Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 септ. 2007, 10:02 ч.

Статут на бебе, родено в Германия от родители чужденци

 • 4 074
 • 4
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 38
Здравейте,
доста се рових из форума, наистина сте събрали много полезна информация за всички родители в чужбина   bouquet
Аз имам един конкретен въпрос и ще съм много благодарна, ако има някой, който да може да даде съвет  Hug
Имам приятелка, която живее в Weissenthurm, Rheinland- Pfalz, Германия и живот и здраве на първи ноември тази година очаква своето първо бебе, като ще ражда там.

Ще се опитам накратко да обясня в каква ситуация се намира  Simple Smile

Тя замина за германия пролетта на 2006 година, като съответно има издадена разрешително за 2 години престой. Знам, че статутът и следва да се промени в безсрочно пребиваване от 01.01.2007 заради ЕС, но дали се прави нещо допълнително преди да изтекат тези две години или просто автоматично ще се промени статутът след като изтекат - идея нямам, тя също  Confused

През 2006 те се омъжи там за бащата на детето си, който по националност е СЪРБИН, но от дете живее в Германия и е със статут на постоянно пребиваващ чужденец - не съм сигурна дали терминът е точен  Embarassed - има разрешително за постоянно пребиваване в страната
Техният брак не е регистриран в България и не знам доколко са приложими нашите закони в случая.

Притеснението, което тя има е като се роди детето с какъв статут ще бъде: дали може да получи директно немско гражданство, дали ще е със статут на постоянно пребиваващ и ако да, то какво ще бъде гражданството на детето?

Необходимо ли е да се подават допълнителни молби, документи или друго, за да може детето да получи БГ гражданство и да бъде признато от бащата? Кога и къде трябва да се направи това? След като бракът е регистриран в Германия, означава ли това, че съпругът автоматично получава бащинство, както е това в България?

След като той е сърбин по паспорт, трябва ли детето да се регистрира и в Сърбия (сръбското посолство) или не е необходимо.

Може ли детето да получи двойно гражданство, например българско и немско или не? Кога и откъде може да му се извади паспорт и от коя институция трябва да се търси съдействие?

По всички тези въпроси немското законодателство е много неконкретно и може да бъде тълкувано по различни начини, което допълнително усложнява ситуацията. Надявам се, че сред вас може да има някой, който го е препатил веднъж и така да помогне не само на мен и моята приятелка, а и на други родители, които са в подобно положение.

Предварително благодаря на всички за отделеното внимание  Heart Eyes   bouquet

# 1
 • DE
 • Мнения: 1 215
Защо да е неконкретно немското законодателство? Има закони...
Щом има брак в Германия, детето има право да получи гражданство на двамата родители. Ако ,бащата има предстой над 8г, детето има право на немско гражданство.
За да получи Бг гражданство, трябва  на единият от актовете за раждане да сложат апостил, превод от заклет преводач в Бг и да се занесе в кметството по адресна регистрация на майката по лична карта в служба Есграон.Ще си преведат и  акта за граждансия брак и ще приложат скерокопие.

# 2
 • София
 • Мнения: 38
Шехи, мерси за бързия отговор   bouquet
Казах "неконкретно" законодателство, защото явно позволява различно тълкуване при по-заплетени случаи (няма да коментирам възможностите за тълкуване в БГ  Whistling ).
Братът на мъжа на моята приятелка е също с такова разрешително за постоянно пребиваване като него от дете, а жена му по времето когато е родила и двете им деца е била все още със статут на бежанка. Двете дечица  са родени в различни болници и странното е, че едното директно е получило немско гражданство, а другото е със статут на постоянно пребиваващ чужденец. Това аз си го обяснявам само с различно тълкуване на закона, всички други обстоятелства са еднакви.

След като има член, по който детето има право на гражданство след като бащата е там повече от 8 години, то това е супер.  Peace   bouquet Ако правилно разбирам, детето ще има 3  Shocked гражданства, така ли? - българско, сръбско и немско...  newsm78

# 3
 • DE
 • Мнения: 1 215
Може, ако едното дете е родено преди тия 8г , а другото дете е родено след тях...ще имат различни гражданства!
Не зная дали ще има три. мисля ,че не. Не е задължително да има и бг и сръбско. Бг ,винаги поже да придобие след години ...ако порастналото дете иска.Има закон "Придобиване на Бг гражданство по произход".
Какви гражданства да има детето, това мисля че е решение на родителите.
Трябва да си пита в кметството. Всичко зависи от статута на бащата.

# 4
 • DE
 • Мнения: 1 178
Двете дечица  са родени в различни болници и странното е, че едното директно е получило немско гражданство, а другото е със статут на постоянно пребиваващ чужденец. Това аз си го обяснявам само с различно тълкуване на закона, всички други обстоятелства са еднакви.


или с недоглеждане на служителката в ратхауса, както беше в нашия случай (който по брой на националностите е идентичен с тоzи на твоята приятелка)
Шехи е права след като единият родител има 8 години постоянно пребиваване и детето е родено в Германия има право да получи немско гражданство. Също така по проиzход може да придобие и гражданствата на родителите си. към настоящият момент детето може да бъде с две гражданства, но при навършване на 18 г. трябва да иzбере едно от тях.
иzдаването на немски паспорт става в общината, необходима е само снимка и акт zа раждане, става много бърzо и струва 13евро.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт