Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 септ. 2007, 16:00 ч.

Отново за новото строителство

 • 485
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 99
Може да се каже, че съм прочела повечето теми във форума по въпроса за покупка на ново строителство, но сега когато ми дойде на главата, възникнаха доста въпроси и незнам как да процедирам от тук на там. Имаме предварително одобрение от банката, намерихме и апартамент - ново строителство пред акт.14. Плаща се разсрочено и се чудя банката как процедира в тази ситуация?Може ли да разчитаме на нея с вноските или трябва да търсим друга алтернатива? Другия ми въпрос е, ако платим сега първата вноска преди акт.14, след това предполагам цената на кв.м ще се вдигне - нас това засяга ли ни по някакъв начин или крайната цена ще си остане както досега? Третия ми въпрос е кога е най-добре да се внесе последната вноска, за да се прехвърли нотариално апартамента на наше име - акт.15/16? Моля всички, които са запознати да споделят. Благодаря предварително   bouquet

# 1
 • Мнения: 23
Доколкото съм запозната,банката отпуска кредит в размер на 80% от стойността,на която ТЯ оцени апартамента.Прави се договор за ипотека на жилището и то става собственост на банката,докато не си изплатите кредита.Въпрос на договорка м/у строителя и банката е дали плащането ще бъде накуп или на вноски.При всички положения трябва да разполагате с част от сумата.Май това е newsm78

# 2
 • Мнения: 23
А,и забравих,цената не може да се променя,тя е записана в договора.Желая ти успех! Laughing

# 3
 • Мнения: 479
да допълня и аз каквото знам (мъжа ми по-знае и по-се занимава):
Поне 10 процента оставете по договор след акт 16, колкото и да е сигурна фирмата - винаги може да се забави разрешението за ползване. Затова е хубаво да имате част от парите у себе си докрая, защото ако го платите на 100% и после има някакви неуредици почти е невъзможно строителя да ви обезщетява, да ви връща някакви неустойки и т.н.

# 4
 • Мнения: 1 801
Имаме предварително одобрение от банката, намерихме и апартамент - ново строителство пред акт.14. Плаща се разсрочено и се чудя банката как процедира в тази ситуация?Може ли да разчитаме на нея с вноските или трябва да търсим друга алтернатива?

Банките/повечето от тях/ отпускат кредита едва след излизане на акт 14-сградата да е завършена на груб строеж.Преди да е излязъл акт 14 няма как да разчитате на банката за вноските си, дори и да имате предварително одобрение.

  Другия ми въпрос е, ако платим сега първата вноска преди акт.14, след това предполагам цената на кв.м ще се вдигне - нас това засяга ли ни по някакъв начин или крайната цена ще си остане както досега?

В момента в който подписвате договора с продавача на имота фиксирате цена на квадратен метър и от там-общата стойност на апартамента.В договора непременно трябва да имате клауза,че договорената цена няма да се променя  за в бъдеще, както и в какъв вид ще ви бъде издаден апартамента.Дори след излизането на акт 14 строителя да продава по-скъпо апартаментите в същата сграда,вас това не ви касае вече.


  Третия ми въпрос е кога е най-добре да се внесе последната вноска, за да се прехвърли нотариално апартамента на наше име - акт.15/16? Моля всички, които са запознати да споделят. Благодаря предварително   bouquet

Апартаментът се прехвърля нотариално на ваше име в момента на отпускането на кредита, за да може да го ипотекирате в полза на банката.Тогава се плаща и последната вноска.

# 5
 • Мнения: 99
Благодаря момичета   bouquet Страхотни сте Hug

Банките/повечето от тях/ отпускат кредита едва след излизане на акт 14-сградата да е завършена на груб строеж.Преди да е излязъл акт 14 няма как да разчитате на банката за вноските си, дори и да имате предварително одобрение.

Апартаментът се прехвърля нотариално на ваше име в момента на отпускането на кредита, за да може да го ипотекирате в полза на банката.Тогава се плаща и последната вноска.

 Това означава ли, че апартаментът трябва да е прехвърлен на наше име, за да ни отпуснат от банката първата вноска, която в нашия случай се дава на акт.14 ?

# 6
 • Мнения: 514
Двете неща стават успоредно - прехвърлянето на собствеността и отпускането на кредита.
С предварителния договор и всички документи от строителя(акт 14, дан.оценка и т.н.... - от банката ще ви ги кажат с точност) отивате в банката и следвате цялата процедура. Когато оттам ви кажат 'да' ви дават писмо за пред строителя, с което той да бъде спокоен, че ще си получи парите. Следва прехвърляне на собствеността и вписване в службата по вписванията. Накрая банката отпуска парите на строителя/продавача.

# 7
 • Мнения: 1 801
За да ти отговоря, ще използвам ще цитирам една съфорумка:

Банката отпуска кредит ако сградата има кота Било, т.е. има покрив. Апартамента става ваша собственост в деня на изповядване на сделката.При изповядването на сделката се подписват документите и за ипотеката на жилището. След около 2 дена ипотеката официално е вписана в регистъра и тогава банката отпуска сумата. Строителя изисква преди това да сте подписали, че се задължавате да изплатите сумата в срок до около 7 дена. След като банката преведе сумата, този документ се унищожава. Строителната фирма ще ви изчака тези няколко дена, такава е практиката на всички банки и строителната фирма е наясно.

Във вашия случай,т.к. за да ви отпуснат кредита от банката, апартамента  трябва да стане ваша собственост ще трябва да изплатите цялата сума след като ви го отпуснат,а не само първата вноска.Иначе не вярвам строителя да се съгласи да випрехвърли нотариално имота.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 10:02 от Ulia

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт