Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

italiq

Мнения: 23
Здравей те, ще се радвам да ми дадете някоя хубава рецепта за мусака  Smile
 Предварително ви благодаря
Цитирай


Мнения: 2 083
Моята мусака е традиционната - картофи и кайма.Винаги е много харесвана от всички.Правя я така:
Запържвам лук и кайма,като се старая каймата да не става на едри парчета докато се пържи.Слагам към сместта,още на котлона,червен пипер,черен пипер,кимион и задължително чубрица (без нея мусаката не е същата) - абе подправки каквито имам други,може и копър.Прибавям каймата към нарязаните картофи,слагам сол и малко вода и във фурната пека.
После правя заливка от яйце,кисело мляко и брашно Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 282
С картофи

Гръцка с патладжан

Зеленчукова

Тази с картофите може да стане, като ги заместиш с тиквички  Peace
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
То4но днес смятам да правя мусака с тикви4ки, рецептата е както за класи4еската мусака с картофи,само 4е вместо картофи се нарязват тикви4ките на куб4ета, слагат се в намазана тави4ка с олио, и отгоре се заливат с плънката от запържен в олио една глава лук, 400 гр, кайма, малко нарязани доматки (може и без), сол, 4ерен пипер и магданоз..
Разбъркват се тикви4ките с плънката и се мятат във фурната, пекат се 20 мин и после за заливат сус смес от  2 разбити яйца, малко олио и кисело мляко.
Може рецептата да се направи като тикви4ките не се нарязват на куб4ета, ами се режат на филийки, посоляват се, из4аква се да си пусна водата и се запържват леко от двете страни, потопени в смес от 2 яйца и брашно, Полсе в тавата се реди един ред тикви4ки, един ред смес с кайма,ред тикви4ки, ред смес, завършва се със смес, и 10 мин. преди да стане готова във фурната мусаката  се залива със сместа от яйцата и киселото мляко.
Тази рецепта става и със паладжани, завършва се със смес и отгоре се нареждат нарязани на колелца доматки...Пак се залива с яй4ената смес 10 мин преди да се опе4е..
Добър апетит... Love
Цитирай


Мнения: 51
Моята мусака е традиционната - картофи и кайма.Винаги е много харесвана от всички.Правя я така:
Запържвам лук и кайма,като се старая каймата да не става на едри парчета докато се пържи.Слагам към сместта,още на котлона,червен пипер,черен пипер,кимион и задължително чубрица (без нея мусаката не е същата) - абе подправки каквито имам други,може и копър.Прибавям каймата към нарязаните картофи,слагам сол и малко вода и във фурната пека.
После правя заливка от яйце,кисело мляко и брашно Peace

Цитирай

София

Мнения: 4 282
Виж и тази  рецепта на Снежи
Цитирай


Мнения: 51
Към рецептата на Дес -Слагам още при запържването и 2 нарязани на дребно чушки,2 настъргани моркова,1супена лъжица Маги вълшебен вкус,/без кимион-мирише на кебапчета/картофите на много дребничко това е една от тайните
заливка само от яйца и кисело мляко за голяма тавичка 5 яйца и 500гр.кисело мляко без брашно става по пухкава
Цитирай


Мнения: 2 083
Кимиона на мен ми е любим и не ми мирише на кебапчета.Въпрос на вкус Peace
Цитирай


Мнения: 1 827
За мен най-вкусна става с тиквички и грах. Може да се сложи и картоф при тиквичките за по-голяма плътност. Кайма не слагам на тази мусака, а подправката и е копър, ако може зелен. Заливката и другите неща са като при обикновената мусака. Върви много и с кисело мляко.
Цитирай

София

Мнения: 2 592
Мусака с ориз,кайма и лапад
Свекърва ми няколко пъти прави една много лесна и вкусна мусака-дори сина ми много я обича.
Точните пропорции на съставките не мога да ви дам,но основното е следното:
Запържва се в тавичка нарязан на дребно лук,към него се прибавя кайма ,запържва се добре,овкусява се с чер пипер,сол и чубрица/може и с други подправки-каквито обичате/,слага се измития ориз с 1 към 3 вода и след като кипне леко на котлона се прибавя нарязан на дребно пресен лапад/може и спанак,но ние имаме домашен лапад и затова/.
Тавичката се слага във нагорещената фурна докато ориза е полуготов.Залива се с разбити яйца и кисело мляко и отново се запича.Сервира се с кисело мляко
Става много вкусно  иможе да се консумира и студено.
Да ви е сладко Wink
п.с. Ще кача снимка другия път като я приготвяме Hug
Цитирай

ville de Quebec

Мнения: 509
Една малко по-различна мусака правя аз. Картофите ги правя на картофено пюре, с всичките му екстри - мляко, масло, сол. Приготвям каймата като за обикновена мусака с лук, добавям и гъби и чубрица, сол или каквито подправки са ви по вкуса. В намаслена тавичка редя половината пюре, след това каймата, ако желаете и ви е по вкуса ред царевица и завършвам пак с пюре и покривам с резенчета домати. Запичам във фурната и накрая настъргвам кашкавал. Да ви е сладко! Описаната мусака, тук по канадско я наричат "Пате шиноа", само че в доста по-семпъл и евтин вариант, защото се води яденето на китайските работници, които са бедни и един вид е ядене за бедните. Моят вариант е доста по-обогатен и по-вкусен съответно. Дъщеря ми го яде много, защото е лесно за дъвчене и вкусно.
Цитирай

italiq

Мнения: 23
Благодаря ви много,но ще си запазя правото за друг път,понеже ми се наложи да я направя по рано и не можах да дочакам отговорите ви.
Направих я както ми хрумни, но все пак стана,само кадето уж червения пипер който взех миналия ден се оказа че е лют  Laughing и стана разбира се люта мусака добрече моите хора обичат да им малко люто Blush
Иначе я направих така: запържих лука сложих и моркови,после картофите и каймата,подправките(един бульон,чубрица,лютия червен пипер,къри,сол)малко вода за да се посварят малко картофите и това е после в печката, после заливката с яйца,киселото мляко,брашното и кашкавал.
За мое щастие стана много добре само където малко лютеше. Peace
Цитирай


Мнения: 1 827
Е поне може да си сигурна, че пипера ти е бил от чушки, не от керемида Laughing
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Мусака
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
При мусаката картофите задължително предварително ги сварявам и настъргвам на ренде. Всичко друго е добавка според каквото имам, примерно: ориз със зеленчуци, нахут, соя на зърна (предварително сварени) овесени ядки, просо, царевица грах, подправки и т.н. варианти. И накрая поливка от прясно мляко и малко преди да стане кашкавал или поливка от яйце и кис. мляко. Обикновено правя ред картофи ред плънка и накрая пак ред картофи.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора