Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 510Ей го на, декември се задава
и сладки бебчета ще зараздава,
за радост на всички в къщи,
момиче или момче,
без никой да се мръщи!
Нашите вестителки, на чудни новини носителки!

mamaYanni - 0895706907
dari76(Дарина) - 0897800900
ivalinai (Ива) - 0896745568


107 мами сме, на лафче събрали се!
за сега отбора на момчетата "бие" отбора на момичетата с 39:29, а 39 са в "скритата" публика!


Предложения за нови заглавия:

1. Ей го где е тоз декември, с бебета ще ни зарадва ведри!
2. С декемврийче в корема мама пак е пред дилема 
    рокля или панталон- за да не изглежда  като слон!
3. Всяка мама чу сърце,декемврийче в коремчето расте!
4. Всяка мама чака от сърце,декември рожба да и донесе!
5. Зимата ще дойде,сняг ще завали и наште бебчета ще видим ний!
6. Чакаме Декември с нетърпение, бебоците да гушнем с умиление!
7. Гащите ни стягат вече, а ДЕКЕМВРИ е далече!
8. Всяко хранене с киселини до ДЕКЕМВРИ ще ни изгори!

 
Нашите стари теми:
 
1. Декември е и той далеч, но ние чакаме нетърпеливо веч!!!
2. Пролет, лято, есен, зима, през ДЕКЕМВРИ бебчета ще има!
3. Майско слънце вън пече, ДЕКЕМВРИЙЧЕ във коремчето расте!
4. Слънце грее и припича, а ДЕКЕМВРИ с бебета към нази тича!
5. Бързо 9мес. ще отлетят, ДЕКЕМВРИ наште бебета ще се родят!
6. Юли на морето с тумбалаци, а ДЕКЕМВРИ идат нашите юнаци!
7. ДЕКЕМВРИ ще съм горда мама на малък мъж или на дама!
8. Слънце пече, много е добре, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
9. В коремчето ми бебе се върти, ДЕКЕМВРИ то ще се роди!
10. Бебе в корема на мама расте, ДЕКЕМВРИ ще покаже момиче ли е то или момче!
11. Вече рита малкото човече, но ДЕКЕМВРИ още е далече!
12. Слънце, плаж, море, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
13. Много мина,малко ни остава-нека през ДЕКЕМВРИ всяка да е горда мама!
14. С повече търпение и усмивки,ше дочакаме декември всички!
15. ДЕКЕМВРИ бързо наближава,скоро мама на бебчо ще се наслаждава!
16. В обличкото ми коремче има ДЕКЕМВРИЙСКО бебче!
17. Мъничко юначе през ДЕКЕМВРИ в къщи ще заплаче!
18. Радостта ми е голяма - ще съм ДЕКЕМВРИЙСКА мама!
19. Ей ги на, останаха й дни 100-тина на ДЕКЕМВРИЙСКАТА дружина!
20. Мънички завездички, през ДЕКЕМВРИ ще си гушнем всички!

Нашите албуми
За добавяне на снимки: ВХОД с потреб. име: december2007 и парола: bebeta

Полезни връзки:
Полезни връзки - всичко за мамчета и бебчета! 
Календар на бременността по седмици!
Временна неработоспособност и майчинство!  
Майчинството-счетоводно на български език !!! - плюс пример + полезни нещица  
1.Определяне пола на бебето - руски
2.Определяне пола на бебето - англ.
3.Определяне пола на бебето според лунния календар - англ.
4.Определяне пола на бебето - БГ.
5. 18 забавни начина да разберете дали чакате: момче ;момиче
6. Таблица с размерите на бебчето по седмици
7. ДА или НЕ... или какво трябва да съблюдавате преди и по време на бременност
8."Обезболяване по време на раждане

За Раждането и след това:
За Родилния Дом 1, За Родилния дом 2, За Родилния Дом 3, За Родилния Дом 4
За Бебоците 1, За Бебоците 2
Списък за Бебоците от Бг-Мама с линкове към ДаНет
Основни въпроси, свързани с кърменето

Следродилни процеси на възстановяване

Възстановяване след раждането 1
Възстановяване след раждането 2
Възстановяване след раждането 3

За акта за раждане и еднократната помощ (инфо от ДейзиГ - Майски мами):
Актът за раждане се получава в общината по адресна регистрация на майката до 14 дни след раждането. По принцип може да е готов и по-рано но това е определеният срок. В същата стая се попълва една декларация и след заплащане на минимална такса около 2 лв. на касата ти дава Удостоверение за семейно положение. След това се попълва Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага оригиналът на Удостоверение от общината и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването. При подаването на молбата можете да си подадете и  Молба-декларацията за детски добавки - единственото условие за нея за неосигурените е молбата да не се подава в месеца на раждане на детето, например ако е родено март можете да подадете молба най-рано през април, за да не пропуснете месец. Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.
За болничните и майчинството (цитат на gmsvetla):
Така, реших най-накрая да синтезирам информацията за бумагите около болничните и майчинството. Ако по-късно излезе още нещо, ще го добавям. Тъй като не успях да направя директна връзка към документине за НОИ, ви пиша адреса на страницата на НОИ : http://www.noi.bg/ Отивате на този адрес, там в ляво са дадени различните раздели. Отивате на раздел Нормативни актове  и от там си свалете един зипнат файл (написът е с червени букви) "Текст на Наредбата с приложенията към нея".  По- долу ще ви пиша за всеки отделен случай кое приложение точно ще ви трябва.
Първа стъпка: Издават ви болничния за брем. и раждане 45 дни преди термина. Този болничен, заедно с “Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО”  и копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка, носите на работодателя и той има грижата да ходи до НОИ и да носи документите ви. Тази декларация е дадена в приложение № 7 от файла, който трябваше да си свалите.
Втора стъпка: Издават ви втория болничен от родилния дом след раждането  - носите си го на работодателя. Не намерих да искат някакви документи към него.
Трета стъпка: Издават ви болничен след 42-рия ден от раждането. Него, заедно с “ДКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО”  си го носите на работодателя. Тази декларация е дадена в приложение № 1  от файла.
Четвърта стъпка: Изтичат ви 135-те дни болнични. За остатъка  до 315 календарни дни  си пишете молба до работодателя, че искате да ползвате този отпуск (това е отпуск по чл.163 ал.1 от Кодекса на труда). Заедно с молбата до работодателя (свободен текст) попълвате и  “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни” съгласно приложение № 2. Работодателят ви пише заповед за разрешаване на отпуска (не може да го откаже) и заверено копие от тази заповед, заедно със заверено копие от акта за раждане на детето се прикрепят към молба-декларацията, която се носи в НОИ, но отново е работа на работодателя.
Пета стъпка: След като изтекат тези 315 дни, си подавате молба до работодателя да ползвате платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда. Попълва се  и “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ  за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 КСО” – приложение № 3. Към тази молба-декларация се добавят отново заверено копие от разрешение на работодателя за ползване на този отпуск и заверено копие от акт за раждане на детето. Работодателят отново има задължението да представи документите в НОИ.
Шеста стъпка:  Ако не ползвате отпуска по чл.164 ал.1 от КТ, имате 2 възможности:
I възможност : Връщате се на работа и влизате в условията на чл. 164 ал.5 от КТ, а именно :” 5) (изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал.1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване в размер на 50 на сто от минималната месечна заплата, установена за страната.”. 
В този случай си попълвате “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО” – приложение №4, и приложено към нея заверено копие от акта за раждане на детето. Документите отново се представят в НОИ от работодателя, вашето задължение е да ги представите пред него.
II възможност: Прехвърляте майчинството на баба, дядо или наемате гледачка от борсата. Условието да се прехвърли на баба или дядо (може и на таткото) е към момента на прехвърлянето да работи на трудов договор, за да има право да ползва отпуск. Каква ще е точно процедурата обаче все още не ми е ясно, а и не съм се ровила, за да проверя.
Ако настъпят някакви промени по подадените документи (независимо за кой случай сте подали), сте длъжни в 7 дневен срок да декларирате факта.
Ако след изтичане на 135-те дни болнични за бременност и раждане не подадете молба за ползване на остатъка до 315 дни, то за този период до изтичане на 315-те дни нямате право на обезщетение по чл.53 от КСО, т.е. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст(прословутите 180лв.). Такова право придобивате едва след като изтекат 315-те дни.
 Ако се върнете на работа след като изтекат 135-те дни (можете да се върнете на работа), но преди да са изтекли 315-те, нямате право на обезщетение по чл.54 от КСО, т.е. ще си получавате само заплатата без никакви допълнителни плащания от НОИ. Право на обезщетение по чл.54 от КСО (т.е. 50% от обезщетението за отгл. на дете до 2 год.възраст) придобивате едва след като изтекат тези 315 дни. Остатъкът от отпуска за бременност и раждане  135 до 315 дни не може да се прехвърля на баби, дядовци и т.н. или да се ползва детегледачка от борсата. Тази опция става едва след като изтекат тези 315 дни.

ЧАНТА ЗА БОЛНИЦАТА:
Някои болници имат специални изисквания.

1.   Документи: лична карта; обменна карта; направление за хоспитализация;
2.   Чехли за стаята.
3.   Джапанки за банята
4.   Къси чорапи.
5.   Нощница с копчета отпред (в повечето болници дават служебни – всеки ден се сменят със стерилни)
6. ;;  Сутиен за кърмене; долно бельо - тип бабешко – т.е. по-дълбоки гащи (ако си след операция, плитките гащи ще се падат точно на шева)
7.   Халат/Жилетка
8.   Тоалетни принадлежности (четка/паста за зъби, шампоан, сапун), мокри кърпи (за обтриване – ако си секцио, не трябва да се мокриш).
9.   Четка за коса, грим (J), ластик за коса.
10.  Кърпи: за баня, за лице и ръце, за гърди, изолационна кърпа при кърмене. Хубаво е да са нови – особено тези за гърдите, и изпрани с бебешки прах
11.   2 пакета дамски превръзки, лигнин (обикновено в болницата дават)
12.   Мокри кърпи, салфетки.
13.   Минерална вода (ако си секцио – поне 3 л., налята в малки шишета със спортен накрайни + 1 л. сок зелена ябълка, налят пак в такива шишета).
14.   Джобни пари.
15.   Фоно-карта, зарядно устройство, мобилен телефон.
16.   Прибори захранене (чаша, вилица, лъжица, нож).
17.   Медикаменти-гармастан (при нужда), течен аналгин, витамин С (помага за лохиите)
18.   Помпа за изцеждане (при нужда)
19.   Тоалетна хартия.
20.   Подплънки за гърди за кърмачки (при нужда)
21.   Ластични гащи

ЗА БЕБЕТО В БОЛНИЦАТА:
1.   Неотворен пакет бебешки памперси - 20 бр.
2.   Мокри кърпи-малък пакет.
3.   Памучни ръкавички

ЗА БЕБЕТО ПРИ ИЗПИСВАНЕ:
Каквото си решите като дрешки
1.   Боди с дълго ръкавче.
2.   Официален тоалет - от 2 части или гащеризонче, но пръстчетата да се закрити, може и с чорапки.
3.   Терлички, памучни ръкавички, памучна шапчица, чорапки
4.   Одеало-тънко памучно или по-дебело.
5.   Памперс.
6.   Шише с преварена вода + захар (една чаена лъжичка захар на 100 мл вода)
Преди 6тия месец на бебето Световната Здравна Организация препоръчва да не се дава (ОСОБЕННО на новородени!)
7.   Фотоапарат, камера.
8.   Столче за кола

ЗА БЕБЕТО У ДОМА:
1.   Креватче, протектор за дюшека
2.   Памучно спално бельо - 2 комплекта + обиколник + балдахин
3.   Хавлийки - 2 - 3 бр.
4.   Тензухени пеленки (2-3 бр. – слагат се върху хавлията за след баня)
5.   Бархетни пеленки (7-8 бр. – постилат се при повиване, на консултации, шезлонг, люлка)
6.             Кърпички от илиенци J - 4 лв. за повръщане, плюене и там каквото още
7.   Ваничка + стойка за ваната (анатомична или хавлиена), леген за пране, пластмасово канче за поливане + кофа за вода.
Термометри - за вода, за въздух, педиатричен 
8.   Клечки за уши с ограничител
9.   Ножичка за нокти
10.   Памперси
11.   Шишета – авент – комплект от 2 големи и 2 малки + четка
12.   Биберони-залъгалка
13.   Уред за изваряване на шишетата и бибероните
14.   Козметика:   
   
      14.1. бебешко олио или най-добре зехтин
      14.2. крем за дупе против подсичане
      14.3. шампоан
                14.4. сапун,
      14.5. мокри кърпи
   
15.   Памук; спирт 90 % (за пъп), топицин или др. антибиотична пудра (за пъп)
16.   Простор за сушене на дрешките вътре
17.   одеалца 2 бр. - тънко и дебело, олекотена завивка   
18.   бодита – 6-10 бр.- да не се обличат през главата
19.   комплект ританки с блузки - 2-3 бр.
20.   гащеризончета - колкото бодитата
21.   чорапи 3-4 ч.
22.   терлички 2 ч.
23.   лигавници 5-6 бр. 
24.   аспиратор за нос
25.    пижамки – 2-5
26.    шапка за след баня - 1-2
27.    памперси

ДРУГИ:
1.   сироп за температура – калпол, панадол, нурофен
2.   Чай против колики на "НІРР-лайка, копър, анасон"
3.   Капки Саб Симплекс, инфакол или др. срещу колики
4.   Няколко ампули физиологичен серум - за почистване на очи, нос
5.   Бебефон
6.   Гребенче, четка с естествен косъм

ЗА РАЗХОДКА
Количка
Термобокс (за шишета)
Шапка
Одеало/портбебе
Кошница/столче за кола

Списък от сайта на Тина Киркова: http://www.1agb.com/qa.php
 1. Документи: лична карта, „Направление на бременната до родилно заведение” (обменна карта на бременната), направление за хоспитализация.
2. За майката: чаша, прибори за хранене; лично бельо; чехли (да стават и за баня); 1-2 хавлиени кърпи; тоалетни принадлежности; 1-2 чифта чорапи; връхна дреха - халат, жилетка, елек. По желание може да се носят: помпичка за кърма (в Родилно отделение има електрическа); 1-2 пакета дамски превръзки, ако с тях родилката ще се чувства по-удобно. Извън този списък, бременната може да носи и други вещи, но трябва да се има предвид, че мястото за багаж е ограничено.
Да не се носят скъпи вещи и големи суми пари!
3. За бебето: в Детско отделение разполагат с всичко необходимо за отглеждане на новороденото. Ако бременната желаете и имате възможност, може да донесе 1 пакет памперси за новородено.
Дрешките за изписването на бебето и облекло за майката могат да донесат близките в деня на изписването от болницата.


Онлайн магазини

София:
1. "Щъркел" , бул. Стамболийски 188
2. "Малечко" ,бул. Константин Величков №85
3. "Царството на детските стоки", бул. Константин Величков, ъгъла с ул. Пиротска.
4.    "Пинокио" ,Дружба 1; бул. "Княз Дондуков" 39; кв. "Лозенец", ул. "Малин камък"
5. "Бебе Маркет" ,кв. Иван Вазов, ул. "Янко Забунов", бл. 41
6. магазин зад Била на бул. България.
7. магазин в Люлин
8. "Пакостник" ,жк. Овча купел 1, ул. Монтевидео и Обиколна, "Търговски център Овча купел", ет. 2
9. "Стефи"
10. ж.к."Хаджи Димитър" ул"Макгахан" бл.69 (до пазара)- 3 магазина /дрехи, колички, кошари, аксесоари/
11. Premaman - бул. Тодор Александров 11, ЦУМ 3ти етаж
12. Хиполенд - Търговски център Sky City, ж.к. “Гео Милев”, ул. “Коста Лулчев” №52


Пловдив:
1. "Щъркел", бул."Свобода"10
2. "Пинокио" ,бул. "България" 190
3. Детска стокова борса Вис Виталис- бул. 6-ти Септември No.258
4. Хиполенд - Търговски комплекс “БЕНЧМАРК”, бул."Санкт Петербург", (до МЕТРО - Пловдив)


Варна:
1. "Щъркел" , ул. Бр. Миладинови 20
2. Хиполенд - Търговски комплекс  “Пикадили - Практикер”, бул. “Владислав Варненчик” № 268


Русе:
1. "Щъркел" ,ул. Борисова 63

Бургас:
1. "Щъркел" ,ул. Антим І 26, до Археологически музей
2. Хиполенд - Търговски комплекс “Пикадили”, кв. “Изгрев” №147


Стара Загора:
1. Premaman- ул. " Х. Д. Асенов" 96

Велико Търново:
1. Хиполенд - Central Mall, ул. “Оборище” №18
01.12.2007

Kalinuccia - 35 г., 2-ро бебче    
Mama Boby - 32г., 2-ро бебче 
Veneta80 - 1-во бебче02.12.2007

Ivalinai - 40 г., 1-во бебче      
Ellenzeto - 1-во бебче   
Gogito - 28г., 2-ро бебче
Elly_y - 28г., 1-во бебче 
Mei - 25г., 1-во бебче
Iloni - 28г., 1-во бебче03.12.2007

Lady_V - 26 г., 1-во бебче   
Milen4o - 1-во бебче   
Mel2222 - 1-во бебче
04.12.2007

ViFresh - 23 г., 1-во бебче05.12.2007

Blo - 1-во бебче   
BabaToHka - второ бебче 
Malenush - 24 г., 1-во бебче
Lili83 - 24г., 1-во бебче
Vencho - 30 г., 1-во бебче06.12.2007

Anna_nik - 32 г., 2-ро бебче
ValiaR - 31г., 1-во бебче
Neli - 30г., второ бебче07.12.2007

Kлер - 2-ро бебче
Dani_t - 28 г., 1-во бебче
Irina - 25г., 2-ро бебче08.12.2007

Veshti4ka - 35г., 2-ро бебче
Toni_ilievaa - 28г., 1-во бебче09.12.2007

Dени - 22г., 1-во бебче
Moonlight - 2-ро бебче10.12.2007

Fifelota - 24год., 1-во бебче
Niky26 - 33 г., 3-то бебче
Biska-piska11.12.2007

Zhaygarova-31 г.,2-ро бебче
Miglena - 1-во бебче
12.12.2007

Dive - 25 г., 1-во бебче
Niki1974
Natikot
13.12.2007

Malka-mama - 17 г., 1-во бебче
Desska - 33г., 2-ро бебче 
Magiq27 - 27г., 2-ро бебче   
Rozita1 - 31 г., 3-то бебче14.12.2007

Ohcaroline - 25 г., 1-во бебче
Katiousha - 30г., 1-во бебче   
Dary - 34г., 2-ро бебче  
Anichka - 2-ро бебче  
Poctor - 29 г., 1-во бебче
Rorina37 - 38г., 3-то бебче15.12.200716.12.2007


Peoopi - 30 г., 2-ро бебче17.12.2007

Chia - 32 г., 2-ро бебче
Tsvetito - 25г., 1-во бебче    
Golden Rose - 30 г., 1-во бебче18.12.2007

Chiges - 30г., 2-ро бебче
Pink77 - 29г., 1-во бебче
nonich - 27г., 1-во бебче
19.12.2007

Varfly - 30 г., 2-ро бебче20.12.2007

Bebobo - 1-во бебче   
Denitsa23 - 22г., 1-во бебче
G-Baby - 27 г., 1-во бебче21.12.2007

Dari76 - 30 г., 1-во бебче
Maxi d&d - 30 г., 2-ро бебче22.12.200723.12.2007

Rorina - 34 г., 3-то бебче   
Denitsata - 27 г., 1-во бебче
chocolate23 - 23г., 1-во бебче   
Anaise - 32 г., 2-ро бебче   
Gillda - 25г., 2-ро бебче   
Iта - 24 г., 1-во бебче24.12.2007

Aнима - 28 г., 1-во бебче
Skaj - 28г.
iety - 35г., 1-во бебче    
Rozi - 30г., второ бебче
25.12.2007

Valkata78 - 1-во бебче
Munieca - 26г., първо бебче
Galchoo1 - 27г., второ бебче
26.12.2007

Macata - 24 г., 1-во бебче
Haus - 29г., 1-во бебче 
Lionkata - 31г., 2-ро бебче
27.12.2007

Amadis - 34 г., 2-ро бебче 
Gergana - 26г., 1-во бебче
Larisa - 30 г., 2-ро бебче
28.12.2007

Dix6 - 27 г., 1-во бебче
Bori-Ana - 32 г., 2-ро бебче
Mishenka-23г., 1-во бебче 
DeSiBaRaBeSi - 21 г., 1-во бебче
nellyli -  
Scorpia - 29г., 1-во бебче
29.12.2007

Sofilina - 22г., 1-во бебче 
30.12.2007

[
Stella Maria - 3-то бебче
Desiniko - 1-во бебче
Galinanik - 29г., 1-во бебче
31.12.2007

[
Xixi - 31 г., 1-во бебче
Iva_moni - 33г., 1-во бебче
Gardi - 33г., 1-во бебче   
Shantal - 25г.,1-во бебче   
Desan4e - 25 г., 1-во бебче   
MamaYanni - 22 г., 2-ро бебче
Pусенка - 30г., 2-ро бебче
Konic - 36г., 2-ро бебче   
Tопчица - 2-ро бебче
Други мамчета, чакащи декемврийски бебчета:
   
tedsan
nevena78
div4o
Maginty
irina_a
Vanjap
slan4ogledПоследна редакция: вт, 18 сеп 2007, 07:32 от ivalinai

# 1
 • България
 • Мнения: 57
Записче от мен.И аз да съм първа един път.Иве  Hug

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 2 118
Пу, записче и от мен!
Е пак не съм първа, ама нищо. Следващия път.
Иве  Embarassed , може ли една молба . Термина ми е на 31.12. , а името и количката ми се появяват на 19.12. Може ли да го поправиш ?  smile3525

# 3
 • София
 • Мнения: 1 050
Привет от мен в новата темичка.Иве,страхотна красота Hug
Аз съм вече в предучилищна треска - нали си имам първокласничка,та цяла вечер изрязвам някакви триъгълничета,кръгчета и други подобни екстри.Че в нашето училище по някаква тяхна методика се учила математика,та така...мама рисува,реже,утре ще ламинира за по-голяма издръжливост.Догодина ще пробутам на някой първолак за 2-3 кинта Rolling Eyes Laughing Днес премерихме и тоалета за 15-ти септември...ммм...красота.Направих я на английска ученичка - с бяла ризка,бяло плетено елече с червени ромбове и пола - останах супер доволна Grinning

# 4
 • София
 • Мнения: 163
Запис и от мен Simple Smile Иве, пак си сътворила чудеса. Страхотна е!!!!!! Не знам какво щяхме да правим без теб Hug

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 455
Запис и от мен, поне веднъж да се видя на първа страница. Отново страхотна тема Иве  Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 11
Привет и от мен в новата ни теми4ка  Wink
Иве,  нямам думи   bouquet
Лека  smile3524

# 7
 • София
 • Мнения: 214
И аз като никога вечер пред компа Simple Smile Да се запиша и аз. Иве, отново чудесно си се справила  Hug
veshti4ka снимай я твоята хубавица на 1-вия учебен ден, че да й се порадваме и ние Simple Smile
А гледахте ли новините тази вечер? Доста училища ще стачкуват учителите от 15-ти, а да не говорим колко още ги ремонтират. veshti4ka дано поне твоята щерка не е в такова у-ще, че да си й останат хубави спомени от 1-вия учебен ден.
Иначе понеже гледам бяхте на спортна вълна - нашите водят с/у Люксенбург с 3:0. Е, то оставаше и от тях да паднем де...

# 8
 • Мнения: 673
Запис и от мен

# 9
 • София
 • Мнения: 1 209
И мен нещо сън не ме лови. Любимия е включил банцига и "бичи дъски" както се каза и аз не мога да заспя. Не знам как го прави, но в докато гледам ТВ всичко е мирно и спокойно. В момента, в който реша, че ще спя и започва да хърка. #2gunfire

Ще поиграя някоя и друга антична игра (обожавам тези под DOS) и се надявам да капна и да заспя въпреки шумотевицата.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
пак сте писали писали .....  Party
вие поръчвате колички а аз поръчах гардероб, шкаф и легло  Crazy 2 часа до преди малко седя човека в къщи добре че ни е познат да ме изтърпи. закупих и обезценени но суперски гащеризон и блуза за Ема за догодина и съм  Grinning та сега се надявам до месец да ни станат нещата и да се монтират. а да и една холна маса почти сме поръчали - така де като подхванах мъжа ми и айде, милия мрънка малко ама склони  Party

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 1 144
Привет и от мен,момичета. Напоследък не се вясвам, но от две седмици ми се прецака уайърлеса и имам интернет само на компютъра на сина ми, който такива физиономии прави, като седна да видя нещо из Интернет, че предпочитам да си спестя нервите. Иначе ми тегли каквото му кажа, но да седна аз... Кой го знае какви тайни има от мен, чела съм му тайничко чатовете с гаджетата, нищо ново под слънцето. Simple Smile Мисълта ми е, че моят ИТ обеща другата седмица да намери време и да ми оправи уайърлеса, така че ще съм онлайн нонстоп. Наистина ми липсва форумчето. Имам едно устройство на мтел за интернет, но влизам само да си погледна мейла, а то и без това много гадно прекъсва.

Иначе, попрочетох надве натри последните постове, добре дошла на новото мамче, нека се увеличаваме:))) За количките и мебелите, още не съм поръчала, но за сметка на това имам вече пълен бебешки гардероб. Пазарувахме за двамата батковци и не се удържах, и стегнах "чеиза на бебчо". Всичко ми е в синьо, бежово, зелено и жълто, тук-таме и малко червено с тъмносиньо (Косето заяви, че червеното е неговия цвят и не можело за бебето в червено). Ако се роди момиче, какво ще ги правя тези мъжки дрешки, просто не ми се мисли. Simple Smile))

За количките и мебелите, взех от Премаман последния им каталог и видях някои много хубави неща,но не знам дали ги внасят изобщо, трябва да им се обадя. Имат много удобни бебешки мебели, ще се опитам да ги намеря из мрежата и да ви покажа какво имам предвид. Примерно - стенен шкаф за преповиване и бебешка козметика, който пести много място. И всякакви други щуротийки. Защо не ги правят и тук, не е кой знае каква философия като гледам. Ако имах познат майстор, на когото имам доверие, може би дори бих си поръчала при него. И креватчетата са им хубави, и скринчетата, имат няколко колекции.

Количките също не са лоши, доста по-леки са от тези на Чико и Неонато. Но ще потърся пак мнения из форумите, преди да реша, а и още е раничко все пак, имам време.

За пореден път съм изумена колко напредват "бебешките" технологии. Преди 4 години и половина, когато раждах Косето нямаше много от нещата, които гледам сега. Явно това си е много печеливша индустрия. Ами нормално, за бебчетата всеки е готов да се охарчи здраво.

Честито на Вещичка с първокласничката й. Като си спомня колко ревах на първия ден на Теодор... И за него сега е голямо събитие, сигурно съм казвала вече, приеха го в Американския колеж тази година и много се вълнува. Вече сме приготвили новите дрехи, утре или другиден е на фризьор, изобщо кой казва,че ние сме по-суетни от мъжете...

А за Косьо, да ви кажа, (нали по едно време обсъждахме с мамите, които имат и по-големи дечица) окончателно реших да не го пращам на градина тази година. Не ми се иска да ми носи вируси, то не че има спасение от тях, ама... И той не изгаря от желание да ходи, така че може би избирам по-лесния вариант, но какво пък... Не е кой знае каква загуба тази детска градина. Брат му като не е ходил на градина, знаеше да чете още преди първи клас, смяташе и си вървеше умен, а на всичкото отгоре го записах на училище още на 6 г. Така че детската градина не дава кой знае какво, поне според мен.


Гледате ли репортажите за тази мама на 52 години? Евала на тази жена, свалям и шапка. Дано е жива и здрава да си отгледа дечицата. Simple Smile Лека вечер на всички, утре ще издебна Теди като излезе и ще му нападна компютъра Simple Smile Дано не ме усети да си сложи парола.

# 12
 • София
 • Мнения: 210
Stella Maria  Hug
Радвам се, че причините за твоето отсъствие са "технически", а не здравословни. Ама как прозвуча - изобщо не се радвам на ничие отсъствие. ooooh! Та важното е, че онази случка явно не се е отразила на бебче, и ще чакаме да споделиш как се възстановяваш. За Косьо не смятам, че е кой знае колко фатално, че ще го спреш от детска. Задължителното е да изкара предучилищна, пък останалото... Само не знам как ще се справиш с него. Малката ако не подивее на воля в детската, вкъщи е неудържима, а особено като почне лошото време става почти невъзможно да запазим нормални отношения за повече от седмица. Но пък тя душа дава за детската и нейните приятелки, така че поне до декември ще си ходи.
Ето нещо полезно за родители на непослушни деца: http://www.youtube.com/watch?v=9rnJ9PNvuQk  Grinning
Да са ви живи и здрави на всички учениците и дано изкарат една успешна учебна година. Предполагам, че стачката, както и да протече, няма да се отрази толкова негативно, колкото се стараят да я опишат. А и мисля, че ще стачкуват учителите от средното образование. Никой уважаващ себе си начален учител не би си позволил да развали празника на дечицата. Но аз лично бих подкрепила една национална стачка на всички в образованието, включително на персонала от детските градини.
zhaygarova много полезна таблица. Аз сега прегледах диска от нашата ФМ, но там няма нищо подобно. А на разпечатката се вижда, че показателите от ОВ Рипорт-а са дадени като стр. 1 от 2. Явно таблицата е била на втората страница, но не са счели за важно да ми я принтират или поне сложат като файл.
Иве, благодаря ти, че ни обгрижваш и обграждаш с красота   bouquet
И да ви споделя нещо, на което много се смях, само дано не обидя някого. Та вчера започнаха постите по Рамадана и чета в турската преса различни съобщения по въпроса - как в Адана за трета поредна година се забранява да се бие барабан за първото хранене преди зазоряване, как теолозите най-накрая постигнали съгласие по въпроса, че слагането на капки за очи, инжекции и ваденето на зъби не нарушава поста и такива едни весели неща. Но най-голямо впечатление ми направи призива на един мюфтия да не се ходи на молитва с мръсни дрехи и миризливи чорапи и най-вече "Пророкът заповядва да не стъпваш в джамия, ако преди това си ял лук или чесън". Изключително мъдро бих казала. Предлагам да го въведат като заповед и в (гр)Адския транспорт  Joy Joy Joy
И

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 04:41 от babaToHka

# 13
 • Мнения: 673
Стела Мария,за детските градини.Рали не е ходила от три седмици,заради това,че имаха Варицела в групата.В това време си прекарахме доста добре двете,отначало не слушаше и си правеше каквото си иска,на втората седмица започна да слуша и да се подчинява,но вниманието ми е насочено само към нея,а като дойде и бебо-вече незнам.До декември смятам да я пускам малко по малко,колкото да си пази мястото,като се роди бебето ще реша окончателно.
Сега маже едни бисквити с шоколад и е намазана до ушите,поне да ги ядеше после.
Веднъж изтърсих пред нея,че бебето рита всякаш играе мач и тя "Мамо,ама то там има ли топка"

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 361
Иве браво отново за хубавата темичка!
 СтелаМария радвам се че си добре! и да успееш да се добереш до компа... Ако аз родя момче, а ти момиче може да менкаме дрехи,че ние вече сме се обзавели с много женски модели  Embarassed Embarassed Embarassed
Относно дърводелец, отдавна исках да Ви кажа че имаме един познат който работи перфектно! бързо, самостоятелно, и изключително добре... само да кажа за вграден гардероб 3.50 дължина и височина 2.5, две подвижни основи, пет крила, ни излиза с материалите, които той щ купи, доставката и монтажа към 600 лева!!! миналата година за по-малко разстояние вкъщи на майка ми искаха към 1200лв. Та ако някой иска инфо мога да му дам телефона.
Аничка спомням си брат ми правеше същия номер ако заспи преди мен а аз гледам ТВ, щом загася телевизора се почваше един концерт
За детските градини аз много за ако попаднеш на добър персонал!
 

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт