Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора


Мнения: 962
Как се приготвя?Дайте рецепта.Благодаря предварително.
Цитирай

София

Мнения: 444
Аз си правя катък по тази рецепта ... незнам дали е оригинална
Цедено кисело мляко
Сирене - на ренде
малко меко масло
чесън
сол
Понякога слагам и орехи
Продуктите са ми на око , всичко се смесва на гладка смес
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
Имах рецепта преди време и се опитах на няколко пъти да правя, обаче нещо не се справих и сигурно съм я затрила. Затова ще ти напиша само как се прави, но пропорциите не си помня - вече ти си прецени дали ти се захваща, че е голяма играчка.
Трябват ти прясно мляко, сол и бучка сирене. Млякото се слага да заври и се намялава котлонът до минимум. Вари се така доста време (не помня колко, но май трябваше да намалее като обем поне с една трета) - това си е гадна работа, понеже е много трудно да не го загориш. Водна баня предполагам би помогнала, но пък трябва да се долива постоянно. Като поизври млякото, сиренето се надробява много на ситно и се размиво колкото може по-добре в млякото. Оставя се на хладно (но не в хладилник!) май цяла нощ беше. Момичето, което ми даде тогава рецептата, каза, че майка й го слага в мазе или изба или нещо такова. На сутринта би трябвало сместа осезаемо да се е сгъстила. Не се сещам дали трябваше да се прецежда или не. Овкусяването вече е по желание.
Майка й го правеше страхотен, аз такова нещо не бях яла през живота си, но не успях да се справя или поне да разбера къде точно ми е грешката  Sad.
Ако намериш начина и стане успешно, пиши, че много обичам катък
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 318
natka, знам че катък се прави така само в определен сезон. когато млякото е гъсто и с висока масленост.
кога е обаче гъсто - незнам Whistling
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
През зимата, мисля. Гъсто си ми беше млякото, не беше от магазина. Отделно дето пробвах няколко дни след като въпросното момиче ми беше подарило бурканче от катъка на майка й - явно по едно и също време на годината, ама не успях и това е
Цитирай

Balchik

Мнения: 1 732
Аз вземам цедено мляко или си го прецеждам другото,добавям пипер печен ,чесън,сирене и готово.  bouquet
Цитирай


Мнения: 506
Моята рецепта е следната:
Млякото се сварява и се оставя да се охлади до около 50-55 градуса. (като за подквасване на кисело мляко - като си потопиш пръста в млякото да не ти пари).
Слага се малко кисело мляко и мая за сирене. Количеството на маята е според описанието на шишенцето, а пък на киселото мляко - като за подквасване - около 1 с.л. на 1 литър прясно мляко.
Завива се с одеало и се оставя няколко часа. След това се сипва в голям тензух, завързва се някъде, така че да има възможност да се изцежда - аз го връзвам за дръжката на едно от шкафчетата, което е над мивката, а отдолу на плота слагам някакъв съд, в който да капе. Готово е след няколко часа - колкото повече се държи да се изцежда, толкова по-гъст става кътъка.
След като е вече готов, се вади от тензуха в тавичка, посолява се на вкус, разбърква се много добре и е готов.
Правила съм много пъти по тази рецепта и винаги става перфектен.
Цитирай


Мнения: 4 748
natka, знам че катък се прави така само в определен сезон. когато млякото е гъсто и с висока масленост.
кога е обаче гъсто - незнам Whistling


Да, истинския катък се прави от козе и овче мляко, периода на гъстото мляко беше август-септември.
Млякото се вари в затворен съд на водна баня поне 3-4 часа След което държи на много хладно място, разбърква се няколко пъти на ден и осолява на вкус. Маха му се каймака 2-3 пъти на ден. Не се разбърква с мокра лъжица (или внимава да не попадне капки вода  вътре) Прибира се в буркани и се прибира на студено място (мазе, хладилник).  А свекърва ми го прибира в голям чувал и в кладенеца.
Истинския  катък няма примеси от сирене. Като се прибира е в почти рядко състояние, но след около 20 дни се сгъстява в буркана.  Не се слагат консерванти.

Никъде по магазините няма истински катък, за ради високата цена, която би имал. На Шипка видях и реших, че би могло да е истинско, но пак е "цедено" мляко - такова, каквото продават във всички магазини.

Най-близкото, което получих е от цедено кисело мляко, разбито много хубаво със сварено прясно мляко и овкусено със сол (така че да няма никакви топчета). Но пак е бледо копие на истинския катък.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 318
Моята рецепта е следната:....

ама това не е катък, аз така си правя сирене....това е просто прясно, неузряло сирене...

Пепчо, защо се вари в затворен съд? така ще падат капки кондензирана вода вътре...а нали трябвало да не влиза никаква вода newsm78
Цитирай


Мнения: 4 748
Ами защото (по обясненията на свеки) като е отворен съда ще изври бързо, а тук работата  била да не извира бързо водата от млякото.  И защото не извирането на водата е цел при правенето на катък, а самото му продължително варене.  Водата пак си излиза през затворения капак (е, то й не е херметично затворен) и като крайна мярка - след тези 4 часа варене млякото е намаляло с 1/4  до 1/3 от общото количество. 
Това, че ще капне капки при варенето не е проблем, важното е, докато престоява да не попаднат капки вода, или лъжицата с която се бърка да не е мокра, защото се пресича/ло и ставало на парцали (явно си спазва традицията, защото такова не съм виждала при нея)
И съда, в който се държи, докато се бърка трябва да е поставен в по-голям съд със студена вода, която се сменя периодично (тя слага от кладецена, там е доста студена) Това забравих горе да пиша.
Цитирай


Мнения: 2 492
Рецептата за истинския катък вече е написана от pep-4o-наистина става невероятен...
Баба (Бог да я прости) го правеше по същия описан начин, но само от овче мляко...преди 20 дни накарах майка ми да намери от къде да купи истинско овче мляко и го направи същия-запомнила е точно начина и стана невероятен....
Цитирай


Мнения: 4 748
и свекърва ми го прави само с овче мляко, но sladka hapka каза, че ставал хубав и с козето (те нали са близки) и и вярвам.

В такъв случай уточнявам - горното важи само за овчето мляко. За козето - да си каже тя като се появи  Laughing

И майка ми го прави по същия начин, но при нея температурата на престоя е малко по-висока, освен това не му маха сметана отгоре навреме, не му сменя водата със студена и резултата е - сами си го ядат - на нас ни е "вкиснат"   newsm78
Цитирай


Мнения: 4 458
А, за какво се използва катъка  Embarassed? Пуснете една рецепта тук като пример  Praynig
Цитирай


Мнения: 506
Моята рецепта е следната:....

ама това не е катък, аз така си правя сирене....това е просто прясно, неузряло сирене...

Пепчо, защо се вари в затворен съд? така ще падат капки кондензирана вода вътре...а нали трябвало да не влиза никаква вода newsm78

Сиренето се прави само с мая за сирене, а при тази рецепта се слага и кисело мляко за подкваса.
Цитирай


Мнения: 4 748
Валя, в мандрите  а и във всички стари книги за правене на сирене освен мая се слага и кисело мляко - точната пропорция не зная, но мога да проверя.

kiara , катъка е вкусен и само така да го ядеш с филия; със салати всякакви, както и объркан със печени чушки или краставички тип млечна и доста такива.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора