Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 септ. 2007, 19:06 ч.

Калолечение

  • 1 040
  • 0
  •   1
Отговори

Анкета

лечебните свойства на Мъртво море

Опции:

* Може да изберете максимум 5 опции.


Лечебната кал на Мъртво море помага при лечението на много болести и е източник на значително количество микроелементи, нужни за здравословния живот на организма.

Калолечението се използва за профилактика на обострянията, подмладяване и детоксикация на организма. Калта оказва цялостно въздействие на функциите и системите на организма: топлинно, механично, химическо.

Топлинното въздействие способства за разширяването на съдовете, ускоряването на кръвообращението в тях, повишава температурата в подлежащите тъкани, ускорява обменните процеси.

Механическо въздействие - калта оказва влияние на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината.

Въздействие на химическите фактори: действия върху организма оказват органичните и неорганичните вещества, биологически активните вещества, микроелементи, газове и др.

Витамините - ключовете на нашата жизнена дейност - ще бъдат усвоени от организма само в случай, че за тяхното абсорбиране от организма има достатъчно количество макро- и микроелементи. Известно е, че най-добрата доставка на минерални соли в организма е през огромната площ на клетките на кожата, през 2000 кожни пори.

Щадящи и интензивни методи на калолечение

Щадящият метод се използва при възпаления и при заболявания на централната нервна система. Процедурите се провеждат през ден, а може и по-рядко, с продължителност 10 - 15 минути, температура 38-40 градуса, 10-15 процедури за един курс.

Интензивният метод се прилага основно при младите. Ефективен е за премахване на остри ставни болки, след травми за бързо възстановяване на функциите, при напълняване. Температурата на калта е 44-48 градуса, продължителността на процедурата е до 30 минути, 14-15 процедури за курс, почивка след всеки 2-3 дена.
Курсовете от процедури помагат за омекване на белезите, за повишаване движението в ставите, стимулират регенериращите процеси и намаляват трудната подвижност.

Положителната реакция на организма, предизвикана от прилагането на лечебна кал от Мъртво море, продължава в течение на три до шест месеца след приключването на курса на лечение (тъй наречената фаза на последствията). Калта изпълнява ролята на поддържаща терапия.

Обърнете внимание!
Въпреки че калолечението се прилага при много алергични заболявания, все пак предварително преди началото на калните процедури се препоръчва да се направи кожна проба, чрез нанасяне на кал на вътрешната част на китката, пред рамото или в областта на шията около мидата на ухото. След 24 часа се проверява за алергически проявления.

Обща кална процедура
 
Обща кална процедура се прилага за премахване на стреса, сваляне на излишните килограми, подмладяване на кожата и целия организъм. Използва се температура на калта в пределите на 40-42 градуса. Калта се нанася по кожата на тялото и окосмената част на главата, освен в областта на сърцето, с меки масажни движения. Процедурата се изпълнява в легнало положение, тялото се покрива без главата. Продължителността на процедурата е 20 минути.

Следва приемането на душ 36-37 градуса. Почивка 30-40 минути в топло помещение. Курсовите процедури са около 10-15, изпълнявани през ден.

С кал се отмиват излишните килограми

При затлъстяване може да се приложи интензивен метод за кални процедури с налагане на кал в областта на корема, бедрата, задните части.

Предварително се препоръчва да се разтрие кожата с мека четка до появата на хиперемия (зачервяване) на кожата. Това е необходимо за усилване на всмукването на компонентите на калта и образуването в кожата на хистамин  и вещества, ускоряващи мастния обмен в тъканите.

Температурата на калта е 44-48 градуса, продължителност до 30 минути, 14-15 процедури, 2-3 дена подред с последващ ден почивка.

- Местни кални апликации

Местните кални апликации са най-разпространения метод на лечение.
Внимание! Назначаването на кални апликации при тежки патологични състояния изисква консултации и наблюдение от лекар. В зависимост от показанията калните апликации се прилагат на различни участъци от тялото.

- Кални компреси

Използват се при заболявания на ставите преди остър и хроничен стадий, при хронични тонзилити, синузити, бронхити.

Методика: на плътно прилягаща към кожата марлева салфетка се налага слой кал с дебелина 1-2 см, след това се покрива с мушама, памук. Закрепва се с бинт.

Продължителността на процедурата в областта на ставите - 4 - 5 часа. В други места - на подчелюстната и междулопатната област - 1,5 - 2 часа. Времето може да се съкрати при повишена чувствителност на кожата. След процедурата измийте от кожата остатъците от калта с топла вода. Препоръчва се последващ покой и суха топлина.

- Кални разводнени вани

На основата на разтвор от солите от Мъртво море и кал се приготвя разтвор от 100 г. Тази пропорция се използва за 1 вана. Отнася се към групата на по-меките кални процедури, близки до минерализираните вани.

Заболявания на опорно двигателния апарат при възрастните и децата

При неспецифичните полиартрити се използва температура на калта 40-42 градуса, продължителност на процедурата - 15-20 минути, прилагат се 10-12 през ден. Ефективно е включването на други методи за лечение. Добри резултати при ревматизъм дават калните апликации в областта на ставите с едновременно приемане на противоревматични препарати.
За лечението на остеохондроза се използват "кални лапи" с температура 26-28 и едновременно на китките на ръцете - 46-50 градуса. Продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури. Топъл "кален пояс" - 36 градуса в течение на 10 минути при поражение на междуставната повърхност на ставите, прешлените.
При изкривяване на гръбнака І-ІІ степен се използват "кални лапи". Температура 38 градуса, по 15-20 минути, 2 пъти седмично. Курс 12 процедури. След процедурите се препоръчва кинезитерапия, т.е. лечебна физкултура.

Заболявания на централната нервна система при възрастни и деца

За горните и долните крайници се препоръчва да се провеждат кални сеанси. Температурата на калта е 28 градуса, продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури през ден. Най-добри резултати дава редуването на кални апликации и вани със соли от Мъртво море.
Състояние след черепно-мозъчна травма: Препоръчва се "кална яка". Температурата на калта е приблизително 36-38 градуса, 15-20 минути, прилага се 10 дни. Да се редува с минерализирани вани.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт