Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 септ. 2007, 07:49 ч.

"Приемни семейства с трудов договор"???

 • 174 505
 • 1 926
 •   1
Отговори
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Какво мислите за програмата "приемни семейства с трудов договор"? Ето и материали: http://dnes.dir.bg/2006/09/18/news681543.html
http://varna.dir.bg/2006/09/18/news680469.html

# 1
 • Мнения: 737
Заплаща се професиналната семейна грижа. С одобрените кандидати се сключва трудов договор, като заплатата е 130% от минималната за едно дете, 140% за две и 150% за три. Това е направено с цел да се поощрят желаещите и да останат колкото се може по-малко деца в домовете, т.е. всяко дете да има възможност да живее в семейна среда. До миналата година приемната грижа беше само непрофесионална и не се радваше на голям успех. Както се вижда от първия посочен материал, от стартирането на програмата до началото на 2007 (за три години) са настанени едва 48 деца. Броя на децата в институциите, неподлежащи на осиновяване е много по-голям от броя на децата, които могат да бъдат осиновени и все пак годишно стават много повече осиновявания от колкото настаняване в приемни семейства.
Много хора се притесняват да вземат чуждо дете от емоционалната гледна точка, че после ще трябва да го върнат отново в дом.
Сега, по новия закон, настаняването е краткосрочно /до 6 месеца/, дългосрочно и спешно.
При краткосрочното в самия договор присъства точка, в която се определя връщането на детето и е така направен, че детето не се връща в дом, а в собственото си семейство. Става въпрос за деца, чиито родители изпитват известни затруднения и им се дава шанс да намерят решение или да си починат /в случаите, когато става въпрос за болно дете/ и да могат да продължат напред.
Дългосрочното е за деца, чиито родители са починали или неизвестни или с отнети родителски права. Тези деца също не подлежат на осиновяване и са "осъдени" целия си живот да го прекарат в институциите. За тях приемната грижа е до 18 години.
Спешни са децата, които трябва веднага да изязат от дома си. Деца, преживели насилие. Настаняването им е за няколко дена - до месец, обикновено докато им се оформят документите и се реши съдбата им.

# 2
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Добре разбирам децата които временно са настанени, поради факта, че са малтретирани от родителите си (докато се реши съдбата им и да намалят стреса), но това 6м. по принцип..., ми се вижда истинско мъчение от психологическа гледна точка, за самото дете. Това не е куче, да го гледаш временно докато стопаните му решат да си го приберат. Мен ме интересува от психологическа гледна точка, кое е по добре за детето, не е ли мъчение само да им показват какво е да има дом и семейство и после пак да ги пращат обратно в поредния дом?
Въпросните деца с отказ или издирвани родители и т.н., нали Масларова ще предложи закон, в който родител, ако не си потърси детето до 1г., ще му бъдат отнети правата и детето автоматично ще бъде предлагано за осиновяване!?
А другия въпрос, който възниква в главата ми, е: Няма ли въпросните "приемни семейства" да спекулират (както е на-запад), като взимат децата само заради възнаграждението, а самите деца са третирани като вещ или по лошо слуги и т.н.?
Освен това до колко въпросният "приемен родител", може да има претенции за децата които му се пращат? Както се разбира става дума за проблемни деца! И до колко въпросния човек, е запознат с детската психология и може да му повлияе благотворно?
И не е ли по добре да подобрят системата за осиновяване, така няма хиляди семейства да чакат с години някой да си свърши работата и най-накрая да се сдобият с дете и въпросното дете, най-накрая да си намери дом и семейство? Нали много семейства се отказват изобщо да имат деца, понеже пътя е много труден и дълъг, съпроводен с мъка и надежда, които могат да бъдат разбити?
Не е ли по добре системата да функционира правилно, а не да измислят закончета, които уж да подобрят положението както се казва какъв е смисъла да кърпиш стара дреха, като знаеш, че ще се сцепи другаде. 
Не, че идеята не е добра, но погледната ли е глобално от всички страни, до колко ще функционира правилно и ще подобри положението или това е временна кръпка, като дупките по улиците.

# 3
Кой в България създава впечатлението, че на Запад приемните семейства вземат деца само заради възнаграждението? Много често то е Недостатъчно да покрие разходите по детето. системата на приемните семейства работи добре в западните страни, макар че и проблеми има. Те са най-вече в областта на отговорностите - приемните родители понякога са между чука и наковалнята на надзорни институции, биологични родители и пр.
Едно правилно обучено приемно семейство е сто пъти за предпочитане пред дом! Има достатъчно хора, които искат и могат да помагат, но не искат да осиновяват по най-различни причини. Те са добри кандидати за приемни родители. Дете в криза трябва да излезе от ситуацията, а дали ще отиде после в дом, е друг въпрос. Ако системата функционира добре, домовете ще останат само за деца с много сериозни проблеми със здравето или с поведението, другите ще имат семейства за дълго или за кратко.  Приемното семейство не изключва осиновяването, а го допълва.
Примерно, ако едно изоставено бебе веднага се настани кризисно при семейство, докато му се намерят осиновители, вместо да изчаква в дом, както е сега, би имало съвсем друг старт в живота. Осиновителите биха приели едно съвсем друго дете.
А недобросъвестни хора винаги ще има, за съжаление. Нима сега ги няма по домовете?

# 4
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Не съм чувала за бебета настанявани в "приемни семейства", повечето са големи деца висели с години по домовете. И както пише проблемни деца, сиреч, поведенчески проблеми.

# 5
 • Мнения: 3 672
Няма как да чуеш, защото идеята за приемно семейство е нова в България. Целта на занятието е децата да се отглеждат в семейна среда, а не в държавни домове с малко персонал, но честно казано, не виждам как ще се осъществи с манталитета тук.

# 6
 • Мнения: 737
Всъщност в приемни семейства не могат да се настаняват деца, които подлежат на осиновяване. Програмата е за другите деца, които не могат да имат семейство, но не само за проблемни деца. Закона е направен именно от гледна точка детето да живее в семейна среда, а не в дом. Няма само да му се покаже какво е да имаш дом, а в действително ще имат такъв, независимо дали собствения или приемния. За това и в краткосрочната грижа съществува точка, кояро определя съдбата на детето по-нататък, но тя не включва връщане в дом. Родителите могат да имат претенции за възраст и пол, но не и за етнос. Разбира се, както и при осиновяването имат право да откажат предложеното им дете. Също така родителите решават в коя форма (спешна, краткосрочна и дългосрочна) искат да участват и дали могат да гледат дете с умствени или физически увреждания. С предимство се настаняват децата от 0 до 3 години.
Не мисля, че родителите ще спекулират, защото условията са такива, че тези, които искат детето само заради парите, едва ли ще могат да си го позволят, а и заплащането е символично, просто за стимул.
Одобрените родители, вписани в регистъра, задължително минават обучение.
Разбира се, много по-добре е да променят системата. Според мен поне децата с неизвестни или починали родители трябва да могат да бъдат осиновявани, но за сега и приемната грижа е добра алтернатива за тях. До скоро те нямаха никаква възможност да живеят в семейна среда. За тях сега съществува дългосрочна приемна грижа, която може да продължи докато решат родителите, т.е. да го гледат като осиновено дете с единствената разлика, че акта му за раждане няма да бъде променен, но мисля, че това не е проблем.
Според мен системата вече върви към правилното функциониране. Наистина, не всички деца могат да бъдат осиновявани, но не винаги правилното решение е да се отнемат родителските права и да се даде детето на друг.

П.П. Моето първо приемно дете ще е 8 годишно. Майка му е попаднала в затвора и няма кой друг да го гледа. Момиченцето редовно получава писма от нея и я чува по телефона и много я обича.  След като майка и излезе и си я вземе, вече ще кандидатствам за дългосрочно настаняване на бебе и ще си го гледам до края на живота си като мое, собствено дете. Честно казано, не го приемам като работа, а като семейство.

Последна редакция: пн, 17 сеп 2007, 17:24 от Stillness

# 7
 • у дома
 • Мнения: 2 249
Stillness - би ли разказала по-подробно през какво обучение премина за да станеш приемен родител? какви са изискванията?
чела съм по темата,но ме интересува точно някой с опит-благодаря ти

# 8
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Stillness - би ли разказала по-подробно през какво обучение премина за да станеш приемен родител? какви са изискванията?
чела съм по темата,но ме интересува точно някой с опит-благодаря ти


И мен ме интересуват изискванията! А имаш ли право само 1 дете да вземеш? И към коя организация трябва да се обърнеш ако искаш да се включиш в програмата? Обучението в какво се състои и колко време отнема, и двамата родители ли преминават през него или само единия?

# 9
 • Мнения: 737
Изискванията са малко, просто да имаш място и време в живота си за дете.
Кандидатства се в Социални грижи, отел "Закрила на детето" по местоживеене. Изискваните документи са:
- копие от лична карта;
- Удостоверение, че родителите не са лишавани от родителски права;
- Декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 32, т. 4 - 7 от Закона за закрила на детето (Декларацията се издава от отдел "Закрила на детето")
- Медицинско, включващо Васерман, туб диспансер и психо (същото, което изискват при сключване на граждански брак)
- Свидетелство за съдимост
- Документ за доход за последните 6 месеца (изисква се само при доброволната приемна грижа и месечния доход на член от семейството не може да е по-нисък от минималния за страната)
- Заявление
- Въпросник
- Две препоръки
* на последните три документа, бланките се издават от отдел "Закрила на детето"

След подаване на документите, започва проучване за три месеца. През третия месец, социалния работник от закрила на детето изготвя доклад, запознава семейството с доклада и го изпраща в областния отдел. От там се взима решение дали семейството притежава нужните качества и условия и при положителна оценка организира обучение. Обучението е 8 сесии по 3 часа (минава в рамките на две седмици, но може да се съкрити до 4 сесии по три часа в зависимост от желаното дете) и в него не се набляга толкова на личностните качества на желаещите да гледат дете (това обикновено се установява още по време на проучването и е едно от най-важните условия, т.е. може и грубо да звучи, но трябва да ставаш за родител, за да те одобрят за такъв). Обучението е по-скоро за справяне със специфичните проблеми на деца до 3-годишна възраст и деца с увреждания, жертви на насилие и трафик. Ако в семейството се настани дете с увреждания или с емоционални или поведенчески отклонения, продължава  поддържащо обучение всеки месец по 4 часа. Не зная дали през обучението минават и двамата родители, тъй като аз не съм омъжена и кандидатствам сама. След обучението семейството се вписва в регистрите и веднага му се предлага дете и също, както при осиновяването, семейството може да го откаже. Има и възможност семейството да избере детето.
В заявлението родителите описват всичко, което е свързано с желаното от тях дете, като пол, възраст, посочват дали могат да гледат дете с увреждания, жертва на трафик или насилие, имащо нужда от допълнително обучение, също и броя на децата, като мисля, че имаше ограничение от 1 до 3 деца.
По време на проучването социалните работници провеждат 4 срещи с кандидатите и две посещения в дома им. Задължително е детето, което ще бъде настанено да има лично пространство в дома им, като най-добре е да има собствена стая. Освен дома, социалните взимат пред вид и квартала, съседите и роднините. Всичко има значение, миналото, образованието, контактите, работата. Провеждат се и по една среща с двамата поръчители.

Веднага се прекратява проучването ако се установи, че канидатите отказват да сътрудничат на социалните служби или не желаят да преминат обучение, ако мотивацията им противоречи с интересите на детето, ако семейството живее изолирано и не поддържа връзка с близки и приятели, ако нямат достатъчно време за детето или биха навредили на психическото, физическото или социалното развитие на детето.

Това се сещам в общи линии. Ако вие се сетите да питате нещо важно, питайте. Аз в момента съм във втория месец от одобрението и още не знам дали ще ме одобрят и какво точно ще е обучението. Въпреки това съм толкова ентусиазирана, че правя ремонт в къщи и започнах да се снабдявам с необходимите детски неща, като спални комплекти, весели картинки и всичко необходимо за една детска стая.

Разбрах, че са съкратили присъдата на майката на моето момиченце и най-вероятни тя ще излезе още този месец, а другия ще си я вземе. Днес казах на социалните, че ако се получи така, искам детето, което ще настанят да е 2-3 годишно. С предимство са от 0 до 3, но просто се притеснявам дали ще се справя с бебе. Все пак съм сама и за помощ мога да разчитам единствено на майка си. 

# 10
 • Мнения: 359
Колкото повече си мисля толкова повече се убеждавам, че това е най - доброто решение за децата в домове.

Да се притискат родителите за откази с време условия и кой знае още какво никак не ми звучи добре.

Надявайте се никога да не изпадате в подобна ситуация. Живота е шарен всичко се случва.
И тогава надали бихте мислили по същия начин.

Процедурата никак не е проста. Учуди ме. Струва ми се даже по сложна от тази за осиновяване. И това се дължи на обученията.

И какво следва? Нужни са 10000на хиляди приемни семейства, които да се грижат за 1-2 деца. За останалите деца по домовете, се предполага, че ще е необходима специализирана помощ. Но тогава ще има повече персонал и средства за тях.

А какво е необходимо за да станеш приемен родител?

Нека започнем от най - баналните неща ... Ресурси.

Време. Трябва си време. Не може само да го доведеш вкъщи, да го запознаеш който трябва, да му покажеш хладилника и да тръгнеш на работа. Колко време е необходимо? Според мен едно поне 6 месеца посвещаване пълно и после колкото поеме.
Кой разполага с такова време? Напоследък живота в България се е забързал доста. Времето е кът. Все по малко хора могат да посещават достатъчно време даже на собствените си семейства.
Трябва да е човек, който не работи, работи малко и има доста разтегателно работно време.
Колко от хората, които познавате са такива?

Пространство. Стая. Може да не е детска. Легло. Дрехи. Играчки. Кой ги има? Семейства отгледали вече децата си. Заможни семейства.

Средства. Никак не е евтино занимание отглеждането на дете.

И не на последно място духовно богатство.

И сега като се запитам колко от моите познати отговарят на тези условия... Удрям нулата...


# 11
В приемни семейства се настаняват и бебета, и чакащи осиновяване и всички други.  В момента във Варна се провеждат обучения (долу-горе през месец). Проучването на кандидатите за професионална приемна грижа ще се забави, тъй като досега не се извършваше, пък и отнемало повече време. Който проявява интерес нека се обърне към Отдел закрила на детето. Ще получи информация. Има много деца, които са подходящи за настаняване, но няма достатъчно приемни семейства. А мисля, че е много нужно!

# 12
 • На небето
 • Мнения: 5 522
До колкото разбрах има възможност сам да избереш детето, така ли е? Задължително ли е детето да е с отказ или може и дете което се предлага за осиновяване? Проблем ли е ако имаш свое дете и настаненото дете, да трябва да дели стаята с родното? А, ако няма детска стая, проблем ли е? А ако роднините на въпросния приемник са против..., какво става взима ли се в предвид мнението им? А ако кандидатите посещават протестантска църква? Май въпросите ми са много специфични. newsm78
Аз не мисля, че процедурата е по тежка от осиновяването. Това са стандартни документи и май става по бързо. Защото има семейства които чакат по 2 и повече години само за да ги извикат да видят дете. А тук е 3м. проучване и веднага след процедурите и обучението може да се настани дете. Аз съм заинтригувана, само ме притеснява материалната страна на този етап.

# 13
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Ето какво намерих в нета: http://www.zakrila.org/host/train.htm
Тук има повече информация, ако някой се интерисува.

# 14
 • Мнения: 3 672
Обаче приемните семейства не могат да избират кое дете да вземат, на тях се дават и деца от ромски произход, каквито са повечето деца всъщност.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт