Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Вашингтон, САЩ
 • Мнения: 88
Здравейте!
От доста време чета из форума  и мога да каже, че ми бе изключително полезен - ако не бях видяла тук колко мотивирани и дългокърмещи мами има, може би вече да се бях отказала при трудностите, които срещахме на различните етапи.

Сега имам нова "болна" тема - захранването. И за това доста по прочетох и тук и от други източници и бях си решила да започна някъде към средата на 5 м. с оризова каша, после да въведа някои основни зеленчуци и след това плодове. От сокове се бях отказала. Вчера бяхме на консултация и аз повдигнах въпроса за захранването - според практиката на нашата лекарка първо трябва да започнем със сокчета (тя препоръча ябълка, а след това сезонните - пъпеш, грозде). Въвеждам постепенно ябълката до количество 35 мл., а др. плодове след това може да ги предлагам в това количество направо.  Междувременно да включвам и плодови пюренца. Общото количество сокове и пюрета да не надвишава 80 мл. за деня.  Така 2 седмици. После зеленчуците - посъветваме да взимам готови пюрета, първоначално с прости комбинации от по два зеленчука (а аз си мислех, че всеки вид трябва по отделно да се въвежда).

Хич не ми се иска да следвам тази схема. Аз се опитах да й кажа, но тя започна да ме убеждава, че това е правилния ред. Та на въпроса - виждате ли нещо лошо да започнем по този начин? И още - редно ли ще е да постъпя както съм си наумила аз и да не следвам указанията, а с нея да не споря - малко ме притеснява този вариант, обаче. Все пак трябва да знае какво се случва с детето. Има ли тук мами, които не следват указанията на педиатрите без тяхно знание.

Благодаря предварително на тези, които ще се включат с коментар.

# 1
 • Мнения: 857
Аз не следвам указанията на моята педиатъра и тя го знае даже, вече не ми дава и съвети специално за захранването, защото знае,4е няма кои да я слуша.
Ако спазвах нейните съвети трябваше на 40ден да започна със сокче и сега вече да беше на кухня.
Винаги изслушвам това което ми казва,но след това аз взимам решението какво да правя.
Според мен прави това което чувстваш,че е най-правилно за твоето дете, слушаи инстинкта си!

# 2
 • Мнения: 2 864
Хъм, аз въобще не съм питала педиатъра на Стефан как да го захранвам.
Казах само: "Ще захранвам късно, след 6-ти месец. "
Въобще не се повдигна повече темата.
Захраних след 6-ти месец с оризова каша.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 633
Мнението на моя педиатър за началното захранване се покриваше с моето,затова не сме имали проблеми.По-късно имахме разногласия за въвеждането на жълтък и месо,той настояваше от 6-ти месец,аз не бях съгласна и не го послушах.Постъпих според информацията,която бях събрала и смятам,че решението ми е правилно.Винаги правя така-чета доста,вадя си изводи и постъпвам както съм решила и смятам за правилно,независимо дали педи е на същото мнение.Смея да твърдя,че за захранването аз имам по-ново инфо от него.Като говорим за болести,картината е различна.
Между другото,аз захраних по същата схема,която си избрала и ти.Всичко преминава много гладко и безпроблемно,така че да знаеш,схемата е добра!

# 4
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
Има няколко ситуации, в които не е добре захранването да започва с каша:
1. Тя действа запичащо, трябва да имаш механизъм, с който да компенсираш този й ефект
2. При бебета с по-голям ръст (и тегло), захранването с каша води до бързо качване на килограми

Това са доводите на моята педиатърка, на която имам пълно доверие, защото тя ме подкрепя за изключителното кърмене още от първия ден у дома с Оги. Препоръча ми да започна захранване със зеленчукови пюрета, като паралелно с това започна да давам и плодово пюре за следобедна закуска.

# 5
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Аз захраних при навършени 6 месеца без да обръщам внимание на препоръките на бившия вече педиатър на Алекс. Той обясни чинно как и кога да дам сокче-пюре-месо-попара-кебапче, ама аз си направих информирания избор да започна по късно и с оризова каша. Така реших защото:
1. Алекс не наддава бурно и килограмите не ме притесняват. Освен това се започва с толкова малко количество, по скоро за опитване на различни вкусове, а не за наяждане.
2.Бебето ми не е имало особени проблеми със запичане, а и знаех, че каквато и да е твърда и различна от кърмата храна да дам, стомахчето може да реагира или с леко запичане или с леко разхлабване. Нищо страшно.
3.Четох статиите за захранване в библиотеката и ми се видяха логични, а педито така и не ми обясни защо аджеба да започвам толкова рано и при това със сок. Захраних по тази схема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20919.0 , но и импровизирах много с продуктите.
Най забавното беше, че когато споделих с педиатъра как съм постъпила, той каза: " Аааа, много добре, много добре...колкото по късно, по хубаво. Много хубаво, че е само на кърма до 6 месец"  #Crazy
А за консултацията на 7 месеца вече си бях избрала педиатър, който е по наясно със себе си  Mr. Green

# 6
 • Мнения: 2 864
Единствената каша, с която се започва захранване е оризовата.
Доводите на педиатърката на детенце на KayRenn са логични, но не и в правилната посока.
Оризовата каша не запича, колкото и странно да е това. Тъкмо обратното.
Захранването не означава наяждане, а опитване на различни вкусове.
По-добре е в началото оризова каша за седмица, след това зеленчуци /поетапно въвеждане/ и чак тогава плодове. Следват кашите /следобед/ и месото. След 10-ти месец по-едри парченца храна, риба и каши с глутен.

# 7
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Аз въобще не слушам педиатърката за захранването. Записвам си всичко , което казва, но не го правя. Захраних на 5 месеца със зеленчуково пюре, водя се по статиите  тук из форума, сокчета не давам.

# 8
 • Мнения: 852
Ако педиатърът ти е някой злобар,не спори с него,а си прави каквото ти си си наумила.Ако е някой разбран,можеш да споделиш с него какво си решила. Моята педиатърка не ми говори за захранване,пък и аз не я питам.Започнах от няколко дни захранване с картоф.Мисля да следвам швейцарската схема

# 9
Аз също изслушвам съветите на педиатърката си, относно захранването, но спазвам само тези от тях, с които съм съгласна. Тя по принцип ми дава препоръки по старата схема, но аз започнах захранването по-късно на 5 навършени месеца със зеленчуково пюре, защото бебето ми е малко над нормите за възрастта, така че от там нататък съветите и относно въвеждането на храните не ме устройват. Например на 5 месеца тя искаше да дам жълтък, а Криси едва беше яла картоф, сега ми каза да дам месо. Относно сокчетата още в началото и казах , че не искам да захраня със сокче и тя не ме е тормозила повече.

# 10
 • Велико Търново
 • Мнения: 269
Аз също изслушвам съветите на педиатърката си, относно захранването, но спазвам само тези от тях, с които съм съгласна. Тя по принцип ми дава препоръки по старата схема, но аз започнах захранването по-късно на 5 навършени месеца със зеленчуково пюре, защото бебето ми е малко над нормите за възрастта, така че от там нататък съветите и относно въвеждането на храните не ме устройват. Например на 5 месеца тя искаше да дам жълтък, а Криси едва беше яла картоф, сега ми каза да дам месо. Относно сокчетата още в началото и казах , че не искам да захраня със сокче и тя не ме е тормозила повече.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 105
Аз пък си започнах със сок - някъде около месец малчо пи само сок, след което му дадох плодово пюре и сега вече започвам със зеленчуковите. Хареса ми тези схема и не сме имали проблеми. С въвеждането на сок (който според мен поне е най-безобиден) детето свикна със други вкусове, после с плодовите пюрета свикна и с по-плътна консистенция на храната, а сега ще свикне и с нов вид храна - зеленчукът. Каши още не съм давала, но му е още рано - той е на 5 месеца. Някой биха казали че е твърде рано, но аз смятам че така е по-добре. Все още кърмата му е основната храна, а пюретата и соковете са като добавка. Все пак детето си расте, а заедно с това и нуждите му.

# 12
 • във фурната
 • Мнения: 509
И нашата педи в 6-я мес.ни караше да се захранваме със сокчета,но аз не я послушах.Тя тогава само ми каза,че преди захранвали рано,а сега-късно,но пак по същата схема,което ме наведе на мисълта,че тя изобщо не е запозната с други схеми на захранване,иначе щеше да знае предимствата им.Така че ако си убедена в това,че е най-добре да се почне с каша,действаш,без много-много да се съобразяваш с доки Peace

# 13
 • Велико Търново
 • Мнения: 144
Аз не следвам указанията на моята педиатъра и тя го знае даже, вече не ми дава и съвети специално за захранването, защото знае,4е няма кои да я слуша.
...
Според мен прави това което чувстваш,че е най-правилно за твоето дете, слушаи инстинкта си!


Ние с нашата педиатърка сме в абсолютно същите отношения. В началото тя ми рицитираше  наизустените реплики - в буквалния смисъл наизустени, защото имах честта да ги чуя два поредни месеца и бяха абсолютно едно и също нещо, с една и съща интонация, в един и същи словоред, за даването на прясно изцедено плодово сокче, след това плодово пюре и пр., но вече дори и не отваря дума за хранене и захранване.
Аз съм писала и в други теми, но тук ще повторя направих грешката да давам прясно изцеден сок от ябълка в продължение на  4 - 5 дни, когато дъщеря ми беше на 3 месеца. Детето повръщаше след всяко даване на сока, което според педито беше нормално и аз продължих тъпо и упорито да го давам, след което започна да повръща след поемането на каквото и да е друго нещо, докато накрая се обезводни. Но това не беше единствената "полза" от прясно изцедения сок. В последствие, когато започнах да давам плодови пюренца на 5 месеца, пак по съвет на педи, дъщеря ми прояви алергия към ябълки, която аз не мога да си обясня по друг начин, освен с ранното въвеждане на сока.
Само помни, че всяко дете е индивидуално и се ръководи от това как твоето дете понася храните, а не от различни схеми, защото колкото и да са добри, те не могат да отговорят на индивидуалните различия на всяко дете.

# 14
 • Вашингтон, САЩ
 • Мнения: 88
Страхотни сте! Благодаря за съветите.


Мисля да си започна както съм си наумила с каша след две седмици, но и аз като KayRenn си мисля, че има опасност да се запече. (Той доскоро беше много редовен, но напоследък пропуска по ден.) Ще въведа заедно с кашата и круша (Iv4e благодаря за схемата). 

Не може пък да е чак толкова сложно - ще се водя по детето. Той ще си покаже.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт