Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 септ. 2007, 01:20 ч.

Ужасно съм възмутена от управата на Пирогов!

 • 9 269
 • 79
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 448
Честно казано не съм мислела, че ще пусна някога подобна тема, но съм повече от бясна!!!
Свекърва ми си счупи крака преди 20 (двадесет дни) Shocked Вкараха я в травматологично отделение на Пирогов, като казаха, че трябва да се направи операция. Тя трудно се съгласи, защото е на 74 г. и знаете на тази възраст какъв е риска при операции. Влезе в четвъртък и беше планирана за операция за вторник. Не искам да описвам какво е отношението на санитарите! Да мърмориш на човек с екстензия, напълно неподвижен и безпомощен, приемащ обезводняващи лекарства за високо кръвно, че "докога ще ме будиш, не мога да се наспя" е меко казано отвратително! Накрая жената поиска доброволно да й сложат катетър, за да не изпада в унизителното положение да я обслужват такива хора. Знаете за какво става дума Confused Такааа, дотук евентуално може да се стиснат зъби.. Каква беше изненадата ни когато не я оперираха във вторника... не я оперираха и в петъка и в съботата и в следващия вторник... Името й седеше на таблото с планираните операции. През всички тия "планирани" дни я подготвяха за операция, не ядеш, не пиеш вода 24 часа, клизма... май последно бяха общо 4 пъти! Когато благоволиха да я оперират тя направи аритмия и я изкарали от операция преди да са почнали. Добре де, случва се на възрастни хора. Но когато човек пие лекарства за сърце те се пият стриктно и не се спират изведнъж. Преди операцията сестрата й казала да не си пие хапчето вечерта, защото стомаха трябва да е празен  Shocked. Резултата е ясен! Следват още дни в болницата, закупуване на протеза или имплант не знам как точно се нарича за скромната сума от 830 лв. След закупуване на протезата зав. отделение минал и казал на свекърва ми "Ама вас изобщо няма да ви оперираме!"  Shocked.. едва ли не "Ти какво правиш тук". Изниква въпроса защо трябваше да седи тя 15 дни до тоя момент щом няма да я оперират???!!!. Мъжа ми намери връзка, за да може поне да я оперират. И това се случи. Операцията мина без проблем, за което сме много благодарни на доктора!

Сега идва същественото, което ме взриви тази вечер!!!

Мъжа ми прибра майка си у дома и ми разказва какво се случва. Платил си той в касата потребителската такса за клиничната пътека. Занесъл я в отделението. Излязла сестрата с една тетрадка и му казала "Ами ето тук ни карат на всички да предложим да дадат дарение за отделението" Rolling Eyes Мъжа ми взел тетрадката, погледнал я, върнал й я и продължил към стаята на майка си да я прибира. Сестрата го догонила и му казала "Ама ако няма да дадете дарение се разпишете тук"  Shocked Shocked Shocked Той извадил 2 лв. от джоба си и казал, че има само тях и може да ги дари на отделението Crazy Тя: "Ама вижте тук хората какви суми са дарили..."  Twisted Evil Той казал, "Ми аз имам само толкова, не мислите ли, че разговора става смешен?" Twisted Evil Накрая се разписал, че отказва дарение! Това аз като го чух, че го е направил вече побеснях окончателно. Ако аз бях там щеше да се разрази такъв як скандал, че не знам докъде щяха да ме чуят  #Cussing out #Cussing out Абе всичко разбирам бе хора, заплатите били такива, онакива, нямало пари за лекарства и оборудване. Добре де.. има начин да кажеш на хората, че ако желаят да дарят пари могат да го направят. Ама това с тетрадката ме разби направо. Дарението е доброволен акт, който изключва въпросната тетрадка! Защо тия пари не се внасят в касата на болницата срещу съответен документ за съответното отделение? Какви са тия тетрадки тип мазен бакалски тефтер? Какъв е тоя "регламентиран" рекет? Далеч съм от мисълта да обвиня сестрата или лекарите в отделението. Това очевидно е политика или на Пирогов, или на шефа на отделението. А какви врътки се правят с клиничните пътеки, не е истина. Аз нямам друго обяснение за целия тоя абсурд, случил се със свекърва ми.

П.С. В интерес на истината съм длъжна да кажа, че никой не е искал от нас пари под масата, освен въпросното дарение, което за мен си е нерегламентирано. Също съм длъжна да кажа, че сестрите и лекарите се държаха много любезно.

Може би стана много дълго, но сега съм толкова афектирана, че не се сдържах!

# 1
 • София
 • Мнения: 5 447
Добре сега, пари не са ви искали, всички били любезни. Хайде пак да го разкажеш, че не разбрах защо си бясна. Уж били любезни, пък не били съвсем любезни. И изобщо защо стоите за планова операция в Пирогов? Винаги съм била против плановите операции там. Това трябва пак да си стане спешен център и там да се правят само операции по спешност. В Горна баня цяла клиника по ортопедия има. Огромна, обновена, хубава. Ама не - в Пирогов ще се оперираме! А ако дойде някой спешен, размазан от кран, той ще чака, защото има планова операция  ooooh!

# 2
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Не знам какво да кажа, Ваче. Ужасно е това, което описваш.  Пациентите са просто неодушевени предмети в нашето здравеопазване, а това с дарението...

# 3
 • София
 • Мнения: 11 448
Добре сега, пари не са ви искали, всички били любезни. Хайде пак да го разкажеш, че не разбрах защо си бясна. Уж били любезни, пък не били съвсем любезни. И изобщо защо стоите за планова операция в Пирогов? Винаги съм била против плановите операции там. Това трябва пак да си стане спешен център и там да се правят само операции по спешност. В Горна баня цяла клиника по ортопедия има. Огромна, обновена, хубава. Ама не - в Пирогов ще се оперираме! А ако дойде някой спешен, размазан от кран, той ще чака, защото има планова операция  ooooh!

Айде по ред сега... Може да е дълъг постинга, ама неясен... newsm78
Хората си бяха любезни, но също така любезно поднасят мазната тетрадка за "дарения", така любезно ни обясняваха, че нея само в 10-та операционна ще я оперират, ама те я ползват по график само във вторниците. Другите пациенти със същите диагнози и същите модели импланти 9така ли се наричат не знам) ги оперираха в други операционни. При това говорим за 20 дни престой. Хората постъпили след нея ги оперираха, изписваха и забравяха за случая, а тя си лежеше там и се радваше на 4-5 броя клизми.
В Пирогов отиде, защото падна на улицата и си счупи крака! Обикновено се ходи в ИСУЛ или Пирогов. В противен случай, за да иде в Горна баня трябваше да се прибере печашката или някой да я носи до тях, да изчака следващия ден, да вземе направление за хоспитализация от джипито и да иде в Горна Баня. Мислиш ли, че това е адекватната реакция?!
Защо седя 20 дни могат да кажат само лекарите.
И последно искам да кажа, че ми е изключително неприятен тона ти. Темата не я пуснах, за да ми обясняваш как едва ли не ние сме си скъсали задниците да я уредим да е в Пирогов. Ако от нас зависеше още на втория ден щяхме да намерим начин да иде в ортопедията.

Искам и да добавя, че лекарите в Пирогов настояваха да остане за операция, защото в противен случай ще лежи в корито ен броя месеци, понеже е на 74 г. ще продължи да си лежи около 15 г. така! Това казано в прав текст, защото тя не искаше да остава за операция.

# 4
 • Мнения: 341
Vache,
Дано всичко се оправи с майката на съпруга ти.
Да е жива и здрава и да не допира до болници никога.

Разбира се, че е ясно, защо "Пирогов".
Там бяха най-добрите хирурзи, когато все още нямаше тетрадки.
И сега сигурно са добри хирурзи. Затова.

Лошото е, че ако на някого за зла участ му се случат следоперативни усложнения и се върне при хората с тетрадката, те може и да я извадят или поне да си спомнят за нея.

Стискам палци всичко да е наред.

ПП Това какъв център "трябва отново да стане Пирогов" и какъв е сега според мнението на неразбрали, но компетентни потребителки-институции тип "В Горна Баня цяла клиника по ортопедия има... Ама не - в Пирогов ще се оперираме" няма нищо общо с правата на пациентите и тяхното ограбване от бардака, наречен "здравна реформа". Както със страданията, които този бардак причинява на хората.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 467
В Горна баня цяла клиника по ортопедия има. Огромна, обновена, хубава. Ама не - в Пирогов ще се оперираме!
Майка ми чака 1 година, за да я приемат в Горна Баня за операция на става на крака. 1 година, жена... Ако й беше счупен крака, той за 1 година, щеше да си зарастне, ей така.
Та в Горна Баня, си записваш час след 1 година и чакаш да ти дойде реда.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Съчувствам ти  Sad
Истинско ходене по мъките е било това, горката жена, вие също!

# 7
 • София
 • Мнения: 11 448
ПП Това какъв център "трябва отново да стане Пирогов" и какъв е сега според мнението на неразбрали, но компетентни потребителки-институции тип "В Горна Баня цяла клиника по ортопедия има... Ама не - в Пирогов ще се оперираме" няма нищо общо с правата на пациентите и тяхното ограбване от бардака, наречен "здравна реформа". Както със страданията, които този бардак причинява на хората.

Именно! Аз затова и не обвинявам лекарите персонално. Сестрата също не е виновна, защото и нея някой я е накарал да гони хората с тетрадката. Затова съм възмутена от управата.
И досега нямам обяснение за случилото се!
Наскоро мои близки лежаха в 5-та градска в гинекологично отделение. Ми какво да ви кажа.. стандарта на едно отделение или болница зависи от шефа. Е как пък не им поискаха там дарения, как санитарката нито веднъж не възропта, че я будят. Как не им отказаха нито веднъж обезболяващо. Честно не съм вярвала, че може да съществува такова безумие като в Пирогов. Аз по принцип съм обективен човек, затова не се притеснявам да кажа, че лекари и сестри се държаха любезно и си свършиха работата по операцията. Но едва ли престоят с болницата се изчерпва само с това!

Дано всичко да е наред и да няма усложнения или да се наложи да се вади тази планка.

Hear Again, ми тя май по едно време така се чувстваше като неодушевен предмет. Сега просто не знам каква трябва да е рехабилитацията. Ако я бяха оперирали първия път като казаха, или айде втория поне сега щеше да може да се обслужва сама.

# 8
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Дано скоро се подорби състоянието й! Кураж!

# 9
 • София
 • Мнения: 11 448
В Горна баня цяла клиника по ортопедия има. Огромна, обновена, хубава. Ама не - в Пирогов ще се оперираме!
Майка ми чака 1 година, за да я приемат в Горна Баня за операция на става на крака. 1 година, жена... Ако й беше счупен крака, той за 1 година, щеше да си зарастне, ей така.
Та в Горна Баня, си записваш час след 1 година и чакаш да ти дойде реда.

Ню, тя ZinaSt сигурно си мисли, че аз планирам операциите в Пирогов, щото ми е бащиния  Joy Joy

Додо  Hug надявам се скоро всичко да е ОК

Е, не мога да си заровя главата в пясъка и да си седим сякаш нищо не е станало. Като чух това за дарението реших, че ще пусна тема, за да видях повече хора за какво става дума. Не мога да си обясня каква беше тази врътка с клиничните пътеки. Според мен си я бавеха точно заради това, за да вземат повече пари от касата. Това ми напомня за моята майка, която си счупи пръста на ръката, отиде в Пирогов (отново) и там докторката я прегледала и й казала, че ако иска болнични и изобщо да се извърши преглед по касата трябва да лежи 3 дни там. Хора, за един счупен пръст - 3 дни, за да си вземели парите от касата. Майка ми разбира се отказала. Докторката й обяснила да иде да си купи шина и да си шинира пръста Shocked Shocked Shocked Показала й как да го направи дори Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes  Накрая нито й дала болнични, нито я записала в журнала.. защото отказала да лежи 3 дни. Майка ми чинно си плаща здравни и всякакви други осигуровки, накрая си ходи на работа със саморъчно шиниран пръст. Тогава си мислех, че нещо е попаднала на кофти доктор.. Да, ама не.. не било така  Rolling Eyes

# 10
 • София
 • Мнения: 11 448
Дано скоро се подорби състоянието й! Кураж!

Благодаря ти! Hug

# 11
 • Мнения: 341
...Не мога да си обясня... тази врътка с клиничните пътеки...
...за да си вземели парите от касата...


По света винаги ще има доказано лоши идеи, които ще са достатъчно добри (по съответните политически и бизнес-причини) за вносен еталон за подражание у нас.
Както стана със здравната система.
Българският политик е комплескар и залага на комплексарско мислене у всички останали като си прави "рИформите".

Защо това е 100% сигурно?
Защото 100% е сигурно, че няма да си имаме скоро български "Sicko".

http://ebulletin.liternet.bg/news.php?page=news_show&nid=4317&sid=23


# 12
 • Мнения: 14 985
Много съжалявам за това, което се е случило със свекърва ти, а и за вашите притеснения около нея! Дано бързо да се възстанови жената!
Ваче, не знам дали ще ти олекне, ако ти кажа, че у наше село първо предлагат тетрадката, а след това - операцията. Задължително в този ред. И ако е тетрадка за дарения, пак добре. Обикновено става въпрос за суми под масата, които потъват в нечий джоб. И няма стари, няма млади, няма деца - важи за всички!
Нямам думи на какво се нагледах в Детска отропедия преди няколко години!  ooooh! Как се изнудват родители на деца с увреждания, като че им са малко грижите и разходите, ами и за лекарското благополучие да блъскат... Едно дете го държаха поне 1 месец за планова операция, 4 седмици го отлагаха, веднъж даже и от операционната (свършила била упойката!  Sick), защото дядото категорично отказа да даде подкуп на лекаря. Но на човека не му пукаше. Така си живееха с внучето в отделението, че вкъщи ситуацията беше трагична. С 2 пенсии издържаха онкоболната си дъщеря и 3-те й деца. Престоят в отделението за него беше като почивка в хотел. Не знам какво се случи накрая и дали го оперираха най-после детето.  newsm78
Та може и при вас да е бил подобен проблемът, че не сте "дарили" преди...  Wink

# 13
 • София
 • Мнения: 4 423
Разказваш моята история, но преди 8 години Confused, същото беше с мама - лежа 1 месец на екстензия, чакахме всеки ден операция, но такава не се направи до изписването й, с тази разлика, че тогава си искаха пари - 300лв съм дала на хирурга за да ги " разпредели" между операционния екип Shocked.
Санитарките бяха като шефки на етажа, давах по 5лв на смяна за да я обслужват, а мама ми се караше, че ги давам, защото никой не й обръщаше внимание.
Сестрите също бяха подкупни, всичко, което носех за ядене изчезваше, даже една беше казала да й занеса козметика ако искам да почерпя.
Много съжалявам за свекърва ти, виждам, че нещата не са се променили особено, просто се е появила тетрадка, един вид са легализирали рушвета.

# 14
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 511
Ваче,много неприятно е всичко,което разказваш. Sad
Да бяха имали срама от възрастта на жената,ако не от друго поне....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт