Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2007, 12:05 ч.

Няколко въпроса във връзка с предстоящо осиновяване

 • 2 006
 • 10
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 408
Здравейте, ще бъда благодарна, ако мамите (или таткото), минали по този път, ми дадат отговор на някои от въпросите, които ме вълнуват, а именно:
1. Какво занесохте в дома, когато отидохте да си вземете слънцето? Имам идеи за бонбони за персонала и вафли за децата, но ми се върти в главата и торта...
2. Колко време след делото стана готов актът за раждане? От общината по постоянен адрес ли го получихте?
3. Какви документи за детето ви дадоха от дома (най-вече ме интересува имунизационен календар или нещо от този сорт)?
4. Как и кога записахте личен лекар на детето? А как го избрахте? Ако някой има препоръка за педиатър от 15-то ДКЦ, моля да я сподели (може и на лични). Какви документи са необходими за записването на детето, освен акт за раждане?
5. Сами ли бяхте в къщи първия ден или имаше роднини (тук имаме противоречие с мъж ми и ме интересува за деца над 2 години)?
Това се сещам за сега, ще бъда много благодарна за всякакви отговори

# 1
 • Мнения: 286
1.Имам спомени за бонбони, торта и натурален сок
2.Мисля, че след 2 седмици.
3.От дома ми дадоха епикриза с направените ваксини
4.Със записването при личен лекар ме мотаха много и пиша тук, за да не се обърка някой като мен. Лекарката, която бях избрала не знаеше с какъв формуляр да го запише и ме накара да пиша до Здравна каса и изобщо той стоя 1 месец без личен лекар. Оказа се, че просто трябва да го запише като новородено дете с първичен формуляр и акт за раждане и това е.
5.Първия ден вкъщи бяхме само аз, детето, приятелят ми, майка и татко. По принцип не се препоръчва да има много хора, защото на него и така му е трудно да се адаптира към средата.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 843
1. Занесох по нещо дребно за спомен от Иринка на директорката, сестрата и лелите и по кутия шоколадови бонбони. Същото направих и за страхотните социални в тамошната агенция. От сърце! За децата...по принцип им носех почти винаги по нещо, гледах да съм практична, затова си питах жените. На "изписване" ме учудиха с това, че са получили много дарения с луксозни подаръци, но им липсвали...ябълки! Та занесох няколко щайги с ябълки. Беше страшна лудница, около Коледа, дарители на тонове, та ни изпратиха на галоп!  Laughing

2. Актът (като имаш предвид празничния период), стана след седмица. Получихме го от Общината по адрес от л.к., но молбата подадохме в Ритуалната Зала пак по местоживеене. Питай в ГРАОТО на вашата Община, за сигурност.

3. От дома ми дадоха: епикриза и имунизационен паспорт.

4. Записах веднага личен лекар, след около 3 дни, май. Дори акта не беше готов, но жената от Ритуалната беше много мила и ми каза ЕГН-то по телефона, именно за да мога да свърша това веднага. ЕГН ти е достатъчно, копие от горните (епикриза и имунизационен паспорт) са от голяма полза за да направят картон на детето. Картонът от Дома, при нас го задържаха.

5. Първият ден бяхме сами у дома...за кратко. После излязохме тичешком по улиците в паника! Ирина изпита доста голям шок от смяната на обстановката, навън се поуспокояваше, беше й интересно и все пак плака безутешно дни наред. Най-добре й влияеше присъствието на друго дете или дечица. Предвид празниците ни беше доста трудно да го организираме в последния момент, но редувайки излизане, гости и моята добра приятелка, която доведе дъщеря си и целия антураж от играчки, малко се поуспокояваше.

Няма да те лъжа. При нас беше доста екстремно и най-тежките моменти отминаха за около месец.
Роднините са малко "противопоказни" в тези моменти, защото се опитват да помогнат с обичайни методи - дай, да разсеем детето и ще му мине! Докато аз я гушках и й казвах да си поплаче, че е нормално да й е мъчно. Пеех й тихичко и я люшках, докато плачеше в обятията ми. Говорех и колко много я обичам и, че винаги ще я закрилям...такива неща. Стори ми се логично да не подтискам страховете и болката й. Доста бях притеснена, но истината е, че отминава, колкото и страшно и непреодолимо да изглежда.

Дано при вас да мине по-леко!
Ако случайно реагира по-остро, няма да се плашиш! Просто си представи, че изведнъж някой те изтръгне от целия ти обичаен живот и ще го разбереш. Почини си добре сега, за всеки случай. Аз ще стискам палци.  Heart Eyes

# 3
 • София
 • Мнения: 2 722
Аз ще те уредя с по два отговора на въпросите  Laughing

1а. Кутия бонбони и бутилка уиски за директорката на дома и за социалната, която ни помогна много в бюрократичните бъркотии /заверка при нотариус, подписи в социалната служба/. За децата - малки шоколади 100-150 броя /не помня точно/ бонбони тип конфети /в индивидуална опаковка/ 2 килограма /избора ми беше такъв с оглед наближаващата Коледа и споделено от директорката, че за храна имат спонсори, обаче такива глезотии са рядкост/ и 10 чифта гуменки тип пантофи от различни номера /това защото единя път като ходихме при Милен ни го доведоха чак след половин час, че всички обувки с неговия номер били заети/

1б. Торта, три кутии бонбони, голяма кутия нескафе, три бутилки кока кола и за децата 200 памперса различни размери.

2а. След месец и половина, защото явно служебното копие на решението на съда го бяха пуснали по куриер пешаходец  newsm78 От общината по местоживеене служба ЕСГРАО

2б. След два дни пак по местоживеене.

3а. Имунизационен календар /таблица/ и приемо-предавателен протокол /защото нямахме решение от съда все още, но се смилиха да не бием още 800 км след една седмица.
Формляр тип епикриза с отбелязани тегло при раждане, ръст, изкарани боледувания и насока да се обхване от личен лекар.

3б. Епикриза свободен текст включваща и имунизационния календар. Много подробна епикриза в която пише и на коя минута е поел въздух след раждането и т.н. и е описано и захранването до момента.

4а,б. Акт за раждане /всъщност ЕГН/ и формуляр за първоначално записване. При Милен много се проточиха нещата, а аз не знаех, че може и със старото ЕГН да го запиша /ама тогава май се прави с документ за смяна/ Личния лекар избрах по препоръка на познати, впоследствие смених. Лекаря и преди и сега е един и същ за цялото семейство. Предупредила бях че очаквам осиновяване и се бях уговорила с или без ЕГН да поеме грижата за дечковците.

5а,б. Ей сега ще разбия на пух и прах теориите за поетапната адаптация Laughing И в двята случая зорлем удържах домочадието да не се донесе в дома /успешно/, но за сметка на това у дома ни чакаха сгушени в тесен семеен кръг по 25-30 човека /а може би повече - при тази широко отворена врата кой ли ги брои. Обаче, само най-близки роднини. Деца - естествено.

ПП. Държа да забележиш, че в отговорите по т.3 няма никъде два много важни документа - ръководство за експлоатация и гаранционна карта  Joy

# 4
 • София
 • Мнения: 1 843
Опс! Забравих за съдебното решение...

Това, което идва по служебен път, наистина може да пътува доста дълго.
Затова аз си взех няколко копия, напълно законно - плащаш някаква малка такса беше (можеш да си извадиш колкото си искаш) и ги занесох сама и в Ритуалната и на социалните...и на кой още беше...не помня.

Малко се учудиха в Ритуалната, но звъннаха няколко телефона, аз ги успокоих, че ще им пристигне и по служебен път и след няколко дни имах ЕГН по телефона.

# 5
 • София
 • Мнения: 9 408
ПП. Държа да забележиш, че в отговорите по т.3 няма никъде два много важни документа - ръководство за експлоатация и гаранционна карта  Joy
Първият документ определено много ще ми липсва  Laughing
Благодаря ви много.
Дар за мен - подала си молба за издаване на акт за раждане, така ли? Аз мислех, че съда праща решението и от общината го издават сами  newsm78, но ще питам.

# 6
 • Мнения: 2 123
Аз малко хаотично
Изписаха ни с епикриза, имунизационен картон не ни дадоха, защото Колето въобще не беше имунизиран (не ме питайте защо) и по-добре, защото ние му сложихме от хубавите ваксини.
Схема на захранването също не ни дадоха , което е единственото за което съм ядосана. Няма д апиша подробности около това, защото Исето вече предполагам е захранен с повечето неща, но
Важно - питай дали е ял:
- ядки
- шоколад
 -мед
Ако не е - не бързай да даваш - това са силно алергенни храни, които не се препоръчват до 3г.

За личния лекар - беше записан веднага при нашата лична лекарка в 14 ДКЦ, която по случайност е педиатър и от която съм много доволна. Освен това си имаме и частен педиатър, при който сложихме всички ваксини.

За посрещането -
Фокси не прави моята грешка! Първите дни, на мен ми беше неудобно да отбивам хората, които буквално заприиждаха у нас да видят бебето. Беше кошмар, за който не искам да си спомням. Добре че на втория ден дойде мама и разкара всички.
С Исак, предполагам ще е още по-трудно, защото той си е вече съзнателно човече, а не бебе, което си спи в леглото в съседната стая. Издай мораториум още сега - забрана за гости поне за две седмици. Бабите се изключват естествено - тях няма как, ще ги пуснеш да кудкудякат наоколо.
Но и ти и най-вече детето имате нужда от време - шока е голям.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 843
Дар за мен - подала си молба за издаване на акт за раждане, така ли? Аз мислех, че съда праща решението и от общината го издават сами  newsm78, но ще питам.

Горе, виж горе. Така става по-бързо!  Wink

# 8
 • София
 • Мнения: 2 722
И ние подавахме молба в ритуалната зала -на Одрин май, не съм сигурна - Руслан се грижеше за това.
Понеже минаваш дело в СГС, ще трябва да си вземеш 4 копия от съдебното решение - плащат се по 6 или 10 лева едното /боже скоро беше, но ми изскочи от ума/ и да си ги разнесеш сама - едното е за дома, едното за теб, едното за Акта за раждане и едното за регионалната дирекция. И има срок 1 седмица в който трябва да го занесеш в регионалната дирекция. Софийска измислица някаква, ама имало и глоба ако не го направиш в срок.

По въпроса за гостите просто прецени какво отговаря на твоя темперамент и ежедневието ви - строго индивидуално е. И на Милен и на Митко купона с много хора им хареса и това по никакъв начин не се отрази на спокойствието им. Но все пак при нас струпването на хора е ежедневие, така че ...

# 9
 • София
 • Мнения: 9 408
Благодаря ви много, това за ритуалната зала и за четирите екземпляра от съдебното решение, както и за носенето му в софийската дирекция и дома беше изключително ново и много важно. Ако не бях разбрала, най-вероятно щеше да се отложи взимането на детето, така че още веднъж много благодаря. Hug

За гостите - Исак е малко саможив, обича всичко да си е на мястото, нещата да се повтарят в един и същи ред... изобщо мрази промените. Предполагам, че взимането от дома ще го шокира, а наличието на много външни и непознати хора ще го стресне. Мисля около седмица да си бъдем ние тримата, с намеси на най-близки роднини от време на време и не за дълго, пък после каквото сабя покаже.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 722
Фоксче, като отидеш в съда за решението първо се ходи в деловодството, за да видят дали е готово и там ти казват за 4 броя задължителни, пък ти ако искаш още решения си плащаш допълнително.Имай предвид, че на касата /която е в приземния етаж/ понякога има опашка, така че ако сте двамата с мъжа ти може единя да ходи до деловодството, а другия да чака пред касата за да пази ред. /просто идейка/ А за да си вземеш Исак ти трябва само 1 брой съдебно решение, така че спокойно.
Не остана.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт