Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 септ. 2007, 12:14 ч.

Как да научим децата да не използват "мръсни" думи

 • 2 013
 • 25
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Искам да споделя и с вас какво ме накара да се замисля по този въпрос,макар че децаата ни са още малки. Но времето лети бързо и както ми се струва,че е рано не искам да се сблискам неподготвена с такава ситуация. Та това ,което ме провокира е разговора с едно момиченце на позната,които живеят в Испания. Бяха си тук за един месец и момиченцето й на 8 годинки е била по цял ден навън с другите деца. Т а тази вечер както си говорим итя пита майа си какво значи "п...а майчина" . Майка й остана изумена и не знаеше какво да каже. Попита я откъде го е чула и тя каза,че децата пред блока го използвали постоянно ,че си вика ли една на друга" курво" и какви ли не още глупости,които самата аз никога не съм използвала и даже ме е срам да ги кажа на глас. Какво трябва да обясним на едно дете,като ни попита какво значи това. И как да му кажем,че не трябва да ги използва,като всички около него говорят така и то още от толкова малки. Направо ми стана зле като се замислих. И защо това се случва тук,а например в Испания не? Тук нашият контрол ли е по-занижен или изцяло обществото ни е по-деморализирано. Аз не искам нашите деца да живеят в такава среда и от улицата да се научават на всички тези неща,за които изобщо не им работа още да мислят . Не може от детската градина да знаят какво е "е..не", среден пръст и куп други неща,които аз съм разбрала какво значат след 8-9 клас. Не знам,споделете и вие какво мислите и как ще предпазите или предпазвате децата си. Знам ,че те трябва да живеят в средата си и да не растат в саксия,защото след това ще им е много по-трудно да се адаптират,но как да накараме децата си да живеят детството си,а не да порастват преждевременно.

# 1
 • Русе
 • Мнения: 4 406
мисля, че това е неизбежно, защото простотията е навсякъде. важно е да се обясни на детето, че това са лоши думи и ги използват само невъзпитаните деца ( и възрастни  Cry)

# 2
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
От яслата моето дете научи мръсните думи
пич
майна
задник
Казва ги в състояние на краен афект. Докато бяхме на морето, го отучих много бързо като за всяка дума, получаваше пляскане по дупето. Не ги използваше. Вече си е обратно на ясла. Тази сутрин беше станал с дупето нагоре и ми казва "не пускай телевизора", аз разбира се си го пуснах и реакцията беше бурна ярост придружена с "това е задник, майна". Две седмици на ясла. Айде всичко наново.

# 3
 • Мнения: 14 961
"това е задник, майна". 

 Joy
Ами правилно ти е казало детето!  Mr. Green

# 4
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Абе, Джина, в какъв блок и в какъв квартал живее твоята приятелка?
Че децата ги научават мръсните думи много рано и ги използват по предназначение, когато се налага - ами, да, научават ги, винаги е било така, ама чак това, дето го описваш... нито аз, нито приятелките ми, нито колежките имат такива впечатления, дечица първи-втори клас да си играят и да си говорят на "курво" и да се псуват непрекъснато...
А аз познавам доста хора.
Явно нещо средите ни не се пресичат.

# 5
Обясни на детето културното раzделение. Дай му пример в кои прослойки как се държат хората помежду си и какви са им иzраzните средства. Научи го да намира раzликата между хората и между красивото и гроzното. Съzдай му интерес да е в другата категория, не в просташката.

# 6
 • София
 • Мнения: 15 148
С много говорене, обяснения и наказания, разбира се. Но това, че си научила думата "е..не" в осми клас, не го вярвам Naughty Mr. Green

# 7
 • Мнения: 524
Едва ли мога да обясня на дъщеря си (на 2 год.), какво не трябва да казва и защо, старая се да не обръщам прекалено внимание на думата, която казва, само обяснявам, че е лоша дума и не трябва да я казва. Продължава да говори глупости, но не твърде често, за мое щастие. Ставала съм свидетел, как деца между 6 и 10 години обиждат възрастен човек с изключително цинични думи.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 211
И моят беше усвоил от градината:

мама му стара
главата на пишката ми е като на магаре /според мен това го е чул от учителките/
идиот
глупак


Личният пример и езикът в семейството са най - важни. Обяснявам че тези думи са грозни, че щом мама и тати не ги използват, не трябва да ги използва и той.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 15:22 от tety

# 9
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Когато бяха по-малки и употребяваха неприлични думи просто не обръщах внимание, след седмица, две думата вече не се употребяваше.
Сега когато ми донесат някоя нецензурна дума винаги обяснявам значението и подчертавам, че тези думи не се използват от нашето семейство и държа в мое присъствие да не се споменават. Моите са момчета, за мен е ясно че ще научат знайни и незнайни от мен думи, но ясно давам да се разбере, че използването им сред възпитаните хора е недопустимо. От друга страна оставям вратичка да се правят на интересни сред връстниците си. Според мен това е важно за изграждането на определено самочувствие, аз така или иначе нямам контрол над тях когато са сами сред приятелите си, а и забранения плод е най-сладък.
Във втора група на детската градина Вики изживя бум в използването на всякакви простотии. Споделих проблема с позната и тя ми каза, че чела в някаква книга за следното. Когато детето много започне да използва такива думи се играе с него една игра. Разрешавате за 1/2 час използването на всякакви нецензурни и обидни думи, надприказвате се с него то казва една и вие казвате една и така докато на някой му свършат обидните думи в запас (естествено на детето свършват много преди да свършат вашите  Wink ). Е аз реших да пробвам. И един ден с Вики я изиграхме. Първо направи ми впечатление колко малко такива думи знае всъщност, после дадох му някоя нова дума (тук включих и думи от една подобна стара тема Анда беше писала за странни думи които мога да бъдат обидни, но не са нецензурни, например ръб, куб, паралелепипед, тиква  Wink и т.н. ). Второ за детето беше много интересно и забавно. И трето около седмица искаше да играем въпросната игра всеки ден, но после му омръзна. И о чудо - след това изведнъж спря да използва нецензурни думи.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 722
Записвам се за да следя, че почва да ме вълнува  newsm78
Естествено веднага след проговарянето да им залепнат и мръсните думички.
Не стига че цяло лято се мъчех да му извадя от речника ясленското "бе" /а май на мене ми влезе в речника  Joy", а от вчера - само след два дни градина ще чистя и "тъпанар" smile3511

# 11
Много е готина идеята с играта.  Ами нещата са много свърzани, ти ще чистиош тъпанар, zащото както се окаzва 100% от майките не могат да си сдържат нервите да крещат на детето в напрегнати ситуации (виж темата крещите ли на детето си) и какво ли викат? Тъпанар, идиот ... дори не се усещат.
Такъв ни е живота явно.

# 12
Много е готина идеята с играта.  Ами нещата са много свърzани, ти ще чистиош тъпанар, zащото както се окаzва 100% от майките не могат да си сдържат нервите да крещат на детето в напрегнати ситуации (виж темата крещите ли на детето си) и какво ли викат? Тъпанар, идиот ... дори не се усещат.
Такъв ни е живота явно.


От майките които познавам ( а те не са малко) никоя не обижда детето си.Едно е да повишиш тон съвсем друго е да започнеш да го наричаш "тъпанар" и "идиот".
А относно нецензурните думи мисля, че е редно да се каже, че тези думи са грозни и не се използват от добрите, възпитани деца, но не смятам, че вече трябва да се правят трагедии и да се наказват и бият децата и после да се изписват страници и страници колко невъзпитани са малките

# 13
 • Мнения: 2 538
мисля, че това е неизбежно, защото простотията е навсякъде. важно е да се обясни на детето, че това са лоши думи и ги използват само невъзпитаните деца ( и възрастни  Cry)

Това, като добавя само да не се обръща вниманието, което очаква детето да произведе като казва такива думи.
При моите деца това беше решението на проблема.

# 14
 • Мнения: 2 309
Вчера гледах филм и един от кадрите беше чудновато-образователен...Изобщо не беше нужно да си пускам детето пред блока.
Две деца,момченце и момиченце се гонят на една поляна,около 4-5г и си крещят:
-(момчето) "Вагина"
-(момичето)"Пенииис"
               ooooh!
Как да му обяснявам нещо,което е повече от "редно" Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт