Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 7 септ. 2007, 13:04 ч.
  • Преглеждания  2 407  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Царевични кюфтенца

Продукти:
1 ч.ч. царевично брашно (от финото)
1 ч.ч. вряла вода
1 ч.ч. царевица от консерва
1 глава лук (в оригинал е див лук, може и пера от зелен лук - но нямах)
1-2 яйца
2-3 с.л. прясно мляко или вода
2 с.л. брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
0,5 - 1 ч.л. сол
черен пипер на вкус

Царевичното брашно се залива с врялата вода и бързо се разбърква - става на гъста каша. Към нея се прибавя царевицата и нарязания лук, яйцето и млякото и се объркват. Брашното се смесва с бакпулвера, солта, черния пипер и се прибавя към царевичната смес.
В тиган се загрява олио (в оригинал - 2-3 с.лл олио, така кюфтенцата по-скоро се запичат, отколкото да се пържат; аз си ги пържих както обикновени кюфтета) и се сипва с лъжица от сместа. Пържат се 3-4 мин от едната страна (или до порозовяване) и се обръщат да се изпържат и от другата.
Лесни са за правене и са вкусни (леко сладникави от царевицата) - моите хлапета ги ометоха набързо. Ако харесвате кюфтенцата от овесени ядки, и тези ще ви харесат - подобни са на вкус, а ако човек сложи повече черен пипер и пилешко бульонче вместо сол, може да излъже спокойно, че има пилешко месо вътре Mr. Green

Реклама
# 1
  • Габрово
  • Мнения: 769
Звучи много интересно. Колко големи ги правиш? Аз си ги представих дребнички, като крокети. Дали биха били удачни за мезе - например за бира? Ако имаш снимка да ги покажеш, ще съм ти много благодарна, че някой път си представям нещо по един начин, а пък тосе оказва нещо съвсем различно  Rolling Eyes

# 2
  • София
  • Мнения: 2 211
Много оригинална рецепта! Някакъв сос предлагаш ли с тях? И изобщо, с каква гарнитура вървят?

# 3
  • София
  • Мнения: 3 266
Не поемат ли много мазнина щом си ги пържила по обикновения начин?

# 4
  • Габрово
  • Мнения: 769
Направих ги и смея да кажа, чесе получиха доста добре    chef
Май не трябваше даслагам две яйца, но бяха доста дребни и реших, че едно ще е малко. Пак станаха вкусни, но малко рядка ми дойде сместа и се разливаха, като ги сипвах в тигана и са малко тънки. Сложих пилешко бульонче и наистина имат вкус на пиле  Simple Smile
Ето малко снимки, да видите с каква форма ми се получиха:
http://my.opera.com/*Natka*/albums/show.dml?id=355465 (Само последната снимка е с реални цветове, другите ги правих със светкавица и затова изглеждат малко странни)
Сосчето е от кисело мляко, майонеза и настъргано на ситното ренде сирене, носи и чесън, който обича.

# 5
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Точно като моите изглеждат - моите бях една идея по-дебелички, но не мисля, че това променя особено нещата Grinning Аз също сложих 2 мънички яйца, но пропуснах млякото и станаха мъничко по-плътни. Ако човек ги иска по-плътни, сигурно може нацяло да пропусне млякото в рецептата и да остави само едно яйце, но не съм сигурна дали няма да стоят леко сурови вътре (освен пък да се пържат във фритюрник тогава, за да са потопени повече в олиото newsm78).
Не поемат много мазнина - стига да е добре загрята мазнината, от яйцето почти веднага се образува коричка и не са мазни, даже са хрупкави, като се извадят, но омекват, като поседят.
Ние ги ядохме просто със салата от домати и краставици, но според мен идеално ще вървят и с туршии или с леко лют доматен сос. Царевицата ги прави леко сладникави, така че нещо пикантно и киселеещо е много подходящо към тях.

# 6
  • Габрово
  • Мнения: 769
Абе казах си аз, че обикновено си представям нещо различно от това, което трябва да се получи  hahaha
Моите обаче не бяха особено хрупкави. Дали не трябваше да ги оставя да се зачервят още повече? Стараха нещо средно между кюфтенца и дребни бухтички. Иначе вкусът им наистина би се вързал чудесно с някакъв лют сос. Следващия път ще пробвам с нещо такова - днес вече се свършиха, но наистина моите хора към това сосче, с което им ги сервирах, си слагаха чесън на прах допълнително.
Наумила съм следващия път да сложа кубче бульон от гъби, вместо пилешко, предполагам, че също ще се получи интересно.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 211
Ей, ма нямате капка милост към дебелите значи, направо ми потекоха лигите.

# 8
  • Габрово
  • Мнения: 769
Ей, ма нямате капка милост към дебелите значи, направо ми потекоха лигите.
И аз доста си тежа на мястото  hahaha, но като вляза в този подфорум, все се изкушавам да пробвам нещо, просто такива рецепти как да не ги опиташ. Тази рецепта наистина е страхотна, смятам да я направя следващия път, когато поканя гости, понеже доста ни се услади с биричка, само се чудя, ако забъркам две дози, дали ще е добре, понеже последните ще трябва да престоят повечко, а не знам бакпулверът дали няма да "изфиряса" през това време  newsm78

# 9
  • На небето
  • Мнения: 5 520
Много интересна рецепта, ще я пробвам непременно.

# 10
  • Montreal
  • Мнения: 1 071
Харесва ми рецептата,ще я пробвам.Сигурно и на фурна ще се получат,как мислите?Дайте и идея за някакъв лют сос към тях.  Thinking

# 11
  • Габрово
  • Мнения: 769
Eclat, ако те притеснява пърженето, направи ги както пише в рецептата - почти без мазнина, аз така ги правя в тефлонов тиган. Те си стават много бързо, така че ми се струва че на фурна ако ги правиш, няма да спестиш време. Смятай че за една доза ми отнема половин час всичко - от момента в който почна да вадя продуктите от шкафа, до момента, в който извадя последните от тигана Simple Smile Хем аз ги правя за замезване и съответно доста малки.
Един съвет - царевицата от консервата я отцеди добре от водата, че аз първите един-два пъти не съобразих това и сместа ми ставаше рядка

# 12
  • Montreal
  • Мнения: 1 071
Мерси natka.Ще се възползвам от съветите ти.  bouquet

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 250
На фурна дали няма да се разтекат обаче?  Thinking

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт