Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Баклавата от моя аватар

  • 11 септ. 2007, 14:27 ч.
  • Преглеждания  5 276  Мнения  64  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 10 552
След проявен интерес на 3 съфорумки,пък и самата аз имам желание да спретна тази апетитна баклава - ето и рецептата Peace

8 унции орехи ( 2,5 чаши)
5 унции шам фъстък,безсолен (1 чаша)
3/4 чаша захар
2с.л. мляна канела
2ч.л. индийско орехче
2 парчета кр. масло стопено - по 113гр
1/2 пакет кори

за сиропа
1,5 чаша вода
3/4 чаша захар
1/2 чаша мед
2 пръчки канела
5-6 цвята карамфил
2ч.л. прясноизцеден лимонов сок


Ето линка с оригинала на рецептата

Моля,някоя съфорумка по-добре с английския от мен да преведе технологията на приготвяне,защото аз се опасявам да не допусна грешка,която да повлияе на качеството на чудната баклавица! Crazy


Последна редакция: вт, 11 сеп 2007, 16:24 от pina

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 726
...
2 парчета кр. масло стопено
...
Колко големи  newsm78 ?
Иначе изглежда неустоимо  smile3521 .

# 2
  • Мнения: 2 538
Пина, изби рибата със заглавието на темата! Laughing
При първа възможност ще я опитам.
Ама нека наистина някой английско говорящ да преведе технологията. Praynig

# 3
  • Мнения: 286
Страхотна е браво. Обожавам баклава и ще я пробвам!

# 4
  • Мнения: 10 552
Ох,на този въпрос не мога да отговоря.. Embarassed Така е написано в рецептата...,но предполагам,че иде реч за нещо от сорта на супени лъжици с връх загребани или нещо такова.

Нека се появи някой по-добър в преводите,ако не,ще пиша ЛС на Мамица или Гитадам с молба за превод - за тях се сещам с английски...(или ще натоваря една приятелка с тая работа...)

# 5
  • Мнения: 10 552
Пина, изби рибата със заглавието на темата! Laughing
При първа възможност ще я опитам.
Ама нека наистина някой английско говорящ да преведе технологията. Praynig
Кампари,не е случайно заглавието.....получих дори лично съобщение с молба за рецептата...,освен запитвания в други теми... Mr. Green

# 6
  • gatorland
  • Мнения: 3 478
На работа съм сега и незнам дали ще имам време да преведа технологият, но ако някой не ме превари ще го направя при първа възможност.
За маслото: едно парче от тези в рецептата се равняват на 113гр. малко по-малко от БГ стандарт.

За ядките нещо унциите не ми съвпадат с чашите. Гледам така е дадено по оригиналната рецепта, но по принцип за мен това е неточно съотношение. Предполагам обаче те нямат голямо значение и може да се кара и на око за тях.

# 7
  • Мнения: 10 552
missZ, ще чакам търпеливо.... smile3525

# 8
  • Мнения: 2 538
missZ, ще чакам търпеливо.... smile3525

И аз. smile3525

# 9
  • gatorland
  • Мнения: 3 478
Айде ето и технологията. Който  пробва първи да свирка с отзиви, че и аз съм върла любителка на баклава и ще пробвам.

В загрята фурна на 180 градуса се пекат ядките за 8 мин или до леко покафеняване. Оставят се да изстинат.

Ядките се нарязват на едро и към тях се прибавя захарта, канелата и индийското орехче, всичко се омесва добре.

Отрязват се 18бр.  20см. квадрати от корите за баница. Покриват се с влажна кърпа( за мен това няма смисъл особено ако се работи бързо).
Тава с размери 20/20см. се намазва  с топеното масло. Слага се лист от корите и се маже обилно с маслото. Процедурата се повтаря докато станат 8 пласта.
Покрива се с половината от сместа с ядките.Покрива се с 4 листа кори, всеки обилно намазан с масло. Отгоре се слага останалат част от ядките. Върху тях се слагат останалите 6 листа кори обилно намазани с масло.

Преди изпичане баклавата се реже на 16 парчета, като не се реже през всички пластове ( явно само отгоре отгоре).
Баклавата се пече за 45 мин. после фурната се намаля на  150 градуса и се пече още 20 мин.

Докато баклавате се пече се приготвя сиропа. Смесват се водата, захарта, меда, канелените пръчки и карамфила в малък съд. На силен огън се изчаква да заври после се намаля на средна температура. Разбърква се, за да се стопи захарта и се оставя да ври около 20 мин. докато сиропа се сгъсти и стане 1 1/2 чаши. Прибавя се лимоновия сок и сиропа се държи топъл.
Когато баклавата се извади от фурната се полива равномерно с топлият сироп. Оставя се да се охлади напълно.
Маркираните парчета се разрязват до край.

Прави 16 порции

Последна редакция: вт, 11 сеп 2007, 16:05 от missZ

# 10
  • Мнения: 2 538
missZ

огромно благодаря!

Само тази тава с определени размери ме притеснява, но ще й търся заместител. Laughing

# 11
  • Мнения: 10 552
Кампари,днес видях в магазин ,в който се продават картонени,пластмасови и фолиеви чинийки - тавичка точно като на снимката.От алуминиево фолио е,има различни размери и единият размер ми се струва съвсем същия...

missZ, и от мен голямо благодаря! Hug

Сега остава да майсторим - не звучи сложно,само трябва да се набавят необходимите продукти и така...

# 12
  • gatorland
  • Мнения: 3 478
Моля, моля, хайде давайте отзиви, че ми изтекоха лигите. Незнам кога ще ми остане ред да я направя, тази седмица не почивам Sad

# 13
  • Мнения: 2 538
Пина, аз предполагам, че в Метро или Билла ще има такива тавички.
И са удобни, защото след употреба  я хвърляш. Mr. Green

# 14
  • Мнения: 3 374
Пина, благодаря за страхотната рецепта, много исках да знам как се прави тази баклава от картинката на аватара ти, но не посмях да ти искам рецепта, защото не те познавам лично....а за превода- в интернет има преводачки: примелно тази в www.gbg.bg . Още веднъж благодаря много за рецептата, засега ще отиде в тевтера, а като имам време и продукти ще я направя.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт