Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Пловдив

Мнения: 243
Продукти:
1 кг-1,200 кг брашно
1 кубче /42гр мая
1 ч.л. оцет
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1/2 л. прясно мляко
3 яйца
 300-400 гр сирене
Маята се разтваря с 50 мл от прясното мляко , със захарта и 2 с.л. от пресятото брашно и се оставя да втаса. Аз бухвам всичко в машината за хлябя, но в случайя, че нямате - това е пътя. Към сместа се прибавят останалите продукти без сиренето, като брашното е последно. Оформя се меко тесто - да не лепне на пръстите и се оставя да втасва
 
Тестото се разделя на 9 топки
 
Потапят се в около 200 мл мазнина - аз използвах олио, може масло или мас.../разтопени/
« Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 00:52 от Porsha »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
 
Взема се една топка, дърпа се с мазни ръце върху намазнена повърхност. Взема се втора - по същия начин и върху третата се ръси със сирене
 
По същия начин се процедира с и останалите топки - 3 по 3, ръси се със сирене /аз сложих и малко кашкавал/ и се навиват на руло
 
После рулото се усуква
 
Готовите кори се редят в намаслена, набрашнена тава
 
Втасва отново /увеличава двойно обема си/
 

« Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 01:06 от Porsha »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Фурната се загрява. Непосредствено преди печене, тутманикът се намазва с разбит жълтък с малко олио и се наръсва с мак, сусам...Аз нямах нищо за наръсване - не е фатално. Пече се на 180 С, ако е на вентилатор 150С за около 40-45 мин. С тънка клечка бодваме по средата и ако излезе суха, значи е изпечен
 
Дано ви хареса! Love
« Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 01:08 от Porsha »
Цитирай


Мнения: 4 380
Порша, никакви снимки не се публикуват. Ако забелязваш, навсякъде си дала един и същ линк- към основната страница на сайта където си качавла.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Оправих го!
Цитирай


Мнения: 4 380
Много интересно, но май прилича по-скоро на баница? Shocked Изглежда адски вкусно. Crazy
Цитирай


Мнения: 9 728
Ах,разкошно изглежда!!!! Hug
Защо няма кой да ми направи едно такова,да ям! Crying or Very sad

Имам предвид тази рецепта,в случай,че ме отмързи!
Цитирай

София

Мнения: 444
Леле красота...... скоро ще го направя  Hug
Цитирай


Мнения: 4 380
Аз го направих снощи, не издържах.

Тестото ми стана доста рядко, но нямах повече брашно да му подсипя. Хубаво бухна, но се теглеше отвратително. Затова не теглих по 3 оби, а по една. И си стана точно баница. Баница със сусам не бях яла, вкусно е. Crazy
Цитирай


Мнения: 9 728
Ми то баница,баница,ама и мая има!Би трябвало да не става точно като баница  newsm78
Всъщност каквото и да е,изглежда ми вкусно,обичам тестени изделия с повечко мазнинка и сиренце...
Цитирай


Мнения: 4 380
Ми то баница,баница,ама и мая има!Би трябвало да не става точно като баница  newsm78
Всъщност каквото и да е,изглежда ми вкусно,обичам тестени изделия с повечко мазнинка и сиренце...


Майка ми винаги е правила баницата с мая. Едно време дори спорих с професионален баничар че баница се прави именно с мая. Mr. Green Абсурдно ми се струваше тесто без мая да се тегли. Всъщност, има и такива и такива. Аз до ден днешен не смея да тегля тесто без мая. Пък и с мая става по-вкусна баницата така че... не ми и трябва... newsm78
Цитирай


Мнения: 9 728
Да,аз знам че има баница с мая,но никога не съм яла и не съм правила.
Вярно,че това може да се нарече точно баница с мая.Ако се замисля,същността на тутманика си е такава - мноого мазнина,сирене и тесто с мая.Границата е много тънка и вероятно чрез различни рецепти от различни региони дори се размива.
Тогава да питам конкретно - надува ли се доста при втасването или си остават листите по-тънички?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Да, надува се, почти двойно  и става по-скоро като пита със сирене, отколкото като баница.
Цитирай


Мнения: 423
Това си е тутманик и то много вкусен.Понякога го правя като там , където слагаш сирене, намазвам с масалце/мас/ и поръсвам с шарена сол.Казвам му мазница, питка с подправки.У дома се харесва много.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 243
Това с шарената сол, или с чубрица ми хареса. Тук, в Пловдив, има едно местенце, където продават такъв хляб с меродии вътре- много е вкусен. Как не съм се сетила! Мерси за идеята! Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора