Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 145
Като се основава на резултатите от национални проучвания за състоянието на децата в България, екипът на фондация "За Нашите Деца" определи децата с увреждания като една от най-уязвимите групи деца по отношение на достъпа до качествено образование.

У нас над 3000 деца с увреждания не могат да ходят на училище, защото сградите имат много стълби и често класните стаи са недостъпни. Много родители са принудени да стоят у дома и да не работят, за да се грижат за децата си с проблеми. Онези малчугани с двигателни затруднения, които ходят на училище, въпреки трудностите, са обгрижвани от близки и роднини, което затруднява всички.

Цел на кампанията е изграждане на реален архитектурен достъп, което означава детето само, без непрекъснатото обгрижване от страна на своя родител да преодолее стъпалата, да влезе със своята инвалидна количка през вратата на сградата, да се движи свободно по етажи и коридори, да посети тоалетната или необходимата му стая или кабинет. Строежът на рампи и достъпни тоалетни ще помогне и на родителите да не носят децата си с увреждания на ръце, за да влязат в училище, да не са принудени непрекъснато да отсъстват от работа, само за да помогнат на детето си да се движи, храни и обслужва в училище.

Липсата на достъпна среда води до социална изолация. Безспорен факт е, че социалната изолация забавя развитието на детето и обрича личността на зависимост и бедност. За обществото това е загуба на човешки капитал и ресурс.

С оглед реализиране на правото на всяко дете за равен достъп до качествено образование, Фондация "За Нашите деца" започва кампания за набиране на средства за изграждане на рампи, асансьори и пособия за опора в българските учебни заведения.
Всяко дете има право на качествено образование, което да му осигури добра реализация
и финансова независимост като възрастен човек.

Децата с увреждания в България вече имат шанса да учат
заедно със своите връстници
в масовите училища и
детските градини.


За хората, които искат да помогнат на децата с увреждания:

Изпратете дарителски SMS с текст DMS rampa

на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel)

и на 1 56 56 (за абонати на М-тел). http://www.dmsbg.com/projects_details_actual.php?id=32&start=0


   


Фондация "И аз мога" заедно с "Център за Надежда" и съвместно с Държавната Агенция за Закрила на Детето работи за нуждите на децата с множествени увреждания. http://www.icantoo.eu/BG/contacts.htm http://www.center-for-hope.dir.bg

Целта им е да окажат:
- подкрепа на децата с тежки множествени увреждания на здравето в България
- подкрепа на техните семейства и терапевти
- солидаризиране на общественото мнение с проблемите на тези деца, включително чрез изяви в медиите
- защита правата на болните деца
- помощ при социалната им интеграция

От 01. 09. 2006 г. стартира проект "Двигателна рехабилитация на деца и младежи с множествени увреждания", финансиран от Агенцията за хората с увреждания за срок от три месеца.

Проектът цели да осъществи всекидневна двигателна рехабилитация на около 35 деца и младежи с множествени увреждания, които нямат алтернатива да я получат по друг начин (по линия на Националната здравно-осигурителна каса или в рехабилитационни центрове). Без постоянна корекционна двигателна терапия състоянието на тези деца и младежи сериозно се влошава, оттам и процесите на обслужване, обучение и социализация.Всеки, който иска да помогне, може да го направи

като изпрати СМС на номер 1415 на стойност 1 лев ( M-tel, Globul, Vivatel ).

Може да направи и обаждане на

стойност 1 лев на БТК номер: 090051415.

 


Последна редакция: чт, 06 сеп 2007, 14:57 от Ehriz

# 1
  • край Дунав
  • Мнения: 2 174
Ехриз, чедесна реклама на призива, но честно казано малко ми става обидно да чета толкова схематично съобщение в този форум.Ние приемаме нещата по-насърце, знаем за проблемите на децата с недъзи бих казала доста повече от ангажиралите се с тази акция.Единствената разлика при нас е, че правим акции наживо и постоянно.Особено жените от Движение на бг майки-срещаме се много често с такива деца.иначе аз пратих смс и съм доволна от непрекъснатите акции, които провеждаме, макър обсъждани само тук.важното е да сме полезни и това да е цивилизационният ни избор като жени и майки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт