Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора

Варна

Мнения: 1 287
В събота моите родители ще се запознават с родителите на бъдещия ми съпруг, или казано с други думи - Годеж Wink
С майка ми замисляме менюто, но се сетих, че мога да се обърна и към вас мили кулинарки Wink
Приемам всякакви идеи.
Мислех освен мезета и салати за предясте да направим бохчички от палачинки, желирано пиле...
За основното хич не ми се ще да е стандартната скара...
Помагайтеееееее, че току-виж се отказали сватовете  #Silly
Цитирай


Мнения: 3 452
Пиле по Мадраски

3 глави лук се нарязват на ситни и се запържват в олио, добавят се ситно нарязани скилидки чесън и 1 ч.л. къри. 800 гр. бяло пилешко месо се нарязва на кубчета и се добавя към лука; добавя се 1 с.л. доматено пюре, кората и сока на 1 лимон, сол и се оставя да поизври...

Ориз: 1/2 пакетче масло се разтопява и в него се запържва 1 ч. ориз, добавя се анасон, куркума, сол; налива се вода в съотношение 1: 2,5 и се ваи на много бавен огън.

Това е оригинала. Аз не слагам единствено анасона. Може ориза да си го направиш по твой любим начин за гарнитура, ако го сервираш с лъжица за сладолед ще е ефектно и отстрани от пилето.


За официални поводи много харесвам цяло парче месо, нарязано на филийки в дълга чиния и залято с някякъв сос. Ето едно предложение, което не съм пробвала, че не събирам смелост:

Свинско по старочешки

Цяло парче свинско конртафиле, т.е. котлет без кокъл се продупчва по дължина с нож - от двете страни се пъха ножа и колкото може се прави процеп. Натъпква се добре със сушени сливи без костилките. Малко от сливите се нарязват на дребно и се оформят като канапе, върху което се пече месото, поръсено с черен пипер и кимион. Пече се около 1 час и 10 мин на 180 С.
Гарнитура: сварени картофи и моркови.
Рецептата е на Ути. Много съм и навита да я пробвам, но нямам опит с големите парчета месо - получават ми се сухи Sad
Цитирай


Мнения: 6 142
Ами за бохчичките: виждала съм такива, които отгоре се връзват със стрък зелен лук, а вътре плънката е по желание. Аз лично правя плънката от задушени в масло гъбки, нарязано на ситно сварено пилешко и много подправки, може и малко сметана или бяло винце за аромат. Само че това го слагам в палачинката, завивам ги по обичайния начин или ги сгъвам гато плик, отгоре настъргвам кашкавал и преди сервиране ги пъхам набързо във фурната да порозовее кашкавала.

Ако няма да ги запичаш, а се спреш на варианта да ги вържеш отгоре (което е много ефектно), бихте могли да ги напълните с някаква салата на основата на майонезата. Много сполучлива става тази с ролца от раци, кисели краставички и лимон. Тя майка ти ще знае какво да сложи, че да омае сватовете Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Цитат на: sladka hapka
Ами за бохчичките: виждала съм такива, които отгоре се връзват със стрък зелен лук, а вътре плънката е по желание.  Тя майка ти ще знае какво да сложи, че да омае сватовете Wink


Точно така мислим да направим - и друг път сме ги майсторили.
И двете с маман обичаме да се връткаме из кухнята и да експериментираме Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
ето че и аз вече съм сгодена Smile

щракнах няколко снимки на масата, но кой да се сети в началото да и направи една хубава снимка?

ето кадри от събирането:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=3696&AlbumId=8821  

Основното ядене се оказа шпиковани свински джоланчета морящи се с часове потопени в зелева чорба във фурната.
Гарнирани бяха от пълнени картофки с плънка - сирене, гъбки, сметана и подправки. Във всеки картоф по малко масълце и с фолио - във фурната.
Цитирай


Мнения: 3 452
Ами честито Smile
Колко диаманта има на пръстена Wink  Wink
Сега ще чакаме самата сватба Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Честит годеж!
Желая ви и след 50 години да се обичате така както сега.
А за масата, просто нямам думи. Много стилно и вкусно изглежда всичко  #Milti
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Gvendolin,

честит ти годеж.


Идвам на готварски курсове у вас, да знаеш.
Цитирай
Честито и от мен!
Като гледам масата, взели сте акъла на свекито  Laughing
Цитирай

sofia

Мнения: 1 606
мдааа, това с готварския курс не е никак лоша идея Very Happy  Само кажи , че ни приемаш и идваме веднага.
Честито за годежа! Пожелавам ви много любов и вкусни манджици!
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Много ви благодаря момичета - добре сте дошли Smile Обожавам да готвя и да редя Smile Ще ви пошушна всички тайни които съм откраднала, прочела и просто досетила за тях и то с най- голямо удоволствие
Цитирай

В подножието на Витоша

Мнения: 2 232
Честито и от мен- да ви върви по мед и масло.Чудна трапеза сте наредили с майка ти-браво!!!Само че трябваше да отбележиш- бременни да не гледат Wink Сега да се чудя какво да правя за вечеря Crazy -станах разногледа и всичко ми се дояде..........
Цитирай

София

Мнения: 2 026
честито, Гвендолин, сега - една приказна сватба и мноооого щастие ви желая! а за масата, нямам думи #Crazy изглежда фантастично!!!
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Gvendolin,честит годеж!Пожелавам ви дълго и щастливо съвместно съжителство !!! Да си родите живи и здрави дечица и да се обичате до дълбоки старини!!!А за трапезата поздравления!Горката ти свекърва - сигурно доста се е шашнала!!!Ама за това са свекървите - да ги шашкаме Wink !Опа  smile3505  -  нали съм мама на юнак спирам за свекървите да приказвам,че и аз свекърва се каня да ставам след години!!! Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover  Clover
Цитирай


Мнения: 488
Честито и от мен, Гвендолин! Много щастие и късмет за двама ви!
Масата е страхотна! Впечатлих се от шестоъгълната торта с шоколадова сметана Very Happy. Вие с твоето мамче ли сте майсторките?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора