Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора

софия

Мнения: 364
купих от гърция две невероятно странни (и вкусни) сладка - едното беше от малки зелени горчиви лимончета, а другото (седнала ли си?) от малки патладжанчета  Laughing
някакви идеи как се прави второто?
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Интересно и странно наистина  newsm78
И как са на вкус?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
    Точно от там си купих моето сладко от цели малки мандаринки-необелени и сладкото е превъзходно на вкус. Момичето, което ми го продаде беше софиянка  работеща там, предложи ми да ми изпрати рецептата по e-mail, но така и не го получих, хем тя предложи.....   Hug

Момичето подхвърли, че както били цели и узрели, се измивали много добре, после се остъргвали съвсем леко с ножче, но без да се бели кората, слагали се в гореща вода да врат 5 мин., водата се изхвърляла. Процедурата се повтаряла няколко пъти за да се махне горчивината на кората и чак тогава се правело сладкото......

Повече не знам! Сладкото е изключително красиво за гледане, много вкусно и много оригинално.

   За това, започнах да моля момичетата от форума, които знаят гръцки или живеят в Гърция да ми изнамерят от някъде рецептата.

Снимай твоите сладка моля те да ги видим как изглеждат.
Ето и снимка/лошо качество/:



В Гърция се продават невероятни сладка от "невероятни неща", а само да видите трушиите им....малееее произведения на изкуството в оригинални шишенца и бурканчета.
Цитирай

Бургас

Мнения: 253
nadezda,ето рецептата за сладко от малки патладжани от една моя готварска книга,но да знаеш,че не съм я пробвала и не знам какво ще се получи.
20 малки/с големината на орех/патладжана
1кг захар
2-3стръка индрише
1ч.л.лимонтузу
Патладжанчетата се почистват от листата и дръжките без да се белят,измиват се и се надупчват с вилица.Заливат се с 2л.студена вода и cе загряват.Щом поврят 2-3 мин.водата се изхвърля и се заливат със същото количество студена вода.Това се повтаря 3 пъти,след което се оставят да врят докато омекнат.Накрая се обливат със студена вода и се оставят да се изцедят.
  Сварява се сироп от 1кг захар и 1л. вода/капка от сиропа капната в чиния трябва да не се разлива/.
Патладжаните се поставят в сиропа без да се допират и сладкото се вари на слаб огън докато плодчетата станат прозрачни и се постигне необходимата гъстота.Не се разбърква!
Оставя се 30мин. да престои кипва се отноворприбавя се 1ч.л.лимонтузурразбърква се внимателно и се вари още 2-3мин.Като се свали от огъня се слага индришето и се насипва в буркани.
Цитирай


Мнения: 3 332
Сладко от патладжанчета  #Crazy
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Сладко от патладжани

30-40 дребни патладжана
1кг захар
бадеми (без люспата)
карамфил
сока на 5 лимона
2с.л. мед

Патладжаните се почистват от дръжките и се обелват внимателно. Набождат се с нож на две места. Веднага се слагат във вода със сока на 4 лимона, за да не почернеят. Слага се тенджера с вода, като заври се слагат патладжаните. Когато поомекнат се вадят с решетъчна лъжица и се слагат в студена вода за няколко минути, след което се вадят и се оставят да се изцедят хубаво.
На местата където ги прободохте се слага по един бадем, а отгоре (на мястото на дръжката) по един карамфил.
В тенджера слагате 2 чаши вода и захарта. Оставя се да заври, като започне леко да се сгъстява сиропа, се слагат патладжаните. Вари се до готовност на сиропа. На края се слага сока от последния лимон и меда. Изчаква се минута-две и се сваля от огъня.
Насипва се в буркани като изстине.


Намерих няколко рецепти за това сладко. На всякъде бяха еднакви, с една разлика, в някои области се слага вместо карамфил, канела в сиропа. Още една подробност, в Гърция за сладката се използва сок от лимон, никога лимонтозу.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Прави се и още едно странно сладко- от маслини Wink



Не ме питайте за рецепта, не знам, но съм го виждала в магазин.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
Сладко от патладжанчета  #Crazy

Защо не?
Не си ли яла сладко от зелени доматчета? Предполагам, че рецептата е същата.
А сладко от зелени смокини?  Laughing
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
А мармалад от узрели домати яли ли сте?Ето една рецепта:
10 кг смлени домати без семки
2 кг захар
1/2 кг бонбони лукчета(само че съм яла такъв мармалад като дете,правен с едновремешните лукчета)
3 кутии ситно нарязан локум
ванилия или индрише за миризма
Всичко се вари заедно до желаната гъстота.
Цитирай

софия

Мнения: 364
благодаря за рецептите.
сега ще отида в гугъл да търся магазини на сортови семена и на пролет ще се пробвам...   
сладкото не мога да го снимам   Sad
изядохме го  Embarassed
а вкусът - като на сладко от малки патладжанчета  Very Happy сериозно, ако не знаех какъв е материалът не бих могла да предположа. доста са месести и тлъсти, ама в добрия смисъл - половин хапка те наяжда. ако можеш да се спреш.
ще пробвам мармалада от домати също
май си падам перверзна  35
Цитирай


Мнения: 2 061
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
рецепта няма да кажа  Crossing Arms
Цитирай


Мнения: 3 332
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
Какво е това?
Цитирай


Мнения: 3 332
Това по скоро ми прилича на сладко от смокини, колко си приличат само....
« Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 15:24 от SlaDk0_i_SoLeNo »
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 184

Как ще ти прилича на мармалад, като той е смлян? Прилича си на сладко.
Цитирай


Мнения: 506
Яла съм сладко от шипки - не мармалад, а сладко. Точна рецепта не си спомням, но помня, че майка ми прави един път, след като го опитахме на гости на нейна приетялка. Шипките се нарязват на половинки по дължина, изчистват се много хубаво от семките и мъхчетата, после мисля, че се слагаха да кипнат, водата се хвърляше, и така 2-3 пъти, като последния път не си спомням дали се вареше отделно сироп и шипките се добавяха на края или пък се слагаше захарта при шипките да врат заедно. Помня само, че беше много вкусно и интересно - леко киселеше.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора