Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 септ. 2007, 14:17 ч.

Коли бактерии в ухото на новородено

  • 2 237
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 79
Здравейте д-р Слънчева
Искрено се надявам от вас да получа разяснение на нашия въпрос.
На втория ден от раждането на нашия син в болницата му взеха ушен секрет и с посявка установиха, че има коли бактерии в ухото. Започнаха 5 дневно лечение с антибиотик Стандацилин. Не мога да кажа с точност кое е накарало лекарите да вземат ушен секрет, защото разбрах, че това не е рутинна процедура за всяко новородено. Ще уточня, че преносих една седмица и водите ми са били зелени, а той е погълнал от тях и ги повърна, за което му направиха промивка на стомахчето. Освен това очичките му секретираха, за което капваха Окацин. Правя тези уточнения, защото може да имат отношение към основния проблем. Лекарите ми казаха, че тези бактерии вероятно ги е хванал от мен при раждането, защото съм ги имала във влагалището, но аз не съм съгласна с това, защото ми вземаха вагинален секрет в 38-39 г.с. и изследванията ми  бяха напълно чисти.
В крайна сметка ни изписаха след 5 дневното лечение и за мое голямо учудване не повториха посявката на ушния секрет, защото "нямало такава практика" в болницата, а и обикновено "колите се повлияват от този антибиотик".  Така аз реших като излезем от болницата да направим  едно изследване за наше успокоение, за да сме сигурни, че няма бактерии. Говорихме с лекар УНГ който да вземе секрета, но когато му обясних за какво става на въпрос, той беше безкрайно изненадан как може да се вземе ушен секрет от новородено.  Каза че това е невъзможно да се направи и ако ухото не тече няма никакви причини да се взема секрет и да се лекува каквото и да било. И така аз останах много учудена в крайна сметка какво са лекували в болницата.
В епикризата на бебето пише следното:
Секрет от ухо - Е.coli    Tbill-113.3     Dbill-14.5
Много ще съм благодарна ако вземете отношение по нашия въпрос и споделите каква е практиката за този ушен секрет. Взема ли се от новородени, как и при какви обстоятелства се решава да се направи това. И какво бихме могли да направим ние оттук нататък, за да сме сигурни че в детето няма бактерии. Защото знам, че ако те проникнат по-надълбоко в организма му лечението е доста по-сложно.
Благодаря ви!

# 1
  • Мнения: 5 760
Здравейте! При съмнение за инфектиране на околоплодните води се взема секрет от ухо и от стомшно съдържимо, но не по-късно от 6 час след раждането. Тогава те имат своята диагностична стойност. Идеята на вземането на тези секрети е, че в ушния канал и стомахчето се намират околоплодни води и по този начин се изследва дали има такъв тип инфектиране. Вземането в по-късния срок след 6 час нямат стойнос, защото бебто вече контактува с околната среда и е нормално да се среща с различни бактерии без това да е израз на инфектиране преди раждането. В този случаи не се налага лечение.

# 2
  • Мнения: 79
Благодаря Ви!
Това потвърждава съмнението ми, че бактериите са по-скоро вътреболнични, а не вътреутробни, тъй като определено секрета не беше взет до 6 час. Така или иначе му биха антибиотик.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт