Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 септ. 2007, 22:23 ч.

Как бихте постъпили Вие...

 • 906
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 147
Не знам дали е най- подходящо озаглавена темата, но се надявам да разберете притесненията ми и да споделите своя опит. От 28 август детенце ходи на ясла. Свикна бързо, не е боледувал досега, всичко си беше наред. От известно време обаче (особено последната седмица) винаги се връща вкъщи силно надран по лицето, вратлето и ушите. Съпруга ми е обърнал няколко пъти внимание на сестрите, но просто е споделил. Все пак това са деца, не можем да правим от мухата слон. В петък го доведе с почти раздран клепач(отдолу) и раничката сълзеше, не беше кръв, просто лепкава течност и явно го болеше и беше подуто. Почивните дни позавехна. Днес отново е надран и вече и изпохапан по лицето на две места и по едната ръчичка. Мястото около ухапаното място е мораво и сигурно ще се подуе. Този път мъжа ми е бил по- рязък с едната от сестрите и тя явно доста се е засегнала. Обяснила, че в групата му имало едно по- агресивно момиченце, което ходи от скоро и то хапело и деряло наред. Да де, ама защо само Мартин е така. Понеже мъжа ми води и прибира детето, попитах го и другите деца от групата ли са надрани, оказа се, че е само нашето. Попитал е дали Марти провокира тази агресивност, но сестрата е казала, че просто въпросното момиченце е буйно и по- агресивно. Вече не знам как да реагирам. Ами ако утре си го вземем с извадено око (да недава Господ) тогава как и с какво ще се оправдаят те самите, нали затова са там. Разбирам, че не е само моето дете и не изисквам специално внимание, но когато има агресия и то насочена към него с видими последствия, според мен е редно те да предприемат нещо. Може би просто да са по наблюдателни и да не оставят децата дълго без надзор. Извинявам се, стана дълго и досадно, но много моля, споделете как да постъпя, как бих могла да ги накарам да са по- бдителни? Благодаря предварително за отделеното време! Hug

# 1
 • София
 • Мнения: 2 258
отнеси въпроса към директорката и им поискай обяснение. Агресивно или не, работата им е да се справят. Трябва да намерят подход към агресивното дете и да разрешат проблема, може би трябва да се обръща повече внимание на това дете, или да му се обясни, или да се заиграва с нещо, знам ли, в яслите има психоложка. Нека и мъжа ти да бъде с теб, говорете двамата с директорката. Няма какво да се засяга лелята като не си върши работата. Може да говорите и с майката на детето.

# 2
 • Мнения: 1 172
Разговор с директорката, щом сестрите отговарят толкова неадекватно.
Напиши си жалба до директорката и накарай да ти я заведат с номер. Кажи,че  при следващ такъв случай ще  ескалираш проблема по-нагоре.

Агресивното дете в групата не може да е оправдание за това,че ти връшат ежедневно надрано и нахапано твоето дете.

# 3
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
  При тези травми ще си търсиш правата на детето,то е ясно.Ти го поверяваш на грижите им,щом има проблемно дете,то тяхна грижа е да държат Марти далеч от него,нали затова са там-да предотвратяват опасни инциденти и прояви;да намерят начин да укротят хапещото,да му ангажират вниманието с нещо.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 986
След като сестрите не разбират от дума и не взимат мерки да държат агресивната мома под око, утре сутринта отиди при завеждащата на яслата и й покажи детенцето си.
Обясни това, което си написала и тук:

Разбирам, че не е само моето дете и не изисквам специално внимание, но когато има агресия и то насочена към него с видими последствия, според мен е редно те да предприемат нещо. Може би просто да са по наблюдателни и да не оставят децата дълго без надзор.

И дано завеждащата предприеме нещо.
Дано повече не се случват неприятни инциденти с детето ти.

Успех!  bouquet Heart Eyes

# 5
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Това, което описваш определено не е нормално. Вярно е, че са деца и са по много в група и сестрите не могат да предотврятят винаги всички инциденти, но за 2 години в ясла синтър ми е бил одраскан само 2-3 пъти и то съвсем малка драскотина и е бил ухапан само веднъж по ръчичката и то също малко. Така че, това което описваш определено е силно обезпокоително и не трябва да оставяш нещата така. Нека съпругът ти, след като той води детето да поговори с учителките и да им каже, че иска да знае кой точно е причинил раните на детето - ако потвърдят, че е въпросното агресивно момиченце нека съпругът ти поиска среща с родителите на детето при директорката на градината, където родителите да поемат ангажимент да си превъзпитат детето или да им се каже, че ако това не стане детето им ще бъде изключено. Докато тази среща се проведе поискайте от персонала в яслата да държат под око въпросното агресивно дете, така че като то се приближи към твоето дете лелката незабавно д ареагира и да предотврати евентуален инцидент. Подходете към въпроса кротко - да не изглеждате като скандалджии, но в същото време нека се усети, че сте твърди в намеренията си и няма да оставите нещата да продължават така. Желая ти успех   bouquet

# 6
 • София
 • Мнения: 1 058
Ох, от такива случки се страхувам и аз... Как да се отнесем към агресивните деца...
Първо задължително бих говорила със сестрата, като ще я помоля да потвърди казаното и пред родителите на въпросното дете. После, ще реша как да постъпя, според реакцията им...
Все си мисля, че педагозите и сестрите не трябва да са просто наблюдатели.
Надявам се да се включат родители с по-богат опит...

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
абсолютно са прави мамите писали до тук
Отнеси въпроса до директорката!

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 008
Здравейте-явно момиченцето ми поведенчески проблем-в голям процент от случаите децата научават агресията от родители,които си крещят,обиждат,не обръщат внимание на емоционалните нужди на детето.В случая трябва да се помогне и на вашето дете и на агресивното.Леличките често не са обучени да се справят с проблеми в поведението на децата.За вашето дете това е един житейски урок-от вас зависи какво ще разбере той-ако реагирате с агресия на проблема-той ще научи,че проблемите се решават по този начин.Имате вариант да му обясните кое прави агресивно детето и как да се справя с тази агресия-без да бъде нито жертва,нито насилник.Няма да е лесно,но резултатът си струва.
Можете да поискате среща с майката на агресивното дете и да прецените каква е ситуацията.Разговор с директор -проблемът изглежда малък,но е вероятно въпросното агресивно дете да е жертва или свидетел на домашно насилие-ако обърнете внимание на персонала и директора-може да се помогне на детето.Успех!

# 9
 • Мнения: 147
Съпруга ми също е на мнение, че трябва радикален подход към безхаберието на лелките. Аз съм склонна по- скоро да ги оправдая донякъде, въпреки че виждам, че нещата не отиват на добре. Утре сутринта няма да мога да отида, но следобед ще бъда там и аз и ще опитам да говоря и с директорката. Момичета, не съм сигурна дали няма да има негативни последствия за детето от този разговор. Много съм объркана, дано до утре ми се избистри цялата каша в главата. В момента просто не съм в състояние да разсъждавам адекватно, но майчинския инстинкт ми подсказва да се взема в ръце и да послушам съветите ви, съпруга си също. Утре ще бъдем и двамата там, пък да видим. Със сигурност няма да стоим със скръстени ръце. Ще споделя тук, каквото и да стане, надявам се на позитивна реакция и разбиране.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 1 444
Освен към директорката моя съвет е да се срешнете с другото дете и родителите му.Срешнете децата в друга обстановка да се опознаят , те са малки ще се заиграят и ще станат приятелчета . Явно и другото дете има нужда от помощ, нищо че е " побойничка" ...
То в яслата няма педагози , а трябва да има , за да помагат в такива случаи.Дано всичко се оправи! Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 2 258
детето ти е малко и е още беззащитно. По-големите деца умеят да се пазят. Искай да го преместят в друга група като краен случай след като досега пострадало е само твоето дете. Което също не е решение, защото може друго да бъде нахапано. Проблема трябва да се реши като лелите се  започнат да внимават малко повече и да реагират по-бързо, а също и да измислят с какво да занимават буйното дете. Успех ти пожелавам.   bouquet

И още сутринта говорете с лелите, следобяд също, нали им се сменя смяната и са други. Предупреди ги, че ще си извадиш медицинско на детето ако го вземеш вечерта нахапано. Може да не послужи, но ще ги постреснеш  newsm78

Освен това съм съгласна че детето не е виновно, че е агресивно. Агресията може да идва от родителите, от проблем, от необръщане на внимание, от много причини. То също има нужда от помощ както твоето.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 963
Първо бих говорила със сестрите, които имат ангажимент да следят за безопасността на децата. Но не просто разговор, а направо ултиматум - че ако още веднъж си получа детето одрано, хапано или бито, ще отправя жалба срещу тях при директорката.

Ако не това не помогне, бих написала жалбата и бих изисквала от директорката да премести детето ми в друга група.

Не виждам смисъл да се търси отговорност от родителите на другото дете, все пак това е ясла, не училище или дори градина.

# 13
 • Мнения: 1 866
При всички случаи трябва да вземете мерки, защото доколкото разбирам тези инциденти не са единични. На дъщеря ми също й се случвало да бъде наранявана от други деца, но и в яслата, и в градината лелките още на вратата ми обясняваха без да ги питам точно какво е станало, как е станало и какви мерки ще се вземат. Всъщност случвало се е 2 пъти само да има по-забележими белези.

# 14
 • Мнения: 9
Аз бих поискал обяснение от директора-ката и непременно щях да поговоря с родителите на "агресивното"дете.Мерки трябва да се взема на всяка цена, докато не са се задълбочили нещата или току виж ги замаскирали.В крайна сметка  на лелките и на сестрите това им е работата, да следят за такива инциденти и да не ги допускат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт