването, обществено-икономическото им състояние, макар и по дискретен начин, по-скоро „до” и не „срещу” кандидат-осиновителите.
В тази фаза, задача на социалните работници е да информира по пълен и коректен начин осиновяващите родители относно условията на живот на децата в страните, от които произхождат и спрямо начина на живот, с който са свикнали.

3 етап - документ за годност
Време: до 2 месеца от получаване на доклада от социалните служби
Кой: Съд за непълнолетни - Двойка
Място: Районен Съд по местоживеене, Италия

Веднъж получен доклада, Съда привиква съпрузите и, ако счете за нужно да възложи допълнителни проучвания. На този етап, съдията решава дали да издаде документ за годност или напротив, да издаде свидетелство за несъстоятелност за осиновяване. Ясно е, че Съда взима предвид основно работата извършена от социалните служби, която съставя основата за оценка на годността.
Документа за годност, може да съдържа, в интерес на непълнолетния, различни елементи полезни за допълване на картината от характеристики на двойката, за да спомогне за срещата със специфично дете или повече деца за осиновяване.
Веднъж издаден, документа бива изпратен на Комисията по международни осиновявания към упълномощения орган, ако вече е бил избран от съпрузите.

4 етап - начало на търсенето

Време: Двойката трябва да започне процедурата, обръщайки се към упълномощения орган, до 1 година от издаването на документа за годност.
Кой: Упълномощен орган - Двойка
Място: Някое от седалищата на Упълномощения орган, избран от съпрузите, Италия

В тази фаза, с наличието на документа за годност, двойката може да се насочи към една държава, в която учреждението работи. Почти всички упълномощени учреждения, организират срещи, с цел да информират двойките относно процедурите в различните държави, относно действителността на международните осиновявания и да ги подготви чрез помощта на психолози и други експерти по отношение на бъдещата им роля на родители-осиновители.
За да може да се извърши валидно международно осиновяване, търсенето на упълномощено учреждения е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА стъпка. Учреждението следи съпрузите и извършва всички нужни действия спрямо процедурата.

5 етап - срещата в чужбина
Време: неуточнено
Кой: Упълномощен орган – Централна Власт в чужбина; Комисия по международните осиновявания; Двойка – Дете за осиновяване
Място: Посочената от съпрузите държава; ЧУЖБИНА

Касае за най-деликатната и важна част в цялата процедура по осиновяване. В тази фаза, упълномощеното учреждение, към което са се обърнали съпрузите, се натоварва с процедурата по осиновяване в избраната чужда държава. След като получи предложение за среща с дете за осиновяване от чуждестранните власти, Упълномощеното Учреждение съобщава на кандидат-осиновителите и след тяхното съгласие, ги подпомага в извършването на всички нужни практики.
Ако срещите межди двойката и детето, приключат позитивно, включително и от страна на местните власти, Учреждението предава документите и докладите, относно комбинацията осиновители-осиновен на Комисията по международни осиновявания в Италия, доказвайки състоятелността на реквизитите, предвидени от Конвенцията Ая*** по чл.4.
Ако, обратно, срещата не приключи позитивно, Учреждението взима бележка и информира Италианската Комисия, описвайки мотивите, поради които комбинацията се е оказала неподходящата за непълнолетния. Важна бележка, дори задължителна за евентуални бъдещи комбинации.


6 етап - завръщането в Италия
Време: неуточнено
Кой: Комисия за международни осиновявания – Упълномощен орган; Двойка – Дете Място: Италия

След като се получи цялата документация по протеклата среща в чужбина в Упълномощеното Учреждение, Комисията за международни осиновявания, упълномощава влизането и престоя на детето в Италия, след като се подсигури, че осиновяването е протекло според изискванията на Конвенцията Ая.


7 етап - заключителна част

Време: неуточнено
Кой: Съд за непълнолетни – двойка
Място: Италия

След като детето е влязло в Италия и е изминал евентуалния предосиновителен период, процедурата се приключва със заповед от Съда за непълнолетни – преписка за извършеното осиновяване в регистрите на гражданско състояние.
С тази преписка, непълнолетния става пълноправен италиански гражданин и член в пълния смисъл на новото, току-що създадено „мулти-етническо”**** семейство.


* Брачното свидетелство, трябва да има задна дата, не по-малко от 3 години
** В Италия, осиновяването от самотен родител не е предвидено от закона. То е осъществимо САМО от семейни двойки.
*** Конвенция Ая, замества Конвенцията регламентираща закрилата на непълнолетни.
**** Официално в ‘декларацията за готовност’, има възможност да се посочат изисквания за дете. Неофициално регламентирано е, че ако в графата „раса, етнос” се посочат конкретни такива, произнасянето на Съда, в 99,9% от случаите е негативно. Останалите изисквания удължават максимално границите за време на изпълнимост.


С предимство в Съда за непълнолетни при разглеждане на запитванията, се ползват двойките посочили възраст на детето над 5 години и деца със заболявания.

Статистически, времената в Италия за извършването на пълната осиновителска процедура са минимум 3 години от издаването на решението за годност от Съда за непълнолетни.
Почти невъзможни са националните осиновявания.

За достоверност на информацията:
http://www.amicopediatra.it/genitori/Salute_Bambini_Adottati/Tap … nternazionale.htm
http://www.leradicieleali.com/news/deduzioni_spese.html
http://www.amicideibambini.it/default_gb.asp

# 2
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
леле, аз има да се дзверя, докато мога да подам информация за германия, но нейсе.

най-основните неща, които обаче намерих мога да предам засега накратко.
срока за осиновяване е около 7 години. говорим за приемлив срок, който се възприема като нещо нормално.
национални осиновявания в германия са почти невъзможни, няма деца.
осиновяването струва от около 5 хиляди евро до плюс  безкрайност.
осиновяванията в германия драстично са намалели за последните години.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 843
E, то и аз в основни линии подадох информацията.

Не знам какви са сумите в процеса на тази процедура.
В Италия основните международни дестинации за осиновявания вече са: Африка, Азия и Латинска Америка. Източна Европа почти изцяло е блокирала международните осиновявания.

# 4
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89срока за осиновяване е около 7 години. говорим за приемлив срок, който се възприема като нещо нормално.
национални осиновявания в германия са почти невъзможни, няма деца.
осиновяването струва от около 5 хиляди евро до плюс  безкрайност.
осиновяванията в германия драстично са намалели за последните години.


Ще допълня статистиката за Германия с данни от Федералната статистическа служба: След спада на осиновяванията между 1993 и 2004г., от 2005г. отново се наблюдава лек прираст. За сравнение: населението на Германия е около 10.5 пъти повече от това на България. През 2006г. са осиновени 4 748 деца, но Внимание: около 60% от тях са доведени или заварени деца, или осиновени от роднини. Останалите около 40% са осиновяванията без роднинска връзка. При вписани 9 154 двойки кандидат-осиновители, има само 889 деца в списъците за пълно осиновяване, т.е. за едно дете чакат 10 двойки. Социалните служби дори могат сами да избират хората, които да проучват, като на нас директно ни беше казано, да се насочим към международно осиновяване тъй като нямаме шансове за вътрешно-национално поради липса на педагогически опит при нас двамата и поради дългите срокове на чакане. Ако двамата преминават 35-годишна възраст, също любезно им бива съобщавано, че нямат шансове за вътрешно осиновяване.

Социалното проучване трае около 6-8 месеца и изготвянето на доклада струва 1 200 Евро. Многократно по време на проучването се провеждат срещи в дома на кандидат-осиновителите, задължително е и участието в семинари. По време на проучването моя личен опит е, че се опитват да ни откажат от намерението да им доведем "проблемни" деца в страната, за някаква емоционална подкрепа изобщо не може и да става дума.

Остава варианта международно осиновяване. Но той е приоритет само на тези, които могат да си го позволят финансово. Посредническите такси започват от 4 500 Евро плюс около 4-6 000 Евро такси за разходи в чужбина. В тази сума не са включени самолетни билети и хотели в съответната страна. Грубата сметка е около 13-15 000 Евро и нагоре.

Единственото хубаво нещо за изпразнената семейна каса е факта, че държавата все пак се е погрижила за майчинство, независимо на каква възраст е осиновено детето.

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 00:04 от petkovasl

# 5
 • Мнения: 2 172
Гледах "Реално" в неделя. Министър Тачева каза че осиновяването в България струва на чужденците 6-10 000евро


Ще допълня статистиката за Германия с данни от Федералната статистическа служба: След спада на осиновяванията между 1993 и 2004г., от 2005г. отново се наблюдава лек прираст. За сравнение: населението на Германия е около 10.5 пъти повече от това на България. През 2006г. са осиновени 4 748 деца, но Внимание: около 60% от тях са доведени или заварени деца, или осиновени от роднини. Останалите около 40% са осиновяванията без роднинска връзка. При вписани 9 154 двойки кандидат-осиновители, има само 889 деца в списъците за пълно осиновяване, т.е. за едно дете чакат 10 двойки. Социалните служби дори могат сами да избират хората, които да проучват, като на нас директно ни беше казано, да се насочим към международно осиновяване тъй като нямаме шансове за вътрешно-национално поради липса на педагогически опит при нас двамата и поради дългите срокове на чакане. Ако двамата преминават 35-годишна възраст, също любезно им бива съобщавано, че нямат шансове за вътрешно осиновяване.

Социалното проучване трае около 6-8 месеца и изготвянето на доклада струва 1 200 Евро. Многократно по време на проучването се провеждат срещи в дома на кандидат-осиновителите, задължително е и участието в семинари. По време на проучването моя личен опит е, че се опитват да ни откажат от намерението да им доведем "проблемни" деца в страната, за някаква емоционална подкрепа изобщо не може и да става дума.

Остава варианта международно осиновяване. Но той е приоритет само на тези, които могат да си го позволят финансово. Посредническите такси започват от 4 500 Евро плюс около 4-6 000 Евро такси за разходи в чужбина. В тази сума не са включени самолетни билети и хотели в съответната страна. Грубата сметка е около 13-15 000 Евро и нагоре.

Единственото хубаво нещо за изпразнената семейна каса е факта, че държавата все пак се е погрижила за майчинство, независимо на каква възраст е осиновено детето.


Горе долу гоним и съотношението кандидат осиновители-деца за осиновяване, Тачева каза ,че то е 5:1

Остава  да ги догоним белите страни и в обезпечаването с майчинство и др.  Peace

# 6
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
и в тази връзка, да кажа за правото на изисквания при осиновяването на дете в германия. писах в един форум да питам може ли да има човек желания за пол, етнос, възраст. щяха да ме изядат.

# 7
 • Мнения: 2 172
и в тази връзка, да кажа за правото на изисквания при осиновяването на дете в германия. писах в един форум да питам може ли да има човек желания за пол, етнос, възраст. щяха да ме изядат.
Добре, ако аз искам 2-5-7годишно дете, ами предлагат 12годишно или обратно?Не може да няма поне изисквания за възраст ориентировъчно.Или - докато кандисаш...

# 8
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
там няма кандисване..............щастливец си ако някой ден дочакаш да имаш дете чрез осиновяване.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт