Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 652


 Миналата година ми дадоха рецепта за "люти чушки в шише" и от тогава вече 2-ра година само така ги правя. Лесно, бързо, хрупкаво и оползотворявам всички шишета от минерална вода/тези от по 0.500л./, както и от кока-кола /малките/ които имам. Мерилото за рецептата обаче е буркан-омния. После разпределяш на око. Та за 1 буркан омния пропорциите са следните:

ЛЮТИ  ЧУШКИ  в  ШИШЕ

винен оцет - до грапавия ръб на буркана(омния)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
допълва се с вода


Слагат се лютите чушки /рибки, чорбаджийски, малки камби и др./, долива се с вода, затваря се с ВИНТОВА капачка. Оставя се 1 седмица на терасата да промени цвета и се прибира в мазето.



Стават възкиселички, като мариновани, леко хрупкави и  най-вече не са люспести, като опуканите. Правят се за 10 мин. и никакъв аспирин, никакво стерилизиране...

Чорбаджийските чушки, които мариновах така миналата година в 2-3 пластмасови малки бутилки от мин.вода и малка кока-кола станаха разкошни за кисело зеле на фурна., а винтовите капачки от пластмасовите бутилки са много удобни и няма опастност да се окажат некачествени.
      Можете да използвате различни пластмасови бутилки от пунш, кока-кола, мин.вода с винтови капачки които си вървят въм бутилката.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 480
А как ги вадиш после от шишето?  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 3 619
А как ги вадиш после от шишето?  newsm78
И на мен ми е интересно. newsm78
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 1 545
А как ги вадиш после от шишето?  newsm78
И аз това се чудя.Затова и не рискувах да направя чушки в шишета. Thinking
Цитирай


Мнения: 3 331
Тези люти чушки са ми любимите, като се има в предвид че аз не си падам много много по лютото, но тези си хапвам с удоволствие....
Цитирай


Мнения: 2 058
Ами някои си излизат сами защото са дребни  Very Happy
А иначе и ние така ги правим чушките да не кажа , че на село ги правят в 10 л минерални бутилки Smile
след като се отвори бутилката се реже гърлото и може така да се изкарат или след като се среже гърлото се изсипват в буркан...
то бутилка от половин литър не събира много чушки така, че буркан от лютеница ще ги събере...
Пък и стават доста хрупкави и вкусни и приятни за ядене и незнам ако ги отворите за обяд... за вечеря ще свършат
 Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Е то като ще се изсипват после в буркан не може ли направо в буркан да се направят  newsm78 Нещо не схванах аз. Embarassed
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Аз пък гледах по телевизията, че пластмасата от оцета отделя вредни вещества. Казаха, че тези туршии много бързо кипват, поради същата причина.
Цитирай


Мнения: 2 058
Е то като ще се изсипват после в буркан не може ли направо в буркан да се направят  newsm78 Нещо не схванах аз. Embarassed

моментно ги правиш в туби..
защото за момента пестиш 10 буркана примерно Wink
Цитирай


Мнения: 3 331
Аз моите люти чушлета ги правя в стъклени бутилки- едни такива стари....от боза. Изсипвам си по малко в една чинийка или купичка и така имам горе долу за цяла седмица, като свършат пак си вадя.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Пластмасовото шише се реже и така се вадят заедно с маринатата.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
омнията - буркана го използвах само за първоначално мерило. Направих си смеската там и я пресипах в шишетата, или в малки бурканчета.

    Шишетата от минерална вода-малка са за предпочитане заради хубавите винтови капачки, които вървят към тях. Винтовите капачки на бурканите не са толкова добри. Я хванат, я - не....и могат да ти развалят чушките, да не говорим, че няма как да провериш това.

     Като ги прибереш в мазето и ги забравяш там. Когато дойде зимата и искаш да ги отвориш, най-добре става като се отреже шишето близо до гърлото му.
     Така съм си правила рибки, отделно - чорбаджийски чушки.
Цитирай

София

Мнения: 721
Аз като пълен идиот ще попитам, кой е този грапав ръб на буркана-омниа?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Омнията е компотен буркан. На дъното на буркана от външната страна като пипнеш е по грапаво/грапавината е сигурно е около 2 см./- е това е грапавият ръб  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.