Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2007, 14:00 ч.

Работа в Испания

 • 20 680
 • 86
 •   1
Отговори
 • Велики Преслав
 • Мнения: 3 782
Не знам дали тук е мястото да пусна тази тема, но искам да ви попитам определени неща, вие които живеете в Испания. Края на годината отиваме да работим там, но въпросът ми е следният. Аз завърших във ВТУ "Библиотечно-информационни дейности" възможно ли е да работя по специалността? Как да разбера дали моето образование ще се зачете там? Другото, което ме интересува е колко пари ще са ни нужни като за начало - квартира, пътни?

# 1
Здравей,вьпросите ти са много отворени...
Вьзможно е да работиШ по специалността си,но е трудно.ЗнаеШ ли испански?
Образованието ти се за4ита тук,от както влезнахме в Европейският сьУз стана много лесно сьс легализиране на дипломите ,даже хората които сега идват от Бг си носят дипломите легализирани направо от там и тук няма нужда да правят ниЩо.Докато ние навремето ги праЩахме по министерства ,по 4удесий Crazy Crazy.....
Вьпроса за парите е много сложен Thinking,зависи кьде отивате,зависи при кой ,зависи кьде Ще живеете,зависи дали имате деца .......има много неЩа от които зависи,но едно е сигурно Naughty,трябват ви доста пари за да запо4нете,просто за сигурност трябва да ги имате.

# 2
 • Ispania
 • Мнения: 4 067
ВАл4ето сьм аз Embarassed,неЩо не можах да се вклУ4а Embarassed

# 3
 • Велики Преслав
 • Мнения: 3 782
Много късно се включвам Вал, но ти си права зависи от много неща. Първо ние все още не сме семейство, нямаме деца, отиваме с мисълта да работим здраво и да изкараме достатъчно пари /защо не и за жилище/. Испански не знам, изобщо. Купихме си разговорници,но ми се струва, че като отидем там ще го научим по-лесно.
Ще бъдем в Мадрид, при роднини на приятеля ми, обаче при тях няма да има място и сигурно ще се наложи да си търсим квартира. Доколкото разбрахме живеят в квартал в, който има само българи - Мехора илинещо подбо се казва.
Значи е нужно аз от тук да си легализирам дипломата, така ли?

# 4
здравей миличка аз съм в сарагоса
наистина едвали ще можеш веднага да си намериш нещо по специалноста
без език е ужасно трудно да си намериш каквато и да е работа а без документи става още по
не искам да те плаша ние сме тук година аз се справям малко с езика но не съм напреднала кой знае колко
работа ще почна скоро но благодарение на шефовете на мъжа ми
квартири можеш да намериш самостоятелни от 400 до 700 евро
но щом сте без дете можете да търсите само стая което значително сваля цената
и улеснява нещата относно това пътните на двама ви ще са в рамките на 500 евро грубо казано ако пътувате с автобус на фирма биомет са по 90 евро в една посока на човек но все пак трябва да си имате некой лев в джоба
ако има нещо с което мога да ти помогна само питай  Peace

# 5
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 968
за дипломата трябва да я легализираш в бг
след като дойдеш тук трябва да я преравниш само с това 4е си я легализирала няма да е достатъ4но
в 90% от слу4аите трябва да държиш някъкви преравнителни изпити
процедурата по омолгасион (така се казва това което трябва да направиш с дипломата си) трае около 6месеца, после ве4е Ще ти кажат какви изпити трябва да държиш, ти си избираш университета, подаваш документи не по късно от края на март и имаш след това през лятната сесия (обикновено края на уни или на4алото на ули)
като полу4иш отговора от изпитите се изпраЩа в министериото и те ти преравняват дипломата
но за каквото и да е ти трябва език (особено за някоя по специална работа, на място се у4и по лесно, но не мисля 4е с няколко месеца престой тук Ще си готова за омолгасион на дипломата)
по добре Ще е като си оправите документите да изкараш някои курс така Ще можеш да работиш без проблеми, пове4ето моми4ета така направиха
за пари незнам, в мадрид квартирите не са много евтини (dark това цени за къде са заЩото в мадрид самостоятелна квартира за 400? няма)
а за идеята да работите за да спестите пари за жилиЩе, виж всеки си знае, преди не е било проблем, но сега колкото и да се стискаш (както аз винаги казвам да ги "изгладуваш") в най добрия слу4аи Ще спестиш 1000? (даже незнам дали е възможно, но както и да е) та за една година са 12000?  незнам какво можеш да направиш с тези пари в бг (като това е някъкъв максимум които можеш да спестиш)
във варна например апартаментите са около 50/60 000? ами няма как да стане да работя тук да спестя и да си купя (това ми се струва останал мит от близкото минало, сга неЩата са много по разли4ни)
успех

# 6
 • Велики Преслав
 • Мнения: 3 782
ANETT, благодаря за изчерпателния отговор. Наистина това с дипломата е малко фантастика. Особено като имам предвид,че езика не го знам.
dark, това с квартирите все пак внася някаква яснота. При всяко едно положение трябва да имаме поне 1000 евро, за да не останем там на сухо. А те как процедират там, трябва да се плати само за месеца или за повече от един месец е нужно?
Чудя с токагава каква работа маго да почна? Освен да чистя домове? Rolling Eyes

# 7
АНЕТТ това това са цени в Сарагоса поне тези  които съм питала
казвам че става въпрос за цял апартамент
чесно казано казвали са ми и по висока цена
сега плащам 600 но не знам до кога
след два месеца ни свършва договора и не знам дали ще е тази цена
 или по лошо този апартамент дано не ни оставят на пътя
иначе заплатите са от 750 до 1300 и нагоре де но зависи от допълнителните часове
ако имах часове може и до 1800 да докара мъжа ми (той бачка като заварчик)


# 8
аничка квартирите си зависи от хазяина но искат от две до три фианси тоест цената на квартирата
едната е първия наем а другите остават за сигурност на хазяина
ако е чрез фирма плюс още еднин наем за сметката в фирмата
можеш да си търсиш за чистене или гледане на деца
или някой да ти пусне оферта за работа
но пак се чака доста аз вече 2 месеца чакам дами станат документите

# 9
като дойдите трябва да си подадете документи в емигразионното за тукашни документи
ще ти кажа какви са ако искаш
казва се ДНИ

# 10
 • Велики Преслав
 • Мнения: 3 782
като дойдите трябва да си подадете документи в емигразионното за тукашни документи
ще ти кажа какви са ако искаш
казва се ДНИ
Да ако можеш да ми разясниш по-подробно. За документите ще ни трябват ли някакви пари и доколко време ще са готови? На нас ни говориха за някакви 3 месеца.

# 11
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 968
така си и мислех за цените на квартирите
мои приятели в мадрид плаЩат 700? за самостоятелен апартамент и е някъде на майната си (извинявам се за израза, но дават и луди пари за пътуване)
за работа ами и да имаш документи които няма да се забавят пове4е от 3/4 месеца поне докато не нау4иш езика и не направиш неЩо с дипломата си или не изкараш някои курс възможностите са гледане на възрастни и деца (въпреки 4е и за там искат някъкъв език) и 4истене на къЩи
с те4ение на времето като понау4иш езика можеш да запо4неш и в някое заведение, което е по добрия вариант
за заплати навсякъде е разли4но (както от мястото, така и от работата)
1000? незнам до къде Ще ви стигнат ако Ще наемате квартира
иска се наема и минимум оЩе един наем като фианса за хазаина
за документие сме писали подробно в испанската теми4ка
казва се НИЕ не е ДНИ (ДНИ иамт испанците), но преди НИЕ то има други документи които трябва да подготви
3 месеца зависи къде (ако няма кои да ти направи оферта за работа, не са много хората които ЩЕ се съгласят да ти направят, а и се 4ака доста) можеш да си изкараш аутономо (неЩо средно между нашето ЕТ и занаят4ия) сам си плаЩаш осигуровките но си законен и си с документи

# 12
за съжаление са толкова
но ви дават един лист който доказва че сте тук легално но няма ДНИ на него
подават се един лист който се взема от екстранхерията т.е. емиграционното
популва се и заедно с адресната регистрация където сте си направили и паспорта всичко това със ксерокскопия
се подава лично от вас
адресната регистрация трябва да направите веднага щом се настаните или в роднините където трябва да ви направят те с ваще присъствие
или вие лично с договора от квартирата който сте подписали плюс паспортите
отивате в кметството на града и там се подават документите
след което ще поискате бланка с вашата адресна регистрация
тя трябва на всякъде

# 13
уф doh
верно бе НИЕ беше извинявай
ние така си му викаме аз поне така си го научих от тук
пак се извинявам

# 14
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 2 591
ani_4ka
апартаментите в мадрид и околностите му са от 700 нагоре в зависимост от състоянието и района.Минималната заплата е 650 за 40 4аса седми4но(такъв е норамалният трудов договор.)Освен парите за наема 6те са ти необходими и за теку6ти нужди, храна ,транспорт,ток вода и газ.Този квартал в Мадрид не съм го 4увала, но  с изклиу4ение на баровските град4ета навсякъде има много българи.
Със сертификадото , което 6те ти дадат от полицията, 6те може6 да работи6 единствено като аутономо, ако не ти се 6те да рискува6 с твой бизнес, може6 да запо4не6 работа в накоя застраховатвлна фирма там пеавят предимно контрато меркантил, те ти дават алта в данъ4ното, а после ти трябва да го направи6 в сег социал.добрите агенти си докарват около 2000 3000 хиляди на месец, като махне6 данъци ДОД е прогресивен, а осигуровките  ако не гре6а са около 200 300 на месец.Аутономото нама право на помо6ти за безработни, но може да ползва болни4ни.
ако иска6 да прави6 твой бизнес може6 да иска6 кредит от банката.
Тук апартаментите се купуват 4рез ипотека.В мадрид ве4е по4ти не се намира ни6то под 200 000 дори и за двустайни 50 или 60 кв м искат толкова...
За  нея ти искат трудов стаж (вида лаборал) номини( фи6а със заплатата) или данъ4на декларация, банкови сметки, и ако се наложи искат гарант които по принцип трабва да има ве4е свое жили6те, което да  изпла6та  минимум от 5 години.
В Мадрид има доста работа за хора без разре6ително , ако има6 познати може да се намери и не6то разли4но от 4истене...Има български ресторанти, магазини кафенета които се посе6тават предимно от сънародници и в на4алото не е толкова фатално ако не знае6 езика...
Здравеопазването е безплатно.
За квартирата по принцип по4ти вси4ки запо4ват да живеят компартидо докато си стъпят на краката и запо4нат да живеят самостоятелно..Апартаментите обикновено са с три спални и във всяка има по някои, а хола и кухнята са за об6то ползване така се дели наема, но съжителството не винаги е много лесно особено ако има две домакини.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2007, 16:30 от sl

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт