Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 септ. 2007, 22:10 ч.

С кого играят децата ни?

 • 3 880
 • 96
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 063
Добър вечер,
Искам да ви задам следният въпрос - позволявате ли на децата си да играят с други деца, но с малцинствен произход?
Въпросът ми е провокиран от конкретен повод. Съвсем наскоро в една градинка моите момчета се заиграха с едно красиво момиченце. Малко по-късно към тях се присъедини друго момиченце, но циганче. Чистичко и спретнато дете, с бяла блузка, но циганче - личи си от самолет.
Детето се опитваше да се внедри в компанията и се радваше искрено, че участва в играта.
В един момент големият ми син я прегърна и целуна. А тя се озари от това и тръгна да прегръща всички на свой ред. При което красивото момиченце се  фръцна и тръгна да се отдалечава. Попитах я къде отива, а тя каза, че не можела да си играе с циганчета и ме погледна надменно. Вероятно съм и се сторила неочаквано изненадана, когато попитах защо, тъй като детето омекна и смотолеви, че искала да играе с децата, но майка и не позволявала да играе с циганчета и ако я видела, щяла много да и се кара.
Стана ми ужасно мъчно, защото другото дете стоеше до нас и чу всяка една дума. Имам вина, че не взех мерки детето да не чуе, но истината е, че изобщо не очаквах подобен отговор.
Кажете ми моля, има ли такива хора, които налагат подобни забрани на децата си и би ми било интересно да прочета мотивите им за това.
Благодаря.

# 1
 • гетото
 • Мнения: 959
Бих позволила и не виждам нищо лошо в това.
Друг е въпросът,че малко по-големите деца т.е тези,които разбират и се влияят от мнението на приятелчетата си изпитват неприязън.Давам пример-в класа на сина ми има момиче от малцинствата,много кротко,културно и красиво дете.Обаче моя хубостник така я беше ударил веднъж,че окото и беше лилаво.Изтърпя си той последствията и на въпроса ми,"защо" отговори "защото е циганка".Говорих,говорих той спря да се занимава с нея но и до ден днешен не може да я трае.А,защо,отговор нямам.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2007, 23:03 от ббб

# 2
 • София
 • Мнения: 4 669
Хммм ...  Thinking Зависи от ситуацията . И от малцинствата има нормални хора , особено пък когато става въпрос за деца  Rolling Eyes В ситуация като вашата - чисто и спретнато дете , което се държи нормално бих позволила да си играят , но коректността изисква да кажа , че не би ми било много приятно ... но ако отделя сина ми от играта , поне ще го направя незабележимо .

# 3
 • Мнения: 34 766
На нашата площадка има братче и сестриче ромчета, скоро ще си имат още едно братче  Simple Smile винаги са спретнати и чисти, родителите им също, играе си с тях.
За сега не прави разлика м/у децата, но е още малка, надявам се да успеем да я възпитаме така, че и в бъдеще да не прави.

Това, което ми прави впечатление обаче е, че ги пускат без надзор, каката е на 5 г., малкото на 2 г.  Confused

Преди няколко месеца имахме една неприятна случка- 2 ромки, изтупани от горе до долу, с бебе-момиченце се отитаха да ни откраднат количката, която струва цели 4 лева  Crazy децата нямат никаква вина обаче ...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 9 704
Досега не се е случвало да играе с циганчета, просто не е имало такива наоколо. В ситуация като вашата, не бих възразила в никакв случай да си играят, а и Симона няма да направи никаква разлика - за нея всичкидеца са еднакви, кое е бяло, кое черно - няма значение. Но ако се касае за мръсно, болнаво на вид и сополиво дете, независимо дали е ромче или не, със сигурност бих я дръпнала за ръчичката и бихме се преместили.

# 5
 • Мнения: 1 172
Да, има хора, които не дават на  децата си да играят с циганчета, нито да отстъпват играчките си на циганчета.
Само веднъж се е случвало на  площадка, на която съм завела детето, да дойде циганче - много спретнато дете. Резултат - след няма и 5 минути в пясъчника останаха само циганчето и моя синковец. Не си играха заедно, защото не намериха обща игра. Но детето игра с нашите играчки и честно, за пръв път ми се случи майка на дете, ползвало нашите играчки, да почисти кофички, лопатки и т.н. от пясъка и да ги подреди преди да си тръгне.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 063
....но коректността изисква да кажа , че не би ми било много приятно ... но ако отделя сина ми от играта , поне ще го направя незабележимо .

Но защо ? Обясни ми, моля те, искам да разбера какво конкретно би те накарало да го отдалечиш.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 5 211
http://family.webshots.com/photo/2459294170048852464fCqeAJ - голяма игра падна, на пикник бяхме.../фамилията на детето с барабанчето мяташе гюбеци не далеч на поляната/. Не ми се е налагало да налагам забрани, но и критериите ми не биха могли да бъдат нечий произход.
Признавам си, че темата ми е далечна, в ежедневието си рядко срещам цигани, в квартала ни няма.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 669
....но коректността изисква да кажа , че не би ми било много приятно ... но ако отделя сина ми от играта , поне ще го направя незабележимо .

Но защо ? Обясни ми, моля те, искам да разбера какво конкретно би те накарало да го отдалечиш.
Предполагам , че съм предубедена  Confused Не крия , че не понасям хората от малцинствата и както знаеш понякога покрай сухото гори и суровото . Но държа да се знае , че бих дръпнала сина си и от дете , което не е ромче , но примерно е мръсно ,  сополиво и с неприятни родители .
Все пак зависи много от ситуацията , както казах -
В ситуация като вашата - чисто и спретнато дете , което се държи нормално бих позволила да си играят

# 9
 • София
 • Мнения: 11 444
Да, позволявам! В градината по цял ден си играе и с циганчета. Имаме такава група, нарича се официално "Група за социализация на ромските деца". Много симпатични дечица са, чисти и спретнати. Може би заради такива родители като на момиченцето тези деца са в отделна група. Да, ама навън са непрекъснато заедно всички и нашата група е тях в един блок на градината. Тази група е нощуваща. Александра поради липса на места в яслата беше със същите деца в нощуващата група в яслата (ние си я взимахме разбира се вечер Wink). Тези деца са й приятели оттогава. Нямам скрупули да общува с всякакви етноси. Около нашия блок има едни циганета на по 3-4 г. Мърляви и сополиви (буквално) и просят стотинки. Когато се случи тя да реши да играе или говори с тях аз я дръпвам много тактично с мотива, че сега бързаме. Сама разбираш, защо  Wink И другото... понякога се е случвало ако тя не слуша госпожата да я заплаши, че ще я прати в "другата" група Rolling Eyes. Обяснявала съм й, че децата в другата група не са по-лоши от нея и са й приятели от яслата още. Че госпожата не е права, но сигурно е била ядосана от нейното непослушание и че понякога възрастните казват неща без да се замислят  Grinning
На морето пък прекара на плажа цял ден с 3 ромски деца. Родителите им бяха до нас наблизо и бащата дори услужливо снабдяваше нашата мома с играчки  Mr. Green

# 10
 • Мнения: 1 866
Не бих дръпнала детето си по никакъв начин, а дъщеря ми изобщо няма да направи разлика. Това лято си игра с 2 чернокожи дечица, ама бяха като кафе тъмни, без нито капка мляко в тях. И даже и от тях не се впечатли изобщо. Не знам дори дали забеляза разликата в цвета. Тя е на 3г, дано все така да си остане невпечатлителна в това отношение.

# 11
 • София
 • Мнения: 11 444
Да, има хора, които не дават на  децата си да играят с циганчета, нито да отстъпват играчките си на циганчета.
Само веднъж се е случвало на  площадка, на която съм завела детето, да дойде циганче - много спретнато дете. Резултат - след няма и 5 минути в пясъчника останаха само циганчето и моя синковец. Не си играха заедно, защото не намериха обща игра. Но детето игра с нашите играчки и честно, за пръв път ми се случи майка на дете, ползвало нашите играчки, да почисти кофички, лопатки и т.н. от пясъка и да ги подреди преди да си тръгне.

Лелеее, хич не им е лесно на тия хора... Confused Представям си как се опитват да се впишат сред нас и правят такива неща. Аз си признавам, не ми се е случвало чак да почистя кофичките и лопатките... Confused

# 12
 • София
 • Мнения: 4 669
Лелеее, хич не им е лесно на тия хора... Confused Представям си как се опитват да се впишат сред нас и правят такива неща.
Това важи за една много малка част от тях , според мен .

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 657
Онзи ден ни се случи за първи път. Моята дъщеря е малка и не й направи никакво впечатление. За сметка на това майките и бабите наоколо ни гледаха леко очудено и леко въпросително, което обаче не е мой проблем.
Няма да крия, че се притесних мъничко да не хване въшки. Mr. Green Но както каза баща й: "Какво като хване, има шампоани, ще я почистим!"
Не мисля да забранявам на дъщеря си да играе с такива деца или с каквито и да е други само защото са с различна етническа принадлежност от нашата. Ще се опитам да не и внушавам по какъвто и да е начин да дели хората по този признак!
На мен пък ми стана интересно нещо конкретно от предните постове - като че ли никой няма против детето му да си играе с циганчета, стига да са прилично облечени и спретнати. Добре де, как тогава позволявате на децата си да ровят в пясъка, в който пикаят котките?
Според мен отношението към циганите е социално наложен предразсъдък и много малко хора   не са му подвластни...И аз не съм съвсем една от тях, макар че ми се иска...

Последна редакция: нд, 16 сеп 2007, 01:48 от yulinga

# 14
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
аз живея извън бг ,но итук правят разлика м/у децата,когато беше в 1ви клас голямата отива при баба си/защото още следвах/с приятелките си и в момента в който ги вижда свекито задава въпроса не може ли да си намери за приятелки деца с по добър произход
тук в сирия има голяма група палестински бежанци от войните и също така бежанци от сирийските окупирани територии та вси4ките и приятелки са били от тези групи
аз не им забранявам а и те са ве4е достатъ4но големи за да преценяват сами приятелите си

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт