Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 септ. 2007, 09:12 ч.

Подписваме Акт 15!

 • 9 211
 • 72
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 861
  Най накрая! Преди няколко дни се оплаках в една тема ,че вече с 10 месеца закъсняват строителите и те се обадиха. Другата седмица трябва да подпишем акт 15.
  Искам да ви попитам- какво трябва да се огледа преди да се подпише?Че после всичко май си е за наша сметка. Има вода, има и ток в лампите, контакти не съм проверявала,може би трябва Thinking. Казвайте какво друго.

# 1
 • Мнения: 474
На момента се сещам за:
- провери дали като отвориш вратите и прозорците те не се самозатварят, т.е. дали са монтирани правилно. Ако са добре нивелирани трябва да стоят отворени. При нас имаше такъв проблем с вратата на балкона в спалнята и вратата на банята.
- провери дали някъде не духа от дограмата. / минаваш с пръст по всички страни на прозореца/. При нас и това го имаше, но пак го видях чак като заживяхме. Чаках над 2 месеца да дойдат и да го оправят.
- ако имате поставена входна врата, свали й найлона и я огледай детайлно. Също имахме проблем, но аз свалих найлона като се нанасяхме и чистех, та беше много късно. Сега ще ни я сменят, но си създавам допълнителни главоболия. Ако беше преди акта, до сега да съм забравила.
- ако сте на шпакловка и замазка, провери дали стените и ъглите са прави или с малко отклонение. Ако не са - нищо не подписваш. Заради криви стени се наложи в съседния апарт. да правят нова замазка, понеже кухненските им шкафове не можеха да се монтират. А хората бяха боядисали, сложили паркети... Е, всичко им поправиха, ама разправия е.
- провери, доколкото можеш, дали стъклата на прозорците от външвата страна не са напръскани от заваряване с оксижен- чест дефект при нас, защото нещо са заварявали на балконите и идиотите са напръскали стъклата. При мен е само 1 крило в детската стая, ама много се дразня. Щяли да го сменят... но това вече не го вярвам кога ще стане
- проверяваш за пукнатини по стените и подовете, но те обикновено са добре замазани  Mr. Green
За сега друго не се сещам. Дано съм ти помогнала!  Laughing

# 2
 • Варна
 • Мнения: 11 823
Да, провери и контактите, освен всичко, което Jana71 е написала. Вкъщи единият контакт не беше занулен правилно, и познай какво стана когато включихме там хладилника и мъжът ми го докосна #Cussing out Така го изперка токът, че... Добре, че беше обут с гумени чехли. Ами ако беше стъпал на нещо метално? Тогава правехме ремонт и инструментите бяха пръснати навсякъде. Още ме втриса като си спомня #2gunfire

# 3
 • София
 • Мнения: 2 861
Вземам лист и започвам да си записвам. Благодаря за подсещанията, моля и други да се включат!
Месечинке, това, което описваш е ужасно! А как се проверява контакт? Настръхнах ,като си представих. Аз съм с 2 деца и едното скоро ще почне да лази...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 11 823
А как се проверява контакт?

Ами трябва да се свали бялото капаче на контакта и да се измери къде е фазата и къде е нулата, а после да се провери дали "масата" е свързана за където трябва. Ама понеже съм пишман електричар не си спомням дали за нулата или за фазата трябваше да е вързана Embarassed Май за нулата. Някой, който има малко познания по електротехника ще го направи без проблем, само фазомер трябва Peace Ние след този инцидент ги проверихме всичките. После разбрахме, че не сме единствените, и друг съсед се оплака.

# 5
 • София
 • Мнения: 9 006
Аз нямам опит в тази материя, затова се включвам само да ти кажа "Честито!" и да ти пожелая всичко да е наред.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 995
Аз не мога да ти помогна, но пиша, за да следя темата, че ни предстои Акт 15.

# 7
 • Мнения: 2 868
Добре де, какво подписвате? Нас никой не ни е викал да подписваме каквото и да е,  а се очаква всеки момент да вземат акт 16?

# 8
 • София
 • Мнения: 15 142
Добре де, какво подписвате?
С акт 15 те, като собственици, приемат готовия строеж - удостоверяват един вид, че строителя си е изпълнил задълженията спрямо тах, както е било уговорено в договора за строителство. Нямам идея вас защо не са ви викали, това е задължително. Да не се подписали пълномощно на някой друг да приеме обекта вместо вас?

Гледай също така тръбите на ВиК да са една спрямо друга както е по държавен стандарт. При нас бяха леко уширени и постоянно създаваха напрежение в една от батериите, в резултата сменихме поне 4 уплътнителя, докато в крайна сметка не оправихма самите тръби!

# 9
 • Мнения: 4 302
Току що получих писмо , с куриер, да сме подпишели Акт 15. Ще подпиша, ама друг път. Първо си искам неустойки за закъснението. Някой от вас успял ли е да си ги получи ?

# 10
 • София
 • Мнения: 2 861
 Аз мисля, че акт 16 вече май няма. На негово място е "разрешение за ползване" , но то е май само за магазини , заведения и разни такива, не за жилища. Не съм сигурна обаче. Знам, че на акт 15 трябва всичко да е в изправност и във вида ,който е по договор. И после ,с подписите на собствениците , строителят получава някакви разрешения от община,ток,вода и т.н. Малко като петокласник звуча, но толкова и знам.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 861
 А като спомена за неустойки- аз точно за тях се ядосвам сега. По договор ни дължат 150% от средномесечната наемна цена на имота месечно, т.е. ако се забавят -да ми покрият наема поне. НО, ако нещо не спазят условията по договора , аз мога да го прекратя и ще ми платят 10% неустойка. Да, ама когато го купувахме цената беше около 50 000, а сега е поне 80000. за какво са ми тези 10%?! Довечера имам среща с адвокат да го измислим как да стане. Ако някой е минал през това -да свирка. Ясно е ,че пари няма да ми дадат, нищо ,че досега закъсняват с 10 месеца, но поне тези 10%,които аз им дължа да ги приспаднат. Ще видим.

# 12
 • София
 • Мнения: 15 142
Току що получих писмо , с куриер, да сме подпишели Акт 15. Ще подпиша, ама друг път. Първо си искам неустойки за закъснението. Някой от вас успял ли е да си ги получи ?
Моите закъсняха по-малко от два месеца и по договор за такова закъснение се бяхме разбрали да не търсим неустойки. Не съм и търсила. Още повече, че приехме обекта навреме, само акт 16 се забави, заради неразбории с пожарната. Обаче щом още не си подписала акт 15 можеш да им поизвиеш ръцете, или поне да пробваш.

# 13
 • Мнения: 474
Аз мисля, че акт 16 вече май няма. На негово място е "разрешение за ползване" , но то е май само за магазини , заведения и разни такива, не за жилища. Не съм сигурна обаче. Знам, че на акт 15 трябва всичко да е в изправност и във вида ,който е по договор. И после ,с подписите на собствениците , строителят получава някакви разрешения от община,ток,вода и т.н. Малко като петокласник звуча, но толкова и знам.

След като всички подпишат акт15 строителят внася документите към Общината / за адрес на блока/, към ВиК, ТЕЦ, Енерго - за да се създадът лични партиди на новите собственици и да се поставят и пломбират водомери и т.н. Един вид строителят предава на съответните инстанции абонатите.
Ако някой съсед или ти не подпишете акт15 и се зачака отстраняване на нещо си в жилището му, всички тези процедури се разсрочват във времето незнайно до кога. Тъй като всичко е абсолютно навързано- без адрес от Общината няма пускане на ток и парно и т.н.
При нас всички подписаха, но който имаше забележки си направи придружителен протокол с определен срок.
Ние имахме забележки, но и ние направихме протокол. Нямаше време да се размотаваме с неподписване, при положение, че след подписването на акта има още месеци, докато ви пуснат консумативите. А и нямахме тогава кой знае какви забележки. Не знаехме какво да гледаме и само възторжено бързахме да се нанасяме...  Laughing

# 14
 • София
 • Мнения: 2 954
Провери дали ти се оттичат добре каналите, както и за следи от течове.
Това, че изобщо ви викат да подписвате е добре. Голяма част от строителите включват клауза в договора, че те представляват при подписването. Ако имота е прехвърлен по-рано пак по предварителен договор, трябва да им подпишеш пълномощно, че те ще те представляват.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт