Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 303
времето захладя и аз се присетих за тази вкусотия  Flutter

         

родопски клин

за тестото:

1.ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет

омесва се меко тесто и се оставя да отлежи 30 минути, покрито с влажна кърпа

пълнеж:

1 к.ч. ориз
200 гр. сирене
2 яйца
2 стръка праз (в оригиналната рецепта е без, но на мен така ми харесва повече. ако не слагате, се увеличават другите продукти)

оризът се сварява, празът се реже на колелца и се задушава в олио с малко сол, добавя се ориза. охлажда се и се слагат яйцата и натрошеното сирене.подправя се с чубрица

тестото се разделя на 2, като едната част е по-малка.
разтеглят се 2 кори. долната трябва да излиза от съда.
слага се голямата кора, разстила се плънката, слага се втората, по-малка кора и се загръща с краищата на по-голямата кора.
пържи се на среден огън с малко мазнина.
при обръщането се ползва чиния или дъска.

добър апетит!
Цитирай


Мнения: 1 282
Да си жива и здрава.Много я обичам
тази баница. Правила съм я с готови кори,не можа да точа.
Е не съм се пробвала. Whistling
Цитирай

Atlanta

Мнения: 195
Браво, изглежда невероятно   bouquet Майсторка си! Като човек изял стотици клинове /с баба главен готвач най-вече  Smile/ да ви споделя още два любими варианта -
1. на мястото на праз опитайте със спанак - клинът със спанак и ориз си е просто класика
2. на мястото на сварения ориз сложете сварено начупено фиде от тънкото - така става най-финия клин, които сте яли и е страхотно вкусен.
И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Никога не съм хапвала такова нещо, но съвсем скоро ще го направя. Изглежда вкусно, благодаря за рецептата.  bouquet
Цитирай

София /Абсурдистан

Мнения: 2 734
Това го опитвах в един ресторант и ми хареса. Благодаря за рецептата   bouquet
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Хапвала съм го в Родопите, но не знаех как точно се приготвя.
Благодаря за рецептата   bouquet
Цитирай


Мнения: 105
Много обичам, благодаря за рецептата  Flutter
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 303
радвам се, че ви харесва...

Да си жива и здрава.Много я обичам
тази баница. Правила съм я с готови кори,не можа да точа.
Е не съм се пробвала. Whistling

и аз не ги точих. от оцета прави тестото еластично, направих питчици и после ги разтеглих. стана много бързо Peace

И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.


аз писах, че това не е оригиналната плънка, но аз си го правя с каквото ми се яде. Peace
доколкото знам оригиналният клин се пече върху печката и за мен пърженето е най-близо до това печене.
поне на село така го правят Flutter
Цитирай

София

Мнения: 393
Много апетитно изглежда, а ми се струва че не е и много трудно за приготвяне, събота и неделя ще се пробва  Peace
Цитирай

DE

Мнения: 4 614
Ot tuk: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5511.msg76205#msg76205

Плънки за родопски клин :

1. Класическата плънка за клин
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
3 чаши полу-ссварен ориз
3 яйца
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

2. Плънка за клин с ´биле´ (така казват бабите ми)
3-4 чаши нарязана на средно зеления (спанак е най-добре, става и с лапад, киселец, зелен лук)
1-2 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

3. Плънка за клин с фиде
3 чаши полу-сварено фиде
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

4. Плънка за клин с яйца
3-4 яйца
1 чаша сирене
малко сода за хлжаб
2 супени лъжици брашно

5. Плънка за клин-тиквеник
3 чаши нарязана на ситни кубчета тиква
половин чаша олио
половин чаша захар
канела
може и орехи

Та значи - продуктите от избраната плънка се объркват заедно.
Намазва се обилно тавата с мазнина, слага се дебела кора за баница или 2-3 тънки кори, после плънка дебела около 1 пръст, и после още една дебела кора.
Пече се както пататника - на котлон, и после се обръща от другата страна.
На клина майсторлъка му е в дебелината - трябва да е тънък около 1 пръст. Докато пататника може и да е по-дебеличък. Като се изпече клина, докато е топъл се намазва с малко масло.
Цитирай

далече от Златото на леля ;(

Мнения: 2 591
доколкото знам оригиналният клин се пече върху печката и за мен пърженето е най-близо до това печене.
поне на село така го правят Flutter

и в нашето село  Peace ама то нали е до вашето  Mr. Green баба му слага и нещо зелено - спанак, лапад или каквото има там и става божествено Peace пече го на тава върху котлона или печката, после обръща и пече и от другата страна - слага доста мазнина и всъщност май наистина почти се пържи newsm78

аз никога не съм го приготвяла сама (друго си е от ръцете на баба)
Цитирай


Мнения: 3 331
Никога не съм яла подобно нещо...невероятно изглежда на снимката, ще си запиша рецептата непременно...Благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 818
Чувала съм за неповторимият вкус на това ястие...Благодаря за рецептата,asyalein   bouquet
Цитирай

София /Абсурдистан

Мнения: 2 734
Браво, изглежда невероятно   bouquet Майсторка си! Като човек изял стотици клинове /с баба главен готвач най-вече  Smile/ да ви споделя още два любими варианта -
1. на мястото на праз опитайте със спанак - клинът със спанак и ориз си е просто класика
2. на мястото на сварения ориз сложете сварено начупено фиде от тънкото - така става най-финия клин, които сте яли и е страхотно вкусен.
И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.

И аз точно това си мислех, дали не може да се опече във фурната, че иначе при обръщането задължително ще направя беля  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 1 282
Asyalein smile3501 newsm51 newsm10
Днес от твоите писания едно кило лиги изгълтах.Току що си купих домашни точени кори.Вътре са три броя,а пък за клина нали трябват 2.Та за това си взех 2пакета да не ми артиса едната Whistling
Може още тази вечер да го спретна
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора