Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна/OC-California
 • Мнения: 921
Откакто се е родил Алек (2год) заспива сам, на тъмно. Преди няколко седмици се заигра с по-големи деца, които влизаха в едно тъмно тунелче и викаха "Баба Меца, баба Меца" и бягаха. След като си заминаха той ми казваше "баба, баба' и ме гушеше... Оттогава всекидневно като се сети и ми сочи нещо тъмно и ми казва "баба". Като казвам тъмно може да бъде примерно процепа м/у спалнята и раклата!
От седмица като го сложа да спи започва да плаче и пищи... Иска да стоя при него, да го държа за ръка. Личи, че е много наплашен. Мъчно ми е и искам да му помогна да превъзмогне страха си. Самата аз цял живот съм се бояла от тъмнината и имам кошмарни спомени.
Споделете опит. Как сте се справяли с такъв проблем? Да го водя да му леят куршум може би? Или?

П.С. Гушкане, успокояващи думи действат моментно, но не и трайно...  Sad

# 1
 • край морето
 • Мнения: 3 623
И ние имахме подобен страх и не искаше да заспива сам в стаята си, ревеше и то си личи че не от глезотия, а някакъв страх. Водих го да му леят куршум и се успокои, но в коридора оставям лампата светната така иска - явно се чувства по сигурен

# 2
 • Мнения: 7 823
Не бих водила да леят куршуми и др. подобни. Бих купила малка нощна лампа, повече гушкане и разговори и толкова.
Успех с избора.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 149
И аз бих купила малка нощна лампа с някой негов любим герой или напримр рицар, дракон или нещо подобно и ще кажа, че ще го пази през нощта. Аз от малка от плашене изпитвам панически страх от тъмното и зная, че лампата не върши работа, по-важно за мен беше да е открехната вратата, за да мога бързо да избягам от "лошите" и да ида при нашите. Можеш да му я открехваш. Просто сложи най-слабата възможно крушка на лампата и това е.
Моят идва нощем при нас и казва, че има призраци в леглото. Оставям го. От свекърва ми зная, че това са периоди и преминават.
Успех!

# 4
 • у дома
 • Мнения: 949
Ако му четеш приказките за Франклин и той го познава като герой, има специална книжка за страха от тъмното. Бих опитала с това  Hug

# 5
 • Мнения: 645
А ако известно време заспивате заедно, гушнати - проблем ли ще е? Аз така бих постъпила. Бих седяла до креватчето всяка вечер докато заспи, може и на тъмно, но да знае, че съм там. Предполагам страха ще изчезне след време.

# 6
 • Варна/OC-California
 • Мнения: 921
Момичета, благодаря ви за предложенията. Да стоя с него, докато заспи е трудно в момента, заради малкото бебе, което също иска внимание. Да открехвам вратата не е опция, защото ще чува бебето.
Ще опитам май с книжката на Франклин като за начало, да видим дали ще помогне.

Мерси  Hug

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
Аз бих заложила на нощна лампа (или светната лампа в коридора) и фенерче (за забавление в тъмното).
Говорете за това, че нещата на тъмно са същите като на светло, просто не се виждат. Играйте с плавно осветяване и затъмняване на помещения и предмети. Не му натяквай за страха, има право да не харесва тъмното.
Дали пък не е ревност, защото лягането го отделя от теб и бебето? И какво като чува бебето - по-добре да се научи да спи на шум, отколкото да се чувства изолиран от останалите в семейството. Поне аз така си мисля.

# 8
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
И ние сме на тази вълна, от седмица-две "Мамо, страх ме от тъмното.". На въпроса от какво точно я е страх, не отговаря, а само иска да светна лампата. Когато спи сама, спи на нощна лампа.

Ами приемам го, гушкаме се, обясняваме се и така Simple Smile

Ще мине  Hug

# 9
 • Мнения: 1 172
От това, което съм чела за детския страх, знам, че най-добре било той да се признава от родителя. Т.е. родителят да не казва "няма нищо страшно" и да отрича страха на детето. По-правилно било да му се каже "знам, че те е страх и затова  ..."

Забелязала съм, че когато на моя син му казвам "знам, че ти е мъчно, че ще си без мама и тате", той става по-спокоен и преминаваме към гушкане. А когато му казвам "не плачи, тате ще дойде да те вземе след еди-колко си време", той още повече се разстройва.

# 10
 • Варна/OC-California
 • Мнения: 921
Ами той говори много малко и не казва страх ме е, а казва "баба, баба", т.е. баба Меца. Чувствам се ужасно, че се наплаши така, още повече, че самата аз никога не бих си послужила с подобни методи на възпитание (ще те вземе баба Меца, дядо Турбалан и т.н.). Това, което правя в момента е да го погушкам и да го погаля. Казвам му, че няма никаква баба Меца. Пробвах и да го обърна на смях, той обича да плаши като казва "Уауууу" и му казах да каже така и после се смяхме, че тя казва "Олеле, олеле" и бяга. Но помага временно, изляза ли- пак се започва с плача.
Не искам да чува малкия, защото той спи по това време и ако има нещо за чуване ще е плач от събуждането му. Алек се натъжава ако бебето плаче и не е разумно да чува това вечерно време. На въпроса за ревността- не, не ревнува. Разликата им е много малка и нямаме проблем с това. Ще продължа с гушкане и успокояване, после леко светната лампа, ще купя и книжката за Франклин (от книжарница или от репче?)...дано помогне  Praynig

# 11
 • София
 • Мнения: 6 098
Съвсем нормален период е страха от тъмното. Че то и мен понякога ме хваща страх, камо ли дете, на което въображението работи с пълна сила. Съветът на Ellypr е много добър.

# 12
 • София
 • Мнения: 888
И ние минахме през този период. Аз оставях вратата широко отворена и лампата в коридора светната.Пусках  й музика  и когато ми казваше,че баба Меца идва, аз я гушкаш и дърпах завесите и постоянно й повтарях,че баба Меца е добричка и че яде ябълки, и живее само в гората. Доста пъти не можеше да заспи и плачеше,но постепенно това отшумя и сега като ляга казва да не й затварям вратата.

# 13
 • Варна/OC-California
 • Мнения: 921
Днес се постарах да бъде много спокоен като си ляга, оставих лампата леко светната, гушкахме се няколко минути в леглото и се целунахме още толкова  Heart Eyes После му пожелах лека нощ. Тай каза "Ейййй там" и ми посочи диванчето до него, а аз казах "Затвори очички и заспивай и когато заспиш аз ще дойда да седна там". Целунах го и излязох. Не е плакал, заспа спокоен  Praynig Praynig Praynig Стискайте палци да не е единичен случай.

П.С. От къде да купя книжка за Франклин?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт