Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 73 отговора

...нямам дом, но имам път!

Мнения: 651
Чудех се дали да не пусна темата в чужбинския форум, но се надявам БГ мамите, живееще зад граница да "готвят" тук.

Чувала съм, че доста от продуктите, с които сме свикнали в БГ да кулинарстваме ги няма по чужбинско.
Например голяма мъка ми е като разбрах, че на нашенските кори за баница трудно може да им се намери еквивалент.
На мен съвсем скоро ще ми се наложи да блесна с някое бг ястие и ми се иска да почерпя от вашия опит.
Очаквам ви   bouquet
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Е аз не живея в чужбина, но имам приятелка на която приятеля и е чужденец и нещата които приготвих първия път като дойдоха на гости са свинска кавърма, кьопулу салата от печен пипер и баница. Много му харесаха
Приятелката ми му купи чушкопек който си замъкна в Белгия, защото много му хареса вкуса на пипера печен в чушкопека
Цитирай

в Австрийско...

Мнения: 1 951
        свинска кавърма, кьопулу салата от печен пипер и баница
  Peace

Също - гювечета, гювеч, мусака. Въобще по-традиционни български ястия. Но не те съветвам да експериментираш с дроб сърма или други дреболии  Very Happy
Цитирай


Мнения: 3 330
Аз съм за баница с айрян или кисело мляко- това си е типично българско ястие...
Някой салати като: шопска, овчарска, кьопулу салата
Нещо със сиренце- някоя питка, например Болярската на Биляна

Цитирай


Мнения: 2 538
До сега не съм чула за чужденец, който да не се е впечатлил от нашата мусака.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Зависи от чужбината Wink, аз нямам проблем с продуктите, всичко има. Кухнята ни е почти еднаква, но тя така и така е размита на Балканите. Тук правят много неща, които ние не готвим, защото гръцката кухня е повлияна и от средиземноморската.
Няколко неща не се правят в Гърция- луканка,печено пиле с бира и таратор. На таратора всички се мръщят, луканката всички харесват, а пилето с бира им е странно, но го ядат Wink.

П.С Мусаката и айрана са турски, правят се във всички Балкански държави. Баница също правят всичките ни съседи Wink.
Цитирай


Мнения: 9 728
Да,и аз с това започвам - зависи каква чужбина и от къде е чужденеца!
Баница и мусака определено не са български ястия,а балкански,че не знам дали не са и извън балкански - визирам къмто Сирия,например...

Имали сме гостенка - китайка - луканка не хареса никак,ама никак.Всички харесват шопската салата (макар,че тя заяви,че да се ядат краставици и домати заедно е вредно.... Shocked)

Не разбрах къде си и на кого ще готвиш,трябва да се съобрази с конкретния регион и хора!
Цитирай

...нямам дом, но имам път!

Мнения: 651
.. Но не те съветвам да експериментираш с дроб сърма или други дреболии  Very Happy

Да, и аз знав, че в EU не са на почит деболиите.

Гювечетата са добра идея, тъкмо вегетарианците няма да се цупят.
Цитирай

...нямам дом, но имам път!

Мнения: 651

Не разбрах къде си и на кого ще готвиш..

Френската част на Suisse.

Няма да помъкна чушкопек от тук, но за едни кори белла много се чудя  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 9 728
Ми,да.Едни кори можеш да вземеш и да спретнеш баница.Мусаката също е добър вариант за този случай.Гювечетата са ми като аламинут от нищо нещо,за почистване на хладилника.
Цитирай


Мнения: 2 054
Мусака, пълнени чушки с ориз или боб  Peace

Кори за баница, не можеш ли да точиш  Very Happy
тогава можеш да спретнеш тутманик, питки... има доста рецепти напоследък във форума   chef

Успех, ти желая   bouquet
Цитирай


Мнения: 460
О-ООО направен варен боб,пълнени чушки,катък,таратор,сланинка с червен пипер,гювечета ,сирене по шопски........изобщо все в този дух !направо си облизват пръстите!! Crazy Crazy
а за баница да не говорим!! Crazy Crazy
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Банска капама  Peace
Цитирай
Зависи от хората. Определено рискуваШ, така 4е не си губи времето със сложни неЩа. Направи неЩо, което ти е лесно. Колкото по_семпло, толкова по_добре.
Цитирай


Мнения: 423
 Тази рецепта съм я правила, тя е от готварската книга на  БГ-Мама пусната от Спаска.

ПАТАТНИК
(родопско ядене)

Защото обичам всичко, направено от картофи.  Very Happy

Истината е, че в родопския край правят и двата варианта - като баница, с кора от тесто отгоре и отдолу, а по средата плънка от картофи и без тесто на сач.

Този с тестото се прави така:
2 кафени чаши вода
брашно, колкото се поеме от водата, за приготвяне на тесто
1 кг картофи
3 яйца
1 кафена чашка олио
джоджен
сол
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се настъргват на едро ренде и се разбъркват с яйцата, смления черен пипер, стрития джоджен и сол. От тестото се разточват две дебели кори. Едната се слага в тава, обилно намазана с олио. Отгоре се разстилат картофите. Върху тях се слага другата кора и краищата се притискат.

Пататникът се полива с мазнина и се пече на сач или в силна фурна. След като се изпече от едната страна, се обръща и се пече от другата страна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 73 отговора