Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 6 142

Попаднах на тези Великденски пиленца в един US сайт. Още не съм ги пробвала, но ми се струват интересни, затова ги пускам тук. Ако някой ги хареса, може да заеме идеята, а после да разкаже как точно ги е направил. Тук ще дам описанието от оригиналната рецепта. За да ги направите, не се иска особен опит в сладкарството. За тези, които имат формички за cupcakes – започнете като направите една порция (24 броя). Тези малки кексчета ще оформят „тялото” на пилето. Тези, които нямат формички, могат да го направят от слепени две по две великденски курабийки. Предполагам, че биха могли за целта да се използват и мъфини.

Пилетата се намазват със следния крем (за 5 1/2; чаши):
1 1/2 ч. ч. захар
6 белтъка
2 ч. ч. масло (маргарин)
1 ч. л. течна ванилия
1/4 ч.л. сол
На водна баня разбийте белтъците и захарта до пълното й разтваряне – около 5 минути. Продължете с разбиването до охлаждането на сместа – още 10 минути, или докато от крема могат да се правят „връхчета”. Постепенно с лъжица добавяйте маслото, а след това – ванилията и солта. Разбивайте на бавна скорост на миксера още 5 мин.
Кексчетата или курабийките се намазват обилно отстрани, а отгоре зе слага повече, за да се получи облата главичка на пилето.

За да се получат перата на пилето, вземете кокосови стърготини и леко ги запечете до златисто. Покрийте с тях намазаните с крем кексчета.

В оригиналната рецепта се предлага очите, крачетата и перата на главичката да се направят от ликорисови бонбони. Понеже тук не съм виждала, предполагам, че някакви желирани бонбони или парченца шоколад могат да свършат същата работа. Човчицата е от бадемче. За очички могат да се сложат и карамфилчета.

Това е накратко. На мен ми изглеждат много сладки!!!Абе въобще, с тия ранни теми за яйза и козунаци ме запалихте яко!
Цитирай


Мнения: 488
Сладка хапка,
Изглеждат много впечатляващо. По Великден ще гостуваме на наши приятели с една злояда госпожица  Smile , мисля, че ще ги оцени по достойнство.
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Изглеждат супер, но ми се струва, че няма да мога да ги направя  Sad
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Страшни са и със сигурност ще се пробвам да ги направя:)
Цитирай
МНого сладки тия пилчоци. Само дето после ще питам къде да дяна жълтъците Embarassed  Very Happy
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Лелеее, много са оригинални и весели!
Аз мислех,че са от типа на сладките белтъчните пиленца,познати на всички.
Много играчка е докато постигнеш такъв ефект... ooooh!
Цитирай


Мнения: 6 142
Цитат на: Нина
Аз мислех,че са от типа на сладките белтъчните пиленца,познати на всички.

как се правят тези белтъчни пиленца?
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ама че сладурковци  smile3501 Хрумна ми, че за гребенчетата и крачетата може да се използват червените бонбонки от цветния оризон. Малко са по-дебелички, ама само това се сещам.
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Тук копирам една идея, която бях писала по Коледа, но за Великден е по-актуална. Пиленца от яйца и салата. Рецептата позволява да развихрите въображението си и да променяте по вкус продуктите. Единственото константно нещо са яйцата, майонезата и картофите.
"....Моята баба беше виртуоз на тия работи. Съжалявам, че не мога да покажа снимки, но ще обясня.
Картофена салата (може и зелена салата), която се окрасява с пиленца ,които се правят от варени яйца. След като се сварят добре яйцата, се слагат в студена вода. Като изстинат напълно с остро ножче се изрязва белтъка точно в средата на зиг заг като черупка на яйце. Двете половинки се отделят внимателно . Жълтъка трябва да остане цял. Първият вариант е да украсиш жълтъка с човка от морков или камба и очички от черен пипер, но така ще ти останат много белтъци. По-хитро и вкусно е жълтъците да се намачкат добре със майонеза и картофено пюре и с помоща на лъжичка да се напълнят в "черупките"от белтъци. След това се украсяват като пиленца. На рожденните ми дни едно време децата преяждаха с тази салата и даже торта отказваха. Много е ефектна....."
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Цитат на: sladka hapka
Цитат на: Нина
Аз мислех,че са от типа на сладките белтъчните пиленца,познати на всички.

как се правят тези белтъчни пиленца?

Майка ми ги приготвя всеки Великден и ги нарежда между яйцата и стоят много красиво.Приготвят се от 1 белтък и пудра захар,докато стане на тесто.Това са продуктите,по желание се добавя малко сладкарска жълта боя и някаква есенция.После се взима топче ,изтегля се в единия край за опашка и отстрани леко се притиска с 2 четвъртинки на орех-крилцата му,за да се залепят.Към заоблената част се слага една малка топчица за главичка и за човка слага предварително обагрено фиде в червена сладкарска боя.За очичики  -топва влажна клечка за зъби в какао,разтворено във вода на каша и леко само ги фиксира.Това е!Колкото са по-дребнички,толкова са по-красиви.Бързо  стават,оригинални са ,а и на вкус -са сладки! Laughing
Цитирай


Мнения: 6 142
нина, благодаря много!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Sladka hapka,само забравих да добавя,че ако се появи проблем със залепването на главичката ,мястото леко се навлажнява с вода.А също така,че е желателно да се консумират на другият ден за да могат да се втвърдят.Тази година съм решила да ги приготвя и аз,но ще видя дали ще открия сладкарски бои.... Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 750
Писах и в темата за Великденските яйца, пускам същото и тук. Може пък на някой да му свърши работа!  Very Happy

Преди години, като се чудех как да си уплътня времето, боядисвах яйцата едноцветни и рисувах върху тях картинки от детски книжки (най-често копирах Басните на Лафонтен - фантастични илюстрации!) с темперни бои и клечки за зъби. Тогава се намираха и бели яйца и боите изглеждаха ярки и плътни.

НО това беше в годините "преди Криста".  

През последните 3 години ги правя по класическия начин с памук.

За разкош изпразвам и няколко сурови яйца през малка дупчица от едната страна, правя дупчица и от другата, боядисвам ги и после през дупчиците прекарвам снопче разноцветни лентички от тези, с които връзват букетите. Накъдрям ги с ножа и с тях украсявам клонки във вазата.

Събрала съм и доста идеи от нет-а за Великденска украса, боядисване на яйца и аранжиране на маса. Можете да ги видите ето тук[/url].

Дано съм ви била от полза!  Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.